Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?

Публикувано от Ronia 
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
12-10-2007 - 18:32:56
avatar
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> камелия,
> Парите във футбола не са от бюджета. Искаш да
> кажеш, че образованието трябва да стане платено?

Нищо подобно!Прочети пак!Почти всеки българин мисли че разбира от футбол и винаги е готов да даде акъл.Ти предлагаш същия подход и към училището.
Трябва да има критерии,по които да се оценява работата на учителите.По света е измислено-чрез резултатите на учениците им.
В България резултатите са катастрофални.......само дето малкото кадърни учители се губят в масата на некадърните.....
А образованието не е безплатно.Заплатите на учителите са от бюджета,но той се пълни от данъците на родителите.Отделно са парите за учебници.Тази година за ученик в седми клас-130лв.Отделно-частните уроци.Ще кажеш,че насила не ни карат.Да,ама не! Като видиш че детето ти е неграмотно,къде ще ходиш........

Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
12-10-2007 - 22:45:35
ronda Написал:
-------------------------------------------------------
> като родител не съм съгласна с исканията за такова
> увеличение, защото заплатите на учителите не са
> 250 лв, работния им ден е 5-6 часа, имат
> привилегии като ваканции, големи отпуски, частни
> уроци, безплатни екскурзии,подаръци от родителите,
> хонорари от участия в разработка на учебниците,
> преподавателски хонорари към фирми за обучения,
> голяма част от преподаватели нямат педагогика,
> нямат и подход към учениците, а с тази стачка ни
> показаха колко ги интересуват и техните ученици

Нищо подобно! Родителите показаха колко ги интересува бъдещето на децата им. Защото от години учителите искат да си облекчат мизерията и просят увеличения, но нямат подкрепа от никого освен от използващите ги синдикати.

Работният им ден е доста по-дълъг от нашия, защото то не съвршва в училище, а вкъщи след подготовката за урока на следващия ден.
През ваканциите учителите дават дежурства и са "на повикване" през цялото време.
Заплатите на учителите наистина не са 250 лв, на някои са 230, на други 300 лв.
Отпуските са им същите като нашите - може би има пред вид, че ваканциите им са отпуски?
Частните уроци са практика поради невъзможност да вържат по друг достатъчен доход (признавам, че има и такива, които го вършат грозно).
Каква част от учителите имат участие в разработването на учебниците? И има ли такива от провинцията?
Безплатен им е пътят на екскурзиите, а другото? Ходят само учители, които имат съпрузи/съпруги с приличен доход и следователно могат да си го позволят. Масата не са такива.
Кой родител подарява подарък на учител???
Дадох мнение по въпроса с какво може един учител да спечели допълнително (във връзка с частните центрове за обучение, които между другото, в провинцията са по един в град).
А нима учениците имат някакво уважение към учителите? Как да ги вразумят тогава? Между другото, уважението към учителя е въпрос на домашно възпитание!



Не прави с другите това, което не искаш да правят с теб.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
13-10-2007 - 03:17:23
Напълно подкрепям исканията на учителите и съм съгласна с v.i.s. по-горе. Не знам Ронда доколко се е изправяла срещу ученици и по колко време е прекарвала с деца на различни възрасти, но май не е много наясно ако смята, че 5-6 часа общуване, обучение и дисциплиниране на 20 - 30 деца е лесна работа. Да не говорим за подготовката за всеки час, текущата квалификация на учители и всички извънкласни форми на обучение и бюрокрация, с която се занимават учителите. Доста е елементарно да се смята, че учителите - всички до един - си клатят краката и само чакат да дават частни уроци и да изцедят родителите. Къде тогава сте учили всички вие и къде учат децата ви и доста голям процент от тях (на първо място по глава на населението в Европа) биват приети всяка година в университети в чужбина. По-лошото е, че много от нас нямат нищо против учителството да тъне в мизерия (ми да - и 300 лв. са им много, как може да искат повече); че сме се примирили, че средната ни класа няма да се състои от интелигентни и образовани хора, а в голямата си част (не всички, слава Богу!) от мутри и сенчести бизнесмени. Примирили сме се, че в образованието няма да има реформа и въобще не очакваме това от министрите. Казваме - учителите ги мързи и не искат да провеждат реформа. АКо някой от вас е провеждал реформа отдолу нагоре, много ще ми е интересно да сподели опита си. Примирили сме се,че в държават ни може да се краде до дупка, но ако случайно някой поиска да може да свързва двата края, без да се хваща на втора или трета работа, нещо започва да ни се свиди. Ако пък не сме се примирили с тези неща и мислим за бъдещето на образованието и децата си, би трябвало да застанем зад исканията на учителите. А исканията им между другото не са само за 100% увеличение на заплатите (обърнете внимание - не сега, а в рамките на 18 месеца, когато поради поскъпването те пак ще могат да си купят същите неща, каквито си купуват със заплатите си днес), но и за реформа, която най-после да започне от страна на МОН, дето се измъдрят наредбите. Но пак за учителската заплата (с очите си видях фиша на учителка с 25 години стаж - 325 лева). Как мислите: колко дни можете да пазарувате за едно семейство с 300 лева?
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
13-10-2007 - 11:47:22
Камелия, човек, трябва да има еднакви критерии.
Прави ми впечатление, че когато стане въпрос за мен , мнението ти е , че плащам малко, изисквам много, експлоатирам. А когат остане въпрос за разпределение на твоите пари - данъците, изведнъж искаш срещу повишаване на заплатите да има повишаване на качеството. Разлика между мен и Станишев няма. И двамата сме работодатели и двамата работим с чужди пари. Аз с парите на клиентите, той с парите на данъкоплатците.
Та на какво мнение си в действителност - трябва ли да очакваме първо да се вдигнат заплатите и тогава качеството и производителността или първо човек да докаже, че заслужава.
За да не се обидиш пак - не само ти страдаш от силно субективното отношение към заплатите на другите. Моа да се обзаложа, че всички, които са против увеличението на учителските заплати са против да им се намаляват техните собствени.
Моето отношение към учителската стачка е следното - предлагам на учителите , слбед като много родители смята , че работат им е само в клас и работят малко часове, изкарват пари от частни уроци да си търсят втора работа като строителни работници. Механизирането на труда прави възможно да се реализират и жените. На половин ден, нямат проблем да си докарват по 600-700лв. на месец. Което е доста повече от исканията им за увеличение. А когато родителите изведнъж останат без възможност да плащат за частни уроци, защото учителкато по математика реди плочки (сигурен съм, че ще оразмери плочките досат по-добре от теракотаджията, защото реденето на плочки е математическа задача), учителят по рисуване боядисва (със сигурност по-качествен ото бояджия) и в същото време теракотаджията и бояджията почнат да губят клиенти обществото ще узрее, че не може да има такава драстична разлика в запхлащанията на труда.
Стана много дълго затова ще обощя - аз лично съм против учителската стачка, защото е безсмислена. Загуба на време и учителите накрая ще загубят, защото са в слаба позиция. Въпрос на време е общественото настроение да се обърне против тях.
Abu
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
13-10-2007 - 12:14:46
4овек,
Учителската стачка не е безсмислена. Дори и да не се стигне до споразумение, най-силният ход на учителите предстои. Това е нещо, което можеха да направят и без да стачкуват, и без да са организирани - 10% от тях щяха да са достатъчни. Но ако не се стигне до конфронтация с Правителството, а донякъде и с Обществото, този техен ход няма да има ефекта на Възмездие.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
13-10-2007 - 17:12:56
Да,за съжаление обществото ни е доста невежо що се касае оценката дейността на учителя.Работи малко,направо скучае.особенно,когато проверява в ИЗВЪН работно време,забележете,необходимия писмен контрол на ученическите знания,наложен от МОН.Това са предмети като математика,БЕЛ,химия,физика,до някъде география и история.доста елементарна и неквалифицирана дейност,нали така?А времето,отделено за това,пък е задължително,НЕПЛАТЕНО-т.е благотворително от страна на учителите към отрочетата на същото това общество,недоволно от исканията им!!!!

АБСУРД! :crazy:
Към учителите тук.
13-10-2007 - 20:51:24
При всичките ми уважения към учителската професия, не ми харесва тази стачка - поне това, което върви по медиите. Да не споменавам образите от първа линия на театрото - нямат АМА НИЩО общо с уважавания от мен (допускам и от образованото население) образ на ДАСАКАЛА.
Ще ме прощавате, Уважаеми, но в обществената си ориентация (както и повечето държавни и общински служители) все още сте на ниво 1989г. Българинът вече добре схваща, че днес се заплаща СВЪРШЕНАТА работа. Не коментирам това за добро или лошо е - просто факт и носталгията няма значение.
Тук някой сравняваше и хвалеше БГ кандидатстващите в чужди висши училища.
Защо не ги сравните с випускниците 1989г. - допускам че сами ще оцените сегашните си резултати много по-ниско. Като добавим и значително намалелия брой деца, въвеждането на 12 клас, излиза че Вие днес свършвате доста по-малко работа. Силно се заслушвам, но все не чувам да протестирате ПРОТИВ това.
Всички изстрадахме разни реформи. Ако не друго се научихме, че честни пари се изкарват с доста по-интензивен труд. Е кой да подреди Вашата къщичка освен Вас?
Цялата подредба си зависи от Вас, а оценката за работата Ви - НЕ. Вие обаче май точно това правите - САМОоценявате се, а за всичко останало са виновни други.
Заставайки на такива позиции ДНЕС, автоматично се оказвате "НЕ В ЧАС" спрямо повечето родители, а и някои деца. От там, за съжаление и уважението, което Ви дължим, пада.
Заплашвали Ви родители (мутри), пикльовци Ви се подигравали и прочее съвремени проблеми - ами ЗАЩО не стачкувате за срочно въвеждане на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ матури, тестове, учебници, униформи. Защо не превърнете училището си в един "добър консултантски център", където да ПОМОГНЕТЕ на децата да се справят с тези първи житейски задачи. Вие да станете посредници между знанието и децата, между тях и съремените реалности, които ги очакват, а не да се превръщате в "селски пъдари", дето нито пазят, нито някой го е страх, но са на щат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
Е, сигурно и на някои от Вас ще се наложи да се дообразоват и квалифицират.
Какво Ви пречи да поискате, спечелите, заслужите една такава достойна роля в обществото ОТНОВО, а ние с осъзнато признание да я платим??
С уважение.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
13-10-2007 - 23:32:41
Какво.май започнахме да си припомняме доброто старо време,а?А колко лесно и бързо разрушихме една образователна система,градена с години.Трудно се гради,но лесно се руши.А причините?Ами много са-всичко от миналото трябва да се затрие.Ами не сравнявайте тогава образованието от 60-90-те години на миналия век,те ще си останат в спомените ни като нещо добро.Тази свободия,даденоа през годините на прехода дава своите плодове днес-затъпяващи и ограничени деца,бъкани с безполезна и като количество огромна информация.липсата на контрол от страна на родителите най-вероятно също е по вина на учителите.Ми да,заради стачката децата се пропиха,а горките родители не успяват да вътворят ред в семействата си.колко сме безпомощни и жалки.
Когато имаше кръжоци и извънкласни мероприятия-било комунистическо.Ми добре-сега има кръчми,чалга и дрога-съвсем европейско и американско.
Когато имаше униформи и учен час-пак било лошо,неестетично,ограничаващо свободата на родителите.Ами добре-ето сега самите ние не знаем къде са ни децата по цял ден,и вечер също1
За това състояние на "новата смяна" не са виновни учителите,виновни са преди всичко родителите,липсата на морал и елементарно възпитание е в резултат на загубените семейни и обществени ценности.Ролята на учителя е преди всичко учителска,а не превъзпитаваща.за какъв авторитет можем да говорим,когато родител у дома не коментира преподавателя с думите:Госпожата по литература,а казва:тая по литература,или тъпата литераторка и от сорта.
Като са толкова "добре" платени учителите и толкова малко работят,пък са и тъпи и ограничени,неграмотни(нали простолюдието има завижда направо),ми,къв ви е проблема,още утре ще можете да застанете на тяхно място и да преподавате със същия умствен багаж,да получавате тяхната завидна и мечтана заплата,и -пей душа,живота ще ви е повече от мечта!
Успех на всички бъдещи учители!
:crazy: :crazy: :crazy:
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
14-10-2007 - 09:24:43
Истината е тая - пари има за увеличение на заплатите , но политиците не желаят една стачка да победи и да даде пример . Има и друго че , политиците не желаят да наливат пари в образованието у нас имайки предвид - циганизацията,турцизацията , демогравския срив , емиграцията и истичането на млади умове от БГ.
Re: Анкета: Подкрепяте ли стачката на учителите?
14-10-2007 - 09:28:37
По повод на вапроса дали подкрепям стачката на учителите - Да - подкрепям всяка форма и начин за постигане на победа .
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход