Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Много се проточи тоя спад

Публикувано от дами и господа 
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 20:57:49
avatar
Мда, а по точка 5-та бих добавил само следното - В едно обезлюдяващо се село, където на 1 старец се падат по 3 къщи в процес на полуразпад, по колко наемателя на къща се падат?

А в един малък градец, където безработицата гони 50% как се смята средна заплата, когато се пада на 2-ма души?
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 21:15:23
Много обичам да чета форума, но защо си губите времето, за да се опитвате да докажете, че едно жилище в София трябва да струва 40 000 евро. И то да е тристайно, тухлено и в "Младост-1,2,3". Защо?
И то при положение, че на всеки поне малко здравомислещ човек би трябвало да му е ясно, че това никога няма да се случи.
Писал съм много пъти, ще го напиша пак-по два тристайни на глава без пари няма, няма и да има.
Попитайте кой купува имот от трудови доходи и продължавайте да смятате съотношения..................
?
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 21:15:33
avatar
В 4-та и 5-та зона положението е трагично.
Там доста често "най-добре" живеят пенсионерите.
Те поне знаят, че на 8-мо число взимат някой лев (друг е въпроса как се живее с 200 лв.).
Но младите, като няма работа - те и 200 лв. не могат да си заработят.
Гадорията е пълна.

Еврото идва към България.
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 21:39:45
Quote
BulCan
Quote
ivorad

Истината е, че минималните доходи у нас влияят не на цените на НИ, а на наемите. Които са относително ниски спрямо цените на жилищата. Просто получаващите минимални заплати са извън пазара на имотите, но пък са най-важният играч на пазара на наемите.

Не само минималните, а по принцип доходите влияят и на наемите и на цените на НИ. При наемите също си има наематели вариращи от такива с минимални до други с високи доходи, т.е. на скъпото жилище му се взема и съответния скъп наем и като се умножи по съответния брой месеци/години пак се гледа съотношението "цена-наем". Ако на скъпото жилище наема е евтин, то тогава за евентуалния купувач е по-изгодно да го наема, поне докато не се промени съотношението "цена-наем". Ако не се промени е по-изгодно да се наема, а парите да се инвестират някъде другаде с по-висока възвращаемост. Нещата са си натурално свързани и изкривяванията на пазара водят само да катаклизми.


Абсолютно прав си, но за един балансиран пазар, с отдавна установени норми на печалба, възвръщаемост и пр.
В българските условия, този модел, уви, работи слабо.......
Преведено - хората с пари гледат да инвестират в имот на всяка цена, без да гледат инвестиционната възвръщаемост. Казват, че е проблем и на народопсихология. На практика - оказва се, че луксозни / и читави/ имоти отлитат за седмици в режим на продажба / тези имоти са все по-малко!/ , а не по-малко луксозни и читави имоти, обявени за наемане с крайно изгодни цени отлежават с месеци , защото, все пак, и наемите им не са на най-ниските нива.....
Накратко казано - далече сме от стабилизация на пазара, ще има още поне един мах на махалото......
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 21:52:48
Quote
nacheff

Иворад,
Не съм сигурен в това, как точно е прозвучало изказването ми и искам да те уверя, че ако си го възприел като нещо остро срещу тебе лично, то това не е вярно. Тук се пише бързо, без много разяснения и коментари. Прочитайки си рекох: този човек обичайно пише много смислени неща, защо сега иска да внуши, че това съотношение е нормално!
И понеже нямаше никаква реакция от останалите колеги, нещо ме накара веднага да взема мерки, щото никой да не вземе да мисли, че ТАКА ТРЯБВА ДА Е.
Именно така ми прозвуча - като убеденост в нормалността на тава явление.

Ясно е, че пазарът ще направи това, което той мисли за правилно, при което няма да се интересува от моето или твоето мнения.
Смисълът на форума повече го виждам в посока на общуване и търсене на правдиви връзки и равновесни зависимости, които дават систематизирана представа за нещата. Прогнозите не ми харесват.

Та, това което категорично исках да споделя, че съотношение 1:5 или 1:6 не приемам за "нормални" - те са резултат на пазарни изкривявания. Пазарни изкривявания може да има за големи периоди в сравнения с крехкия човешки живот. Дори да ги има за относително дълъг период - те са си изкривявания.

А защо се получават изкривявания. Той пазарът не е живо същество със своя собствена воля. Няма сега да коментирам как се формира - дълга тема.

В рамките на много кратък, ефимерен от гледна точка на историята период, финансова сфера успя да натрапи на обществото "виждането" си, че е нормално да изземва огромна част от печалбата. В САЩ за по-малко от 30 години от 8-9 % частта от цялата корпоративна печалба, която отива във финансовата сфера, стана 50 %.
Хватките и номерата, които се прилагаха, са безчет. В България в частност, на основание и на дребнавия ни манталитет, се стигна до убеденост, че е голяма далавера да си купиш имот на безбожни цени и със скъп кредит, защото така или иначе скоро ще получаваме колкото европейците.

Пари няма, а за страни като Бг парите ще стават все по-трудни за намиране. Доходите ще падат първо, после дълго ще стагнират в съпоставими условия. Не е удачно да се сравняваме с Франция и Германия - това са страни, които са защитили правото си да са на международния пазар с продукти, в чиято цена има богато включена добавена стойност. При нас не е така.
Да признаеш, че е нормално да плащаш 6 годишни дохода на двама здраво работещи за среден Бг дом е равносилно да се опитваш с неистови усилия да постигнеш следните странни цели :
- да защитиш високия процент обезщетение на собствениците на парцели,
- да защитиш високите корпоративни печалби на строителния бранш,
- да защитиш интересите на банките,
- да се погрижиш и за други интереси,

С ЦЕНАТА НА ТВОЯ ЖИВОТ.


Начев, за тона няма никакъв проблем - в този форум се приказва по такъв начин, че нашето си е направо културна дискусия winking smiley Едно "Наздраве!" от мен, за да няма съмнения smiling smiley
Иначе - да заявя категорично - нямам никакви претенции да определям какво е "нормално" в областта на ценообразуването. Има си пазар за тая работа, никой не е над него!
Просто посочих известни статистически обстоятелства. Които, разбира се, търпят развитие във времето.
Кофтито е, че понеже сме вързани за европейския имотен пазар - подвластни сме и на европейските модели.....
Голяма част от балона у нас се наду, понеже за един среден европеец цена за жилище в България от порядъка на 30 -100 000 евро / едно-двугодишен доход за него/ бе анекдотично ниска в сравнение с цените в родината му. А се очакваше цените на НИ в новоприсъединилите се държави бързо да се изравнят / в приблизителни размери, не абсолютно!/ с тези в Стара Европа. Именно това привлече хилядите мераклии да удвоят и утроят парите си за 2-3 години на нашия пазар и взриви цените до непоносими за дори заможни българи нива.....
Е, сега сме във фаза на отрезвяване.
Това е!
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 21:53:00
Quote
?
Според мен пазара на имоти в България трябва да се раздели на 5 зони:
1- София, Варна, Пловдив, Бургас
2- Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград
3- Останалите 20 областни града
4- Малките градчета с ( 5.000 - 20.000) население
5- Селските имоти
Формулата за "нормална" цена ще е различна за всяка една зона.

Пример: в момента има селски къщи за 3.000 лв. - това колко заплати са ?
Друг е въпроса, ако трябва тази селска къща да я отдаваш под наем - какъв ще е наема.
С една дума - шарен свят!

Велико Търново къде трябва да е? Според мен е най-близо до зона 1.
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 21:54:20
Quote
?
Според мен пазара на имоти в България трябва да се раздели на 5 зони:
1- София, Варна, Пловдив, Бургас
2- Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград
3- Останалите 20 областни града
4- Малките градчета с ( 5.000 - 20.000) население
5- Селските имоти
Формулата за "нормална" цена ще е различна за всяка една зона.

Пример: в момента има селски къщи за 3.000 лв. - това колко заплати са ?
Друг е въпроса, ако трябва тази селска къща да я отдаваш под наем - какъв ще е наема.
С една дума - шарен свят!


Този пост е азбучен и следва да се цитира при всяко обсъждане на цени на НИ тук!
*ok*
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 22:00:39
avatar
Съдейки по балона там, точно в 1-ва зона си е! smiling smiley
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 23:02:46
Quote
OwnerBG
Страхотни сравнения за съотношението цена на имот към заплата.За съжаление тотално неприложими за действителностите които са около нас.Може и да са били верни по времето на социализма или там както му викаха, когато имаше ведомствени жилища.
За справка може да се обърнете и към нахъсаните млади юпита от по ново време, нагрухани с кредити които трябва да изплащат с мечтите за заплати.
Никога след 1994г.заплатата не е била и не може да е единственния и важен финансов инструмент при покупка на жилище.

Български Собственик,
не само при социализма хората си купуват къщи от заплати. В Канада представи си средната класа си купува къщи най вече със доходи от заплати. Има разбира се многомилионни като цена къщи и тука разбира се но те не са за хора с по малко или равен на 6 цифрен годишен доход (било от заплати или дребен бизнес). Но те са в определени райони или както пише в някои тука обяви водят се 'топ локация'.
Между другото се сетих че от 18-годишно странстване по света на запад от Бъдапеща аз не сещам за нито една 'топ локация' с имоти тип блокове - та ако ще да са скъпи кондоминиуми. Само къщи-замъци - в Западна Европа, в Щатите и в Канада. Тука четящите от Канада-Торонто биха ме разбрали като кажа Пост Роад в Торонто (над Бейвию и Лоуъренс - например). Аз наистина без майтап питам кой е тоя район в България - да речем в София или около София. Щото това което виждам по София е или гето или инкубатор на бъдещи гета (изключвам някои централни райони около Оборище). А може би в България един инженер,учител или лекар, или собственик на малък бизнес в технологиите - имам лично такива близки познати в България) те не са средна класа. И сигурно е така за България, може би си прав за България. Но ако за тази категория нормалното жилище е недостижимо - жална майка на оставащите в тази страна.
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 23:11:27
avatar
Quote
annvlad
Quote
OwnerBG
Страхотни сравнения за съотношението цена на имот към заплата.За съжаление тотално неприложими за действителностите които са около нас.Може и да са били верни по времето на социализма или там както му викаха, когато имаше ведомствени жилища.
За справка може да се обърнете и към нахъсаните млади юпита от по ново време, нагрухани с кредити които трябва да изплащат с мечтите за заплати.
Никога след 1994г.заплатата не е била и не може да е единственния и важен финансов инструмент при покупка на жилище.

Български Собственик,
не само при социализма хората си купуват къщи от заплати. В Канада представи си средната класа си купува къщи най вече със доходи от заплати. Има разбира се многомилионни като цена къщи и тука разбира се но те не са за хора с по малко или равен на 6 цифрен годишен доход (било от заплати или дребен бизнес). Но те са в определени райони или както пише в някои тука обяви водят се 'топ локация'.
Между другото се сетих че от 18-годишно странстване по света на запад от Бъдапеща аз не сещам за нито една 'топ локация' с имоти тип блокове - та ако ще да са скъпи кондоминиуми. Само къщи-замъци - в Западна Европа, в Щатите и в Канада. Тука четящите от Канада-Торонто биха ме разбрали като кажа Пост Роад в Торонто (над Бейвию и Лоуъренс - например). Аз наистина без майтап питам кой е тоя район в България - да речем в София или около София. Щото това което виждам по София е или гето или инкубатор на бъдещи гета (изключвам някои централни райони около Оборище). А може би в България един инженер,учител или лекар, или собственик на малък бизнес в технологиите - имам лично такива близки познати в България) те не са средна класа. И сигурно е така за България, може би си прав за България. Но ако за тази категория нормалното жилище е недостижимо - жална майка на оставащите в тази страна.


Така е за съжаление

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход