Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моят сценарии

Публикувано от greenbul 
Re: Моят сценарии
29-04-2008 - 20:02:30
4овек,
Благодаря, че си си направил труда да търсиш из старите теми.
Изненадах се като ти видях линка, подходих първоначално без големи очаквания, но после прочетох всичките 13 стр. на един дъх.
И ми беше много, много интересно. Само дето се ужасявам, колко правописни грешки допускам при бързане sad smiley((((.
Помнех, че е ставало дума за руски инвестиции, но всичките ми напъни да стигна до конкретния повод и темата на разговор, бяха ялови. Пък са минали едва 14 месеца. Тъжно sad smiley((
А иначе, не може да не се отбележи, че приказката е безукорна. Е, отне ни много време да се научим дори и като анонимни участници, дори и като инакомислещи, да приказваме по приемлив начин, че да е и интересно и полезно и приятно. Така поне на мене ми се струва субективно.

За тези 14 месеца станаха много неща. Като си помисля, че през февруари кредитната и ликвидна криза още не бяха понятия, да не говорим за цената на петрола, да не говорим, че още през януари имаше анализаторски мнения, че на БФБ могат да се чакат скорошни негативни развития.

Не възразявам срещу констатациите (и спомените) ти. Дори да не съм ги изказал съвсем директно, имам си резерви срещу прекалени заигравания с големите - било то задУралски или задОкеански :-))))
Re: Моят сценарии
30-04-2008 - 09:06:25
Това, че правя определени констатации изобщо не означава, че одобрявам заиграването с по-големите. Даже напротив и съм на мнение, че доста народ не е сред живите, защото се е заиграл с големите, ама по стар наш обичай е искал да се направи на тарикат малко.. Просто държа да вметна , че има фактори,които не се отчитат при анализите, които се правят в момента.
Да кажем, че нещата стоят така (просто една идея, не че се подписвам за този сценарииsmiling smiley) - в края на 90-те руснаците решават да нахлуят в българската икономика, почват да инвестират, купуват фирми, заводи, земя политическата обстановка е такава, че се налага част от инвестициите да не идват директно от Русия и минават през други държави, част от инвестициите минават през български фирми финансирани в кеш (най-лесно е да стане в сектора на НИ инвестирането на пари в брой). Следва отговора на Запада - виждат, че само с агитация колко е хубаво да сме част от тях не става, че трябва да се бръкнат и ако не го направят България ще стане руска колония , член на ЕС и НАТО. Следва кредитния бум , английските купувачи на земя от лорд до свинепас, инвестициите на западните търговски вериги...
Та ако го погледнем от гледна точка на война , а не на краткострочно правене на пари нещата са малко по-различни. Ако намалеят западните инвестиции се увеличава дела на руските - хода с арабските шейхове дето от вереме навреме ги намесват може да е блъф, а може да е опит по време на сегашната криза на Запад да се противопоставят едни петро пари на други. Все пак в момента арабските богаташи са проводник на Западните интереси.
Предполагам схащаш накъде бия - по-скоро има значение дали Запада иска да запази България от руско влияние или не.
Re: Моят сценарии
30-04-2008 - 10:52:13
Ле-ле! Нагазихме в дълбоката вода!
Интересен сценарий! Да си призная, не съм поглеждал на нещата от този ъгъл, ерго, че главната или поне една от основните причини за състоянието на пазара на НИ в Бг е сблъсъкът на геостратегически интереси на Русия и Запада.

Външният фактор безспорно играе много важна роля. Нека повторя още веднъж за тези, които не са чели старата тема. Представете си, че преди около година и нещо някъде в София пред един собственик на около 5 д/ка са се появили едни руснаци и са сложили на масата 10 млн. евро. (Това е случаят с МИАН).
Какъв е естественият и очакван отговор?! Въпросът е риторичен.
Кой каквото ще да разправя, но тези факти оказват огромно влияние върху пазара.
На пръв поглед инициативите и на Изтока и на Запада на нашия имотен пазар не изглеждат толкова мащабни и подредени. Може да е липса на информация, може само така да изглежда.
Наистина до сега големите и сериозни инвеститори като правило не поглеждаха към Бг. Вярно, че напоследък има движение: AIG с Телекома, Белене ще се строи от руснаците, има и други сериозни.
Всъщност това е нормално - най-често пътят се проправя от горещ, високорисков капитал, големите идват едва след това.

Важен фактор с оглед на горните мисли и предположението ти също е, че хванахме световната вълна на ръст на цените.

Макар, че резултатите по отношение на развитието на пазара на НИ в, да речем, съседните Балкански страни бяха сходни, може да се окаже, че на всеки пазар е имало някакъв уникален набор от фактори, при това незадължително съвпадащи. Това последното го казвам защото в първия момент ми се искаше да възразя на хипотезата ти като посоча за пример Румъния. Те ни надминаха без руснаци и англичани, но за последното всъщност нямам много надеждна информация. И реших да не възразявам :-))))

Както и да е, горните приказки би следвало да търсят обяснение н а събития, които са зад гърба ни. В момента ситуацията е напълно различна и на дневен ред са други проблеми.
Re: Моят сценарии
30-04-2008 - 11:06:48
В Румъния има много италианци. Идвали са с торби пари, това ми разправят мои познати от Тимишоара - купуват и не се вясват повече.
Може да са се разбрали за парцелиране на Източна Европа confused smiley
Re: Моят сценарии
30-04-2008 - 18:05:09
Начев основната ми идея е, че нямаме достатъчно информация за да правим правилните изводи и то информация за намеренията на най-големите играчи.
Макар, че спечелих баса с Дон, не мога да се похваля , че съм сметнал и изчислил 30% увеличение от лятотот досега. Карам го на интуиция.
И наистина ми се струва, че нещата ще отидат натам, че правилата постепенно се променят - много хора ще загубят, други ще спечелят и все повече ще печелят хората, които работят по начина по който ти определяш като нормален.
Винаги си твръдял, че в сторителството се изкарват лесно парите , трябва да ти кажа, че ако се стараеш да работиш нормално, да отказваш да работиш с определени хора, да отказваш обществени поръчки, защото не ти харесва начина по който се работи печалбите не са толкова много, нито пък са изкарват лесноsmiling smiley
Re: Моят сценарии
30-04-2008 - 18:23:48
4овек,
Задължителна малка корекция (но съществена).
По стечение на обстоятелствата в живота ми на млади години съм работил за сериозни периоди от време най-тежък и най-черен строителен труд. Никога няма да си позволя да кажа на ангро, че в строоителството се изкарват лесно пари.
Знам как се държат и кирка и лопата :-))
В последствие ми се случи да организирам и да работя същевременно на основен ремонт на голяма къща.
Всъщност строителството е доста периферна тема за мене, но така е станало, че съм бил и бачкатор, бил съм и "чорбаджия". Знам, за какво става дума.

Винаги съм твърдял, че в настоящия етап в строителството на Бг има норма на печалба, кратно надвишаваща средните стойности и това продължава вече сериозен период от време. Това води до уродливи, дълбоки деформации, за коит осъм писал. Има и сериозно междубраншово, обществено влияние.

За другото си прав.
Re: Моят сценарии
01-05-2008 - 10:18:43
Ако го перефразираме така - положението в сектора на недвижими имоти и сторителство в последните години води до недобро разпределение на благата по всички нива на социалната стълбица, което предполага неустойчиво състояние на обществото може да си стиснем ръцетеsmiling smiley
Във връзка с горното аз лично предполагам, че и тази година строителните фирми ще са на челно място по фалити, като цените на НИ се запазят високи, обема на строителство ще се увеличава. Ако на някой му се вижда нелогично да помисли преди да се изказва.
Re: Моят сценарии
01-05-2008 - 11:05:57
4овек,
По перефразата съм съгласен. Стиснахме си ръката!

По втория абзац. Възможно е и такова развитие (говорим само за тази година) по данни на официалната статистика. Констатирането по надежден начин на каквото и да е у нас си е трудна работа.
Аз лично бих го определил като неудачно, ама нейсе, кой ме пита мене ?!

Сега отивам да празнувам!

Весел празник на тебе и на цялото семейство!
Весели празници, Форумци !

Поздрави.
Re: Моят сценарии
01-05-2008 - 15:53:00
Quote

Във връзка с горното аз лично предполагам, че и тази година строителните фирми ще са на челно място по фалити, като цените на НИ се запазят високи, обема на строителство ще се увеличава. Ако на някой му се вижда нелогично да помисли преди да се изказва.

На мен ми се вижда нелогично и съм помислил. Значи ще фалирам, обаче дори и да съм фалирал няма да продавам евтино. Разликата е там че когато фалираш, продаваш всичко което имаш и то бая по евтино от пазарните цени. Когато започнат масови фалити, цените масово падат. Няма да казвам един познат как си зе без пари един 4стаен + кухня апартамент за без пари 97 началото. spinning smiley sticking its tongue out
Re: Моят сценарии
01-05-2008 - 20:04:32
avatar
Абе и аз знаеш ли какви неща съм виждал...общинско жилище ЕПК тристайно в което семейство е живяло дълги години плащайки на общината мизерено наемче.
Идва обаче един момент на преразпредление на пачките между чиновнически общинарчета, които искат да правят заменки от типа на - на ти общинска гарсониера дай ми тристаен... Та предложението от преди няколко години е било към въпросното семейство - плащайте (примерно 6000лв) за да си купите апартамента и той вече става ваша частна собственост само, че до другата седмица да имате парите иначе го даваме на "нуждаещи се" които разбира се веднага ще извадят подобна сума... Та ако говорим за какви случаи има ехееее мога да ви разправям такива много. Единичните далаверки не са от значение за пазара като цяло. Колкото до фалитите - един инвеститор фалира и го купува друг, а този другия няма да разпродава под пазарните цени, защото няма финансови затруднения. Той човек добре го е казал горе. Ако го закъса инвеститора с парите или се улял с кредитите, а маркетинга на продажбите и предварителните пазарни проучвания са му звучали като морзовата азбука на блондинка той няма време да разпродава апартаментите един по един на дъмпингови цени - той има изгода да ги продаде всичките на куп на друг инвеститор естествено на ниска цена, която не си е правил плановете, че ще се мине да вземе... Между другото някой чул ли е за фалирали инвеститори, строители по морето и Банско нали там има някаква драма сега?

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-01 20:11 от Продавач.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход