Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

доходност от имоти

Публикувано от na 
Re: доходност от имоти
03-10-2006 - 08:02:49
Прав си, но пак не е зле. Ето ти една работна заплата, стига да имаш наематели, и да нямаш сериозни проблеми с тях.
Re: доходност от имоти
03-10-2006 - 14:24:55
na,

Хубаво, че си имаш визия за доходността другаде, не разбирам само защо се нервираш (мъъничкоsmiling smiley), ако други имат други мнения.

Благодаря на Nikola за включването, ако сметнеш в неговия случай се получава:

680х12 = 8160 - 2352 (196х12) - 1863 (property tax) = 3945

3945/131000= 3%

И това при положение, че наемът не е "чист", а включва консумативи.

Това е една голяма разлика при смятането "тук" и "таМ" - тук обичайно е консумативите да с аотделно за сметкана наемателя, а там - обратно. И това също изкривява картината.

Успех в инвестирането!
Don
Re: доходност от имоти
03-10-2006 - 16:27:30
Добре де Joan,

като е толкова доходно отдаването под наем защо всички инвеститори в София продават, а не си запазват за себе си жилищните блокове.

След това биха могли да отдават под наем апартаментите и да си изплащат взетите кредити за строителство.

Нали голяма вълна от потенциални мигранти-наематели се е насочила към София и би трябвало жилища под наем да се търсят много. А те глупаците продават и оставят другите да се облажат от супер високата доходност на жилищата.

Да, ама не!

Пък ти се сети дали те са лоши инвеститори или друга е причината.
Re: доходност от имоти
03-10-2006 - 22:13:17
Благодаря на Никола за включването.За мен цифрите които казваш са точни и ясни.
Re: доходност от имоти
03-10-2006 - 22:34:03
JOAN,
Сметката ,която направи е така,но ти не включи нещо което е разход- данъка на дохода.Тъй като Никола отдава жилището от началото на 2006,а неговия доход ще се обложи 2007,той просто не даде цифра.Така че прибави минимум 10% на 8160- а този процент може и да е по-голям,все пак е прогресивно данъчно облагане.И да пожелая да няма разходи за подръжка/като запушен канал/ и сметките да спрат тука.Но въпреки това не се получават онези 12% за които ставаше въпрос.
Тук имаше статия преди две седмици за падането на цените на НИ и обясняваха защо и как се получиха тези цени.Като прегледаш нещата виждаш понижаването и три дена по-късно излезе статия за бума на покупките през месеца.В двете статии имаше съвсем различни графики за покупките през август.Това да напомня на нещо.
na
Re: доходност от имоти
04-10-2006 - 04:53:26
интересно ми е как всички се хванаха за примера на Никола и никой не обърна вхимание на Дон, който показа над 10% доход от Германия
Дон, според мен няма апартаментски сгради под наем, защото все още на предприемачите им е по-изгодно да строят и продават; по-бърза и лесна печалба; мисля, че като "узрее" пазара ще се появят и подобни инвеститори
Re: доходност от имоти
04-10-2006 - 09:21:39
na,

Аз се "хванах" за примера на Nikola, защото той ясно казва, че самият той има жилище, което отдава под наем, при това доста подробно е описал и обяснил. И му прави чест, че е приел толкова присърце нашата дискусия. Затова и му благодарих.

Докато Don дава някакъв съвсем имагинерен пример. Просто изказването на Nikola звучи "отвътре", а на Don "чух от един..". Не че е лошо да казваме каков сме чули от някъде, просто няма същата тежест като аргумент.
Re: доходност от имоти
04-10-2006 - 09:36:06
Don,

При положение, че има търсене (айде да не спорим по този въпрос smiling smiley), и аз, ако бях инвеститор, не бих се занимавала с отдаване под наем, а бих продавала с добра печалба. По няколко причини - 1) ако съм инвеститор, това ми е работата по принцип и това е, което умея - да строя и продавам с печалба. Отдаването под наем си има специфики, особено ако става въпрос за цяла сграда. И хич не е лесна работа и не е за всеки. 2) На мен ми трябват свежи пари за следващ обект, които с продажба получавам веднага, а с отдаване под наем се разтяга във времето. Т.е., бих си запазила за отдаване под наем последната си сграда, когато се откажа от бизнеса "строително предприемачество" и се насоча към бизнеса "рентиерство".
Може би 4ovek може да каже нещо по-компетентно по въпроса.

Не си мисли, че на пазара няма хора, купуващи с цел отдаване под наем, но това са дребни рентиери. Даже и някъде наскоро пак мернах питане от потенциален рентиер, който мисли да плаща ипотечни вноски с наем. Там Стефан я разубеждаваше, но не знам дали успя smiling smiley

Колкото до възвръщаемостта, тя е конкретна за всеки имот. В смисъл, най-важното е да намериш читави наематели, които да си плащат редовно и да не правят дългове към ютилитис. При условие, че това е налице и имаш сигурни парични потоци, не е толкова лош този бизнес.

Възвръщаемостта така, както тук я смятаме - по оферти и без никаква информация за паричните потоци, е толкова несигурна и зависи от това, какво приемем по презумция, че за мен е безпредметно да я смятам (освен ако не съм провокирана smiling smiley). Затова и се "хванах" за примера на Nikola - той дава достатъчно информация за смятането на паричните потоци и от там, възвръщаемостта, нещо което ти не даваш в примера за Германия.

И още, Peter123 живее в Германия и нееднократно ми е давал съвсем противоположна на твоята информация (за Мюнхен пей-бек от 18 години, което дава около 5,5 % възвръщаемост) , което ме кара да гледам с леко недоверие на примера ти (нищо лично).
Re: доходност от имоти
04-10-2006 - 10:13:50
missi,

Така е за подоходния данък - не че го нямам предвид, просто като не е даден в примера, няма как да го включа. Освен това не съм наясно с данъчната система там и необлагаемия минимум. За Германия Peter123 беше казал нещо по този повод, че ако имаш само доход от наем без други доходи, за него най-вероятно ням ада дължиш подоходен данък. Не знам каков е положението на Никола по въпроса. Но и така полученото число е мноог далеч от 10-12 % доходност.

По въпроса за статиите се присъединявам към твоето мнение - в различните медии (поне в БГ е така, явно не само smiling smiley) можеш да видиш различни, понякога противоречащи си тези, при това "доказани". Дали е от грешни изходни данни, дали е от липса на такива или просто трябва да бъде доказано нещо определено - все едно. Ефектът е пълно объркване. Може би е търсен ефект.....

В тази връзка, na, мислех да напиша за бизнес-канала и професионалния инвеститор. Ти изглеждаш интелигентен човек, мислиш ли, че някой наистина професионалист в областта ще излезе и ще каже НА ВСИЧКИ как той си вади хляба? Ами нали всички ще се втурнат натам и ще му "изядат хляба"? Не съм слушала предаването, не знам кой и какъв е човекът, когото сочиш като пример, но логиката на нещата за мен куца.
Re: доходност от имоти
04-10-2006 - 10:23:04
Имам приятел който е собственик на строителна фирма в провинцията . През последните три-четири години успоредно със строенето за други си прави по нещо и за себе си за даване под наем. Също беше купил и ремонтирал стари сгради. Засега е "приютил" една банка, един бар, една дискотека и няколко магазина и офиса. Каза ми че като стигне доходи от наем 7-8000лв на месец спира със строителството и започва само рентиерство. Залага обаче на клиенти фирми, а не на жилища под наем.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход