Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Много се проточи тоя спад

Публикувано от дами и господа 
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 19:21:15
Ae...какво ви става...да няма слънчеви изригвания днес?
Първата смислена дискусия от месеци,без нито едно зомби в нея...
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 19:40:25
avatar
Страхотни сравнения за съотношението цена на имот към заплата.За съжаление тотално неприложими за действителностите които са около нас.Може и да са били верни по времето на социализма или там както му викаха, когато имаше ведомствени жилища.
За справка може да се обърнете и към нахъсаните млади юпита от по ново време, нагрухани с кредити които трябва да изплащат с мечтите за заплати.
Никога след 1994г.заплатата не е била и не може да е единственния и важен финансов инструмент при покупка на жилище.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 19:44:00
Quote
ivorad
Като оставим настрана специалното отношение към събеседника, няколко уточнения:
1. Никъде не твърдя, че съотношението 1:5 и близките му вариации е вечно, непроменливо и със силата на закон.
2. Онези, които познават европейския пазар отблизо знаят, че това завишено съотношение се формира чрез един процес на увеличение на цените, протекъл през последните 10-15 години. За да е наясно с това, обаче, човек трябва да е живял поне няколко години на Запад. Така би могъл да си спомни, например, че до около 1996-7 година във Франция бе напълно мислимо да се купи Т3 или Т4 за сума между 60 и 80 000 сегашни евро /т.е. - за 500 000 и под 500 000 франка/. А в сравнение с тогавашните доходи на французите това бе именно около 2,5 - 3 годишни дохода на домакинство.
3. Днес, обаче, подобен апартамент за средностатистически французин в средностатистически / добър/ квартал трудно може да се намери за по-малко от 220 - 250 000 евро. Като се има предвид, че доходите на средното домакинство във Франция днес се колебаят между 40 и 55 000 евро годишно - сметката е повече от ясна.
4. Постнатата диаграма на английската статистика показва подобно развитие и на техния пазар, мога да приведа числата и в Германия.
.........................................

Това е - съвсем накратко казано.
Може да ни харесва или не - въпрос на вкус. Важното е, че посочените цени и съотношения са коректни, т.е. - статистически близки до действителното положение на нещата. Истината е, че в Европа цените на НИ поскъпнаха много повече, отколкото в САЩ и това е статистически доказуемо.Именно този факт, междувпрочем, предпази европейците от такова залитане по спекулативни сделки с недвижимости - ето защо големите фалити на банки и инвестиционни фондове се случиха в Америка, а не в Европа
Най - лошото е, че в страни с висока класова сегрегация жилищата са "луксозна" стока и цената им се определят не от покупателната способност на 70-80% от населението / както е в развития свят/ , а само на ония 15-20% платежоспособни потребители, които могат да си я позволят. Това означава, че цените в България се базират не на доходите на ония, които изкарват по 500 и по-малко месечно, а на доходите на хората с четирицифрени заплати.
Ако приемем, че месечните доходи на едно домакинство от българската средна класа са около 2500 лв, то при съотношение като в САЩ от 1:3 цените на масовите жилища следва да се въртят около 90 000 лв, а ако допуснем, че съотношението по-скоро е 1:5 - тогава цената отскача някъде към 150 000 лв.
Т.е. - платежоспособното търсене у нас би понесло цени от порядъка на 45 - 75 000 евро.
Е, въпреки доскорошния балон , масовите цени в големите градове днес са именно в тези дименсии.
Това е и причината пазарът да е в относително равновесие в последните месеци, въпреки очакванията на хора с ниски доходи те да паднат до 100-150 евро/кв.м.
Истината е, че минималните доходи у нас влияят не на цените на НИ, а на наемите. Които са относително ниски спрямо цените на жилищата. Просто получаващите минимални заплати са извън пазара на имотите, но пък са най-важният играч на пазара на наемите.

Иворад,
Не съм сигурен в това, как точно е прозвучало изказването ми и искам да те уверя, че ако си го възприел като нещо остро срещу тебе лично, то това не е вярно. Тук се пише бързо, без много разяснения и коментари. Прочитайки си рекох: този човек обичайно пише много смислени неща, защо сега иска да внуши, че това съотношение е нормално!
И понеже нямаше никаква реакция от останалите колеги, нещо ме накара веднага да взема мерки, щото никой да не вземе да мисли, че ТАКА ТРЯБВА ДА Е.
Именно така ми прозвуча - като убеденост в нормалността на тава явление.

Ясно е, че пазарът ще направи това, което той мисли за правилно, при което няма да се интересува от моето или твоето мнения.
Смисълът на форума повече го виждам в посока на общуване и търсене на правдиви връзки и равновесни зависимости, които дават систематизирана представа за нещата. Прогнозите не ми харесват.

Та, това което категорично исках да споделя, че съотношение 1:5 или 1:6 не приемам за "нормални" - те са резултат на пазарни изкривявания. Пазарни изкривявания може да има за големи периоди в сравнения с крехкия човешки живот. Дори да ги има за относително дълъг период - те са си изкривявания.

А защо се получават изкривявания. Той пазарът не е живо същество със своя собствена воля. Няма сега да коментирам как се формира - дълга тема.

В рамките на много кратък, ефимерен от гледна точка на историята период, финансова сфера успя да натрапи на обществото "виждането" си, че е нормално да изземва огромна част от печалбата. В САЩ за по-малко от 30 години от 8-9 % частта от цялата корпоративна печалба, която отива във финансовата сфера, стана 50 %.
Хватките и номерата, които се прилагаха, са безчет. В България в частност, на основание и на дребнавия ни манталитет, се стигна до убеденост, че е голяма далавера да си купиш имот на безбожни цени и със скъп кредит, защото така или иначе скоро ще получаваме колкото европейците.

Пари няма, а за страни като Бг парите ще стават все по-трудни за намиране. Доходите ще падат първо, после дълго ще стагнират в съпоставими условия. Не е удачно да се сравняваме с Франция и Германия - това са страни, които са защитили правото си да са на международния пазар с продукти, в чиято цена има богато включена добавена стойност. При нас не е така.
Да признаеш, че е нормално да плащаш 6 годишни дохода на двама здраво работещи за среден Бг дом е равносилно да се опитваш с неистови усилия да постигнеш следните странни цели :
- да защитиш високия процент обезщетение на собствениците на парцели,
- да защитиш високите корпоративни печалби на строителния бранш,
- да защитиш интересите на банките,
- да се погрижиш и за други интереси,

С ЦЕНАТА НА ТВОЯ ЖИВОТ.
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 19:53:07
Quote
BulCan
Nacheff, както винаги чета с особено удоволствие постовете ти, както тук, така и в "инвестора". Без да претендирам, за задълбочени познания в материята, мисля, че този брокер е "обърнал" сметките за Европа и Северна Америка. По-скоро в САЩ и Канада се изплащат по-бързо жилищата от наем. Това, което аз съм чел, както и обсъждал с приятели, притежаващи НИ там, 8-10 години възвръщане е много добре, 10-12 е ОК, от 12 нагоре вече цената започва да изглежда балонирана. За западна Европа е с около 2 години съответно повече - т.е. 10-12 е много добре, 12-14 - бива, от 14 нагоре - балониране. В БГ в момента по тази формула "цена-наем" за "добри" жилища говорим м-у 23 - 30 годишна възвращаемост. Уговорката е, че не се включват в сметките данъци собственност и смет, ДОД в-у наемите, както и поддръжка и ремонти на жилището. Освен това се смята съотношението цена-наем в момента на покупката (без проекции за в бъдеще, защото тогава всичко може да се "разтегне" в която и да е от двете посоки). Подчертавам, че тези формули са за ориентация за плащаната цена, независимо дали се купува с инвестиционна цел или с цел лично ползване.

Естественно, че при огледи на жилища е безполезно да се убеждава продавача в истинността на тези зависимости, но според мен могат да се споменат ако се стигне до пазарлък и най-вече да служат като guideline за купувача.

Поздрави.
БулКан, говоря за периода 1993 година и по онова време туй беше един нов свят за мене. Човекът се аргументира по накакъв начин, но не съм в състояние да го възпроизведа.
Аз сега имам някакви собствени възгледи и не искам да ги смесвам.

Да, правилно се разбираме. Говорим за едно просто ценово съотношение. Тоест това число към този момент е равно на онова число в същия този момент, но умножено по Х.

Въобще не намесвам темата за сложни модели във времето и изследване на огромното количество фактори, които ще направят един проект печеливш, а друг губещ. Това е коренно различна тема.
Поздрави !
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 20:07:05
Quote
Scyther
Причината за стагнацията на пазара се дължи не само на кредитите или безработицата, а е комплексна и следва да се разглежда като такава. Разбира се, това е само за информация на интересуващите се. Пазарът рано или късно винаги намира равновесна точка, която определено все още е твърде далеч. Подчертаното по-горе ясно го посочва.


Скитъре, имаш поща.
?
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 20:08:37
avatar
Всяка държава е индивидуална в това съотношение.
Не може механично да се наложи някаква формула и хоп - готово.
Специално за САЩ:
минимална работна заплата =1218 $, максимална = 10.000 $ (ориентировъчно), средна = (2.500 - 5.000) $
Един и същи имот в разни щати съотношението е различно.
С една дума: пазар - търсене, предлагане, стандарт на живот, традиции, манталитет.

Еврото идва към България.
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 20:11:55
Quote
OwnerBG
Страхотни сравнения за съотношението цена на имот към заплата.За съжаление тотално неприложими за действителностите които са около нас.
Колкото и странно да ти се струва, ще ти дам право в това ти изказване.
Да се вторачиш само в един показател и упорито да тропаш с крак, че това струва толкова, защото заплатата ти е толкова, е ужасно мелодраматично, подкупващо наивно, но глупаво.
Картината става друга в момента, в който привлечеш на помощ и други сметки, показатели, съображения :
- състояние, структура и тенденции на търсене и предлагане,
- цена имот - към доход на домакинството,
- цена на 1 м2 светло средно жилище към една средна месечна заплата,
- съотношение цени и наеми и динамика,
- динамика на цените и доходите,
- рентабилност на свързаните отрасли и на конкретните проекти: нива и динамика,
- цена, достъпност на заемен ресурс,
- технологична експертиза,
- оценка на социалната среда,
- др.
И ИЗВЕДНЪЖ ТИ СВЕТКА !
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 20:35:34
avatar
Quote
nacheff
Quote
OwnerBG
Страхотни сравнения за съотношението цена на имот към заплата.За съжаление тотално неприложими за действителностите които са около нас.
Колкото и странно да ти се струва, ще ти дам право в това ти изказване.
Да се вторачиш само в един показател и упорито да тропаш с крак, че това струва толкова, защото заплатата ти е толкова, е ужасно мелодраматично, подкупващо наивно, но глупаво.
Картината става друга в момента, в който привлечеш на помощ и други сметки, показатели, съображения :
- състояние, структура и тенденции на търсене и предлагане,
- цена имот - към доход на домакинството,
- цена на 1 м2 светло средно жилище към една средна месечна заплата,
- съотношение цени и наеми и динамика,
- динамика на цените и доходите,
- рентабилност на свързаните отрасли и на конкретните проекти: нива и динамика,
- цена, достъпност на заемен ресурс,
- технологична експертиза,
- оценка на социалната среда,
- др.
И ИЗВЕДНЪЖ ТИ СВЕТКА !


Че ми светка е добре.
Но в светлината внезапно видях нещо странно.

Преди бумването на лесните кредити кой купуваше.
Къде се похарчиха парите от парцелите предмет на сделки през 1999-2005г.
Колко струваше УПИ при замяна с диви панелки в Люлин и Сие.
Къде се похарчиха парите от закупените жилища предмет на общински замени.

Колко заплати видяхте при тези Пазарни Покупки.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
?
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 20:49:37
avatar
Според мен пазара на имоти в България трябва да се раздели на 5 зони:
1- София, Варна, Пловдив, Бургас
2- Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград
3- Останалите 20 областни града
4- Малките градчета с ( 5.000 - 20.000) население
5- Селските имоти
Формулата за "нормална" цена ще е различна за всяка една зона.

Пример: в момента има селски къщи за 3.000 лв. - това колко заплати са ?
Друг е въпроса, ако трябва тази селска къща да я отдаваш под наем - какъв ще е наема.
С една дума - шарен свят!

Еврото идва към България.
Re: Много се проточи тоя спад
05-03-2010 - 20:54:04
Отлични сметки за средна заплата и цена на НИ
искам обаче да ви напомня , че в Бг Е НЕПРИЛОЖИМО
защото има доста хора които са без работа , има и други които работят за много по малко от гореспоменатите цифри
Сметките биха били много верни ако имахме ниска беработица може би диапазон 2-6 %
в момента обаче е около 10 официалната , а по думите на синдикатите до няколко месеца може да гони над 15%
има разбира се и скрита безработица има и временно заети хора това трябва да се вземе под внимание
както и етническо шареното население - имам предвид циганите -защото ако се смята средно аритметично - те също влизат в броиката
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход