Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

къща

Публикувано от orel_70 
Re: къща
26-01-2008 - 20:23:07
Don Balon ,

виж лични
Re: къща
26-01-2008 - 20:28:44
Основите от каменна (или друга) зидария са неприложими в България, защото не са устойчиви на земетръс. 96% от територията на страната попада в земетръсна зона, а много градове вкл. София в зоната с най-висок сеизмичен коефициент. Германия, Швеция, Полша, Русия и др. не са в земетръсна зона и повечето техни строителни конструктивни технологии не са приложими у нас. Колкото и малко да носят върху себе си, зиданите фундаменти не могат да носят дори само собственото си тегло при земетръс.

Други аргументи срещу каменните основи са, че немогат да бъдат качествено хидроизолирани и най-вече, че нямат еднакви слягания т.е. при най-малкото слягане на почвата основите и цялата къща се напукват.

Да! Има закон (ЗУТ) според, който при реконструкция на съществуваща сграда, след реконструкцията тя трябва да отговаря на сега действащите строителни норми. Сгради строени преди 1987 са в режим на търпимост т.е. те не трябва да бъдат събаряни (както казваш), но при основен ремонт, пристрояване и надстрояване трябва да се извърши експертиза и проект за укрепване. За щастие при ремонт на стари къщи този закон все още се заобикаля, като се пише пребоядисване и смяна на покривно покритие вместо ремонт.

Аз също съм фен на старите къщи, но построяването на нова такава в съвременни условия по старата технология е неприложимо 1 към 1 по горните причини. Старите майстори са укрепвали каменните зидове срещу хоризонтални сили (земетръс) чрез вграждане на хоризонтални дървени греди (има го дори в оградните дувари). Друга стара технология е дървената носеща конструкция с дървени диагонали и тухлен или каменен зид за пълнеж между тях. Това е много устойчиво на земетръс, но трудно ще стане за основи, защото дървото гние.

Днес повечето строители имитират старите къщи, като облицоват цокъла с каменни плочи (най-често гнайс), но това много си личи. По-качествена имитация може да се постигне, като от външната страна на сутеренната стена се изпълни каменен зид, който да служи за оставащ кофраж на стоманобетона, а отвътре е обикновен кофраж. Така отвън имитацията ще изглежда перфектно.
Re: къща
26-01-2008 - 20:39:43
Don Balon ,

Ако човек иска къща и знае какво иска , то тогава няма нужда някой да му се противи. Всяка къща като конструкция и архитектура на този , на който му харесва е добре.
Аз съм любител на възрожденски къщи и архитектура . Смятам , че не можеж да постигнеш близка до възрожденската архитектура ако не спазваш и конструкцията - т.е правиш бетонова конструкция и окрасяваш отвън , но не е същото като старото. Според мен отговора на въпроса е в излъчването на материала и конструктивните особености.

Ако си купиш стара къща и я реставрираш се получава цена на кв.м около 250 Е / това е според venciev и аз съм съгласен с него/ , ако искаш нова къща цените са около 300-400 Е /според мен/.
Ваденето на документи , т.е планове на нова къща е около 12 Е на кв.м. , но тук е проблема на какъв архитект и инженер ще попаднеш/дали ще начертаят това което искаш и то дали ще наподобява на творенията от времето на Кольо Фичето/. След това идва бригадата за строителство и т.н. За това по-горе пиша , че в скоро време човек еднакво лесно ще си намери бригада за дървена и масивна къща , защото търсенето върви в тази посока , следователно и хората се нагласят и занаяти се възраждат.
Re: къща
26-01-2008 - 21:00:00
Пешо, мерси за изчерпателния отговор. Аз често разглеждам обявите за къщи със снимки от разни агенции. Срещам къщи зидани от камък с над 60см дебели зидове, които са перфектни за реставриране.Съгласен съм със всичко което казваш и все пак бих рискувал и реставрирал подобна къща.Братче, кажи ми как би се чувствал в един панел при тази сеизмичност.Пепел ми на езика. Дочувам също, че днес е почти невъзможно да намериш майстори на камена зидария.Просто се чудя, при наличието на собствен уникален архитектурен стил запленяващ всичко живо по света, как е възможно толкоз години да бълваме "паралелепипедни трансформатори"наречени къщи!!!
Re: къща
26-01-2008 - 21:00:31
pe6o ,

Благодаря за информацията и съм съгласен с нея 100 % , но някои неща могат да се интерпритират и по друг начин .
Много си прав за тези дървета в камъка , които са слагали преди години майсторите и те се казват сантрачи / за сведение , не за заяждане/. Освен че заздравяват зида , носят и нещо от онова време. Аз съм съгласен с теб , че сега всичко стои изкуствено , като обличат цокъла и мен също много ме дразни. Идеята за лицева каменна зидария , като кофраж наистина е най-добрата за сега и аз съм я използвал.
Знам много добре , че нормите за земетръс са променени през 1988 г. след земетресението в Стражица. Това , което пишеш за осъвременяване на конструкцията , аз съм убеден че се отнася за тухлените сгради без колони . Да помислим малко - колко е теглото на дървото и колко е теглото на бетона? Според мен дървените сгради имат три пъти по-малко тегло от бетоновите. Както споменава inj в една друга тема , дървените къщи се изчисляват повече за вятър , отколкото за земетръс .
Така , че според мен всичко е въпрос на интерпретация.
Re: къща
26-01-2008 - 21:11:38
Don Balon ,

Както виждаш е възможно толкова години да се бълва такава "хубост" и отговора е само един - 50 години и мисленето на хората.
Обаче майстори се намират все още , а и стават повече . Такава къща и аз ще реставрирам с удоволствие и без никакви притеснения.
Re: къща
26-01-2008 - 21:17:47
Аргонавт, да се надяваме,че обратния процес няма да отнеме още 50 години. Аз мисля че разликата в теглото на една дървена и една тухлена къща с плоча е минимум 10 пъти.Особено с новите изисквания за земетръсна устойчивост.
Re: къща
26-01-2008 - 21:23:03
сантрачи = Мерси! Незнаех.

лицева каменна зидария , като кофраж наистина е най-добрата за сега и аз съм я използвал. Тъй ли? Брау! Ама не излиза ли много скъпо и като материали и особено, като труд?

Знам много добре , че нормите за земетръс са променени през 1988 г. след земетресението в Стражица. Да, ама сега има новиНАРЕДБА № 2 от 23 юли 2007 г. за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони (ДВ, бр. 68 от 2007 г.)

Това , което пишеш за осъвременяване на конструкцията , аз съм убеден че се отнася за тухлените сгради без колони. По закон се отнася за всички сгради. И най-модерната и най-старата сграда трябва да отговарят на сегашните норми след ремонта/надстрояването си.

колко е теглото на дървото и колко е теглото на бетона? Според мен дървените сгради имат три пъти по-малко тегло от бетоновите. Както споменава inj в една друга тема , дървените къщи се изчисляват повече за вятър , отколкото за земетръс. Всички видове конструкции трябва да понесат хоризонталните натоварвания. За дървените, по-леките метални и тези извън земетръсни зони меродавното хоризонтално натоварване е вятъра. За масивните сгради в земетръсни райони меродавно е натоварването от земетръс. Например небостъргачите в Ню Йорк са смятани за вятър, а не за земетръс. Тук обаче дискусията е друга: за фундаментите = в земетръсни зони освен стоманобетонни фундаменти други не са приложими, независимо нагоре сградата масивна ли е, дървена или стоманена

Така , че според мен всичко е въпрос на интерпретация. Е, как така? Има си безспорни неща. Особено нормативните актове...
Re: къща
26-01-2008 - 21:24:21
Don Balon ,

Зависи от доста неща - ако правиш стените с гипскартон и вата може .

Процеса е много бавен и сигурно ще ги достигне 50 г , защото най-сигурното лекарство са гробищата - да се оттеглят действащите тогава и сега. Имам предвид и тези , които са ходили до тоалетна само с разрешение и сега им е криво и пак трябва да питат някого.
Re: къща
26-01-2008 - 21:37:46
argonavt Написал:
-------------------------------------------------------
> Don Balon ,
>
> Зависи от доста неща - ако правиш стените с
> гипскартон и вата може .
>
> Процеса е много бавен и сигурно ще ги
> достигне 50 г , защото най-сигурното лекарство
> са гробищата - да се оттеглят действащите
> тогава и сега. Имам предвид и тези , които
> са ходили до тоалетна само с разрешение и
> сега им е криво и пак трябва да питат
> някого.


Да, с гипсокартон и 15см. вата от вътре. От вън, 5см. стиропор(или там както му викат)и минерална мазилка(задължително бяла). С дървени елементи еркери, декоративни греди и пр. А бе къщата на Ламартин в Пловдив, или която и да е от стария град.Основите както казва Пешо задължително от стоманобетон докато излезнат над земята, от там нагоре smiling smiley един етаж(механа) от КАМЪК. със сантрачи. Еееех, мечти. Няма лошо. clap:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход