Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

да препрочетем историята си - за национално самочувствие

Публикувано от argonavt 
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
28-02-2010 - 20:13:56
avatar
Quote
michel88
Аз не знам за дългия но ме е гнус и срам, че цигански проститутки като Преслава и Галена са толкова известни и толкова много хора на моята възраст ги харесват.
Тия двете не само не заслужават да имат изява ами дали заслужават да живеят изобщо?
Вместо онази журналистка от Труд, по-добре Преслава и Галена да ги бяха залели с киселина!
Левски и Ботев заради Галена и Преслава ли се бориха за свободата? Едва ли!





А си мислех че не може да стане по лошо.
Прости ми господи.
Можело.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-28 22:00 от OwnerBG.
smiling smiley
28-02-2010 - 20:16:49
smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-28 20:21 от michel88.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
28-02-2010 - 20:18:13
avatar
Michelle, ma belle!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-28 20:23 от кратункьо.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
28-02-2010 - 20:34:02
Да препрочитаме отвреме - навреме Алеко Константинов - всичко. Много полезно за националното самочувствие, във всяко отношение.

И - Ботев и Вапцаров /много актуални/.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-02-28 21:00 от general.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
28-02-2010 - 21:15:31
Quote
Muza
Combat,
Радвам се да те видя отново. *drink1*smiling smiley

Радвам се, че все още си тук *drink2**rose*
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
28-02-2010 - 22:03:32
Quote
Jim
Жалко е ако самочувствието ни трябва да се базира на историята. Не бих се гордял особено ако бях и египтянин, грък, италианец, испанец, въпреки че те са имали велики държави и империи. Ние в общи линии сме се борили за оцеляване. Едва ли и съседите ни са чували за Аспарух, Иван Асен или Симеон. А по света изобщо не знаят къде е България. Много по-важно е положението в момента и стандарта на живот на хората. Ако си германец, японец, швейцарец, скандинавец можеш да се гордееш - живееш в много цивилизована и уредена държава. Ако си американец (държава почти без история) още повече - родината ти може да прати сонди на двете страни на Марс, може да отиде и да смачка една силна армия на другия край на света. А ако си българин и отидеш в чужбина, по-добре не споменавай какъв си, като цяло имиджът ни не е добър. Ние сами трябва да направим държавата си такава, че да се гордеем с нея, а не с това което са направили нашите прадеди. И всякакви поговорки за важността на историята имат толкова смисъл, колкото и паленето на свещички и моленето на господ.
Аргонавт, сигурно това никак не ти е харесало, съжалявам, нищо лично, но това ми е мнението. Уважавам само фундаменталните науки (математика, физика, химия, биология...)

Не , Jim, напротив , очаквам болшинството мнения да са в тази насока.
Нека се огледаме само около нас - Румъния , Сърбия , Гърция , Турция и дори Македония , в коя от тях има такъв нихилизъм към държавата , към историята като при нас? Моля , да изключим корупцията и далаверите на управляващите /предишни и сегашни/ защото ги има навсякъде.
Връщайки се назад , 150 години , задавам си въпроса "Какво е станало с този народ след Възраждането , къде се загубват ценностите на този процес , защо националния ни герой е бай Ганьо?"
Години след гимназиалното обучение , разбирам , че една от най-големите заслуги на народа ни е успеха в борбата за Самостоятелна църква. Дали заради атеизма на последните десетилетия или поради други причини , на този успех не се обръщаше голямо внимание , само се споменаваше в учебниците. Борбата продължава 10 години . Русия и Гърция държат територията на българската църква да е между Дунав и Балкана заедно със София/ пределите на Княжество България/. Българската делегация упорито отказва да се съгласи на това предложение . И успява да постигне целта си - Турция признава територията на Българската църква , като за спорните територии провежда пеблесцит. Това е територията на СанСтефанска България.
Ето и руските имперски интереси синтезирани от Граф Игнатиев- най-необходимо на руската политика е да печели като свои съюзници иноверното население в Турската империя , но не трябва "да приема средството за цел, т.е. да иска освобождението на славяните , като им даде след това възможност да служат на враждебна на Русия политика". /"Зписки графа Н.П.Игнатиева"/. Така започва Руско-турската Освободителна война , защото Русия вижда , че ще ни изтърве.
Интересно какво става при учредяването на Великото Народно събрание. Депутатите са разделени на две - една част продължители на борбата за самостоятелна църква , които не искат да приемат конституцията , а България да остане автономна в рамките на империята. Сред тях е и Стамболов. В последствие знаете какво става , всички депутати се съгласяват освен един , който остава докрай непримерим- Т.Х.Станчев от Русчук - "Понеже той видял и се уверил , че се пристъпва към разглеждането на Органическия устав, с което фактически доказваме , че приемаме разделението на Отечеството ни, без да направим потребното заявление - то съвестта му и убежгденията му буйно мъчат душата му , като му предсказват страшно осуждение и вечна мъка.Затова той си дава оставката от представителството и се счита свободен от всяко задължение."
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
01-03-2010 - 00:16:25
Стамболов няма почти никаква роля в Учредителното събрание. Основна роля играят Петко Каравелов, Славейков, Икономов.
За признаването на Берлинския договор - имало е доста спорове дали въобще да се пристъпи към приемане на Органически устав, защото това би означавало да се примирим с Берлинския договор, но бързо става ясно, че няма как да не се признае и да се противоставим на всички Велики сили, включително и Русия. Русия, впрочем много добре си е давала сметка, че Санстефаска България няма как да съществува. Една толкова голяма славянска държава на Балканите е била заплаха за интересите на почти всички велики сили и те няма как да я позволят. Русия пък от своя страна излиза твърде изтощена от войната. Тази война струва много скъпо на Русия. Има големи недоволства в самата Русия, няколко години по-късно Александър Втори дори е убит в атентат. Към момента, когато се обсъжда в Освободена България дали да се примирим с Берлинския договор, ние нямаме още войска, с която да се противопоставим на чуждите сили. В БГ е руската армия, но руснаците нямат намерение да влизат в конфликт с Австро-Унгария, Великобритания и Германия. Представителите на тези държави наблюдават отблизо процесите в БГ и съвсем недвусмислено дават да се разбере, че Берлинския договор трябва да се спазва. Не е ясно какво би донесло едно противопоставяне, но българската държава едва ли би могла да се противопостави сама на всички. Пък и времето доказва, че сме направили сравнително правилен избор. На практика и Княжеството и Източна Румелия въпреки формалната си зависимост към Османската империя са независими български държави, които успяват малко по малко да укрепнат, да изградят институции, да обучат войска, която да спечели Сръбско-българската война. Голямите трагедии и национални катастрофи настъпват после под управлението на Фердинанд - загубите в Междусъюзническата и ПСВ. С МВ България губи повечето придобивки от Балканската, а ПСВ е още по-тежък удар - губим излаза на Беломорието и случва едно от най-ужасните неща в най-новата ни история - Владайското въстание, в което българи убиват българи.
Jim
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
01-03-2010 - 02:09:14
Аз не отричам историята изобщо. Всеки си изкарва някакви поуки - от нашите грешки и успехи или грешките и успехите на другите. И си изгражда мирогледа. Прочетох твоят пост и следващия - да, в историята ни има и положителни и отрицателни моменти. Но колкото и да ги препрочитам, не виждам как ще решим най-големите проблеми в - съдебната система и липсата на справедливост като цяло, както и демографската катастрофа. Ако ние сме имали силна армия, а сега почти нямаме, трябва ли да се гордея. Имали сме държава на три морета, сега сме на едно. Някой беше споменал, колко честни са били хората след освобождението при изразходването на държавни средства (май беше за коне за пощата), а до преди по-малко от година ни управляваха най-големите крадци. Европейците се бяха хванали за главата. И след това се намериха милион и половина, отново гласуващи за тройната коалиция. Колко ли пъти нашият президент историк е препрочитал историята, че създаде тази коалиция. Просто не разбирам откъде да дойде това национално самочувствие.
Много ми хареса поста на Комбат. Много точен пример за САЩ и Русия. Обществените науки са също важни и е нормално да се изучават. Ама има ли ефект. Добре, че съм отделял време да обяснявам на децата си защо трябва да се хвърля боклука в кошчето, защо се върви от дясната страна на тротоара, защо трябва да помогнем на някой непознат на улицата при нужда, а не да гледаме отстрани, защо трябва да се обадим в полицията, ако видим нещо нередно и т.н. Преди години една сутрин минавахме с приятел покрай кино Изток и видяхме как трима души се сбиха, щяха да се изтрепат. Едвам ги разтървахме, а наоколо беше пълно със "зрители". Каква гордост, какво самочувствие.
Е, очаквам скоро да имаме поводи на гордост. Например да вкарат задълго в затвора всякакви крокодили, трактори, маргини, нагли, както и М.Николов и Людмил Стайков, Е.Масларова, Мургина и т.н.
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
01-03-2010 - 08:55:22
Някои от отговорите или защо е жертва днешното българско общество!
Re: да препрочетем историята си - за национално самочувствие
01-03-2010 - 11:39:22
Нихилизмът на българите е точно такъв като и на руснаците. Не е тайна , че сме омалено копие на "братушките". Ако отворите техен ежедневник няма да направите разлика с нашия.
Еднаквото отношение идва от еднаквата бандитска, криминална перестойка.Това е отношение на един отчаян народ. Чух с ушите си как младо момиче каза "Няма да раждам роби ма мутрите" Нито в съседните страни, нито никъде другаде не се е случвало такова ограбване на общи блага от шепа бандити от същата нация и без война !!!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход