Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Прогнози за цените

Публикувано от др. Иванов 
Прогнози за цените
19-11-2008 - 12:59:45
П.П.Сега,бих си позволил и аз да си дам "прогнозата" за имотите в БГ и да приключа. Догодина ще си говорим.
Значи за курортните имоти предвиждам пълномащабна катастрофа, Слънчев Бряг, Банско и пр. по 50% надолу до след 2 години. За големите български градове като София, Варна, Бургас и др. ,спад с - 15% през 2009-2011 като цяло и срамежливи едноцифрени ръстове после. В това се включва до около +1% ръст на тухлено строителство в центровете и до около -15% спад на панели. Всички прогнози в икономиката естествено са вероятностни и на горната прогноза давам вероятност около 60% . Имам и друг сценарии при рецесия по дълбока от голямата депресия -цените в градовете падат до -50%. Това е най-катастрофалното което мога да изкарам. Вероятност около 25%. Ха да видим!

Този пост ме подсети да направим прогнози за цените. Все пак сме се събрали само специалисти по всичко.

Но тъй като за да има прогноза трябва да има и ниво на цени на цени от което да започнем, предлагам да го пишем. Например, ако приемем, че цените в Банско са 650Е/м2 и станат 900 е скок от 35%, но ако станат 900Е, някой може да каже, че тази година са били 1300 и това е спад от 30%.

Аз правя следната прогноза за цените в Слънчев бряг през лятото на 2009 г .

Извън комплека/Инджекьойско блато, около Тънково/ сегашна цена около 400Е/м2, прогнозиран ръст от 15% или 480-600Е/м2

Сл.бряг Запад - сегашна цена около 700Е/м2 за по- малки комплекси, 800Е/м2 за средна хубост и 900Е и нагоре за хубавите - също ръст със средно 15%.

Сл.бряг Изток, сегашна цена от 850 до 2200Е/м2, поради което не може да се направи обща прогноза но и там ръст.

Банско - не познавам района и не знам реалните продажни цени, но цените в най-лошият случай ще се запазят или ще растат.

София - силните улици в центъра нагоре. Спад в измислените "локации", т.е. тези дето брокерите ги пробутваха на селяните като добри и в които допреди 10 г. шопите не си пасяха и овцете. Но съвсем разумен спад и то спрямо семптември 2008 г., в най-лошият случай ще стигнат нива от март-април 2008г. Спад в престижните квартали, които отдавна не са престижни - Лозенец, Стрелбище, Изток.
Панели без промяна или малък спад спрямо реалните цени на сделките в момента./защото има обяви за двустаен в Обеля с търсена цена от 90 хил.евро, спрямо подобни свадбарски цени ще има спад, но не и спрямо реалните/.

Връщане към пролетните нива за останалите, по-непрестижни квартали.

Силен спад в някой цени из всички квартали, причинени от проблеми за отделен предприемач, принуден по една или друга причина да продаде1-2 или повече апартамента за да върже положението. Поради падането на цените на материали и раб.ръка това ще са малко случаи и няма да засягат всички апартамевни в сградата. Ако някой иска да се възползва трябва да следи пазара.

Прогнозата за София е изцяло съобразена с негативната и повсеместна пропаганда от СМИ, а не с реалното положение. При прекратяване на психологическият натиск цените ще вървят нагоре, до изравняването им с тези в съседни столици.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-07-17 13:16 от др. Иванов.
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 13:09:14
:} :} :} :} :} :}

Другарю,признавам си голям веселяк си :} :}
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 13:10:37
бравос ,бе чоджум
кви са тези слова скверни-немало да има спад .....психоза,пропаганда ???
спад ще има и то сериозен-след новия календар
-----------------------
я се в ръце вземи - ша та низвергнат разбирачите тутакси
спада отдавна се е състоял , следва новата пиеса "имотите ще поскъпват-но не драстично" *ok* *angel*

---------------------------------------------------
дотегна ли ви да чакате еФтинийката
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 13:17:00
Мамини рожби, глупостите ви ги знам наизуст, отворих темата за прогнози. Действайте!
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 13:32:06
Чети тук другарю [money.ibox.bg] и после говори.

И я се разрови из офертите за морето и Банско ,обади се на няколко телефона в ролята си на купувач и тогава пиши пак. *write*
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 13:39:34
avatar
Браво Другарю Иванов, дори и ТИ сложи в прогнозата спад от 50%, макар и с малка вероятност .... това е истинско събитие!

представете си какъв бъз ги гони брокерите след 3 поредни гладни месеца smiling smiley
а зимата ще е тежка ....
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 13:49:05
Абсолютно ми е безразлично какво пишат вестиците. Най-празноглавите хора с които съм общувал са журналистите. Даже Паламуда и Хуба-буба са титани на мисълта в сравнение с тях.
Това със спада от 50% не го разбрах, не го рабира и Паламуда иначе щеше да го обясни.

Не говоря за морето, а за Сл.бряг. Ако си се обаждал кажи къде и какви са цените, не сме тук да се изпитваме. За Банско съм написал, че не звам цените, там прогнозата ми е обща - в лошият случай ще се задържат, нормално е да растат.
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 13:54:26
avatar
журналистите и аз не ги броя - те се въртят на където духне вятъра - също като брокерите - само преди 5-6 месеца съвсем друга песен пеееха - песента на др. ИваноФФ smiling smiley

Проблема идва когато почнат да се цитират взаимно "Журналисти-Брокери и Брокери-журналисти" е тогава всичко казано няма нищо общо с истината smiling smiley
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 14:01:06
palamud, само заради теб ще го напиша за трети път - на чужд гроб не се плаче, щото не знаеш къде му е главата, може да се окаже, че му ревеш на "оная работа" ! Защо брокерите ти бъркаме толкова в очите, дали те е "обидил" някой брокер, или те отсвири някоя брокерка ? Каквито и злостни думички да измислиш по наш адрес , знай, че аз и сега и винаги ще разбирам повече от теб от тази материя и понеже е така, не бих се осмелил да дам друга прогноза освен, че цените ще се нормализират, т.е. ще спре покачването и ще се успокоят на нива, може би малко по - ниски от сегашните.
Re: Прогнози за цените
19-11-2008 - 14:27:19
каква чест само
да ме спомене един истински титанИК на мисълта!
другарю иванов водата пълни трюма а оркестъра в главата ти свири... дано си си взел поне спасителен пояс!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход