Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Построяване на НЕО - Възрожденска къща

Публикувано от Geto 
Построяване на НЕО - Възрожденска къща
28-01-2008 - 04:11:17
Здравейте,

Моята мечта е Възрожденска къща, но изглежда не само на мен за това реших да го пусна като отделна тема, където бихме могли да обменим повече мнения и идеи без да "усираме" различни по интерес теми.

Ще се радвам ако по темата има по-голямо очастие от хора с опит.

Поздрав



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-24 22:20 от Geto.
Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 04:26:44
Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 04:28:55
[www.flickr.com]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-28 04:30 от Don Balon.
Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 04:31:34
[www.flickr.com]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-28 04:32 от Don Balon.
Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 04:36:22
Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 04:39:40
Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 04:40:51
Стига за тази вечер да не ставам досаден.
Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 04:48:00
Първата снимка като че ли отговаря на описаното в предишната тема:
Re: къща
Изпратено от: Don Balon (IP съхранено)
Дата: January 28, 2008 12:20AM


Ето го и моя вариянт. Основи от железобетон до кота нула,(грехота е наистина да се правят основи зидани от камък и после да заровиш тази красота), от там нагоре-партерен етаж със зидан камък 60см. дебели стени(ако става вариянта подсилени вътре с арматура),отгоре гредоред, или взидан в камъка или анкериран. От там нагоре един етаж от дървена конструкция с греди 5Х15(за да поеме 15см. минерална вата-изолация), обезателно с по-голяма квадратура от основите и с ДЪРВЕНИ!!! еркери.Външна обшивка от "денсглас"(не я знам на български),след което се обшива с 5см. стиропор(не му знам техническото наименование),оформят се архитектурни елементи от дърво по ъглите, покрай прозорците,дори по стените да имитира сачак, и след това останалата част се измазва БЯЛО!!!минерална мазилка. Задължително е да има ЧАРДАК поне един, широк сводест покрив със специфичните ДЪРВЕНИ подпори и най-отгоре ТУРСКИ керемиди.Красота.



Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 09:22:58
avatar
Поздравления за идеята да се отдели възрожденската къща в отделна тема. Много ще се радвам, ако има архитект, който да чете форума и може да се справи със задачата да проектира такава къща, интегрирайки я със съвременните изисквания, без да се превръща в кич, да е по-активен и споделя своя опит. Нека и да се рекламира, дето се вика, за да знаем кого да ползваме като услуга. Аз съм в период на търсене на терен за къща (по-скоро за едно скромно селище от десетина къщи на около 10 декара). Защото архитекти много и аз съм говорил по темата поне с 15 такива и всеки казва ОК ще се справя, а пък всъщност не му се отдава.... Ще следя темата с огромен интерес. Хубавото е че има няколко типа възрожденски къщи. Мене повече ме кефят къщите около Боженци, Ичера, Жеравна.... Също и родопските къщи... Знам че в НИПК има доста такива архитекти, ама дали могат да се справят .....
Re: Построяване на Възрожденска къща
28-01-2008 - 09:46:58
партерен етаж със зидан камък 60см. дебели стени(ако става вариянта подсилени вътре с арматура), В другата тема ти обясних, че не става така. Дървото трябва да бъде анкерирано в стоманобетон. Щом толкова ви кефят каменните зидове, съсредоточете се в измислянето на начин стоманобетонните основи и сутерен да бъдат маскирани с камък.

Айде и аз да пейстна постовете си от другата тема:

Построяването на нова такава къща в съвременни условия по старата технология е неприложимо 1 към 1 по ред причини, главната от които е, че България е в земетръсна зона и носещи стени и особено основи от зидан камък са неприложими. Старите майстори са укрепвали каменните зидове срещу хоризонтални сили (земетръс) чрез вграждане на хоризонтални дървени греди (има го дори в оградните дувари). Друга стара технология е дървената носеща конструкция с дървени диагонали и тухлен или каменен зид за пълнеж между тях. Това е много устойчиво на земетръс, но трудно ще стане за основи, защото дървото гние.

Днес повечето строители имитират старите къщи, като облицоват цокъла с каменни плочи (най-често гнайс), но това много си личи. По-качествена имитация може да се постигне, като от външната страна на сутеренната стена се изпълни каменен зид, който да служи за оставащ кофраж на стоманобетона, а отвътре е обикновен кофраж. Така отвън имитацията ще изглежда перфектно.

За съвременна имитация на възрожденска къща бих направил монолитни стоманобетонни ивични фундаменти, от които нагоре продължават стоманобетонни сутеренни стени с гореописаната лицева зидария едностранно или двустранно. Относно зиданите каменни фундаменти, може и да се намери некой конструктор да си изсмуче от пръстите некви формули, но ти би ли живял в къща, за която не си сигурен, че няма да падне при земетръс или поне да се напука безвъзвратно? Въпросът е не само как ще издържи собственото си тегло и това над него, ами че поема земетръсната сила от земята.

Над сутеренния етаж може и стоманобетонна плоча, може и гредоред. Плочата няма да се вижда. Дървената конструкция да се анкерира за стоманобетонните елементи. С диагоналите си тя може да бъде и по-устойчива от стоманобетонна. Еркерите може да стоят и върху дървени и върху стоманобетонни конзоли излизащи от сутеренния етаж. Те могат да бъдат и обратни греди върху плочата. В Несебър съм виждал много нескопосани подобни изпълнения, където стоманобетона се вижда или е зле прикрит с дървена обшивка.

Противоземетръсни шайби са необходими само докъдето е масивната част от конструкцията. При описания от мен вариант няма нужда, защото сутеренните стени са достатъчни, а нагоре в дървения етаж може да излиза малка шайба или една - две колони само колкото да се иззида покрай тях камината (ако има камина).

За пълнежа между дървените колони и диагонали старите технологии са две: тухлена зидария или плет споен и измазан с кал и лайна. Тухлите са излишно тежки и с голяма топлинна инерция, но с недостатъчна топлоизолационна способност. Калта и лайната според мен също са неприложими в днешно време. В съвременни условия този пълнеш може да се изпълни изцяло от топлоизолационен материал: стиропор, стиродур или др. Вата не, защото може да се разпраши.

За вътрешната завършваща повърхност според желания интериорен вид: гипсокартон, талашит с тапети, мдф ламперия, пвц ламперия или традиционния дървен сачак.

За външната завършваща повърхност, ако е имитация на традиционна българска къща мрежа + някаква бяла мазилка, като само по ъглите и границата със сутерена се оставят видими дървените греди. Традиционното варосване върху калта не ми се струва приемливо за съвременни човек. Ако е имитация на къща от Котел, Жеравна или традиционна гръцка къща по българските земи дъсчена обшивка. За други архитекурни елементи по украсата не съм запознат в детайли.

Колкото до покрива, класическият гредоред е приложим. В подпокривното пространство могат да се изпълнят съвременни топлоизолации. Жалко е, че вече няма майстори, които да улавят капките на каменните плочи и сега се слага битумна хидроизолация и върху нея плочите само декоративно. Турските керемиди са приложими, въпреки голямото си тегло, дори без допълнителна хидроизолация.

Държа да отбележа, че това са само мои разсъждения и странични наблюдения. Аз такова нещо не съм правил.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход