Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

къща

Публикувано от orel_70 
Re: къща
26-01-2008 - 23:01:00
Когато американците бомбардираха Югославия, един сърбин, не помня вече кой, каза, че дуварът на бащината му къща е по-стар от САЩ.
Аз вече се застраховах, че терминът "американски къщи" не е точен. winking smiley
Re: къща
26-01-2008 - 23:07:02
Както Аргонавт каза, на българите ни се изкриви чувството за красота и уют. Повече от 50год. само бетон, панели и тухли.Аз мисля че няма да ни трябват още 50 за да разбереме разликата.
Re: къща
26-01-2008 - 23:10:06
dragula Написал:
-------------------------------------------------------
> Когато американците бомбардираха Югославия, един
> сърбин, не помня вече кой, каза, че дуварът на
> бащината му къща е по-стар от САЩ.
> Аз вече се застраховах, че терминът "американски
> къщи" не е точен.

Точно така, няма такова животно "американска къща", това си е чисто наш патент който те са откраднали
:} :}
Re: къща
27-01-2008 - 04:56:56
argonavt Написал:
-------------------------------------------------------
> Don Balon ,
>
> Аз също не се формализирам за бунгало и къща
> , но доста от пишещите тук , не могат да
> приемат идеята за дървена къща. Ако приемат ,
> че такова животно има , то тогава трябва да е
> непременно от фирма , защото материала нещо
> .... , майсторите нещо ...... и т.н.
> Българските къщи като се върнем 150 гидини
> назад всичките автоклавно са импрегнирани.
>
> Относно бунгало или къща - аз лично влагам
> и архитектурен елемент и доста от къщите за
> мен приличат на бунгало , защото архитектурата
> им не е нещо особено. Моя критерий са къщите
> от Българското Възраждане и аз се стремя към
> това.
>
>
>
> Редактирано 1 пъти, последният път 01/26/08
> 08:48AM от argonavt.


Argonawt,
Радвам се за критерия който имаш. В такъв случай вероятно можеш да ми изпратиш някой линк с Възрожденски къщи. Благодаря ти във всеки случай.

Колкото за дървените съм определено за, но твърдо против така наречените "Американски" winking smiley

Поздрав,
Re: къща
27-01-2008 - 07:54:33
Явно си личи, че Geto има доста знания свързани със строителството в Америка, а също така и негативни нагласи спрямо него. Може би е оправдано, но все пак за абсолютни лаици като мен не е много ясно какви са точно разликите между "дървените" като цяло и "така наречените Американски" (каквото и да означава това).

:crazy:

Ще помоля за малко инфо по въпроса!
Re: къща
27-01-2008 - 09:48:45
Я да питаме Пешо , днес може ли по действащите закони да се проектира къщата на Ламартин? Не ме питай мене! Аз само изказвам мнение и се радвам, ако е полезно някому. Не съм аз пазителят на законите. Има си съответните органи за тая работа. От друга страна още от нане Вуте знаем, че законо е врата усред поле.
Re: къща
27-01-2008 - 10:35:05
Пешо ,

Абсолютно сериозно те питам и твоето мнение е важно за мен. Не гледам на теб като пазител на законите. Ако е прозвучало в този смисъл , приеми моите извинения.
Мисля , че е по-добре да пишем на лични.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-27 10:41 от argonavt.
Re: къща
27-01-2008 - 10:58:31
Аргонавт, сигурно ще я проектират със стоманобетони еркери,противоземетръсни шайби,бетони пояси,трегери,така че едва ли ще я познаеш smiling smiley
Re: къща
27-01-2008 - 16:53:01
Ами, не съм я виждал тази Ламартинова къща.

Иначе за съвременна имитация на възрожденска къща бих направил монолитни стоманобетонни ивични фундаменти, от които нагоре продължават стоманобетонни сутеренни стени с гореописаната лицева зидария едностранно или двустранно. Относно зиданите каменни фундаменти, може и да се намери некой конструктор да си изсмуче от пръстите некви формули, но ти би ли живял в къща, за която не си сигурен, че няма да падне при земетръс или поне да се напука безвъзвратно? Въпросът е не само как ще издържи собственото си тегло и това над него, ами че поема земетръсната сила от земята.

Над сутеренния етаж може и стоманобетонна плоча, може и гредоред. Плочата няма да се вижда. Дървената конструкция да се анкерира за стоманобетонните елементи. С диагоналите си тя може да бъде и по-устойчива от стоманобетонна. Еркерите може да стоят и върху дървени и върху стоманобетонни конзоли излизащи от сутеренния етаж. Те могат да бъдат и обратни греди върху плочата. В Несебър съм виждал много нескопосани подобни изпълнения, където стоманобетона се вижда или е зле прикрит с дървена обшивка.

Противоземетръсни шайби са необходими само докъдето е масивната част от конструкцията. При описания от мен вариант няма нужда, защото сутеренните стени са достатъчни, а нагоре в дървения етаж може да излиза малка шайба или една - две колони само колкото да се иззида покрай тях камината (ако има камина).

За пълнежа между дървените колони и диагонали старите технологии са две: тухлена зидария или плет споен и измазан с кал и лайна. Тухлите са излишно тежки и с голяма топлинна инерция, но с недостатъчна топлоизолационна способност. Калта и лайната според мен също са неприложими в днешно време. В съвременни условия този пълнеш може да се изпълни изцяло от топлоизолационен материал: стиропор, стиродур или др. Вата не, защото може да се разпраши.

За вътрешната завършваща повърхност според желания интериорен вид: гипсокартон, талашит с тапети, мдф ламперия, пвц ламперия или традиционния дървен сачак.

За външната завършваща повърхност, ако е имитация на традиционна българска къща мрежа + някаква бяла мазилка, като само по ъглите и границата със сутерена се оставят видими дървените греди. Традиционното варосване върху калта не ми се струва приемливо за съвременни човек. Ако е имитация на къща от Котел, Жеравна или традиционна гръцка къща по българските земи дъсчена обшивка. За други архитекурни елементи по украсата не съм запознат в детайли.

Колкото до покрива, класическият гредоред е приложим. В подпокривното пространство могат да се изпълнят съвременни топлоизолации. Жалко е, че вече няма майстори, които да улавят капките на каменните плочи и сега се слага битумна хидроизолация и върху нея плочите само декоративно. Турските керемиди са приложими, въпреки голямото си тегло, дори без допълнителна хидроизолация.

Държа да отбележа, че това са само мои разсъждения и странични наблюдения. Аз такова нещо не съм правил.
Re: къща
27-01-2008 - 17:04:04
До dragula ( просто за инфо).

Вук Дражкович е казал по повод американска намеса в Сърбия следното:

" С какво право хора на който държавата им е по млада от оградата на баба ми ще ме учат на каквото и да било"
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход