Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
07-02-2011 - 20:30:32
Ще дам още някои допълнителни пояснения за работата на обикновенните котли. Вентилаторите работят с еднакви оброти, независимо от модулацията на газовия вентил, което означава че горивната смес е или много обогатена с кислород или е бедна, което води до лошо горене на газта. При някои модели кондензни котли този проблем е решен с модулация на самия вентилатор. Газовото налягане на гореката не се променя, а количеството въздух определя мощноста на котела (карбураторите на колите са на същия принцип).
Re: Моля за съвет за газови котли
07-02-2011 - 21:55:51
Quote
Нова
Ако stefan6 e човекът, извършил замерванията, му благодаря за данните.
Бях останал с впечатление че се познавате? Бих искал да попитам тогава в качеството на какво лице stefan6 дойде в дома и направи замервания с газанализатор, макар по несвойствен метод?
stefan6, кои други марки ползват газовия блок на Вайлант? При другите марки, които ползват този блок, какво е съдържанието на О2 и СО2 при минимална мощност? От всички тези марки, при Вайлант ли смяташ, че е "най-плачевно " положението?
Re: Моля за съвет за газови котли
08-02-2011 - 00:13:43
Котлите, които ползват такива газови блокове са старите модели на BIASI , SAVIO , DEDIETRICH , IMERGAS и др. За съжаление много клиенти се озовават в такава ситуация, подведени от некомпетеност на инсталатори и търговци, които не знаят дори какво има под капака на котела и е трудно да им се помогне. Вайлант имат сервиз и би трябвало да знаят какво може да се направи, за да се подобрят параметрите на котела.
Re: Моля за съвет за газови котли
08-02-2011 - 08:38:18
Quote
Вайлант имат сервиз и би трябвало да знаят какво може да се направи, за да се подобрят параметрите на котела.
Не съм сервизен специалист на Вайлант, но доколкото знам при този вид котли се предвижда само една мярка - поставяне на подходяща бленда, което смятам, че не е спестено от инсталатора и е проверено от сервизния специалист.
sttefan6, можеш ли да кажеш точни модели от тези марки, които си цитирал, имащи същата газова арматура?
Защо си мисля, че тези изброени марки нямат нови конвенционални модели, а предлагат стари модели на ниска цена само и само да са на пазара? Тези модели са дори без дисплей, а със индикация от светодиоди - каквито са били моделите през 80-те години да речем (газови уреди 3-то и 4-то поколение). Повечето марки са спрели развитието на конвенционални модели дотам поради стесняване на пазара заради влязла забрана в много европейски страни за продажба на конвенционални модели, а само на кондензни. Въпросният модел на Вайлант за който говорим е пето поколение, каквото много от тези марки нямат, в момента Вайлант продава 6-то поколение конвенционални уреди, а се подготвя и 7-мо поколение, доколкото знам заради освободената ниша и огромния пазар в бившите съветски републики, където няма такива забрани за продажба. Така че - да не сравняваме по цени FIAT124 с Golf4 заради това, че и двата модела са с бензинови двигатели :ami:
Re: Моля за съвет за газови котли
08-02-2011 - 09:16:29
До тук техник на Вайлант неколкократно променя настройките на котела, но от това положението изобщо не се подобри, за мое съжаление.Що се отнася до фирмата- инсталатор- не искам да коментирам, искрено съжалявам бъдещите им клиенти.От м.декември се опитвам сама, чрез ровене във форуми, чрез "консултации" с други газови инсталатори, да открия причината за проблема си.През цялото това време моят газов инсталатор ми повтаря колко зле ми е жилището от гледна точка на изолации.Междувременно се установиха няколко други техни грешки и пропуски, но смятам да потърся правата си не като плача по форумите, а по надлежен ред.Истината е, че тази дейност, освен всичко друго, трябва да е свързана с отлично консултиране от добре подготвени специалисти.Нека клиентът сам прецени- по- евтино или по- скъпо, и за какво ще плати съответната цена.sad smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
08-02-2011 - 10:00:22
Освен блендата трябва и налягането на газта да се регулира За това че това са стари модели си прав повечето производители спряха развитието на конвенционални модели и развиват кондензната техника В Русия цените на газта са ниски и те могат да си ги позволят.В сайта на dedietrich .com може да си изтеглиш новият каталог където има нови модели конвенционални котли Проблема при конвенционалните котли ,че каквито и подобрения да се правят КПД си остава максимум около91-92% заради високата задължителна температура на изходящите газове и не доброто смесване на въздух- газ
Re: Моля за съвет за газови котли
08-02-2011 - 13:12:37
Добре, но кондензните котли подходящи ли са за отопление на по- малки като площ помещения? Когато още преди два месеца питах инсталатора дали котела е кондензен, тъй като не е закупуван от мен, си спомням, че ми казаха, че кондензен котел не е подходящ за отопляемата от мен площ.Вторият въпрос, който не мога да си изясня е до каква степен минималната мощност играе роля за икономичната работа на котела.Според вас трябва ли да се съобразява абсолютно и тя?
Re: Моля за съвет за газови котли
08-02-2011 - 14:12:25
sttefan6 знам до болка предимствата и недостатъците на двата вид котли, знам и колко струва инсталация с кондензен и конвенционален котел, защото не е само разликата от 1000лв в цената на котела, но и още толкова от цените на двойно повече радиатори и тръби и фитинги с по-голям диаметър, знам каква е икономията (10-15%) от работата на кондензен котел. На месечна сметка 150-200лв това са 20-30 икономия на месец. За един отоплителен сезон се икономисват 150-200лв от едно средностатистическо жилище - въпроса ми е кога ще се избият 2000лв допълнителни капиталовложения при инвестиция в кондензен котел. Въпроса не опира само да вземем на клиента парите за кондензен котел и да го монтираме на инсталация за конвенционален, защото много фирми точно това правят. Тогава ефекта е нулев!
Нова, минималната мощност на котела има значение и твоя котел е с ниска минимална мощност - повечето подобни котли имат минимална мощност 9-10кВт, особено пък преди 3-4 години, когато е купуван този котел, изборът беше още по-малък. Но минималната мощност има значение, защото трябва да е по-малка от топлозагубите на жилището. Задачата на отоплителната система е да компенсира тези топлозагуби. Аз ти казах и по-рано - ако топлозагубите ти са 10кВт, котелът ще работи на толкова киловата за да компенсира тези загуби, дори и минималната му мощност да е 5 или 3кВт, защото ако той работи на 5кВт температурата в помещението няма да се вдига, а напротив - ще пада. Така че на тебе не ти трябва друг котел, а намаляване на топлозагубите чрез вътрешна изолация на външните (и към съседите и стълбището) стени и тавани или пък да се молиш да идват по-скоро съседите за да те топлят отстрани.
Re: Моля за съвет за газови котли
08-02-2011 - 15:19:23
Абсолютно всичко казано звучи логично, все пак продължавам да настоявам, че месечна сметка от 500-600 лева за газ за жилище от 65 квадрата, обитаемо от един човек, не е плод единствено на топлозагуби.
Re: Моля за съвет за газови котли
08-02-2011 - 16:20:06
Нова, понеже ми е интересно си правя труда да разпитвам клиентите си за разхода, поне тези които имат желание да споделят. Общо взето имам няколко клиенти, които наблюдавам постоянно, имат различни котли. Едно семейство имат точно такъв котел като твоя (стария модел Вайлант 20кВт) и най-големия разход за миналата година е 155лв - януарска сметка, това са около 210куб.м. газ. Апартамента е панелен 100кв.м. - 4 стаи, без радиатори в баните и коридора. Топла вода на корем - 4членно семейство с големи деца, готвене изцяло на газ, дори и фурната. Изцяло западно изложение с изолация и качествена дограма. Апартамента е на 3-ти етаж, отвсякъде се отоплява от съседи. Двамата родители работят като главни счетоводители в големи фирми, разполагат с парички, така че за икономия и стиснатост не може да става дума. Имат същия стаен термостат като твоя, само че безжичен - за към 460лв. Просто толкова са топлозагубите на жилището и котелът ги поддържа. Не знам защо не можеш да приемеш факта, че жилищата обикновено нямат добра изолация към съседите и когато си сам в една нова кооперация, без съседи отникъде - няма как да не са големи загубите. Имам чувството, че го възприемаш с обида, когато ти се говори за топлозагуби. Като се насели блока ще стане като пчелен кошер и всеки ще топли другия, ама сега е така. Може би наистина ти трябват още малко радиатори, за да могат да се покриват топлозагубите по-бързо дори и в този момент, когато не е населен блока
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход