Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Оферта за груб строеж

Публикувано от Geto 
Re: Оферта за груб строеж
03-04-2009 - 21:58:14
Абе ясно ама за друго ставаше въпрос .
Re: Оферта за груб строеж
03-04-2009 - 22:16:40
Привет момчета, ето ме и мен, но вече на място от Отечеството мило.

Така, да продължим за офертите *book* Къща 350 кв. РЗП в района около София. Вчера получих една от фирма за 210 Евро/кв.м. за груб строеж. Днес имам друга оферта за 150 Е./кв.м. като втората е разпределена на етапи: изкоп с 1-ва плоча 40% от цената; 2-ри етап 2-ра плоча 30 %; 3-ти етап покрив 30%. Срок на завършване средата на юли. От мен остава контрол по качеството и плащането.
Моля ви кажете какво мислите?

С поздрав, *drink1*
Re: Оферта за груб строеж
04-04-2009 - 00:55:30
Ако не се заглеждаме чак толкова в цената...офертата с етапите ми изглежда далеч по-разумна.
Re: Оферта за груб строеж
04-04-2009 - 08:57:20
Каниш на разговор този с по-скъпата оферта, казваш му (показваш му по-евтината) и разговаряте. Намекваш, че ти се вижда сериозен, но все пак цената му е по-висока. Може да понамали малко, но не това е най-важното. По-добре е да му вмениш и други отговорности, документацията до край, да съдейства при изпълнението на външните връзки, като праща човек и т.н. А бе общо взето каквото се сетиш.
По-добре е да сключиш договор с някой, който ти дава по-висока оферта и го знае. При всеки следващ проблем, непредвидени работи и прочее, неизменно съпътстващи строителството , особено договореното на база технически проект имаш голям коз да кажеш "избрах те, въпреки, че имах и по-ниски оферти, точно защото ми каза, че всичко си предвидил".
Чисто психологически човекът, който е избран и знае, че има по-ниски оферти се ангажира повече и е полесно контролируем.
Това всичко написах за горните цени, защото са реални като оферти, които може да получиш към днешна дата и не съм виждал хората, които ти дават офертите. Възможно е и този с по-ниската да е по-добър, но в момента да иска да осигури работа за хорат си и да не гледа своята печалба. Разглеждай го като принципен съветsmiling smiley
Re: Оферта за груб строеж
04-04-2009 - 09:22:43
В България има много сериозни противопожарни норми, остатък от преди 1989г. - дали е добри или не не знам. Има един стар лаф на архитектите, че не можем да произвеждаме автомобили, защото пожарникарите не одобрили поректа, тъй като между резервоара и седалките рзастоянието трябвало да бъде десетки метри. Питай някой по-опитен архитект за пожарникарите да видиш каков ще ти каже.
А относно това, че няма свободен пазар в строителството - абсолютон не си прав. Само прочети темата внимателно и ще видиш, че се дискутират чисто пазарни взаимоотношения за строителство на къща. Какво непазарно виждаш - на хората им се струват високи цените, опитват се да натискат сторителите да ги намаляват, водят се преговори... Ако някой мисли, че не е пазарно да се дават оферти над определан цена, която той е решил, че е "нормална" да прочете малко книжки по темата. Не са пзарани отношенията при приватизационни сделки, заменки на гори и прочее простотии, но това е съвсем друга тема. Ако също си мислиш, че междуфирмено сделките се сключват не толкова на база цена на офертите, а на база препоръки, дългогодишни бизнес отношения - в целия свят е така. За да се смени партньор новата фирма трябва да даде изключителни цени и условия, които да са досат под тези на стария партньор и в същото време стария партньор да не пожелае да свали цените малко, не чак до новите оферти, но все пак да се доближи. И това същи си е пазарно, защото важното е каква е сумата от парите, които плащаш и риска, който поемаш.
Re: Оферта за груб строеж
04-04-2009 - 09:22:52
Човек , ако цените , които са дадени са за РЗП ,то тогава разликата се получава 350х60=21 000 Е . Това е разлика само за грубия строеж. Каквото и да вмениш на строителя за тези пари , все ще е малко, т.е. и контрола да го включиш за цялата сграда , пак парите са много. Иначе , ако дам оферта 250Е/м2 да ли Гето ще предпочете мен?
Re: Оферта за груб строеж
04-04-2009 - 09:41:35
Pike, ако си навит да бачкаш за 20лв. на ден - нямаш проблем само си дай телефона на лични и те уреждам от моменентално.
Ти с кризи плаши тези дето не са живели по време на криза - нашето поколение сме рожби на кризата, кризата може да се каже ни е баща и майка, като старшина в казармата. С какво точно мислиш, че може да ме изненада кризата?
Re: Оферта за груб строеж
04-04-2009 - 10:06:31
Вчера се разходих из квартала и забелязах строеж на нова къща... от чисто любопитство загледах и ми се наби в погледа греда над един голям прозорец, която беше кофрирана в двата края на прозореца, а по средата кофража беше изпуснал... може да се сетите на какро приличаше гредата... зидове и прочие изобщо не ми се коментират... тук бих си позволил да напиша малко съвети по отношение на грубото строителство, които после спестяват маса пари от довършителните:
- Следете зидането да бъде под нивелир и отвес. Видите ли ги да гарат на око - да спират и ако има отклонения да бутат и да си презиждат
- Карайте ги да изпълняват зидариите и да си кофрират колоните около зидовете. От една страна де получават по здрави стени, от друга - няма и разминаване после.
- Ако ще кофрират колони и шайби отделно - правете проверка преди наливането дали всичко е в линия... и една колона да ви мръднат с едни 6-7 см после става трагедия с измазването...
- при изпълнение на плочите - да слагат дългия нивелир върху гредите на кофража, да не пропускат греди, ако изтумби после последствията са трагични... най вече за джоба на инвеститора
- След кофриране на страниците - да ви опънат по един конец на кръст върху плочата, за да проверите с нивелира... ако например задигнат страниците в единя край с 6-7 см няма да е фатално, но в последствие ще ви заминат една камара пари за и без това ненужните подови замазки.
- Не се колебайте ако видите нещо некачествено да ги изюркате да си го коригират. Ако е нужно - да бутнат кривата стена. Или ако ги мързи да си купят вар и да я изправят за тяхна сметка.
- Обърнете внимание на стълбите! Дали предвиждат замазката! Първото стъпало винаги трябва да е с едни 5-6 см по голямо, а посленото - с толкоз по късо! Иначе, после следва цялостно преотливане на всички стъпала.... сещате се кой го плаща това...хихихихихи
- Не допускайте да хабят излишно материала... карайте техническия да поема разходите за излишно поръчан бетон например (ако остане примерно кубик поради грешни изчисления) или да са готови с кофража на пътеките около къщата, за да може бетона който остава да бъде оползотворяван.
- карайте ги да изпълняват обратните води в плочите. Така се спестява маса къртене после. Което се плаща ..хихихихих

Гето, ако желаеш щом си тук мога да те поканя да видиш мои строежи... просто за някаква база за сравнение... в момента и двата ми строежа са по ИБТ система, но колони, плочи и вс. останало си е по класически способ....
Re: Оферта за груб строеж
04-04-2009 - 10:12:39
Ако дадеш оферта за 250, а има за 150 и 210 щях да го посъветвам да разговяра с теб за да разбере откъде идва тази разлика - може да си намерил нещо в проектите, което другите не са открили и не са включили или пък може да си открил грешка. Може да се окаже, чи ти си включил повече работи, защото все пак грубия стореж е доста общо понятие.
21000 евро повече се плаща за да се покрият непредвидените разходи и времето на такъв като мен, който ще взима решения по време на сторителството, които ще облекчат последващите етапи. Я си представи, че се пропусне да се положи канала по време на изпълнението на грубия стореж? В договрите аз груб строеж не влизат инсталациите - Гето не е счел за нужно да даде проекта за ВиК, сторителя си гони сроковетеправи основите армирана настилка и след това трябва да се кърти, копае ръчно и т.н. Забравил е да пита. Можеш ли да му се сърдиш - в доста случаи канализацията е окачена. Ами ако има дренаж - сторителя си запълва за да си вземе парите за СМР за които е сключил договор , след това трябва да копаеш ръчно да сградата, защото няма как дори и мини багер да изкопае 3 метра точно до стената? Ами хидроизолацията ако се прави на сутерена - едно е да се направи преди засипването, друго е да се прави след това.
Като плати по-високата цена це накара сторителя да чака да се направи дренажа или да го положи за малко пари.
Аргонавт, идеята е , че по-важното е да е отговорен сторителя, да работи с желание да не натоварва себестойността на следващите етапи, а не толкова офертата.
Re: Оферта за груб строеж
04-04-2009 - 10:28:22
Зестате, само да отбележа, че нещо си в грешка. Коментираме фирмени цени, което означава, че Възложителя отива да приема като е готово и ако в последствие се окаже, че има допуски по-големи от допустимите по стандарт или договор те се отстраняват за сметка на строителната фирма. Ако някой ще ходи да следи всеки ден всичко вече не говорим за цени от порядъка на 200 евро на кв.м., тогава се сключва договор на база единични цени Възложителя си назначава опитен инвеститорски контрол (даже още по-добре фирма), който следи обекта , приемат се видове работи, актува се на база измерени и приети количества и т.н.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход