Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
20-07-2011 - 13:16:31
Благодаря LazarG! Говорейки с човека от фирмата и питайки го конкретно за сервиз и поддръжка не беше никак уверен и просто ми измърмори някои неща, колкото да не е без нищо, та и аз останах с такива впечатления. Но, до колкото разбрах в делничен ден и през работно време все пак реагират.
В тази връзка - заслужава ли си да рискувам с тази марка, въпреки споменатото?
И още нещо - в полезрението ми попадна и котел на Бош ZW18-2 DH AE23, мощност 6-18кв. Може ли да ми кажете някаква информация за тази марка, достатъчна ли е мощността за добра температура на БГВ, сервиза и поддръжката на какво ниво са и .т.н. Кой е за предпочитане м/у Мора и Бош?
Има ли друга марка котли, които да са със сходни показатели (мощност) - търсих, но не успях да намеря нищо?
И като цяло - правилно ли съм се насочил към котли с такъв диапазон на мощност и има ли някакъв друг вариант на оборудване с цел икономия? Предложиха ми едноконтурен котел + бойлер със серпентина, с довода, че излизало по-икономично като потребление на газ, но мисля, че подгряването на водата в бойлера когато не ми е нужна такава (особено през деня, когато съм на работа) не е много икономично решение.
Re: Моля за съвет за газови котли
20-07-2011 - 13:45:45
Да, Боша е много по-добър избор, има и нов модел, който е още по-добър. Едноконтурен котел + бойлер със серпентина е най-доброто решение за мен от гледна точка и на комфорт, и на икономии. От програматора можеш да си задаваш часови пояси в които да се поддържа зададената температура в бойлера. Има много интелигентни решения, ама сега трябва да бягам, като се върна мога да продължа.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-20 13:46 от LazarG.
Re: Моля за съвет за газови котли
20-07-2011 - 17:30:48
Благодаря отново LazarG! Ще ми бъде от изключителна полза да ме "светнеш" за подобни варианти, т.к. трябва да реша съвсем скоро на кой вариант се спирам. Кажи ми конкретно за Бош-а 6-18кв - 18кв. ще са достатъчни ли за добра температура на БГВ-то? И защо е по-добър избор - надеждност, икономичност, по-добра сервизна поддръжка или във всяко отношение?

Аз също се замислям за едноконтурен котел + бойлер със серпентина. Коя марка предлага такава комбинация и ти коя би ми препоръчал? Възможно ли е двата уреда да са от различни марки. Всъщност на мен този вариант (котел+бойлер) ми го предложи представителя на МОРА - каза, че инвестицията излиза с около 500лв. повече - макар, че са ми ценни съм съгласен да ги дам ако наистина се реализира икономия от тази комбинация. Какво може да се очаква?

А, забравих да попитам кой по-нов модел на Бош е още по-добър, ако можеш да ми го кажеш, за да се поинтересувам конкретно за него?Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-20 17:32 от plamens_s.
Re: Моля за съвет за газови котли
20-07-2011 - 21:12:48
Старият модел на Бош (6-18) дава за БГВ 20кВт, което е напълно достатъчно, но ако ще взимаш двуконтурен котел ти препоръчвам ТОЗИ нов модел, който е с повишен комфорт на БГВ - 3 звезди и е нов и абсолютно съвременен котел, снабден с електронното управление Heatronic 3, което се слага и на кондензните котли Бош. И въобще всичко е ново и горелка, и газова арматура, топлообменник... Старият модел Gaz 3000 в комбинация с бойлер също е добра комбинация. За старата Мора Проксима съм чувал от колеги, че има проблеми с трипътния вентил, който не е със стъпков мотор, а с клапа, която клеясва, събира котлен камък и заяжда.
Много добър и евтин вариант е изборът, който предлага Теси -газов пакет Tesy Komfort 80 - едноконтурен котел 5-16кВт + бойлер + стаен термостат (модулиращ) - всичко за 1390лв - страшно изгодна оферта. Сервизът и на двете марки е поверен на оторизирани сервизни партньори, които преминават ежегодно обучение, като при Бош е най-добра организацията на обучение сертифициране на сервизните специалисти. При Мора, както и при повечето марки такова обучение липсва, всичко е на самотек.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-20 21:30 от LazarG.
Re: Моля за съвет за газови котли
21-07-2011 - 16:33:19
Искрено ти благодаря, LazarG, за отделеното време и ценните съвети!
Разгледах предложенията ти и мисля, че определено един от тези два варианта ще е моя - GAZ 7000 W - Bosch 6,3 - 21,0 или Tesy Comfort 80 (едноконтурен котел 5-16кВт + бойлер + стаен термостат (модулиращ)) , като предпочитанията ми клонят към Бош-а. Може би заради по-компактната система в сравнение с двата уреда на Теси, макар, че не това е най-важното. Просто не мога да проумея как подгряването на 80л. вода без сигурното й използване е по-икономично от моментното подгряване на точно нужното количество вода при проточните газови бойлери?!
Като цяло какви са предимствата и недостатъците между тези два варианта и дали наистина пакета на Теси би могъл да бъде по-икономичен?

П.С. Моля да бъда извинен, ако прекалявам с въпросите или пък задавам глупави такива! Надявам се, че това, което коментираме би било от полза и за останалите настоящи и бъдещи участници в тази дискусия!
Re: Моля за съвет за газови котли
21-07-2011 - 20:31:04
За да бъде интригата по-пълна, ще добавя още един котел в списъка ти, който ми беше единствен фаворит допреди година-2 - просто останалите ги нямаше на пазара. Това е Vaillant Turbotec plus VUW 202 /3-5 6-20kW:
http://www.gaskomfort.com/Bulgarian/Homeowners/KonvencionalniGazoviUredi/VUWseriaPLUS.aspx
До тази пролет това беше най-добрия конвенционален котел на Бг пазара, сега като се появи Бош 7000 съм малко раздвоен да го твърдя, но може би все още е така.
Колкото до предимства и недостатъци на двата варианта - според мен предимствата на двуконтурния модел се свеждат само до качеството "Компактност". Предимства на варианта едноконтурен котел + серпентинен бойлер:
- възможност за използване на малък и икономичен котел което води до ниски разходи за отопление. Едно е котелът да има минимална мощност 3-5кВт, друго е да има минимална мощност 9-10кВт
- по-голям комфорт при къпане - липсват пулсации в температурата на водата, въпреки че при посочените модели Вайлант и Бош този дискомфорт почти го няма - и двата модела има 3*** за БГВ
- по-бърза доставка на топла вода до крана, тъй като тя е налична и не се чака да се запали котела и да се произведе на момента.
- икономия на газ при производство на БГВ - котелът пали само 1-2 или няколко пъти на ден - само да дозагрее бойлера, а не при всяко пускане на крана за да измиеш една чаша за кафе. Колкото до топлозагубите от бойлера - те са минимални, особено ако бойлерът се подгрява до по-ниска температура. Освен това от стайния програматор си програмираш в кой часови пояс на дена каква температура на бодата в бойлера желаеш. Може да си програмираш бойлерът да се загрее 5 минути преди да се прибереш от работа.
Ако трябва съвсем да те объркам в избора, ще добавя и 2 по-скъпи варианта, но много тихи и изключително икономични - кондензен газов пакет Tesy Lux 80 (3-12kW) Bosch Condens 5000 (3-15kW)*beer*
Re: Моля за съвет за газови котли
25-07-2011 - 22:57:41
Добре го каза - интригата наистина е пълна! И за да не се обърквам и разсейвам допълнително ще игнорирам Вайлант-а, мисля ако остане варианта за двуконтурен котел да се придържам към Бош 7000 6-21кв. - все пак приемам коментар и съвет по въпроса! Разгледах и другите твои предложения - едноконтурен котел + серпентинен бойлер - мисля, че наистина разбрах за какво сатава въпрос и безспорно това е един съвременен избор и комфортен вариант, но излиза почти два пъти по-скъпо (около 3000лв в Бош вариант и то с конвенционален котел) и като разсъждавам типично по български се питам дали този разход би се възстановил в обозримо бъдеще чрез евентуално по-ниски сметки за газ? В противен случай...
Вариантът на Теси -газов пакет Tesy Komfort 80 - едноконтурен котел 5-16кВт + бойлер + стаен термостат (модулиращ) - всичко за 1390лв. го приемам напълно (и съм склонен на него) - безспорно едно много добро предложение, но можеш ли да ми кажеш нещо относно надеждността и икономичкостта на тези котли, тъй като съм малко скептичен към тази марка, колкото и необосновано да звучи? Това, което ми каза към момента е, че имат добър сервиз, което е от съществено значение.
Кондензен газов пакет Tesy Lux 80 (3-12kW) - 2900лв , както и Bosch Condens 5000 (3-15kW) излиза доста над 4000лв. - чудесни варианти, но доста скъпи и поне за сега не съм склонен да дам толкова пари.
От друга страна възниква въпроса - подходящ ли е кондензния котел за малка площ от порядъка на 60-70кв.м. защото събирам противоречиви мнения, като до колкото разбирам, едно е сигурно - трябва да има достатъчно на брой и големина отоплителни тела (радиатори)? Чувам, че и поддръжката била по-сложна и скъпа.

"Едно е котелът да има минимална мощност 3-5кВт, друго е да има минимална мощност 9-10кВт "

Предполагам, че тези ниски граници на мощност, които визираш се отнасят за кондензни котли, може би тези, които си ми препоръчал по-горе, и които вече споменах и аз. Ако има конвенционални такива, моля да споделиш, защото търсих да намеря такива котли с възможно най-ниска мин. мощност за да ги комбинирам с бойлер и попаднах единствено на тези, които коментираме към момента - 5кв. на Мора, 6.3кв. на Бош-а и 5кв. на Теси+болер със серпентина !

Та, ако трябва да обобщя - продължвам да се двоумя м/у двуконтурния Бош 7000 и Tesy Komfort 80 - едноконтурен котел 5-16кВт + бойлер + стаен термостат (модулиращ), съобразявайки се с цените на уредите (не, че останалите варианти са лоши). Та, за това те моля за коментар относно Теси и съвет кой от двата варианта да избера!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-25 23:04 от plamens_s.
Re: Моля за съвет за газови котли
25-07-2011 - 23:52:12
Едноконтурният на Бош 6-18кВт е към 1500лв с комина и ако се комбинира с бойлер Теси за 399лв излиза доста по-евтино от готовите пакети с бойлер Бош, струващ 3 пъти по толкова. Но едноконтурния 16кВт котел на Теси е прост евтин,икономичен и изгоден, затова го препоръчвам, като не мога да направя същото за двуконтурния 9-24кВт. Сервизът казах, че е организиран добре и професионално, доколкото зависи от Теси (обучения, резервни части, доставки), но пак зависи на коя фирма-подизпълнител ще попаднеш. Това важи и за сервиза на Бош, както и за други марки.
Бош 7000 също е много добър вариант и е поне 1 поколение напред като техника,което за двуконтурен уред има голямо значение, за едноконтурен - много малко. И двата варианта са много добър избор, като всеки си има своите предимства. Мисля, че последната крачка в избора трябва да е твоя, информацията, която да ти помогне съм я дал.
Колкото до кондензните варианти - наистина трудно се изплащат при малки жилища.
Re: Моля за съвет за газови котли
31-07-2011 - 12:14:30
Така е, LazarG, след всичко казано до тук, крайното решение е мое. Благодаря за ценните съвети! Ще си оставя няколко дни за размисъл и ще решавам. Като приключа с тази дилема ще пиша за избора си, а за в бъдеще и за евентуални впечатления.
Все пак, ако възникне някой и друг въпрос се надявам, че бих могъл да се посъветвам пак с теб.

Поздрави!
Re: Моля за съвет за газови котли
31-07-2011 - 21:21:04
Винаги!*beer*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход