Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кризата с имотите в България към края си ?

Публикувано от borsi 
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 08:21:15
Само да напомня 99-02 години строежи почти нямаше защото всичко се продаваше под себестойност.Това време идва отново.
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 10:37:15
avatar
morski Написал:
-------------------------------------------------------
> Само да напомня 99-02 години строежи почти нямаше
> защото всичко се продаваше под себестойност.Това
> време идва отново.


Не затова нямаше строежи. Банките не отпускаха кредити. През 2002г. развързаха кесиите......... smiling smiley
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 10:45:11
morski Написал:
-------------------------------------------------------
> Само да напомня 99-02 години строежи почти нямаше
> защото всичко се продаваше под себестойност.Това
> време идва отново.



Хмм 99-02, за каква себестойност говорим!! Жилищният фонд беше изграден от държавата с “цената” на безплатен труд – строителни войски, неправомерно и съответно неравностойно отчуждени терени, субсидирани материали и тн. Как ще имаш реална цена тогава, след като всичко..и този пазар беше строго регулирано. Да не говорим за качеството, което общо взето трябваше да задоволи овцете. Естествено че продажбите бяха по 10К долари.. Едва по-късно задействаха пазарните механизми и се видя че реално цените няма как да са под вече реално-струваща себестойност. Тука пак засягаме “балона” с “надуване” от 500% - действително няма никакво надуване, тъй-като със сигурност точно преди този “балон” сените са били супер, ама супер нереални.

Скитер, глупости са това, грешна ти е информацията. Имаш не повече от 2-3% сделки (за 2г период) сключени на зелено на цени 1.5К. Коя е тази агенция – да не ходят често на риболов в свободното си време?

Додо, тука проблемът ни е че все още разсъждаваме твърде старомодно и закоравяло. В една Америка националностите са с десетки пъти повече, но хората отдавна са се научили, че всички са в кюпа и социалните правила и преоритети са еднакви за всички. До като слагаме и цигани и турци-помаци и други “чернилки” под социалното си ниво, никога няма да имаме и процент от прогреса и развитието на такава нация, която за някакви смешни 200г дръпна пред целият свят. Всъщност, толкова сме егоистични и самовлюбени, че се заслепяваме от факта, че циганите и другите чернилки се модернизират достатъчно бързо (спрямо вековният им игнор) и най-малкото отдавна имат желанието да са част от нормалното общество. Обаче това може да стане единствено с промяна на отношението ни към тях и поставянето им поне малко в равнопоставеност. - Обратното, с повишаване на съвременността и продължаващият за тях игнор, само се създават негативи между тези отношения и предпоставки за все по-голямо разслоение, което ни забива още по-надолу във всякакво социално развитие. Разбери, че докато се делим съзнателно, ще делим и възможностите си за развитие и просперитет. Това е положението; имаме 1млн цигани, 2млн турци-помаци, 500К разни източни и 500К емигранти. Ако се изолираме от тях като по-преоритетни, автоматично се делим на половина и съответно ще съкратим и наполовина всичките си възможности и потенциал. Всъщност замисляли ли сте се защо са токова успешни методите за дестабилизация на класова, расова и религиозна основа?? Най-близкият пример ви е на стотина километра западно от нас...




Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 15:29:45
avatar
Когато част от държавната политика е да си отглежда малограмотни гласоподаватели, нищо хубаво не следва. В Америка на полицаите никой не им е "спуснал отгоре" да не закачат негрите каквото и да правят, както е у нас с циганите.

Има граница - като станат твърде много, чисто технически няма да има кой да ги изхранва. Кой ще купува тогава "апартаменти", като просто никой няма да има нужда от такива?

Неграмотността у нас постепенно придобива чудовищни размери и това е нещото, което ще затрие държавата.
na
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 15:38:53
2000-2002 си имаше частно жилищно строителство, не толкова масово естествено; просто от тогава малко са скочили заплатитте и материалите; и собственици на парцели вече се виждат милиардери в евро
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 16:22:09
Приод 93-97г. имаше строежи разбира се не толкова много както 03-08г.Банките пак не даваха кредити.Себестойността на новото строителство беше под цената на това което се продаваше на свободния пазар.Въпроса е какво ни очаква в бъдеще ще развържат ли банките кисията или не.Кризата свърши но идва период на стегнация 2-3 години най-малко според мен.Не раздадоха ли прекалено много пари банките вече 28 милярда евро частен дълг.За БГ икономиката това е БВП за 1 година.Раздадените кредити на граждани са два пъти повече от спестяванията им.
Мисля че през следващите години няма начин да се повтори това даване на заеми. Опасноста от фалит на БГ кара банките да вдигат лихвите а тази опасност няма да мине бързо.Логично е тогава да си направим извода че цените на НИ щи падат в следващите 1-2 години.
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 19:04:08
Глупости без край. Там където се е продавало на зелено на 1500 не се продава сега на 600. В Манастирски миналата година на зелено беше 800, готово на ШЗ, 1100 средно, а напълно завършени и хубави на 1300-1400.

Когато имаш апартамент го сменяш и без да си живял в чужбина, без да се родиш отново или да станеш чужденец, решил да инвестира тук. Сменяш го защото си набил врат, заплатата ти е скочила с годините и не искаш да живееш в "панелка", като нарицателно, без значение дали е панел, старо или ново. По същият начин, както си сменяш колата, защото не съм визял много лади по улиците, а и аз не си карам волгата, нищо, че е голяма кола и вози добре. Затова и жилища ще се купуват, без значение колко има на човек. Наемите скачат и е проблем да намеря гарсониера под 200Е/м, въпреки параноята с кризата. Това очертава разумни цени от 800-900Е/м2 за чисто в крайните квартали - нова строителство. Това, че клиентите били малко никой не го е грижа, броят им се определя от високите лихви по депозитите, трудният кредит и масовата пропаганда. Първите два фактора са свързани, ако банките продължат с тези лихви по депозитите и ограничено кредитиране просто ще цирикнат и ще хванат пътя към фалита. Това се вижда последните дни - лихвите падат и кредитите се увеличават, защото да твърдиш, че банките няма да дават кредити означава да твърдиш, че проститутките ще печелят без да се чукат. И ако проститутките могат да станат шивачки, банките по закон не могат да работят друго. По занятие те привличат ресурс, който дават на заем. Пропагандата също ще отшуми, защото последствията й се схващат - пълен стопански крах, ако строителството не тръгне. Причина - всяка инвестиция минава през строителство. От отглеждане на домати до космически технологии. Миналата година всякакви веселяци тук, производители на какво ли не, обясняваха как строителите трябва да фалират, че печелели много, но те фалираха преди строителите, защото всичко е свързано със строителството. И сега чакат строителството да тръгне пак, за да си продават мебелите, кухните, бялата и черна техника, да обслужват счетоводно, логистически и по всякакъв начин бранша.

Та всяко чудо за три дни, максимум 1 година или 1,5% от човешкия живот, който преминава 100% в жилища, офиси и др. сгради.
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 19:35:22
А градинките са за маймуните. *tired*
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 20:10:06
avatar
По принцип апартаменти ще се продават, няма как, но въпросът е, Иванов, какъв е шансът някой да купи точно твоя или конкретно на някой друг чудещ се. Все повече клони към хоризонталната ос.
Re: Кризата с имотите в България към края си ?
22-09-2009 - 20:17:14
avatar
dodo2 Написал:
-------------------------------------------------------
> По принцип апартаменти ще се продават, няма как,
> но въпросът е, Иванов, какъв е шансът някой да
> купи точно твоя или конкретно на някой друг чудещ
> се. Все повече клони към хоризонталната ос.


По принцип, нещо много омекнахте.
Къде са труповете, многото набълбукани, 165Е на квадрат за топ локейшън.
:]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход