Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!

Публикувано от Пламен Hиколов 
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 00:21:33
Мейби шит си написал. Свито потребление поради намаляващи доходи и безработица, лекувано с повишаване на качеството и цените. WTF?
Не се сърди Светльо, ма няма как да споделя доктрината ти. Хайде мани ме мен, ма и пазаря не ти я споделя, нещо. Това не ти ли говори нещо?
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 00:28:02
avatar
Да обобщя с две думи казаното от Светльо - Като няма хляб яжте пасти бре, кво ми се правите на гладни! *angel*

Благодарение на гении от неговият ранг, всеки един ден научавам по една нова сентенция! winking smiley
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 00:29:28
Прочетох два реда.С лозунги ако ставаше работата Куба щеше да е най развитата държава в света.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-23 00:32 от granit.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 00:50:22
Светльо светльоооо...
написал си си творбата на живота и сега колкото и да ти обясняваме че фундаментално грешиш ти само ще се настървяваш повече... иначе евала ти за старанието... макар и глупости, то грамотно и с желание написани. а щом имаш желание все някой ден ще измислиш и нещо полезно. това е като приказката за стоте маймуни пишещи на 100 машини - все някога някоя от тях ще напише нещо от шекспир....

иначе тезата ви с автора на темата ви е толкова глупава че както виждаш никой не се и залавя да оборва сериозно...
все едно - дай да гласуваме закон всеки месец всички цени да скачат автоматично с 5% примерно! няма хън-мън! скачат и това е. така ще си гарантираме безкраен просперитет. нещо като икономическото перпето мобиле.

като стана въпрос за перпето мобиле - макар и идеята да е доказана като абсурдна от физиката, то опити и разработки продължават - луди и недоразбрали има дори и в 21 век - питай гугъл да видиш.
тази тема и твоето мнение са точно същото - кой разбрал кой недоразбрал - пише трактати и твори наука.
сигурен съм че си голям специалист в областта си, но от икономика просто не разбираш. не че е срамно! напротив - съсредоточи енергията си там където тя ще е полезна - пишейки глупости определено не я уползотворяваш. ако се не лъжа в началото на твоето пребиваване тук ти недоумяваше защо никой не ще твоя апартамент в софия и даже май подозираше брокерите в заговор срещу теб. защо не си направиш експеримент и не почнеш да си рекламираш имотеца самостоятелно увеличавайки цената всяка седмица - сигурен съм че до 2-3 седмици ще чуруликаш щастливо как си продал а всички ние ще се кланяме на автора на Новата Теория за Увеличаващите се Цени!
Успех Светльо, и не се впрягай smiling smiley
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 01:24:41
Светльо, браво!

Голям си !

Много...

*bow*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-23 01:29 от Naskata.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 03:33:21
Абе графиката уж стръмен спад показва,а средната цена се е увеличила.Беше замръзнала на към 837Е а сега е 854Е.Големи магьосници администрират сайта,май.Хем кривата надолу,хем цените нагоре!
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 08:37:42
Браво Светльо !
Втората част на поста е извън съмнение като констатация.
В първата част обаче... "фундаментално" тръгваш от грешни предпоставки.
“полезност/търсене/производство/потребление” - това е в основата на търговията/размяната на блага а тя както ти е известно е възникнала като "натурална размяна". В този смисъл , "полезността" на НИ в БГ например, се оценява корелативно с "полезността" на другите предмети на рязмяна а също и с нивата на размяна в "по-глобален" мащаб .
Неслучайно "балон" е подходящото понятие за някои явления - защото въздухът, макар и под налягане дава обем но сам по себе си е безплатен.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 08:49:44
Добре, ОК! За това е дискусия, всички мнения са донялъде важни и донякъде интересни. Донякъде разбира се.
Ако може тогава "икономистите" да ми отговорят само на един въпрос: "Как се излиза от криза с ниски цени". Как аджеба ще стане това. Наистина много моля да ми бъде обяснено с доводи като на прост леймър!

Скитер, много си тесногръд, както винаги. Когато не можеш да си позволиш нещо, което желаеш или имаш нужда, започваш да се бъхтиш здраво до като не го придобиеш. От здравото ти бъхтене се получава качество, от там и по-високо заплащане. Полученото качество обаче е скъпо, породено от здравото ти бъхтене. Схващаш ли вече идеята...и както казах вече това не е идея, а отдавнашен модел на развитите икономики.

Вивик, няма творба. Всичко това се знае, но за да се създаде криза естествено трябва да бъде и нарушено, грубо погазано. Я ми кажи колко мозък трябва да си за да зацепиш, че тенденциозно намаляване на цените е успоредно свързано с такова на доходите?!! И когато наистина говорим за тенденция какво би се получило накрая?

Твърде първично разсъждавате. Помислете какъв реално бе резултата от "заливането" на пазара със стоки на "каквато и да е цена". Китай избълва всевъзможни продукти, без лицрензи и права, без качество. Те бяха на "каквато и да е цена", дори под самата им себестойност - дотирани от държавата. Идеята и малкия Иванчо разбра. Пазара се насити с боклуци - цените драстично намаляха - търсенето се задоволи - потреблението спря - успоредно с това производството се сви - естествено доходоте паднаха...ама то е толкова просто и плоско! В търсене на начини за възтановяване разбитото си производство предприятията взимат скъпи кредити (естествено е било планувано, че това ще е следствието) и така се получава задлъжнялостта.
Ами общо взето това е сривьовската политика на глобализацията. Свръхниски цени (без оглед на качество и получена себестойност от пр. п/ди, материали и труд), насищане и поради липсата на каквато и да е конкуренция - масово затваряне и фалиране - от там безработица.
Е хайде кажете ми - как ще изплувате, когато стоката Х ви струва 5лв, при положение, че в джоба си имате 3лв. Веднага първично ще кажете, че Х трябва да е 3лв нали??! Но не мислите и за секунда върху факта, че ако Х стане 3лв, то последствията от което (липса на печалба-доход-възнаграждение) автоматично ще докара сумата в джоба ви до 2лв... Получава се порочен - сривьовски кръг и кризата е неизбежна.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 09:50:36
Светльо, май трябва да тръгнеш по друга линия на разсъждения - защо цените растяха с по 25-30 процента на година и нормално ли беше това? Отговаряше ли този ръст на повишаването на стандарта и качеството на живот?

Пък и цените у нас са още твърде високи за новото строителство, защото там ценообразуването на квадратен метър жилищна площ е базирано на площ, в която са включени общи части и тераси. Това го няма никъде другаде в Европа. Ако сметнеш застроената площ, а не това което ти пробутват, ще се окаже, че цената на квадратен метър не е 1000 евро, а над 1200. Това заслужава отделна тема и като имам малко време, ще я направя.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-23 09:52 от gogolcho.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
23-02-2010 - 10:45:50
Ценообразуването на квадрат на база с общи части е факт поради една много проста причина - бизнес взаимоотношенията. Когато имаме обект, чиито разходи за осъществяване са свързани с обещетение, възниква въпроса - как ще се обезпечи тази част от сградата (част, която си е разход), която реално не се заплаща, но въпреки това се ползва. Едно време този проблем не съществуваше, тъй-като не съществуваше и такова обезпечение и естествено разчетите са на база чиста жилищна площ. Сега не е невъзможно практиката да бъде по този модел, но не е предпочитан точно защото интересите са изцяло частни и някой дефакто трябва да плати тези части.

За разсъжденията може да се разсъждава дълго и продължително. Не обичам да разсъждавам за нещата които са минало и вече са се случили, защото това едва ли ще донесе някаква продуктивност и най-малкото с нищо не решава, нито проблемите, нито отговаря на въпросите, един от който във връзка с темата е: Как ще излезем от кризата с ниски и тенденция за понижаващи се цени?!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход