Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моят сценарии

Публикувано от greenbul 
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 12:48:45
В думите ви има много истина и чудесни попадения.
Комбат - адмирации.
България е нашата Родина и добре, че Родината значи нещо много повече от държавата и конкретните социална и психологическа обстановка в нея.
Всеки, който е излязъл от Родината си в по-зряла възраст и е живял продължетелно време извън нея, не може да не знае, че колкото и да си осигурен и уж всичко да е добре и наред, винаги има там навън едни прегради (къде ясно видими, къде не дотам), които практически не можеш да прекрачиш. В контакта с отделни човешки същества може и да получиш усещане за приобщаване, но то е обикновено лъжливо. Понякога това е много важно, друг път не чак толкова, зависи си от човека, но винаги съществува.

Не обичам думата емигрант. Светът сега е вече различен, поне разстоянията се "скъсиха".

В рамките на настоящото статукво в държавата България не виждам как би се осъществила една значителна промяна. А има необходимост именно от значителна промяна. Значителните обществени промени се случват бавно. Аз лично нямам време да ги чакам, но ми се иска да се надявам.

Въпросът със собствеността, а оттам и с действителната власт в тази страна е вече почти наместен. Да, очаква се да се случат процеси на преразпределение, но субектите намя да се сменят. Та, откъде да дойде промяната?!
Отгоре? Отдолу? Отвън?

Искам да кажа нещо оптимистично накрая. Не знам, как е при вас, но от няколко месеца аз лично констатирам случването на нещо, което отначало не вярвах, че може да се стане тук.
Все по-често на пешеходна пътека (пък и да няма такава) автомобилите спират и водачът ме кани с жест да пресека !!
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 12:57:48
Изобщо не съм се объркал. Който каже, че в една страна в която всичко почва от нула не може да намери ниша става само за наемен работник независимо от това колко високо платен.
Нямам нищо против всеки да живее където намери за добре, против съм да чета оправдания, че нищо не може да се направи. Аз нито съм гении, нито съм извънземен, пък се справям - всеки може стига да устои на желанието да превърне първата печалба в Мерцедес. Ако някой си мисли, че успешен бизнес означава да отвориш офис и на следващи ден да прибираш пари с торби много е сбъркал. Той, а не аз.
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 13:03:20
Значителната промяна вече се случи - член сме на ЕС. Повече пари ще има в строеж на магистрала отколкото в наркотрафик.
Освен това ще се увеличи директното финансиране на фирми с евро пари.
Значи имаме нужда от хора, които да пишат проекти и от такива, които да ги изпълняват. А не от сутеньори и наркопласьори.
Всяка мутра за да запази парите ще бъде принуден да ползва услугите на образовани хора.
Е това Начев не е ли промяна? Що гледате само черногледо на нещата - не виждате ли положителното. Що не се сетите какво беше преди 10 години?
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 13:47:31
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Значителната промяна вече се случи - член сме на
> ЕС. Що не се сетите какво беше преди 10
> години?

Помня и преди 10, че и преди 15, че и по-назад :-)).
Безспорно разлика има.
Нещото, на което обръщам внимание е, че сега вече сме "добре", но се оказва, че картите от голямата колода са вече раздадени (собственост и власт са наместени).

Трудно ми е да си представя ситуация, при която някой аргументирано и убедително (пък и честно) - ще заяви пред младите хора :
Останете тук, ще ви бъдат създадени дори по-добри (или перспективни) условия ЗА работа и живот.
ще заяви пред сънародниците ни, трайно пребиваващи по света :
върнете се и няма да съжалявате!

Как да се каже такова нещо при условие, че споменът за това, как беше разграбено всичко е още толкова жив. А лъжите, мачкането, мизерията!
Как да се премълчи фактът, че както и да се въртиш, неизбежно се случват ситуации, при които се оказва, че ставаш зависим от откровени престъпници.

Как да спестим на тези млади хора, че има голяма разлика в това да допринасяш с труда си за реализиране на идеите и мечтите на пионери/предприемачи или просто в крайна сметка да си слуга на крадци и разбойници.

След едно-две прекупувания и като дойде следващо поколение вече няма да се задават тези въпроси . Отколе и по цял свят е така.
Сега, обаче, раната е още отворена!
И тъй като темата е за СЦЕНАРИЯ - та се питам: Има ли нашата страна времето и ресурса и волята за да реши тези проблеми. Бързо, решително, резултатно.
Извини ме за черногледството - точно така не виждам, как ще се случи.

Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 14:19:04
Начев, аз бих заявил недвусмислено на младите хора:
"Ако искате да има какво да разказвате на внуците, ако искате да създадете новото общество, ако искате животът ви да има различен смисъл от този на прасе в златна кочина останете и се борете. Друг път и на друго място нямате възможност да участвате в строежа на новото общество."
Ето това бих заявил. Ако забелязваш не казвам, че всичко е наред, просто вярвам, че сме прекалено малки за да може да обърнем каруцата , наречена ЕС. От нас не зависи какво ще се случи, от нас зависи дали ще участваме и на чия страна ще сме.
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 14:32:08
4ovek

Не се заблуждавай! Нация от бизнесмени няма. Сбъркана ли е системата и ценностите, колкото и пари да ни наливат от ЕС, все при едни и същи хора ще потъват и все ще си чакаме магистралите, уредените градове и истинския бизнес. На запад хората отдавна разбраха, че ако си богат/много богат, а около теб е мизерия ситуацията става "революционна" както го е казал Ленин. В този смислъ комунистите/болшевиките например изиграват положителна роля. Не за народите,които управляват, а за западните демокрации, където капиталистите разбират, че трябва да дават достатъчно и на работника и служителя, за да не повее "червената зараза".

Не може всички да въртят бизнес в една страна, не сме в началото на т.нар. преход. Парите са снатрупани в някои ръце, препрани повечето да кажем или други чакат да бъдат инвестирани. Сега трябват ясни правила за тези капитали. Те не трябва да водят до по нататъшно разслоение на обществото, а до бързо подобряване на стандарта на живот. И въобще не мисля, че затова са необходими много години. Не сме в Средновековието, има достатъчно информация, има медии, има интернет - голяма сила. Японците от Средновековието и след ужасната ВСВ дръпнаха за 10-20 години, германците също,словенците, които никой не ги знаеше и не ги броеше за народ до преди 30-40 години. Светът е глобален, с умни и решителни свестни политици и ясна стратегия може за нула време да се привлекат огромни капитали и страната да разцъфти.


Промяната според мен трябва да започне от горе. Трябва умните, смелите, необременените хора да поискат властта по един или друг начин, трябва да се сдружават и винаги да оказват натиск на властта. Не да чакаме от избори на избори. Сами по себе си те не решават нищо.Идва някой,обещава нещо, говори сладко и мъжествено, раздава кебапчета, певици му пеят на предизборни концерти, взема властта и дори да я е искал с добри намерения, липсата на граждански контрол го развращава него и другите около него и под него. Примерът със Симеон. Не си падам по монарсите, нямах му и доверие, не съм гласувал за него, но той имаше някаква харизма, можеше да поведе обществената енергия в правилната посока. Вместо това си прибра имотите и се коалира с Доган и после с комунягите. А всички около него му целуваха ръка. Големи просветени хора с някакъв авторитет в обществото се лигавеха и лакейничеха за къшея хляб с думите "Негово величество", "Нашият лидер" и т.н. Какво височество бе, какъв лидер, вие слуги ли сте, пари ли нямате, самочувствие, какво? Срам ме беше да ги гледам. И още ме е. Такъв пример е и Костов донякъде.

Защо този респект от управляващите, вместо те да го имат от хората. Студентите във Франция свалиха Де Гол. Не че имаха реални шансове да го направят, не че пичът не можеше да се заинати, но човекът искаше да остане в историята на страната си като достоен човек и го направи.


СЕга не ме интересува дали на власт ще бъде пожарникар, мутра, луд, какъвто и да, комунист ако щете. Интересува ме този човек да осъзнае, че има някаква мисия, да скъса пъпната връв с миналото и да заработи за хората. Да прояви хитрост, кураж, подлост, лицемерие, гъвкавост, но да го направи в името на България и да ги прилага тези мръсни политически трикове само срещу мафиотите, безскрупулните политикани и червените аристократи в името на спазването на европейските правила. ЕДин древен българин, Омуртаг го е казал най-хубаво и най-просто "Човек и добре да живее умира и друг се ражда. Нека другият, който дойде след него да помни".


Знаете повечето предполагам какъв е бил един от най-успешните американски бизнесмени - Рейгън. Актьор. Холивуд. Нито е бил от аристокрацията, нито е завършвал елитни школи по мениджмънт или политически науки. Но е бил достатъчно умен да писка властта, да я вземе , да се заобиколи с умни и можещи хора, да им делегира достатъчно права и да прояви кураж в политическите си и икономически намерения.

Много по-лесно се работи и се прави бизнес в държава, в която има ясни правила и строги и справедливи наказания за неспазването им. И където тези правила се спазват най-вече от управляващите. Правилата ги имаме /ЕС/, трябват хора, които просто да ги налагат и да ги съблюдават. А бай Вълю от село като види това, че и парите да идват и при него, бързо ще запрята ръкавите и въобще няма да кисне по цял ден по кръчмите...или по интернет форумите smoking smiley
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 14:48:00
А когато някой ми каже, че сме умни, ама сме били индивидуалисти и затова не сме се справяли, винаги му давам примера с Щатите. Не са идеалната държава, кусури си имат колкото искате, но както след 10-ти взехме да плюем за щяло и нещяло СССР, така и сега е модерно за всички световни злини да са виновни янките.

Но за манталитета.....Значи те са индивидуалисти като манталитет, ние българите също.Колко са умни, не знам, има всякакви. Но тези хора са създали държава, към която се стремяха и всеоще се стремят всички мозъци, работяги, прдпримечиви и инициативни хора. Как тези индивидуалисти създадоха толкова уредена държава с население 300 МИЛИОНА ГРАЖДАНИ. Близо 50 пъти повече от нас. Също и като територия.Евреите я създали, световната конспирация дрън, дрън. Те така се създава цял континент-държава. С всички проблеми - расови, войни, здравеопазване, престъпност и прочие, по добро нещо от тази държава всеоще не е измислено. С такава територия и население имам предвид. Ние за 100 години се изпотрепахме помежду си, колко преврати имаше.Комунистите в СССР затриха 1/3 от населението си. Европейците се доказаха като абсолютни инфантили с двете си световни войни. Всички те си взеха поука малко от малко, но ние не. Сега съм сигурен, ч е след глупостите на Буш и компания янките ще си извлекат съответните поуки и пак ще се вземат в ръце.

Има една много хубава книга на историка проф.Петър Мутафчиев "Книга за българите", в края й човекът ни анализира като нация, като народ през годините и дава нагледен пример за ужасната повторяемост в нашата история на всичките ни възходи и падения.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-21 15:00 от Combat.
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 16:09:39
Начев
Как да спестим на тези млади хора, че има голяма разлика в това да допринасяш с труда си за реализиране на идеите и мечтите на пионери/предприемачи или просто в крайна сметка да си слуга на крадци и разбойници.


Няма как да я спестим Начев!
И няма как да станем нормална държава, докато голямото разбойничество остава ненаказано. Докато то остава ненаказано винаги ще се раждат нови разбойници с надеждата, че след като заграбят контрол, власт и пари всичко ще им бъде простено!
Няма как да стане и докато не се амнистира онази част от бизнеса и добре заплатени специалисти принудени да крият данъци и др. за да оцелеят... Но голямото разбойничество трябва да бъде възмездено!
И рано или късно, това отъждествяване на "първоначалното натрупване на капитали" в неговия марксически смисъл за индустриализиращия се свят, с днешното разбойничество трябва да бъде прекратено. Нищо общо няма помежду им!
Не поколения - епохи да минат! Може ли да се съгради къща върху калпави пребоядисани основи?

Хайде стига, че ще започна да пиша лозунги като човек и комбат - не че в това което пишат няма истина, но съм живял достатъчно за да бъда реалист, а не оптимист.

А "Книга за българите" е излючителен труд, стига да я разбираме и да не ни прати в прегръдките на национализма...
neo
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 17:25:25
Само ДЕКОМУНИЗАЦИЯ може да спаси БЪЛГАРИЯ ето проектозакон Подкрепете го [megimg.info]]ВИЖ ТУК[/url]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-21 17:41 от neo.
Re: Моят сценарии
21-05-2008 - 17:48:37
avatar
neo Написал:
-------------------------------------------------------
> Само ДЕКОМУНИЗАЦИЯ може да спаси БЪЛГАРИЯ ето
> проектозакон Подкрепете
> го ]ВИЖ ТУК

И защо нямам достъп без да се регистрирам?


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход