Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Статия от Инвестор

Публикувано от Joan 
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 12:28:38
Тук опираме и до един друг проблем - като ти предлагат 500лв. за работа в офис по специалността и 1000лв. за продавач - ставаш продавач. Крайно време е да се научим, че за да имаме виоки доходи трябва да работим това, което в момента е нужно на обществото. А това, което е нужно си личи по доходите , които се получават. Естествено говоря за работа, която не предполага , че се дообучаваш и след година две ще можеш вече като специалист да си осигуриш висок доход - този случай си се води обучение със стипендияsmiling smiley
На мен ми се иска да се занимавам с научни изследвания в областта на сторителството или с проектиране на интересни съоръжения, а не да строя по допотопни технологии. Обаче като съм видял, че обществото няма нужда от такива разработки и проекти не съм седнал да рева, че заплатите на учените са ниски, че проектантските хонорари са смешни, а се ориентирам към това, което се търси. Какво като съм с висше образование - ако ще се плаща повече за монтиране на тоалетни казанчета - ще монтирам тоалетни казанчета, защото явно това е необходимо за момента.
И щом аз съм направил този компромис не виждам защо да съчувствам на хора, които не искат да го правят.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 12:33:58
Panther1,

Аргумент за вдигането на доходите (заплатите) е само пазарната конюнктура на пазара на труда- вече го казах на Глобул. И моите наблюдения са, че тя принуждава работодателите да вдигат доходите в момента.

Иначе си напълно прав в частта за софиянци и пришълци (моля никой да не се обижда, тези термини са въведени само за удобство на изказа, уважавам всички независимо от къде са). Все така се случва, че огромната част от кандидатите са точно от провинцията. Не че няма софиянци, но доста ограничени като бройка. Не знам защо е така, може би в университетите е такава пропорцията, или много софиянци заминават за чужбина така, както хора от провинцията идват в София. Не знам. Всъщност аз не се оплаквам smiling smiley само илюстрирам някакво ниво на доходи за определена категория служители. При това и колеги от друга фирма стигнаха до същото заключение (обменяхме опит smiling smiley).

Но то си е така и за чужбина - и тук си прав - един "местен" в Австрия с много по-малко напъни би постигнал същото като един българин. Друг въпрос е, че има много българи, които са готови да вложат много повече от местните, за да стигнат същото и смятат, че си струва. Няма лошо, всеки е свободен да разполага с живота си smiling smiley
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 12:43:13
Зверски го експлоатират, нищо, че си е тяхно. Нямат пари за да го подържат и техните деца ще трябва да го съборят, освен ако не си ремонтират със собствен труд, който също трябва да се вкара в дохода.
Забележи,че говоря за доход, а не за заплата.
Хората в малките градове заплъват "дуките" с много дълъг работе ден и седмица. 8 часа на работа, след това работа по подръжката на къщата (ремонтите се правят със собствен труд), работа в градината, хранене на прасето, малък ремонт на автомобила, работа на полето... Я сметни всичко и виж за колко пари става въпрос ако ще искаш работникът да работи само там където му дават заплатата и наистина да дава всичко от себе си и да мисли само за тази работа.
ТА вярно е,че по селата има и по 200лв. заплата, ама хората работят повече извън работа отколкото на работа.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 12:43:40
Ами ако работим това, което обществото изисква от нас, то означава всички да сме продавачи и да се наслаждаваме на живота, поне в юношеска възраст. Ако видим обявите за работа, ще видим, че най-високи доходи се обявяват за компаньонки. Т.е това е изискване на обществото.
Истината е, че продавачите получават висока заплата, защото в противен случай кражбите на персонала, ще потопят собственика-работодател по-бързо от Титаник. Т.е. в случая се плаща за морални качества. Може би е по-добре да се замислим за вероучение и религия още в детска възраст, защото моралът като предимство ще е по-често срещан. Или пък- липсата на такъв...
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 13:02:23
Ето ти пример - няма да откажа да назнача на висока заплата човек, който ще ми увеличи продажбите или намали разходите с повече отколкото му плащам.
А ако ще назначавам човек, който да седи в офис ами и 200лв. на месец ми се струва много пък ако ще и 10 висши образования да има.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 13:19:06
the sad & the bright bg reality

Темата за доходите наистина е дългичка, дори за един форум, затова ще бъда кратък.
Когато става дума за парите, с които един човек (семейство) живее, както и в други аспекти, меродавна е единствено индивидуалната гледна точка. Тя най-добре „знае” с колко и как се живее.
Представете си какво ще си помисли, след като прочете въпросната статия (прочие, Joan, без да се обиждаш, но написаното в нея е малко сухо за моето възприятие winking smiley)
а) бюджетния служител с 300 лв. заплата;
б) неговия шеф на дирекция - 600 лв.;
в) консултантът-продавач в магазин, чийто собственик изпира пари – заплата 1 000;
г) народнитя представител – 1 300;
д) шефът на малка PR или HR агенция – доход 4000;
е) изпълнителен директор на банка – 15 000;
ж) бг мениджър на западно представителство – 20 000;
ж) „дърт” реститут в център на голям бг град – 30 000 и т.н.
(примерите са условни и варират)
Да, всеки ще си помисли нещо съвсем различно – от „това пък защо изобщо го пишат” до „ама, че лъжци”, с поне още десетина нюанси помежду им.

Вижте, от такива статистики, изследвания, анализи и прогнози, печелят основно хората, които са ги поръчали и тези, които са ги направили. Останалите сме само (формално или не) потребители на тази информация.
В своята същност всяка информацията е крайно податлива на манипулиране, като тази нейна вродена черта е най-комерсиалния, но и достъпен, и използван начин на определени лица или групи от лица да постигнат своите цели.
Тази малформация на общественото, за съжаление, е нещо, с което от една страна не можем да не се съобразяваме (обратното би означавало да спрем да ползваме информацията въобще, което е ...), а от друга – единственият начин да минимизираме последиците й, е като я използваме срещу самата нея smiling smiley Простете за липсата на компактност в предходното изречение.
4ovek коректно написа, че темата за средния, оптимален доход у нас, доведе до сравнително общия за всички ни извод, че цифрата от 2 000 (бих казал до 3 000) лв. е напълно задоволителна за момента. Говорим за нормален начин на живот, а не за разходите, които можем и ще направим, ако имаме 10 000 в картата например.

Лично за мен по-същностен е въпросът за социалното разслоение, или по-точно казано: изграждането на класи, които живеят в различни светове, макар и под едно и също слънце ... Намирисва на пролетарство? winking smiley Не, това, че виждаш действителността и наричаш нещата в нея с възможно най-простичките и разбираеми имена, не те прави задължително или само пролетарий. Joan също знае, че сме говорили за съвременните роби, какви са паралелите и допирните точки между древния (робовладелски) строй и съвременните наемни работници ...

Така че доходите със сигурност ще растат – но това ще се става крайно диференцирано, както в номинално, така и в реално изражение, както по класи, така и за отделния индивид.
Сериозният въпрос тук е друг – какво ще донесе това така или иначе случващо се повишение на доходите ... нямам предвид инфлацията, разбира се, а връзката с жизнения стандарт (в същност, това е и едно от слабите места на тази статия; но очевидно не това е била и нейната цел).

Хората, които освен, че имат глави на раменете си, умеят и да ги използват по предназначение, знаят, че тази връзка означава само едно: задълбочаващо се разслоение на обществото.
Лично на мен ми е много любопитно какво ще се случи в Китай и Индия, които засилвайки оборотите на своите икономики неминуемо създават възможности за увеличаване на доходите ... и по-точно, как ще се извърши подмяната на съществуващата в момента социална неравнопоставеност, с онази, която ще се установи.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 13:23:43
Човек сега пък ти се отплесна
кой ще държи служител в офиса, кото не върши нищо
това само при социализма го имаше

а кави продавачи познавам с по над 1000 лв. заплата дето и за 200 не могат да изкарат, ама нали сега е модерно да имаш хора дето да "продават"
и са плъзнали на всякъде -рентабилно нерентабилно няма значение "да има"

влизат в магазина искате ли кренвирши - не иската аре чао smiling smiley и това ми е продавач...

така че да търсим сравненията другаде предлагам аз
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 13:45:56
Global,

Ама си напълно права за компаньонките и изискванията на обществото smiling smiley, което идва пак да покаже, че за 5000 години (нали била "най-древната професия" smiling smiley) човечеството не е мръднало в духовното си развитие smiling smiley

Погледни какъв е напливът за тази професия и колко заети има в нея smiling smiley Даже филм направиха братята американци в прослава на "хубавата и честна проститутка" с голям касов успех - каква по-голяма реклама на професията искаш smiling smiley Четох някъде, че този филм бил оценен като "обществено-опасен", защото подлъгвал младите момичета да си мислят, че тази професия е лесен и бърз начин да се сдобиеш с млад, богат, красив и добре възпитан съпруг smiling smiley Проблемът е, че срокът на експлоатация на активите е доста къс smiling smiley и ако не си направиш навреме пенсионна застраховка (в разни други активи, различни от физиката), рискуваш да свършиш рано в мизерия. Не че някой е застрахован от този риск, де. Така че - какво толкова - щом има търсене, ще има и предлагане smiling smiley

За моралните качества - мисля, че вероучение не е нужно. В свят, доминиран от материалното, лоялността също е стока. И работодателите го знаят много добре. В този смисъл децата лесно могат да се научат, че моралните качества се продават също толкова лесно, колкото образование, интелект, красота и пр. Но този ред на мисли ми разваля настроението, честно казано.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 13:59:34
Motion,

Не съм писала аз статията smiling smiley, че да се обиждам. Пък и да я бях писала, не мисля, че е есе, все пак smiling smiley Статиите на икономически теми обикновено са сухички.

А иначе съм съгласна с всичко, което си написал.

Относно манипулируемостта на информацията - така е. Но пък както казваш, не можем без нея. Така че всеки да си я пресява и проверява двойно и тройно, преди да я приеме за достоверна. И пак няма гаранция от грешки smiling smiley

И на мен ми е интересно какво ще стане с Китай и Индия в този аспект. Честно казано, ме е страх от преспективата да стигнат доходи, позволяващи консумация като на американците. Ще "изядат" планетата като скакалци, според мен, все пак са една трета от населението на земята и растат.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 14:21:14
Така или иначе, стигнахме и до диспропорциите на пазара на работна сила. Съгласна съм с Моtion,че увеличаването на доходите трябва да повишава пропорционално и жизнения стандарт.
Но пък съм готова да се закълна, че в България, дефинитивно не е възможно това да стане. На Запад се говори за "здравословно" ниво на безработица, което било около 8 %. В България средно нивото е около 12%. /Т.е с 50 % повече /. Във всички случаи, това означава по-голяма конкуренция за заемане на дадено работно място. Което означава, и по-високо качество на работната сила. Като едно от предимствата при чужди инвестиции в България /преди 3-4 години/ беше, че България разполага с високо квалифицирани и евтини кадри. Едва от 3-4 месеца чувам, че това не било така. Даже се говори и за внос на работна сила. Никой не цитира никакви изследвания, никакви аргументи, с които да подкрепи казаното.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход