Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Построяване на НЕО - Възрожденска къща

Публикувано от Geto 
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 09:42:05
В духа на цанков ми се ще да споделя един казус които се опитвам да разреша и ако някой се е зблъсквал с нещо подобно много ще съм благодарен за помощ.
В къща строена 1900 г. с гредоред изкам да правя "суха" баня, тоест без плочки и сифони а с душ кабина или вана а пода с душеме. Незнам обаче как да изведа влагата , дали само прозорец ще стига! Успехи на всички които са се хванали с реставрация. Мисля си също че темата ще е добре да се раздели на две- сегашната и друга - Реставриране на възрожденска къща. Ясно е че ако сега започваш с построяване на съвсем нова къща ще използваш и нови технологии, но е грехота да се събарят стари къщи и на тяхно място да се излива бетон. Аз си мисля че нова тема само свързана с реставрацията би била интересна на нас които сме се хванали с тази тръпка. За мен лично това да участвам в ремонта ми доставя страхотно удоволствие и удоволетворение. Не виждам смисал да се карате, земята е голяма има място за всички. Кеф ти блок кеф ти къща кеф ти землянка / в Франция съм виждал доста такива къщи/ всеки си решава сам.~
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 10:10:04
С риск пак да ме напсуват и заплашат ще се изкажа, че баня без плочки, а с дюшеме според мен е мисията невъзможна. Защо е нужно? Дюшемето и стените (те с какво покритие ще са?) ще се пръскат, мокрят и оросяват дори с душ кабина или вана. А щом е гредоред, даже на долния етаж може да протече.

Колкото до въпроса за проветряването: не се сещам по-добро проветряване на баня от прозорец. Може би само два прозореца на срещуположни стени, ако например банята е в ъгъла на къщата. Но колкото и велико проветряване да има, то не може да бъде мигновено = все ще има един период в който банята е мокра.
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 13:58:20
Пеше, няма никои да те псува,просто се чудя как става това в повечето стари къщи в прованс и южна италия а пък тук да не се получава! Същото съм виждал и в ковачевица.
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 14:40:08
Здравейте duharski ,

това , което питате ме заинтригува и поразпитах тук-там. Информацията , която получих е следната - има няколко решения на проблема .
Единия вариант е да си направите теракот със всичките му сифони и наклони /т.е. като една стандартна баня / и отгоре да сложите дървена скара , добре обработена. В този случай водата се изтича по нормалния начин , а ефекта е от скарата.
Другия вариант е при реконструкция на стари сгради. Самата вана или малко около нея се повдига , като в това пространство се развива отводнителната система на ваната или душкабината. Останалата част от помещението може да бъде дюшеме , но добре наредено и обработено , като винаги се подсушава след баня и естествено се внимава да не се пръска навън.

Естественото проветрение е най-доброто . За мен няма никакъв проблем банята да има голям прозорец , защото той може да се облепи с фолио и да не се вижда.
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 16:16:38
:g: smoking smiley spinning smiley sticking its tongue out confused smiley winking smiley :g: smoking smiley spinning smiley sticking its tongue out confused smiley :} clap: :ami: moody smiley: :!: -> :loveu: :]
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 16:16:52
Здравейте и от мен,

Чета с голям интерес темата, отговорих си на някои въпроси, възникнаха нови на тяхно място - много полезна дискусия с две думи.
Аз имам наследствена къща от баба и дядо в Троянския балкан, с всичките му камъни, гредореди и греди. Все още не съм сигурна как да подхвана реставрацията, но след всичко прочетено идеята все повече се заформя.

Искам обаче да вметна нещо по въпроса за дюшамето в банята. Според мен е ужасно красиво за снимка. И ужасно трудно за поддържане. Аз имам само един дървен шкаф с 2 мивки в апартаментската ми баня - никога няма да повторя. След всяко пускане на водата тичам с парцалите да забърсвам капките... Не се надува за сега, но стои много грозно на капки. Направо ми настръхна косата какво ще става на пода, като излезеш от душ-кабината и какво пазене ще пада.
И още нещо - ако "подлизне" под гредореда и тавана ти на долния етаж е с мазилка, арт уърка ти е в кърпа вързан.
Аз лично бих заложила на елементарна практичност и удобство пред виртуална красота от снимките в списанията.
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 16:27:22
Здравейте Lanfear,

Съгласен съм на 100 % , но човека търси мнение . Наистина във Франция има такива изпълнения.
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 20:17:12
Добре, че се включи и жена в дискусията, че да прочетем малко за елементарна практичност и удобство пред виртуална красота.

clap:
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 20:53:28
avatar
Хей здравейте!
Нямам опит,но реших да се включа и аз - баджанака си купи една 200 годишна къща в Еленско и и направихме основен ремонт,та поразбрах това онова от старите дюлгери....!
Видях и цяла къща да се държи на три дървени колони след като махнахме целия долен етаж , при наличие на два етажа над земята...
Че така....
Банята може да стане така ,ноо ще ви трябва добър силиконов грунд, и добро свързване на дъските в гредореда
Лично аз бих инвестирал в изцъло затворена душ кабина с вентилация,ама като искате да ви тресе гъзарията трябва и да се побачка малко
....
В елена пълнежа се прави от сушени конски фъшкии,т.н. лайньосване и за мое учудване държи по добре от бетон контакт че и отгоре....
После само се изчаква леко да премине миризмицата /около 2 дни/ и фугирай с талаш и лак....
За сега няма проблеми...
С почит

Чест и почитание
Re: Построяване на Възрожденска къща
04-04-2008 - 21:44:57
Ето нещо и от мен по въпроса с дюшемето winking smiley

Тук в Канада съм си харесал дюшеме за което се дава 50 год. гаранция. Повърхноста е обработена с нещо което освен, че го прави изключително яко но и водустойчиво. Като гледам сигур и в България може да се намери.
Ами че тук всички тераси, веранди, чардаци се правят най-вече от дъски. Ако се полагат добри грижи за дървото не виждам място за притеснение smiling smiley

Аргонавт, съжалявам, но представяш ли си какво ще се събира под тази скара в банята?

А какво мислите за дюшеме в кухнята?

Хайде със здраве!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход