Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
23-05-2015 - 23:43:18
Ами те нямат ли си? Бездомни ли са?
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
24-05-2015 - 01:10:17
Въпросът не е дали си имат, въпросът е както казва Хампарцумян - имат ли нужда и могат ли да си го позволят.

Задай си въпроса - колко хора в България имат нужда от iPhone - ама наистина имат нужда от телефон за 1000+ лева и виж колко го имат.
Как ще го обясниш?
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
24-05-2015 - 09:10:09
ИмоТките и телефоните са стоки от различен порядък. Познавам много хора, които носят по два или три телефона. Не познавам нито един, който да живее в две къщи едновременно. Р. България е много далеч от това, по улиците да се разхождат бездомници. Тук няма човек, който не притежава апартамент, вила, къща на село и обработваема земя.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
24-05-2015 - 09:32:17
Quote
paul
ИмоТките и телефоните са стоки от различен порядък. Познавам много хора, които носят по два или три телефона. Не познавам нито един, който да живее в две къщи едновременно. Р. България е много далеч от това, по улиците да се разхождат бездомници. Тук няма човек, който не притежава апартамент, вила, къща на село и обработваема земя.


Домакинствата дължаха на дружествата специализирани в кредитиране извън банковата система:
1)
Жилищни кредити
в края на 2008г. бяха на стойност 998,274 ХИЛЯДИ лв.
в края на март 2015г. бяха на стойност 215,490 ХИЛЯДИ лв.
Тоест за 6 години и 3 месеца има СПАД от над 782 МИЛИОНА лв.
2)
Потребителски кредити
в края на 2008г. бяха на стойност 1,275,920 ХИЛЯДИ лв.
в края на март 2015г. бяха на стойност 1,223,416 ХИЛЯДИ лв.
Тоест за 6 години и 3 месеца има СПАД с по-малко от 53 МИЛИОНА лв.


[www.bnb.bg]
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
24-05-2015 - 09:51:00
Quote
paul
Не познавам нито един, който да живее в две къщи едновременно

И аз не познавам нито един дето да му трябва наистина iPhone, ама на срещат се по уличите и то в ръцете на хора дето спокойно можеш да ги наречеш - социално слаби. На тях нито им трябва, нито могат да си го позволят, ама на - купуват си го. Как става не знам, но е факт.

Знаеш ли, че точно това дето ти го пишеш сега аз го пишех 2002-2003 (кофти, че махнаха архива на предния форум). Убеждавах целия форум, че няма как при тези заплати да има такива цени на имотите. Тогава Joan ми обясняваше как може, а аз не и вярвах. Като си помисля какво стана след това - първо 2004-2005 година, после 2007-2008.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
03-06-2015 - 11:09:48
20% от кредитите рефинансират стари заеми!

Българите все повече търсят потребителски заеми, като в първите месеци на 2015 г. интересът е осезаем, сочат наблюденията на банките, цитирани от в. "Сега".

Почти 1/3 от изтеглените потребителски кредити са за ремонт, а близо 20% - за рефинансиране на друг заем, показва статистиката на Societe Generale Експресбанк.

Други популярни причини за взимане на потребителски кредит са покупката на кола (7.6%) и на мебели и битова техника и електроника (6.6%). Около 6% от изтеглените суми са за образование, а други - 5.5% за лечение. 1.6% от заемите са за почивка, като по-често клиенти на такива продукти са жените.

Почти половината от анкетираните кредитополучатели - 45%, предпочитат кратък срок на изплащане - между 1 и 5 години. Експертите посочват, че това се дължи на офертите, които гарантират фиксирани лихви за една или няколко години. Само 9% от длъжниците са се обвързали с банката за срок, който надхвърля 10 години.

Българите избират кредита, като търсят най-ниската лихва, промоции и отстъпки. 61.4% разчитат на някакви преференции. 41.2% са заявили, че ще предпочетат даден заем, ако банката им предложи екстри за лоялни клиенти.

Най-масовата преференция е за служители на фирми, които са клиенти на банката. Тези отстъпки могат да стигнат до 0.5-1%. Намаленията са много индивидуални, защото различните работодатели се категоризират по различен начин, посочват банкери.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
04-06-2015 - 17:46:00
Шефът на КЕВР: Чака ни двоен скок на тока, ако изпълним исканията на ЕРП-тата!
Токът за бита и фирмите на ниско напрежение трябва скочи 2 пъти, ако се изпълнят исканията на всички енергийни дружества. Това заключи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като изслуша възраженията на НЕК и ЕРП-тата.
Докладът на комисията за енергийно и водно регулиране предвижда токът да поскъпне средно с 2 % за цялата страна.

Компаниите, които са в края на веригата и доставят тока за бита и малките фирми, не са съгласни с разчетите на регулатора. Категорични са, че разходите, които им се признават не позволяват да се направят необходимите инвестиции в мрежата.

Националната електрическа компания също не е доволна. Според шефа на обществения доставчик компанията няма да може да се разплаща и ще продължи да трупа дефицит от по 300-400 млн. лева годишно. Окончателното решение за цената на тока ще бъде взето на 30 юни.

"Когато дойдох, казах, че енергетиката е в такова състояние, че всички по веригата трябва да понесат част от тежестта. След това, което чух, виждам, че не сте се съобразили. Ако се сумират исканията на всички, цената за бита и бизнеса трябва да скочи близо два пъти. Ние внимателно ще прочетем всички ваши становища и ще се произнесем в защита на обществото", коментира Иванов след срещата.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
05-06-2015 - 17:44:27
Краткият път до бедността: Разказите на трима бездомни!


Преди време ви запознахме с историята на Миа, Елеонор и Йоана от колектива за grassroots и социална отговорност "Градски номади", които са се заели да строят къщички за бездомните.

Инициативата им "Градски номади" беше посрещната радушно от повечето хора, които е възможно вече да са забравили, че дори са чели подобно нещо. Аз обаче не съм. Говорихме си за хората, които живеят на улицата, говорихме какво е положението им, как да им се помогне, но не и със самите тях.

Момичетата от "Градски номади" го правят редовно всъщност, каквато е цялата идея. В представите на много от хората до голяма степен бездомният човек е брадат, мръсен, мирише зле и пие много, той е мързелив нехранимайко, който си е заслужил съдбата.

Никога не съм се замислял за хората, на които давам пари по улицата, въпреки че се опитвам да ги преценя. Според познати и роднини проявявам чиста наивност, като си давам парите за купуване на алкохол и наркотици. "Веднъж един ме молеше за пари за хляб, а после влезе в магазина и си купи ракия", казвали са ми, а съм сигурен, че и на всеки друг. Е, може. А може и наистина човекът да е бил гладен и да не съм му дал 2 лв., с които после ще си купя желирани бонбони от лиготия, а той ще гладува, защото "веднъж един си купи ракия", а пък група митични просяци изкарват хиляди левове от това и живеят в палати.

Реших да не говоря съвсем наизуст и посетих едно от местата за раздаване на безплатна храна на бездомните, за да се срещна и поговоря с тях. Отидох до парка "Алжир", където всеки ден без неделя идва бусче на Фондация "Мисия без граници", за да раздава топла супа и хляб на нуждаещите се.

Притесних една възрастна жена, докато яде в парка, и тя ми разказа за ходенето си по мъките в борба за справедливост за откраднатия си дом. Всичко разказано се свеждаше до това - "все едно в стена се блъскам, накъдето и да се обърна, все стена".

"Цялата ни съдебна система е такава, абсолютно под нулата. Здравната ни система също, с другите не съм се занимавала. Търся една зелена рецепта за диазепам, защото не мога да спя, джипито казва, че няма, а кой има, питам - „не знам“. Ходех в Министерството, не знаят, бях в Националната здравноосигурителна каса, и там казват, че не знаят. Кой има? Господ да ми даде една зелена рецепта. Не мога да заспя, цял ден съм като дъвкана и изплюта, никаква работа не мога да свърша", разказва тя и продължава:

"Получих 4 инсулта преди години и започнах да търся някой да ме гледа. Имах апартаментче в „Толстой“, попаднах на една, която обеща да ме гледа. Взех я вкъщи, където имах стая, хол и кухня, аз отидох в стаята да спя, а тя се настани в хола да спи с мъжа си, а той бил любовник – след това разбрах, но това е без значение. Отстъпих им хола да спят и започнах да им слугувам...с 4 инсулта, като после получих още един. Едвам ходех, а им слугувах, чистех, миех, те ядат и пият и оставят цялата маса така. Стана сутринта, всичко изчиствам, а вечерта ядат.

Преби ме, взе ми документите на апартамента и ме преби, че не искам да ѝ го препиша веднага. Викам, „Чакай бе, ти какво ме гледаш, всъщност аз те гледам, дошла си тука в къщата ми да живееш и аз ти слугувам“. Всичко мое ползваше, та дори едни чехли не си донесе, моите обувки за чехли ползваше. Преби ме, цялата бях в кръв. Сега се водят дела, защото ми взе документите от апартамента.

Отидох в Агенцията по вписвания, там попаднах пък на други две. Обясних, че апартаментчето е мое и те обещаха да ми помогнат с документите. А то какво било – те ми помогнаха да си продам жилището и ми взеха парите. Купихме апартамент на името на едната с условието пожизнено да живея в него. Там пък предишният циганин не ще да излиза. Собственичката ми каза, „Ти си ползвател, ти ще действаш“, ама как аз ще действам, ти си собственик, ти направи нещо, викам ѝ. И тя ме хвана и ме заведе в Брезник в един апартамент да живея. Но то там няма ток, няма топла вода, ужас, само врати и прозорци има", споделя тя.

Жената разказа за ужасния тормоз от страна на ромите, на който е подложена всеки ден.

"От Брезник дойдох тук, а като няма къде да спя, попаднах в кризисен дом. Оттам ме посъветваха да намеря социалните и започнах да действам чрез тях. Районната прокуратура нищо не направи, викат ми, че тя ми е осигурила къде да живея. Ама аз искам да съм в София, където ми е осигурено пожизнено, а не в Брезник. Сега живея в един приют, в Център за настаняване на бездомни хора. Настанят ме за 3 месеца в този дом, после в другия. Циганите бият българите, изнасилват ги, крадат ги – това е положението.

Ей сега, като излизах, има една, която постоянно ме тормози. Вика ми: „Ще те пребия“, отговорих ѝ „Добре бе, кажи защо“ - „Не даваш цигари!“. Ама не давам, защото нямам", отчаяна е жената.

Старицата обясни, че има средно икономическо образование, но не се оправя с интернет, тъй като навремето не е учила английски, ами немски и френски.

"Така съм възпитана, наивна съм, смятам, че аз като съм добра и почтена, всичките ще са така. Вече разбрах, че не е така, на 1000 души един е почтен, всичко друго е абсолютен мошеник, но късно. Трябваше да живея 5 години сред цигани, за да разбера какво е положението. Не съм глупава, не съм загубена, просто съм наивна и вярваща. Тоя запис нищо няма да помогне", заяви тя.

Без дом по семейни причини са останали и Методи Андреев и Светлин Божилов. Андреев разказа, че има образование по архитектура и вътрешен дизайн, но цял живот е работил като професионален сервитьор, "не както тези сегашните", защото му се отдавало и печелел добре, но е вършел и други неща, като даде пример със стълбите на хотел "Шератон", които той е направил.

Сега обаче е на улицата от известно време, след като се развел със съпругата си, а синът на хазяите, при които се изнесъл, бил наркоман и го ограбил. Така останал без пари и документи той е повече от месец на улицата.

"Всичките ми приятели измряха, няма от кого да вземеш едни 20 лв. да ядеш или да си извадиш документи", споделя той, като добавя, че случайно разбрал за помощта, която дават в градинката. Преди това не бил ял от няколко дни и откакто е на улицата е свалил над 10 килограма. "Който иска да отслабва, нека да гладува", шегува се Симеонов.

Другият човек, съгласил се да говори с мен, беше Светлин Божилов, който е бездомен от 10 месеца по семейни причини, за които не искаше да разказва.

"Да Ви кажа, опитвал съм да си намеря работа, но е много трудно при мен. Първо, защото годините ми не са малко, второ, защото нямам документите, които ми трябват за работа. В момента съм с акт от полицията, нямам лична карта, надявам се да намеря 20-а лева от някъде, за да си извадя лична карта, за да мога вече да си потърся работа. По професия съм готвач, лицензиран главен готвач. Работих като такъв до последно, докато не затвориха заведението и не останах без работа. Загубиха ми и дипломата", заяви той.

Според него "в България няма социална политика, а общината е далече от тези работи".

Голяма част от тези, които се наредиха на опашката за храна, изобщо не приличаха на хора без дом, оказа се, че много от тях са висшисти или са работили доскоро. Някои нямаха желание да разговаряме, други го правеха с охота, но всички до един комуникираха с мен изключително възпитано и интелигентно, бях в шок. Рядко в досега си с непознати, че и познати, срещам подобно отношение. "А ти какво очакваше", попита ме Елеонор, която ме заведе в "Алжир". Срам ме е да призная какво очаквах.

Тогава се сетих, че преди години дадох пари на една възрастна жена, за да си купи билет за влака до вкъщи, а момичето, което беше с мен, ѝ каза да си намери работа за няколко часа или да посъбере малко бутилки и да ги върне. Сетих се и че веднъж спешно ми трябваха 50 стотинки, тъй като си бях забравил портмонето в нас, но нито един от 10-те души, чакащи на спирката, нямаше да ми даде. Сит на гладния не вярва, както има една приказка.

Някои от бездомните спят нощем в помещения, предоставени им от добри хора, като един достолепен и интелигентен господин, за който разбрах, че вечер се прибира да спи в баничарница. На друг като Тодор Василев пък общите усилия на "Градски номади" и приятели са намерили работа, за да може да се издържа. На трети им даряват дрехи и храна, които няма как по друг начин да намерят освен да ровят по кофите.

Тогава възприех напълно думите на Миа, Елеонор и Йоана, че има разлика между хората без дом, професионалните просяци и пияниците по пейките в градинките, и че не мога да кажа: "Това на мен няма да ми се случи", дори след 40 години. А ако ми се случи, дали някой ще ми повярва и ще ми помогне? Възможно е и тогава никой да няма 50 стотинки в джоба. Случайно.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
06-06-2015 - 09:06:14
[vbox7.com]

Преди три седмици стана ясно, че в столичния квартал "Младост 1" има много опасни тераси. Въпреки че общината се ангажира с незабавни действия, до днес резултат няма. Защо минувачи и жители на квартала продължават да живеят в риск?
От миналия октомври, един домоуправител се опитва да задейства съседите си от околните блокове да си укрепят терасите, но напразно, показа репортаж на нова телевизия. От балконите продължават да падат облицовъчни плочи.

Около 150 лева струва укрепването на една тераса. Не всички, нехаещи за проблема, са възрастни хора с ниски пенсии. Пробваме да разговаряме със собственици на опасни тераси. Никъде никой не ни отваря.

Междувременно, жителите на "Младост 1" колекционират декоративните плочи от балконите, засега, нерегламентирано, в тревните площи. Регламент при това положение: следват заповеди и глоби. Директорът на общинския контрол по строителството се ангажира да разпише максималния размер.

„Тъй като опасността от това да се случи беля е голяма, по 5000 лева трябва да бъдат глобени почти всичките тук собственици”, обясни арх. Влади Калинов, директор "Контрол по строителството" в Столична община.

И заканата не помага. Три седмици по-късно общината тъкмо приключва изписването на заповедите.

„Над 1000 заповеди, Трябва персонално, на всеки апартамент по отделно, с обхождане на всичките тези самостоятелни имоти, които не са законово представени с домоуправител, оттам идва целият проблем”, обясни арх. Влади Калинов, директор "Контрол по строителството" в Столична община.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
21-06-2015 - 13:40:33
Строителна фирма завлече 200 семейства в Бургас. Te са платили между 300 и 500 евро за квадратен метър в небостъргач в квартал „Меден рудник” в Бургас през 2008.
Собствениците трябвало да се нанесат в жилищата през 2013-та, но фирмата изпаднала в неплатежоспособност и хората увисват, показва Нова телевизия.

Оказва се, че фирмата е била прехвърлена на 87-годишна жена, после отново е прехвърлена, в последствие има заложен е запор на имуществото. Спорът с банката е за 500 000 лв., обяснява г-н Мъшков – един от управителите.

В същото време хората настояват, че искат да видят какво става. Според тях сградата е завършена на 98%, парите са платени и трябва фирмата да бъде задължена да се издължи. Те са платили и по 3000 лв. допълнително. Адвокатът на дружеството увери, че целта е клиентите да бъдат компенсирани възможно най-скоро.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход