Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

къща

Публикувано от orel_70 
Re: къща
27-01-2008 - 18:39:08
Пешо, като се има в предвид,че един солиден каменен зид е около 60см. не може ли някак си в него да се постави нещо подобно на арматура.Мисля че малко или много ще го заздрави??
Re: къща
27-01-2008 - 19:15:52
Пешо ,

Благодаря ти за отзивчивоста и мнението ти по въпроса.
Ламартиновата къща е в стария Пловдив и е триетажна . Всеки етаж излиза с еркер над долния и този еркер е подпрян на конзоли според мен 10/12 см. Констукциятя е дървена . Това е една от най-хубавите къщи в Пловдив.

Идеята ти за строителство на възрожденска къща е продиктувана според мен , на това , че смяташ дървото , че не може да носи товара . Моето мнение , е че съществуват проекти на двуетажни дървени къщи , които и в момента предлагат фирмите. Разликата в архитектурата е в еркерите / основното различие/ , затова казвам , че къща без еркер ми прилича на бунгало. Стъпвайки на тази основа , мисля ,че може да се направи конструкция само от дървени носещи елементи и то с еркери на втория етаж. Точно така , тази конструкция маже да се анкерира за бетоновата основа. В зависимост от пълнежа мисля , че зависи и големината на еркера / ако пълнежа между гредите е от кирпич или тухли - еркера е по-малък , ако е от вата - по-голям/.
В онази наредба за земетръса , мисля , че пишеше , че паянтови сгради могат да имат височина до 8 метра.

Относно каменния зид - прав си за слягания и т.н. , но в момента са отхвърлени или по-точно стоят на заден план методите за изчисляване на зидани конструкции - сводове , арки и др. , в това число и каменни зидове.

Аз лично бих направил дървен скелет с дървени колони и видими дървени греди , защото видимата колона е задължително да я обработиш естетически - да придобие формата на осмостен.

Майстори и за плочи се намират . В Троян мисля , че има няколко. За турските керемиди си много прав , че са едни от най-добрите , проблема тук е и финансов.

Да знаеш , че занаятите малко по малко се възвръщат , и няма да мине много време и ще по-лесно да намериш майстори за тези неща.

Това е моята идея.
Re: къща
27-01-2008 - 19:20:47
Geto ,

В първа страница пишеш , че си привърженик на класиката от тухли , вар и цимент. Това за линка , как да го разбирам - искаш да разглеждаш възрожденски къщи или искаш да видиш нови такива? Моля уточни.
Сайт с възрожденски къщи не знам , чета по книгите и ходя по страната.
Re: къща
27-01-2008 - 19:34:37
Don Balon Написал:
-------------------------------------------------------
> Пешо, като се има в предвид,че един солиден
> каменен зид е около 60см. не може ли някак си в
> него да се постави нещо подобно на арматура.Мисля
> че малко или много ще го заздрави??
Искам да поясня,че говоря за градене на нов зид,напримерно на партерен етаж, върху железобетони основи,а арматурата ще е продължение на арматурата от бетоните основи.

Re: къща
27-01-2008 - 21:22:57
иван иванов Написал:
-------------------------------------------------------
> До dragula ( просто за инфо).
>
> Вук Дражкович е казал по повод американска намеса
> в Сърбия следното:
>
> " С какво право хора на който държавата им е по
> млада от оградата на баба ми ще ме учат на каквото
> и да било"
>


Няма емотикон с вдигнат палец, за да ти отговоря с него smiling smiley
Re: къща
27-01-2008 - 21:42:57
argonavt Написал:
-------------------------------------------------------
> Geto ,
>
> В първа страница пишеш , че си привърженик
> на класиката от тухли , вар и цимент. Това за
> линка , как да го разбирам - искаш да разглеждаш
> възрожденски къщи или искаш да видиш нови
> такива? Моля уточни.
> Сайт с възрожденски къщи не знам , чета по
> книгите и ходя по страната.


argonavt,

Да, когато иде реч за ново строителство съм за тухла. Иначе въпросът ми беше за линк където да разгледам Възрожденски къщи. Значи и аз ще трябва да се задоволя с четене на книги, а разглеждането ще отложа за по-нататък. Интересът ми е не само защото харесвам Възрожденският стил, но търся идеи за къщата която ще строя. Плановете ми са за къща с външен Възрожденски облик, съвременни технологии, а вътре удобно според собствените ми представи и желания.
Все пак благодаря ти.
Ако някой има някакви идеи ще се радвам да ги споделите.

С поздрав,


Re: къща
27-01-2008 - 22:03:43
Geto ,

А какво ще кажеш за къща като едновремешните , дървена конструкция , каменен зид в първия етаж . Вътре да личи носещата дървена конструкция , като се виждат дървени колони и греди / разбирасе колоните не са квадратно сечение , а са с обрани ръбове/ , различни дървени тавани във всяка стая . Разбира се с всичките удобства на съвременното жилище , дограма със стъклопакет / дървена / . Резба на някои места . Огнище или камина / аз предпочитам огнище , т.е отворено / .
Стрехата е голяма . Може и да има кобилица над входа.
Re: къща
27-01-2008 - 22:10:09
Всеки етаж излиза с еркер над долния и този еркер е подпрян на конзоли според мен 10/12 см. Разсъждаваш, като за стоманобетон. При дървените освен сечението, усилията ги поемат и диагоналите. При нужда се слагат и опънни елементи от стомана.

Идеята ти за строителство на възрожденска къща е продиктувана според мен , на това , че смяташ дървото , че не може да носи товара. В зависимост от пълнежа мисля , че зависи и големината на еркера / ако пълнежа между гредите е от кирпич или тухли - еркера е по-малък , ако е от вата - по-голям/. Не! Дървото може да носи и това се изчислява с точност. Естествено, че може да има само дървена носеща конструкция, но тя трябва да е анкерирана за стоманобетон. Пълнежа определя собственото тегло на цялата сграда, оттам натоварването и носимоспособността.

Относно каменния зид - прав си за слягания и т.н. , но в момента са отхвърлени или по-точно стоят на заден план методите за изчисляване на зидани конструкции - сводове , арки и др. , в това число и каменни зидове. Отхвърлени са, щото не стават по гореизброените причини.

За турските керемиди си много прав , че са едни от най-добрите , проблема тук е и финансов. Т.е. скъпи са? Ето тогава една идея за бизнес: събаряне на стари сгради и продажба на матриалите с антикварна стойност вкл. турски керемиди.

Да знаеш , че занаятите малко по малко се възвръщат , и няма да мине много време и ще по-лесно да намериш майстори за тези неща. Дано, ама надали. Като гледам, че всеки който му се работеше вече е в Западна Европа...

Пешо, като се има в предвид,че един солиден каменен зид е около 60см. не може ли някак си в него да се постави нещо подобно на арматура. Мисля, че малко или много ще го заздрави?? Искам да поясня,че говоря за градене на нов зид,напримерно на партерен етаж, върху железобетони основи,а арматурата ще е продължение на арматурата от бетоните основи. Глупости! Стоманата и бетона образуват едно общо цяло = едно твърдо тяло според законите на механиката, докато зидът е сбор от стотици тела и армировката не сработва с тях.
Re: къща
27-01-2008 - 22:21:02
Re: къща
27-01-2008 - 23:02:27
argonavt Написал:
-------------------------------------------------------
> Geto ,
>
> А какво ще кажеш за къща като
> едновремешните , дървена конструкция , каменен
> зид в първия етаж . Вътре да личи носещата
> дървена конструкция , като се виждат дървени
> колони и греди / разбирасе колоните не са
> квадратно сечение , а са с обрани ръбове/ ,
> различни дървени тавани във всяка стая .
> Разбира се с всичките удобства на съвременното
> жилище , дограма със стъклопакет / дървена / .
> Резба на някои места . Огнище или камина / аз
> предпочитам огнище , т.е отворено / .
> Стрехата е голяма . Може и да има кобилица
> над входа.

argonavt ,

Разбирам за какво говориш, но мисля, че същото мога да постигна и със съвремени средства. И "носещи" греди, еркери, кобилици всичко мога да сложа.

По нашия краи няма каменни основи на метър или 3 от земята или поне не са видими. Стените са греди и плет измазани с кирпич и варосани до снежно бяло. Ех какви хубави преживявания имам от такива къщи. Нашият Балкана е пълен с необитавани колиби, кошари на повече от 150 год. и запазени в добро състояние. На отворените огнища казваме "оджак", а как хубаво пушат! Романтиката е голяма, но за 1 седмица.


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход