Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие

Публикувано от OwnerBG 
Jim
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 00:52:30
Горо (Жоро), за първи път срещам човек, който да има по-добро мнение за гърците, отколкото за германците. Всъщност голямата част от българите имат лошо мнение за гърците и много високо мнение за германците. Миналата година мои приятели с компания (21 души) бяха в Гърция. Първия хотел им объркал резервацията за друга дата, в следващия не можели да ги приемат, защото СОБСТВЕНИКЪТ СПЯЛ (в 13:00ч.), в третия не помня какво, та в четвърти. Въобще в Гърция работят българи, цигани, турци, албанци и македонци, но не и самите гърци. За разлика от германците. Но пък в протестирането са много силни. Случайно (търсейки още някой фен на гърците) "цъкнах" на 8 страница - писмото на в.Билд. Какви са тези 50 мрд. евро, дадени от германците на гърците? И какви са тези генералски щерки с пенсии, понеже не са се омъжили? И да не мислиш, че испанците, французите и др. са големи фенове на гърците. Може и да са склонни да помогнат, ама само ако гърците затегнат коланите и спрат с византийските номера.
А, едно интересно заглавие отпреди малко, май всички се съобразяват с Германия: [dnes.dir.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-27 01:00 от Jim.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 01:38:56
в-к Капитал
" Държава в руини
Гръцкият модел на развитие стигна болезнено до своя край. България има какво да научи от него"

[capital.bg]


"...Атина обаче комбинира всички тези недостатъци по начин, който едновременно е показателен и взривоопасен. Показателен, защото гръцкият модел на икономически растеж беше разглеждан като учебникарски пример за балканските държави и дори за тези от Централна Европа. Сега тъкмо той стигна до своя логичен край. Да потребяваш много повече, отколкото произвеждаш, и да решаваш дългосрочни проблеми с краткосрочни мерки (например назначаването на десетки хиляди нови служители в обществения сектор преди избори) се оказа възможно само до един момент. Взривоопасен, защото това, че ЕС прекалено толерантно и дълго си затваряше очите пред структурните проблеми на Гърция, изведнъж заплаши да нарани фатално цялата европейска идея.

Дори когато бъдат спасени с чужди пари, а това ще се случи рано или късно, както стана ясно на европейския форум тази седмица (прочетете повече тук), гърците ще трябва да научат уроци, които са пренебрегвали...."
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 08:21:18
Quote
goro
Тъй...

След "Горчивата победа" (Financial Times Deutschland) на бившата комсомолска секретарка от бившата ГДР...
Днес Атинската борса скочи с 4%, а акциите на банките с над 8%... :]
Големия цирк се отлага поне до есента, ако няма изненади.

За печелившите - Наздраве!
*beer*
hm, a na niakoi puka li mu ot Athenskata borsa? az si pazaruvan euro sega zastoto zaradi vizantiicite, to e evtino. dai Boje da produlji vse taka.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 08:36:40
nearvana,

изглеждаш доброжелателен и сериозен.
Но да те питам. Защо не се метнеш на колата и да прескочиш до Гърция със широко отворени очи, а не със статии от рода на "Държава в руини" писани в Държава в руини.
Това за твоите приятели ми изглежда като поста на един преди тебе - на него един циганин му казал, че гърците не работели...
Вместо да четеш преписвачи от България, вземи прочети сериозната немска преса - тогава ще разбереш какво става в Германия и за какво става въпрос.
Всъщност проблема е, че българина не познава нито гърка нито германеца, за света въобще не говоря но е с далеч по промит мозък и от двамата...

И между другото!
Фен съм на испанците! Щото съм им видял само меда, вероятно. smiling smiley На гърците им знам и меда и жилото. И понеже не ми липсва самочуствие, мога да ги оценя по достойнство, за разлика от комплексирана паплач, дето ако не космите, комшията и пречи...
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 09:00:19
Според радио Ереван гърка и евреина са толкова алчни за пари ,че ще продадат и майка си,като разликата е,че гърка няма да е достави.Особен случай е фанариотина гръцко мекере, който като продава майка си , комплектова я и с баща си и с родината,както е случая с тоя мазньо кир Геогиакис!
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 15:03:07
goro, не биха казал немците бачкат много а гърците хич. има всякакви и истината е както винаги по средата.

факт е , че гърция много дълги години е потребявала повече отколкото е произвеждала, а това не може да продължава дълго и все някога трябва да се плати цената. гърците сами са си виновни, че са си избирали тези политици и са следвали този модел толкова дълго. никой друг не им е виновен - нито немците, нито франсетата нито който и да било друг. просто в момента са в шок от голата истина и имат проблем с приемането и и търсят вината някъде другаде.

освен това политиците им гледат да отклоняват вниманието с приказки за репарации от 2та световна война, колко били лоши немците че не им помагат без да мрънкат и тн само и само да не се обсъжда истинския въпрос, а той е:
кой всъщност е взимал решенията за тези заеми без да мисли как ще се връщат парите и как точно тези пари са изразходвани ... ей тогава попандреев ще почне да се поти сериозно с отговора.
тази дългова криза показва че гърция има нужда от нови политици. това трябва самите гърци да разберат и постигнат.


възможностите за действие сега са много ограничени
1. излизане от валутния съюз, превалутиране на дълга в драхми (ако е възможно) девалвиране на драхмата и reset

2. ЕС поема солидарно дълговете с печатане на пари и допълнителна инфлация. така плащат всички за гръцките харчове - аз лично съм против защото не виждам защо трябва да плащам чуждите сметки

3. дълги години на рестрикции и произвеждане на повече отколкото се потребява докато се нормализира нивото на дълга

ако се приложи

1. противно на много мнения смятам че това ще докаже жизнеспособността на еврото и ЕС. гърция ще си стъпи бързо на краката, като туризма ще ги издърпа за нула време напред.

2. е рецепта за бързо разпадане на валутния съюз (биха казал с вероятност 80%). инициативата ще дойде от севера, който няма да иска да плаща дефицитите на юга с цената на инфлация и/или държавен дълг.

3. също може да доведе до разпадане на валутния съюз (60%) но този път по-бедните страни ще искат да се отделят разбирайки че за тях скъпото евро е камък на шията. все пак ако имаме късмет и се приложи тази стратегия и ЕС навлезе в 10годишен период на ръст разпадането на валутния съюз може и да не се състои.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 15:11:50
Има постове на които се "ядосвам".
Незнам защо, но постовете на Ф.Л.О. (за новите - форумния летящ обект) винаги предизвикват усмивка в мен. Има нещо изключително витално в тях, независимо дали пише за неща които не разбира, като бетони, имоти и политика, или за неща за които е чел или чувал химични съединения и приложението им в строителството...

Напоследък, се старая да огранича участието си във форума и предимно до тази тема. Едно, защото се надявам да мога да кажа нещо полезно на останалите, две - защото мисля, че показвайки някои страни на нещата ще си проличат баламасванията на нашите политици и преса и три, защото харесвам Гърция и живота в нея... усмихнат е... Не, че всичко е наред или няма кусури... Но обикновено не са тези, които се посочват. Затова:

ДЕСЕТ МИТА ЗА ГЪРЦИЯ И ГЪРЦИТЕ
(няма да мога да ги напиша веднъж, но като ми остава време ще добавям)

Мит № 1. Гърците били мързеливи.
По голяма хумореска от тази не съм чувал. Гъркът работи много по усърдно и съвестно от българина. Не мисля, че причината е ДНК. По-скоро причината е същата която обуславя разликите между източно-германеца и западно-германеца... Да. В много случаи не се работи между 15 и 17 часа - една традиция произлязла от климатичните условия - горещините по това време. Все още има селяни които свършват даже още в 13 часа, но започват в 4... и често след 17, 17 и 30 пак... Те са си частни собственици и сами си определят работното време.
В предприятията обикновено се работи от 7 до 15 часа, но има и много с друго работно време.
Всеки бранш си има неговото работно време. Например малките квартални супермаркети, павилиони и пр. работят от 8-9 сутринта до около 23-24 вечерта. И работници са обикновено собствениците им. Ако има допълнително нает персонал, той обикновено работи 8 часа или му се плащат извънредни...
Има кръчми които отварят в 23 часа (хубави кръчми за хубави джобове) И шкембеджийници, които отварят в 3:00 сутринта - поемат клиентелата която излиза от предните кръчки и я освежават за през деня.. smiling smiley
Разбира се, гъркът не се хваща на каква да е работа, а обикновено само на тази за която се плаща. И мисля, че е прав.

Мит № 2. Гъркините били грозни - писа един съфорумец
Не бе приятелю. По скоро ти си беден и си ходил само по евтини кръчки и с обществения транспорт.
Хубавите гъркини:
- не ползват обществен транспорт
- не ходят в евтините кръчми и в евтините магазини
- не се возят в евтини коли или втора класа
- не живеят в бедните квартали, както и не почиват в евтините курорти...
Капитализъм приятелю. На свободния пазар красотата винаги е държала цена!
*beer*
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 15:49:29
nearvana

Сега видях поста ти.

Мит №3 Гърците дължат състоянието си на ЕС
Гърция влиза в ЕС през 1981година. По това време е най-малко задлъжнялата страна в него. До 2000 година задълженията и са под средното европейско ниво. В момента задълженията и бруто (частни и държавни) са на средното европейско ниво - говоря винаги за евро-зоната. Задълженията на гръцкия гражданин във момента са под средното европейско ниво, а собствеността му - над. Гръцката държава (за държавна собственост говоря, не на гражданите) все още притежава собственост покриваща почти 2 пъти дълга и.

------------------------------------------------------
Проблема на Гърция и не само на нея не е толкова големината на дълга, колкото бюджетния дефицит и буквално демонтираната държавна машина след 2000г - една редица от неолиберални политики провеждани и от двете управляващи партии и все още от Германия. Аз даже си мисля, че ако на власт в Гърция бяха Нео-демократите Германия първа щеше да предлага спасителен план - ама на - политическите пристрастия понякога объркват сметките...
Нито една от възможностите които виждаш няма да се приложи. Но определено се въвежда ред в данъчното законодателство, затварят се пробойните и бяха качени някои данъци. С рестрикции си дадат достатъчно ясно сметка, че ще задушат икономиката...

Ако си въобразяваш, че гърците са изпаднали в транс и не могат да видят голата истина се лъжеш. Голата истина обаче сред гръцкото граждансво изглежда така: "Тука едни наши копелдаци, с едни ваши копелдаци дето са раздавали подкупи наляво и надясно, са изяли едни 300млд. Опичайте си ъкъла, как ще оправите работите и не се правете на две и половина, че на 32 септември 2011 година сте разбрали как стоят нещата, щото не ни дреме на к... И да се стягат много здраво наште копелдаци, преди да сме взели пушките... Всъщност, те защо още не са в затвора?..."
За ВСВ също не си прав, но е много вероятно едните копелдаци да имат някаква договорка с другите копелдаци.
И последно. Засега Гърците заявяват, че нямат никакво намерение да се ползват от "спасителния" план и смятам че така ще стане - те са против намесата на МВФ, натрапена от дървената фрау. И "спасителния" план не включва подаряване на пари а заеми, така че няма нужда да се притесняваш за собствените си джобове... А и се съмнявам колко може да се изтръска от тях... smiling smiley

За еврото и аз имам сериозни съмнения, още повече след калпавата немска политика. Да не я наричам престъпна по отношение на Европа!
*beer*
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 16:19:39
Мога само да потвърдя че гърците са много мързеливи, а гъркините определено са грозни.
ИМА и хубави гъркини, просто като вървиш в София/Варна/Пловдив/Бургас виждаш хубави жени и тук там някоя грозна. Като вървиш из Атина е обратното.
Да се приказва, че хубавите гъркини били само по скъпите заведени и само с ферарита, ламборгинита етц се возят е смешно.

Сега така както те са мързеливи - ние сме по-мързеливи от тях. Ама за красотата - гъркините не могат да стъпят и на малкия пръст на българките. Колкото пъти съм видял хубава жена в Гърция за няколко почивки там - в половината случаи е българка/рускиня/македонка/румънка, бе чужденка някаква. Или бачка или е туристка.
neo
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
27-03-2010 - 16:27:45
Ами сега?............ Борисов: Трябва да признаем, че и ние сме лъгали като Гърция
27.03.2010 12:29 В началото на следващата седмица премиерът очаква прокуратурата да се произнесе по случая с нарушението на Закона за държавния бюджет миналата година. Тогава според него ще трябва, че и ние сме лъгали като Гърция за скрития дефицит.

Това стана ясно по време на днешната среща на Бойко Борисов с лекарите, които днес имат извънредна среща, на която да се обсъждат вариантите за протест срещу здравната реформа.

„Ако е било лесно и безболезнено, никой нямаше да говори за здравна реформа - тя щеше да е направена и да е на етапа на "Цанков камък", е заявил Борисов на събитието. Според премиера реформата е наложителна в „името на хората”.

Оценките на кабинета показват, че за здравеопазване трябва да се намерят около 220-260 млн. лв. На този етап обаче това е доста трудно, тъй като предишното правителство било направило много скрити разходи, които излизат наяве сега.

"За над 2 милиарда лева имаме подписани договори. Вие не сте изолирано съсловие и вие не може да кажете: Дайте си ни нашето, а с останалите се оправяйте вие", каза Борисов.

Това бе посрещнато с неодобрение от лекарите и попречи на сближаването на позициите на кабинета и съсловието. Така националният протест на лекарите, насрочен за 7 април, става все по-вероятен [www.investor.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-27 16:28 от neo.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход