Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Za investitorite, investiziite etc.

Публикувано от kuku 
Re: Za investitorite, investiziite etc.
04-06-2007 - 15:05:29
За 800-те лева - не исках да кажа, че са впечатляващи, а че НСИ дава средна заплата 400 лева, а тази е минималната. И че това се случи за 1 година само, т.е. много бързо - мг имахме за 500 на цял ден. Изобщо такива са наблюденията и на колеги, и на хора от други сфери - растат бързо заплатите и намаляват квалифицираните хора (поне тези, които се отзовават на обявите).

За Румъния нямам информация за заплатите. Възможно е да са по-големи, не знам. И обяснение нямам, ако е така.

По повод "затова за мен темата за данък сгради и такса-смет, е доста по-важна, да речем от демографското развитие на страната, или пък нивото на доходите" - не мога да се съглася. Кой фактор е по-важен зависи от това кой има по-голямо влияние върху цените, т.е. при неговото изменение те ще реагират най-бързо и силно. За момента при тези ставки на тези данъци, едно двойно увлеичение на ставката дори няма да се отрази съществено върху цената. Виж, ако направят ставката от про-мили в проценти и изравнят данъчната оценка с пазраната цена, тогава може да стане друго.

Демографското развитие определя търсенето на жилища, офиси, търг. площи и пр., а нивото на доходите определя платежоспособното търсене. Така че са си релевантни към темата, според мен.

За онези инвеститори - онова е форум за инвестици в ценни книжа най-вече и имотите са само частен случай на инвестиране там. Т.е. участниците в голямата си част играят на фондови борси (в БГ или в чужбина). С колко - не знам smiling smiley И няма значение. Някой имат и ценни книжа, и имоти, и акции в АДСИЦ. И всички те са инвеститори - щом са инвестирали в нещо smiling smiley Защо да не са, според теб?

А че всеки си гледа от камбанарията, е нормално. Важното е да чува и мнението на другия и да го осмисля. Не е нужно да се съгласи, но в спора ще научи нещо и ще даде някакво знание на другия. Нали това е смисълът на интернет-форумите?

Къде се поставя акцентът, дето не би трябвало да го има? Не те разбрах....

Re: Za investitorite, investiziite etc.
04-06-2007 - 15:40:06
За Румъния имам едно обяснение. Просто моя аналог работи в голяма фирма, а няма собствена. И би било справедливо да се сравнява неговата заплата с моите доходи.
Т.е. ако в Румъния някой има знанията и квалификацията да ръководи проект на жилищна сграда от начало до край той е на добре платена работа, а в България реализира самостоятелен проект. И така във всички сфери.
Re: Za investitorite, investiziite etc.
04-06-2007 - 20:02:53
Ей, бога ми, преди малко отново натиснах някой клавиш, и постинга отново ми изчезна. Не знам какво точно правя, ама ми се случва за втори пореден път, и дано грешката да е в мен.

Джоан, не мога абсолютно да се съглася с всяка твоя дума от постинга ти, и утре възнамерявам да му отговоря по-обстойно. Дано утре да имам времето да ти обясня нещата от моята "камбанария", което не означава, че ще кажа абсолютната истина. А и днес има доста различна информация за пазара на НИ в страната, и си заслужава коментарите.

Човек, днес ми се струва, че ракиеното време е дошло по-рано при теб, и наистина не можах изцяло да схвана мисълта на "почерпения масон". Разбрах, че сравняваш от своята "камбанария" професията си с Румъния, ама не всички имат твоята професия, а и твоят мироглед. А последният ми се струва доста особен, и мисля, че не служи за всеобщо сравнение...
До утре! smiling smiley smiling smiley
Re: Za investitorite, investiziite etc.
05-06-2007 - 07:07:09
Тъй като темата е за инвеститорите, реших да постна /ама че дума/ една статия от "Стандарт". Всъщност фактите ги има и в други вестници.


ИРА искала да пере фалшиви 500 000 евро у нас

Чудя се ако бяха успели, дали вестниците нямаше да доволстват колко сме популярни и какви големи "инвеститори" првличаме. Мисля , че у нас никой нямаше да провери от къде идват тези пари, а и да разберяха , "парите не миришат" е мотото като ми беше казано преди време тук. eye popping smiley
Изглежда ирландските "инвестипори" нямат високо мнение за българските "бизнесмени", та са решили да направят сделката с фалшиви пари :}

Питам се още защо в България ,а не в Чехия, Унгария даже в Румъния?!
Май и те са разбрали за страната на неограничените възможности за .....бандитите.
Искали ,ИРА, да купуват имоти и банки! Защо не фабрика или да открият производство та да съжалим поне малко за "инвеститорите" winking smiley

Благодарности на Скотланд Ярд!


Re: Za investitorite, investiziite etc.
05-06-2007 - 07:20:42
ПП Заради такива "инвеститори", "български бизнесмени" и "законност" си отват компании за производство. Истинският бизнес , реалните инвеститори като че не виреят у нас moody smiley

И олиото "Калиакра" няма да се произвежда в България
Re: Za investitorite, investiziite etc.
05-06-2007 - 12:09:22
Написах и така във всички сфери - т.е. не важи само за мен.
Представи си Макдоналдс и семеен ресторант - в Макдоналдс управителя получава заплата, в семейния ресторант имаш доходи на собственика, които не са заплата.
За да ти е по-лесно смилаемо - в България като ни изхвърлиха на улицата ни накараха да развиваме дребен бизнес. В Румъния явно не са ги изхвърляли на улицата.
За да ти е още по-лесно смилаемо в Бългиря сервитьорът работи за бакшиша, в Румъния за заплата.
А за да ти е съвсем ясно - в БЪлгария оношенията са доста по-пазарни отколкото в Румъния.
Това е обяснението, което ми идва на ум за разликите между двете икономики.
А ми идва това обяснение, защото Румъния от ЕС я предупреждаваха , че има скрито държавно субсидиране и протекция на големите румънски фирми, докато нас ни овикваха за престъпност.
Re: Za investitorite, investiziite etc.
05-06-2007 - 15:40:08
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Написах и така във всички сфери - т.е. не важи
> само за мен.
> Представи си Макдоналдс и семеен ресторант - в
> Макдоналдс управителя получава заплата, в семейния
> ресторант имаш доходи на собственика, които не са
> заплата.
> За да ти е по-лесно смилаемо - в България като ни
> изхвърлиха на улицата ни накараха да развиваме
> дребен бизнес. В Румъния явно не са ги изхвърляли
> на улицата.
> За да ти е още по-лесно смилаемо в Бългиря
> сервитьорът работи за бакшиша, в Румъния за
> заплата.
> А за да ти е съвсем ясно - в БЪлгария оношенията
> са доста по-пазарни отколкото в Румъния.
> Това е обяснението, което ми идва на ум за
> разликите между двете икономики.
> А ми идва това обяснение, защото Румъния от ЕС я
> предупреждаваха , че има скрито държавно
> субсидиране и протекция на големите румънски
> фирми, докато нас ни овикваха за престъпност.

човек човек...
как пък се изказа пак неподготвен.
Румъния била по-малко пазарна от България.
Ти в ред ли си?
България е най-ирационалната и непазарна икономика в Европа.

Ако смяташ, за пазарно поведение един чорбаджи да "работи" сервитьорите си и те трябва да работят за бакшиш, то спокойно може да се каже, че ти живееш в едни времена, които са били доста далеч от понятието пазар.
В тезите ти се прокрадват 2 интересни факта - Румъния протектира своите компании а предприемачите се грижат за служителите си. Тези два факта само подсказват защо Румънската икономика е по-напред от нас. Не по-напред а МНОГО по-напред от нас.
Очевидно тези две неща липсват в милата ни родина. И липсват защото бай ганя е цара на пазара и държи властчицата. Алековите герои сега се изяждат едни други и паразитират върху останалото население, което си трайка и си чака реда да заеме мястото до баницата.

Специално за жоан ще и предложа да започне да наблюдава албанската икономика и да упражни своите умения за да ни каже, колко месеца остават докато и тя ни изпревари.
А след 5 години ще гледаме гърба и на Ирак.


П.С. Може би не е лошо да се преименуваш на homo erectus защото припокрива по-добре начина ти на разсъждения.
Re: Za investitorite, investiziite etc.
05-06-2007 - 17:19:59
Quote

Ако смяташ, за пазарно поведение един чорбаджи да "работи" сервитьорите си и те трябва да работят за бакшиш, то спокойно може да се каже, че ти живееш в едни времена, които са били доста далеч от понятието пазар.

ами значи УСА е най-непазарната икономика в света, защото там сервитьорите работят за бакшиш, че даже и данъци си плащат на бакшишите. Поради тази причина, се приготви да оставяш минимум 20% бакшиш ако някой ден наминеш там


и престани да хленчиш за това колко назад била България ами заминавай за Албания, Ирак, Уганда, или там който я е задминал вече
Re: Za investitorite, investiziite etc.
05-06-2007 - 17:27:37
След 5-часово прекъсване на тока, отново съм на линия, но гледам, че посоката на разговора е взела друг уклон. Явно много време измина.

Joan написа:

"По повод "затова за мен темата за данък сгради и такса-смет, е доста по-важна, да речем от демографското развитие на страната, или пък нивото на доходите" - не мога да се съглася. Кой фактор е по-важен зависи от това кой има по-голямо влияние върху цените, т.е. при неговото изменение те ще реагират най-бързо и силно. За момента при тези ставки на тези данъци, едно двойно увлеичение на ставката дори няма да се отрази съществено върху цената. Виж, ако направят ставката от про-мили в проценти и изравнят данъчната оценка с пазраната цена, тогава може да стане друго.

Демографското развитие определя търсенето на жилища, офиси, търг. площи и пр., а нивото на доходите определя платежоспособното търсене. Така че са си релевантни към темата, според мен. "

Преди всичко, искам да обърна внимание, че пишем в темата, която се казва "Инвестициите, инвеститорите".

Джоан, струва ми се , че в твоята философия, обръщаш прекалено внимание на индивидуалната нужда от покрив над главата, което по моя аршин въобще не е инвестиция. В другия форум, се говори единствено за София, и то предимно за жилищни имоти, като едновременно се абстрахират от други райони в България, даже по-добре темите да се прекръстят "Какво понижение/повишение/ предвиждате в София за жилища"...
В анализите в другия форум въобще не се споменават ваканционните селища, които аджеба са си точна място за инвестиция. Същото се наблюдава и за множеството села в планините и крайморските селища, които са център на английски, ирландски и руски интерес.
По моята философия ( не твърдя че съм права) интересът и повишаването на цените (като тежест) се определя от чуждестранните инвестиции и прихода на чуждестранни платежни средства в българската икономика ( дори и прани пари). Защото, в противен случай веднага възниква въпроса, че стабилизация на финансите и в държавата имаше още през 2000 г., но повишението на цените започна 2-3-години по-късно, и то не и единствено само заради кредитирането.
Демографското развитие през 2000 и 2002 г. не се различава особено. Единствено се повишиха доходите с 10-20 %, при това неравномерно, и се появи конкурентното банково кредитиране. Всички добре знаем за високото ниво на инвестиране в НИ в целия свят, и аз лично считам, че тези 2 изброени фактора оказват много по-голяма тежест върху влиянието на цените в България.
Това, че в другия сайт считаш, че участниците са повече играчи на фондовата борса, моето мнение е, че те са си играчи по принцип в живота, и аз бих била внимателна, ако трябва да им искам съвет, или още повече - да им поверя средства на инвестиране . Защото, тезата за повишение на цените, на мен ми импонира, и искам да им вярвам, ама гледам, че вчерашните информации по пресата за първи път говорят за намаление на цените в Бургас, днес пък има интервю на шефа на "Адрес груп" пълно с противоречия...

4ovek,

Не ме подценявай много, схващам повече отколкото ми личи. Вчера малко те закачих, и ти днес много обяснително ми заявяваш твоята постановка.
Мисля , че знам какво влагаш в понятието пазарна икономика. Знам, че по-малката държавна намеса в икономиката за теб е повече пазар, отколкото другата. Само че смятам, че и при нас в България имаше държавна регулация, само че много по-жестока и убийствена. И когато написах за очакваните промени на данъци и такси в областта на НИ през тази и следващата година, съвсем на мястото си съм, защото съзнавам, че единственият лост на нашата икономика е строителството. Че на него се основават множество отрасли, включително и банковата система, и понеже животът тук ме е научил, че лошите клюки бързо се сбъдват, съм доста наострена и невярваща, че ще се отървем от промени. Една от думите към които имам отвращение са промените. На мен специално ми писна от промени в името на по-щастливи бъднини и сбъдването на правилото че "пътят към ада минава през добрите намерения"


smiling smiley
Re: Za investitorite, investiziite etc.
05-06-2007 - 18:24:33
Оноре Написал:
-------------------------------------------------------
> ПП Заради такива "инвеститори", "български
> бизнесмени" и "законност" си отват компании за
> производство. Истинският бизнес , реалните
> инвеститори като че не виреят у нас
>
> И олиото "Калиакра" няма да се произвежда в
> България

Оноре,
мисля, че темата, която поставяш е от изключително значение за икономиката на България. Това, че чуждестранните инвеститори напускат страната, си има обяснение. Мисля, че преди време в "Капитал" имаше сравнение на бизнес-климата и бизнес-средата между Румъния и България. И разбира се, във всичко, заедно с по-голямата си територия и по-голямото си население, печели Румъния.
Докато нашите политици мерят политическото си влияние в различните полу-легални сфери, някои печелят точки за разположението на страната си на европейският фронт.
Това е ситуацията.
Обърсваме си носа и продължаваме напред!

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход