Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

да препрочетем историята си - за национално самочувствие

Публикувано от argonavt 
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
03-03-2010 - 18:03:49
Този, който не помни миналото е осъден да го повтаря. ДЖ.САНТАЯНА
Не, че не го е казал друг преди него. Очевидно за нас важи лозунга - повторението е майка на знанието.
Горко ни.
Паисий Хилендарски е първият народопсихолог по нашите земи-изречението, с което започва неговата "История славянобългарска" е съвременно на дните и нагласите ни.

Оунъре,
много ми хареса есето от линка. Благодаря. Може би защото развива пространно, позовавайки се на сериозни изследвачи, особено проникновени (Марко Семов), някои от нещта, които несръчно се опитах да споделя в поста сиsmiling smiley.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
03-03-2010 - 18:24:53
avatar
Quote
Спиридон Тепавичаров
Потретвам: цитираните велики султани са отпреди 300-400 години, т.е отпреди Галилео Галилей да изгори на кладата

Специално на този кладата му се е разминала :]
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
03-03-2010 - 22:14:42
Специален поздрав за г-н Тепавичаров - светска сбирка на БГ елита с участието на Малък Тошко, Слави Бинев, Красьо Черничкия, Емил Кошлуков и други знайни и незнайни благородници със синя кръв. Можеш да видиш и интервюта на видео-клипа. Иначе нищо против списанието, а особено създателя му много ме кефи - Лари Флинт (нали той беше?).

[www.bnews.bg]


*beer*
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
03-03-2010 - 23:11:21
Спиридон Тепавичаров за Турция след Освобождението не си точен, ние сме я нападали само веднъж, Балканската война, после те ни го връщат /и още как/ Междусъюзническата...потомците на тракийските българи помнят. Иначе за Османската империя си прав като цяло, голяма сила са били до към 17 век. Стигат до Виена и едва не я завладяват, не е шега работа това. Мисля, че от битката при Лепанто започваха да залязват. То и няма как да е иначе, след като са опитвали да завладеят цяла Европа, ама с времето разбрали, че с един гол юруш не става. Във времената на султанския просперитет покореният ни народ не е усещал така жестоко властта им, по-скоро икономически заради непрестанните войни е страдало населението. Чак когато почват да губят навсякъде османлиите тогава започва и трагедията ни - кръвният данък, насилственото помохамеданчване.
При цялото ми уважение към Освобождението като празник, смятам, че национален трябваше да бъде Съединението или денят на светите братя Кирил и Методий, денят на писмеността. Съединението е кулминацията в развитието на Третата ни държава, от там нататък започват грешките и съответно падението - убийството на Стамболов, превръщането на Фердинанд в неоспорим фактор в политиката ни, после войните, катастрофите, необявената гражданска война, сервилността и безгръбначието на нашите комунисти....защото чехите и те имаха комунисти, но имаха и Пражка пролет, проведена от също такива комунисти.

Ако хвърлите един поглед на историята ни ще видите как възходите и паденията ни следват на огромни амплитуди. Единствено при първото българско царство в периода Крум - Симеон има що годе някаква устойчивост.

Аспарух 681 и после при Тервел след само 20-30 години България става фактор на Балканите и дори спасител на Константинопол, което ще рече и на Европа, без да подценявам и победата на Мартел. След това за около 60-70 години имаме държава сякаш на книга - непрекъснати преврати и междуособици и византийците само по чудо не ни завладяват още тогава.

После Крум Страшни - ставаме огромна сила, смазваме страшните авари, нанасяме едно от двете най-жестоки поражения на Византия в историята й. При Борис обаче се случва нещо страшно въпреки, че това е един от най-великите ни владетели. Плащаме цената на християнството тоест политиката с цената на прекъсване на корена на държавността ни. Избитите боили са били цвета на прабългарската аристокрация. Борис ги е затрил и за да укрепи централната власт, но от там нататък съдбата на народа ни се дава на случайността, какъв владетел ще седне на трона. Насилствено въведената религия пък като всяко насилствено радикално нещо е довела до изродяване на вярата и неслучайно богимилите се появяват първо тук.

Следва Симеон и най-големият ни разцвет. И пак всяко чудо за 3 дни, разцветът продължава точно от - до царуването на Симеон. При сина му Петър всичко пропада за няколко години и България в голямата си част е завладяна от Византия. При Самуил борбата е била вече не за съперничество с имеприята, а за оцеляване и въпреки чудесата героизъм падаме.После 160 години нямаме държава.

Второ българско царство - отново мигновен възход - Асен, Калоян, Иван Асен II апогей и от там за 10 години държавата се срутва - междусобици, "селското" въстание...Ивайло дори става Цар, после пък татарин сяда на трона, България се разпарчетосва на няколко държави, идват османските турци, безславно се даваме...край...500 години ни няма на картата на Европа.

Трето българско царство - мигновен възход, Съединение, "прусаци" на Балканите,"швейцарци", "белгийци" и т.н. за няма и 30 години и после трите войни, трагедия, катастрофа.

Това ни е историята, бързи възходи и още по-бързи, но много по-трайни падения след това.

Няколко са причините според мен /а и не само/ за това:

географското положение - съседи на не кой да е, а Византия, която никога не се примирява със загубата на своите земи, от там непрекъснати войни да запазим взетото, а те да си го възстановят, но за нас като млада държава това е било направо непосилна задача. Това заедно с амбицията на нашите велики владетели и специално Симеон да стават и римски императори просто изцежда силите на народа, през 2 години и германците да водеха войни и те щяха да клекнат и то много по-рано. Това е за мен причината за краха на първото ни царство.

Религията - избираме православието тоест доктрината на цезаропапизма - църквата е подчинена на владетеля. За времето си е изглеждало правилен ход, но историята показва друго. Откъсваме се от западните католически държави, подчинени на папата в църковно отношение, донякъде и в политическо. Затова не понасяме тежестите на Светата инквизиция и мрачните средни векове на запад.Просто не достигаме до тях, защото падаме под османска власт много по-рано. А падаме, защото не получаваме необходимата подкрепа от запада. А не я получаваме, защото сме православни, след голямата схизма 1054 те са били за нас еретици и ние за тях и като всяка вътрешна разправия понякога омразата е била по-силна отколкто към другите религии. Оше повече, че е наложена насилствено у нас,което довежда до разправата със старата аристокрация, после опита за възраждане на езичеството при Расате,богомилството.

Изцяло унищожения ни политически елит от османлиите - от там следва надеждата за големия брат - дядо Иван, слабата дипломатическа и политическа и правна култура на новия ни елит, избирането на съвсем неподходяща личност за цар, всичко това води до националните ни трагедии.

Така и комунистите под диктовката на Сталин унищожиха наред с няколко десетки главорези и елита на третото ни българско царство.

Малко сме градяли, повече сме рушили, това е истината. Нямали сме устойчиво развитие. Между Златния век и Търновската школа на патриарх Евтимий нямаме нищо, никакво развитие на книжовност. И сега историята ни се гради като цяло от византийски и западни извори, чужди летописци са пишели нашата история.

И в наши дни е същото - ликвидационите съвети, Мавзолея....прекалено рушим, прекалено се опитваме да започнем на чисто, прекалено много омраза и емоции властват в политиката ни за сметка на прагматизма и идеята за държавност. Прекалено много про и анти са се натрупали, прекалено много фили и фоби. Американофили и фоби, русофили и фоби. Не мога да разбера как може да изпитваш неприязън към или мразиш цял народ. Има политика и интереси, между които трябва да защитиш интереса на собствената си държава, това не успяха или пожелаха да научат нашите политици. Прекалено малко история са чели или пък нищичко не са разбрали от нея.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
04-03-2010 - 02:19:57
ГМО - генно модифицираното освобождение


... цитат от съвременника и най-безспорния хроникьор на събитията, като техен очевидец, Захарий Стоянов:

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” и „Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“

[ivo.bg]
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
04-03-2010 - 02:56:29
... очакваме и „омекотяване” на борбата с корупцията.

Инициативата е започнала от група депутати на ГЕРБ, но в нея са се включили и народни представители от всички групи. Запознат със списъка на съзаклятниците твърди, че всичките са за пръв път в парламента.

На тайна сбирка те са изразили недоволство, че колегите им с два-три мандата вече са си оправили положението, а те още не могат да съберат пари за по един софийски апартамент поне – както повелява депутатската традиция.

„С този костюм влязох в парламента – с него ли ще си изляза? – образно се е изразил председател на парламентарна комисия, тези думи са били последвани от бурни аплодисменти.

Подобни настроения са били забелязани във всички министерства. Очакват се масови подавания на оставки на служители на ключови позиции, след което административната системата на страната ще влезе в състояние на колапс.

„Искате да ни накарате да живеем с една заплата ли?” – попитал е риторично полицейски служител, връчвайки оставката си на Цветан Цветанов.

Сега проблемът на недоволните е да спечелят Бойко Борисов на своя страна.

Те нямало да искат възстановяване на корупцията на нивата й от времето на тройната коалиция, но ще пледират за омекотяване и постепенност през следващите пет години. Някои били съгласни даже на четири – до края на мандата.

Всичко щяло да бъде облечено под формата на грижа за малкия и средния бизнес.
Даже било подготвено писмо от бизнес сдружения и обикновени граждани, в което те твърдели, че просто не можели да си вършат работата.

На която и врата да потропвали, навсякъде ги размотавали, а при традиционното предлагане в такъв момент на пликчета, бонуси, стимули, проценти и т.н. само страхливо се оглеждали и правили отрицателен знак с ръка.

„Това не може повече да продължава така, защото ще съсипе държавата!” – ще пише на финала на писмото.

Очаква се Бойко Борисов и този път да се вслуша в гласа на народа, но преди това ще призове към обществена дискусия за „отрегулиране на проблема.”

[kafene.net]
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
04-03-2010 - 08:41:46
Quote
BulCan
... очакваме и „омекотяване” на борбата с корупцията.

Инициативата е започнала от група депутати на ГЕРБ, но в нея са се включили и народни представители от всички групи. Запознат със списъка на съзаклятниците твърди, че всичките са за пръв път в парламента.

На тайна сбирка те са изразили недоволство, че колегите им с два-три мандата вече са си оправили положението, а те още не могат да съберат пари за по един софийски апартамент поне – както повелява депутатската традиция.

„С този костюм влязох в парламента – с него ли ще си изляза? – образно се е изразил председател на парламентарна комисия, тези думи са били последвани от бурни аплодисменти.

Подобни настроения са били забелязани във всички министерства. Очакват се масови подавания на оставки на служители на ключови позиции, след което административната системата на страната ще влезе в състояние на колапс.

„Искате да ни накарате да живеем с една заплата ли?” – попитал е риторично полицейски служител, връчвайки оставката си на Цветан Цветанов.

Сега проблемът на недоволните е да спечелят Бойко Борисов на своя страна.

Те нямало да искат възстановяване на корупцията на нивата й от времето на тройната коалиция, но ще пледират за омекотяване и постепенност през следващите пет години. Някои били съгласни даже на четири – до края на мандата.

Всичко щяло да бъде облечено под формата на грижа за малкия и средния бизнес.
Даже било подготвено писмо от бизнес сдружения и обикновени граждани, в което те твърдели, че просто не можели да си вършат работата.

На която и врата да потропвали, навсякъде ги размотавали, а при традиционното предлагане в такъв момент на пликчета, бонуси, стимули, проценти и т.н. само страхливо се оглеждали и правили отрицателен знак с ръка.

„Това не може повече да продължава така, защото ще съсипе държавата!” – ще пише на финала на писмото.

Очаква се Бойко Борисов и този път да се вслуша в гласа на народа, но преди това ще призове към обществена дискусия за „отрегулиране на проблема.”

[kafene.net]
Ето и началото..на омекотяването.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
04-03-2010 - 17:41:57
Интересна тема - засяга много апсекти от сегашното състояние на България. Не знам за вас пишещи и четещи тука но аз не мога да забравя първия 'удар' така да се каже в самочувствието в невръстна възраст - когато за първи път в съзнателния живот разберете за 500-те години. Мене лично тая 'информация' като дете ме порази не 50, не 100, не 250 а цели 500 години. То бива, бива си виках - ама как така. Много по късно си дадох сметка че и за тия 500 години си има причини - по време на Калоян още в Англия са имали вече Магна Харта или - има някакво загниване много по рано за да се стигне до слабостта ни пред селджукските турци. И да- Захараи Стоянов го препрочетох преди няколко години и Спиридон точно го цитира. От тази книга научих че българите да първата руско-турска война са имали право да носят оръжие за самоотбрана и дотогава и дума не може да става за сравнение например с крепостните в Русия. Друг факт от тази книга пак - по време на въстанието въстанниците са отскачали до в къщи да си хранят добитъка. Миналото оставя отпечатък каквото и да си говорим. Препрочитайки Захари Стоянов а и Чудомир обяснява много за последните 65 години. Но всеки има своите наивни моменти - ето първите избори си спомням 1990, включих се активно вярвайки че на народа му е писнало от демагогията и лъжите така както на мен. Ала през изборния ден аз виждах как се харчат червените бюлетини - трябваше да влизаме и да зареждаме в кабинките. През нощта както ги броихме - това беше втория момент на истина (като новината за 500-те години) - научих че на много хора около мене им е било добре и са гласували с краката си или нещо друго.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-04 17:49 от annvlad.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
04-03-2010 - 19:17:16
Quote
zlostyr
Quote
Спиридон Тепавичаров
Потретвам: цитираните велики султани са отпреди 300-400 години, т.е отпреди Галилео Галилей да изгори на кладата

Специално на този кладата му се е разминала :]

Zlostyr,
Не си падам по google интелекта, затова не проверих за Галилей, но не беше ли той , който се беше провикнал момент преди да му стане много топло: "И все пак тя се върти"

може и да бъркам, Загорката не прощава никому, по-големи са пораженията само от сериозното вживяване в изкуството на баба Хризантема.............. .................................................................................................Приемаме , разбира се, че вживяване в изкуството на Глория не е рисково, защото времетраенето е малко- между 7-та мастика и заспиването между писоарите в тоалетната....



Редактиран 5 път(и).Последна редакция на 2010-03-04 19:21 от Спиридон Тепавичаров.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
04-03-2010 - 19:50:04
Quote
Спиридон Тепавичаров
Quote
zlostyr
Quote
Спиридон Тепавичаров
Потретвам: цитираните велики султани са отпреди 300-400 години, т.е отпреди Галилео Галилей да изгори на кладата

Специално на този кладата му се е разминала :]

Zlostyr,
Не си падам по google интелекта, затова не проверих за Галилей, но не беше ли той , който се беше провикнал момент преди да му стане много топло: "И все пак тя се върти"

може и да бъркам, Загорката не прощава никому, по-големи са пораженията само от сериозното вживяване в изкуството на баба Хризантема.............. .................................................................................................Приемаме , разбира се, че вживяване в изкуството на Глория не е рисково, защото времетраенето е малко- между 7-та мастика и заспиването между писоарите в тоалетната....

И аз се озадачих и взех, че проверих.

Галилео е бил осъден от инквизицията през октомври 1632 г., заради книгата си „Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo“ (Диалог за двете главни световни системи), публикувана във Флоренция по-рано същата година. Присъдата му била да се отрече от книгата си. Според легендата пред прелатите, които се били събрали в църквата на манастира “Санта Мария”, Галилей прочел продиктуваното му отричане и в края на прочетеното отричане той добавил "И все пак тя се върти!". След редица изследвания на историци се установило, че Галилей не произнесъл приписваните му от легендата думи.
През 1638, почти напълно ослепял, той публикува в Лайден последната си книга „Due nuove scienze“ (Две нови науки). Галилео Галилей умира в Арчетри, Флоренция на 8 януари 1642 в присъствието на своя ученик Винченцо Вивиани.

източници: [www.znamli.com] ; [bg.wikipedia.org]

Научих още нещичкоsmiling smiley Благодаря!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-04 19:52 от Scyther.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход