Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!

Публикувано от paul 
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
28-12-2013 - 15:47:03
Quote
paul


Спестяванията на населението през 2013 г. са продължили да нарастват, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходните две години. Това показва анализ на една от големите търговски банки у нас - Уникредит Булбанк.
Отминаващата година бе белязана от знака на постоянен спад на лихвените проценти по банковите депозити, както и от въвеждането на данък върху доходите от лихви по срочни депозити на физически лица, посочва Екатерина Кирилова, директор "Маркетинг и клиентски сегменти" в банката.

По думите й, въведеният данък не се отразил върху потребителското поведение на населението.

Почти всички банки на пазара са предложили алтернатива на срочния депозит - разнообразни безсрочни разплащателни и спестовни сметки с атрактивни лихвени условия, показва анализът.

Това е причината за значителния ръст от 36,5 процента на привлечения ресурс по тези сметки за последните 12 месеца, докато при срочните депозити ръстът е 4,9 на сто. Към края на октомври 2013 г. спестяванията са се увеличили с близо 1,6 млрд. лв. от началото на годината и достигат рекордните 36,5 млрд. лв., което е ръст от 8,5 на сто.

Предпочитаната валута за спестяване е българският лев.
През тази година спестяванията в левове нарастват двойно в сравнение с тези в евро, сочи анализът.

Значителен е спадът в банковото кредитиране по данни на БНБ.

"Резултатите от национално представително проучване на Института за икономически изследвания към БАН пък показва, че близо 60 на сто от анкетираните при никакви условия не биха прибягнали до банков кредит", посочва Кирилова.

В същото време само за октомври 2013 г. българинът е спестил 360 млн. лв., което е двойно повече от сумата през септември.

През 2014 г. драстични промени в потребителското поведение на домакинствата едва ли ще се наблюдават, прогнозират от банката.

Най-вероятно българинът ще остане предпазлив в своите финансови решения и ще се въздържа от необмислени и спонтанни покупки.
Лихвените проценти по депозитите ще продължат да падат, възможно е те да достигнат нивата преди кризата.

Банковата система е свръх ликвидна и банките по-скоро търсят начини за пласиране на привлечения ресурс, отколкото да се стремят да привличат нови депозити, отчита анализът.

"По-ниските лихвени проценти едва ли ще се отразят на спестяванията на населението и те ще продължат да нарастват, но с доста по-бавни темпове. Въпреки че за българина спестовните и депозитните сметки си остават най-предпочитаното средство за спестяване, не е изключено раздвижване и при другите финансови деривати", смята Екатерина Кирилова.

Тя прогнозира, че в търсене на инструменти за получаване на по-висока доходност и справяне с инфлацията е много вероятно депозантите да насочат част от спестяванията си към взаимни и доброволни пенсионни фондове, като средство за дългосрочно спестяване и осигуряване на добър жизнен стандарт за годините след пенсиониране.


PS: А не към смрадливи копторки!


е тука не съм съгласен нищо че съм против покупка на имот с цел инвестиция. ама ако требе да избирам мехду пенсионен фонд дето дава 4% на година и нема никва ликвидност защото като искаш да си ги земеш парите предварително те дерат с 30% глоба. взаимните фондове пък имат големи комисиони достигащи 3% на година и то от главницата дори и да са на загуба. така че те не могат да докарат добра доходност в България а имат голям риск. така че ако трябва да избирам съм твърдо за имот. на некои инвстиционни посредници им се иска да лапат такси управление ама народа не е тъп и си предпочита депозитаРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-12-28 15:52 от nradev.
Анонимен потребител
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
28-12-2013 - 19:59:09
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
05-01-2014 - 09:52:14
Въпреки че според данни на БНБ в края на септември българските домакинства държат в депозити близо 52 млрд. лева, този досега предпочитан начин за спестяване на пари, става все по-непривлекателен. Спестяването в банкови депозити има добра алтернатива, която може да осигури по-висока доходност при сходен нисък риск, а именно консервативните взаимни фондове.
Адванс Консервативен Фонд е взаимен фонд от отворен тип, управляван от Карол Капитал Мениджмънт. Той е единственият консервативен фонд на дружеството и е създаден с цел да предложи възможност за нискорискова инвестиция с доходност, по-висока от тази на банковите депозити.
Фондът инвестира основно в нискорискови и бързоликвидни активи - депозити, краткосрочни дългови ценни книжа, облигации и репо-сделки, като делът на акциите в портфейла на фонда е минимален.
Тази структура на портфейла на Адванс Консервативен Фонд дава оптимална възможност за спестяване, като освен по-високата доходност има и редица други предимства пред банковите депозити. Вложението във фонда не е ограничено от срокове и падежи, дяловете могат да бъдат изкупени обратно по всяко време, без да се губи постигнатата до момента доходност. Това прави Адванс Консервативен Фонд подходящ както за краткосрочно тактическо управление на свободните парични средства, така и за дългосрочна инвестиция. Няма изискване за минимална сума за инвестиция във фонда. Записванията и обратните изкупувания на дялове на Фонда са в евро (EUR) или български лева (BGN) по фиксинга на БНБ за деня и по този начин се елиминират загубите от валутните курсове. Друго важно предимство на вложението в консервативния фонд пред банковия депозит е фактът, че доходът от подобно вложение не се облага с данъци, за разлика от дохода от лихви, който се облага с 10% данък.
Доходността, която Адванс Консервативен фонд е реализирал за една година от 31.10.2012 до 31.10.2013 г., е 7,29%. Според данни на БНБ средния лихвен процент в евро за период от 6 месеца до 1 година за банковите депозити в България за същия период е бил 4,75%.
„Адванс Консервативен Фонд е лесен начин да спестявате и едновременно с това да разполагате с парите си, без да се ограничавате от срокове и падежи, без да губите натрупаната доходност и без да дължите данъци върху тази доходност“, казва портфейлният мениджър на фонда Камелия Димитрова.
Анонимен потребител
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
05-01-2014 - 10:25:08
Преди да влагате парите си в каквито и да е фондове, погледнете ДЗПО-то си.
Аз лично в Алиац кото обърна дяловете в пари имам по-малко отколкото съм внесъл, нищо че ми вземат 5% за управление с грижа на добър стопанин. Та така с фондовете.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2014-01-05 10:25 от Тинки Уинки.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
05-01-2014 - 11:42:33
без реклама моля.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
05-01-2014 - 11:43:35
как влагат в депозити вземат такса упревление и после по-висока доходност от депозитаРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2014-01-05 12:07 от nradev.
Анонимен потребител
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
05-01-2014 - 14:48:57
Първо виж как се смята доходността на фондовете, аз доста изненадан останах.
Анонимен потребител
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
05-01-2014 - 14:50:02
То това е анти реклама
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
09-01-2014 - 07:56:25
172,2 млн. лв. по държавния дълг ще плати хазната през януари 2014 г., сочат данните на Министерството на финансите. От тях 67,5 млн. лв. са предстоящите плащания по външния дълг, а 104,7 млн. лв. по вътрешния. Тези суми са доста по-малки от предстоящите плащания в размер на 1,086 млрд. долара през януари 2015 г., когато е падежът на глобалните облигации, емитирани, когато финансов министър беше Милен Велчев. За да се осигурят средства за това предстоящо плащане, през 2014 г. ще бъде пуснат нов държавен дълг в размер на 4,4 млрд. лв., като част от облигациите ще бъдат пласирани на международните пазари, предвиждат плановете на Министерството на финансите. Книжа за първите 400 млн. лв. бяха пласирани в понеделник при доходност от 0,6%.

1,7 млрд. лв. от облигациите, които ще бъдат пуснати през годината, ще бъдат използвани за плащането по дълга през януари 2015 г. 1,3 млрд. лв. ще бъдат за плащане на лихви и погасяване на стар държавен дълг с падеж през 2014 г. и само оставащите 1,4 млрд. лв. ще се използват за финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2014 г. и увеличаване на фискалния резерв. Нетното дългово финансиране през 2014 г. се очаква да възлезе на 3,4 млрд. лв. и съответно със същата сума ще нарасне държавният дълг, като се очаква да достигне 18 млрд. лв. към края на годината. Но веднага след това дългът ще падне с близо 1,7 млрд. лв., когато през януари 2015 г. се погасят доларовите глобални облигации на Милен Велчев. Така дългът ни ще остане вторият най-малък като процент от БВП сред страните от ЕС.
Анонимен потребител
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
12-01-2014 - 08:52:56
Така и не мога да разбера какво общо има това с цената, която свекърът ще плати за дом на "младото семейство".
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход