Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!

Публикувано от Пламен Hиколов 
Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 17:44:52
Знам, че заглавието на темата звучи провокативно и ще ме обявят за ъпър, спекулант и какъв ли не, но разсъждавайки логично това е начина. За да излезем от кризата трябва да се увеличи стокооборота, т.е. по старата формула на дядо Маркс "Пари - Стока - Пари прим" фирмите да си увеличат приходите, да генерират нови работни места и всички да са щастливи и доволни. Остава въпроса как да увеличим този ш..н стокооборот. Всяко търговче-гяволче ще ти каже че се печели не от цена, а от оборот. И съответно продава доматите си (или апартаментите) с 20ст. по-евтино от комшията. Ама комшията и той е гявол и продава с 40ст. по-евтино. И т.н. докато и двамата издухат супата със страшна сила. Това особено важи за по-скъпите стоки. Българина по-скоро ще умре, ама да се мине не!!!. Какво става, ако аз продавам автомобили, плазми или апартаменти. Ако днес плазмата ми е 1000лв, а другата седмица се очаква да бъде 1200, масовото народонаселение ще си счупи краката да си я купи днес. В противния случай - днес е 1000лв, ама другата седмица ще е 800, аз тази плазма няма да я продам никога. Щото и клиента е гявол и няма да се мине да купи на 800, щото си мисли, че по-другата седмица ще купи на 600. Най-добрия стимул за масовия купувач са страха и алчността. Ако инфлацията се върне (в някакви разумни граници), нещата ще се нормализират бързо. В противен случай ни чака дълго и продължително боледуване на икономиката.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 17:50:07
тая тема трябва да бъде увековечена в "Бисери и Вицове" *bow*
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 17:51:10
avatar
Добър дилър си намерил, като гледам как си се напушил за да родиш тези гениални икономически подходи към пазара?!

Браво!

Очаквам следващата лекция да бъде на тема, как ако посадим десет лева в земята, на тяхно място до три дена ще порасте дърво, на което наместо листа ще се веят така нужните банкноти, с които българинът ще купува ли купува, докато някой тарикат неуморно вдига цените, за да му поддържа интереса! *write*
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 17:52:32
@ Пламен
Колега форумист, а вие поне някакво понятие от икономика имате ли?
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 17:58:34
*smiley_ahh*. Vivic, благодаря за признанието! Ама ако се замислиш - какви са днешните презряни ипотекари? Това са бивши сривлювци с по-слаба нервна система. Не са издържали на постоянното пилене от жената, тъщата и всякакви знайни и незнайни роднини, брокери и спекуланти. "Купи сега, че утре ще е двойно". И купуваха, купуваха. И БВП растеше. И понеже са се обули яко с кредити расте и КПД-то на такива индивиди, т.е. работят повече и по-съвестно. Което също е добре за икономиката като цяло. Как да накарам един сривлю с 10 000 Евро кеш да работи? Никак. Винаги може да ми тегли една майна и да ходи да си консумира кеша. Докато един ипотекар ще седи извънредно, ще работи на две или три места и ще допринася за всеобщия просперитет.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 17:59:00
Ами затова централните банкери се страхуват много повече от дефлация отколкото от хиперинфлация. Като гледам дотам и ще ни докарат - хиперинфлация на основните валути. И все пак май е за предпочитане пред Голяма Депресия 2, след която да трябва да се рестартира системата с Трета световна например... Ще видим.
Но иначе от нашата камбанария си е съвсем видим унищожителния ефект върху пазара от дълъг и продължителен спад. По-добре рязък спад за "една нощ" да се нормализират стойностите и после пак по нормалния път на развитие.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 18:00:26
Quote
Panther1
@ Пламен
Колега форумист, а вие поне някакво понятие от икономика имате ли?
Някакво имам *book*. Но колега форумист, аз просто изказах една теза. Ако можете я оборете с икономически доводи.
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 18:14:58
Преди време форумният гений и глобален специалист по всичко другаря Иванов беше се изцепил, че "не доходите определят наемите, ами наемите определят доходите в даден регион".

Та и тази теза звучи подобно, едва ли не цените на НИ определят доходите на населението, а не обратното. Интересно примерно за Германия защо цените на НИ в Мюнхен са високи, а в малки градове в Саксония ниски? Ами то било много просто - вдигат в малките градчета в Саксония цените на НИ и доходите става като тези в Мюнхен, как не са се сетили досега "острилките" (бившите ГДР-ейци, и те сравнено със западните си сънародници са сравнително тарикати като нас).

Вдигайте наемите и цените на НИ и ще видите как доходите веднага ще ги последват. smiling smiley
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 18:21:26
По твоята логика търговецът си вика: "Що аз днес ще продавам плазмата за 1000 лева, от които кярът ми е 100 лева, като мога да лежа до другата седмица и да я продам за 1200 от които кярът ще ми е 300." Ако почакам до по-другата седмица кярът ще ми е 500. Жива далавера.
Нали ти е ясно обаче, че ако тук плазмата струва 1400, а в Лондон 700, всеки ще си купи нискотарифен билет за 70 лева, ще иде за една седмица на гости на братовчед си в UK и ще се върне с плазма на която копчетата са отдясно. Българският търговец к'во прави тогава?
Re: Как да излезем от кризата? Вдигнете цените!
22-02-2010 - 18:25:25
оборването е елементарно - няма пари с които да се платят тези цени. да не говорим за по-високи! нали тези пари трябва да ги изкара някой, да произведе продукт който да се купи. и то не апартамент!!! например да произведе някой 100 мотокара че да обърне печалбата в апартамент!
няма как строителите сами да си изкупуват апартаментите на постоянно растящи цени и после да инвестират спечеленото за да си строят нови и тях да си изкупуват сами и т.н. до края на света.
това ще рече 8 милиона строителя и си въртим едни недвижимости ... барон мюнхаузен сам да се извади от блатото надигайки се на тенджерата нахлупена на главата му, та даже и да го докара до устойчив полет в това състояние!!!

апропо, стабилен и траен наплив от чужденци желаещи да купят имот в бг би свършил работа но в близките 5г това просто не го виждам.

абе г-н Николов вие да не сте от Варна??? по мои наблюдения там хората основно от имоти искат да забогатяват ... нищо лично...

наистина копнея да чуя цветущото мнение на спиридон тепавичаров по тази тема. искренно ме развеселява този човек успявайки да каже доста мъдри приказки
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход