Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цени-доказване на средства-имоти

Публикувано от ivo_1 
Re: Цени-доказване на средства-имоти
13-11-2009 - 01:15:41
В БГ е още по-малоумно...взимаш една бележка от районното.В смисъл...отиваш в районното и можеш да се регистрираш на който си поискаш адрес,стига да е към това РПУ.Никой нищо не проверява.

Куриозен случай...местиха РПУ-то...на мой познат му пращат призовка да се яви за справка...не знам за какво.Няма адрес.Пише само да се яви в РПУ-то.Това е все едно"явете се на пазара".Тоя отива...ама там вече няма РПУ и се прибира.След 3 месеца идва наказателно постановление-началника на РПУ-то го глобява 100 лева,задето не се е явил.И тоя понеже съвестен гражданин...беше тръгнал да ги плаща...Я чакай да пуснем една жалба срещу това постановление...то по-зле от това да си плати глобата няма да стане.И съдията взе,че го отмени.Не е бил редовно призован.Никой не е длъжен да знае адресите на РПУ-тата и номерацията им...
Re: Цени-доказване на средства-имоти
13-11-2009 - 01:30:33
В България ако има нещо административно въведено, което е гениално, това е ЕГН-то. Никъде по света, където съм живял или ходил няма такова нещо. Най-малкото трябва да сравнят име/социален номер/дата на раждане. А в България - хоп - един номер само и това е. Вместо да се облегнат на това, нашите се занимават с простотии - домоуправители, адресни регистрации по РПУ-та и пр. Хабене на ресурс на държавни служители до безкрай. Една единна компютърна база данни на полиция, митници, данъчни, болници, общини, ЕГН-тата вътре и няма мърдане.

П.П. пропуснах банки и лизингови компании. Искаш кредит, нещо на изплащане? Я дай ЕГН-то...прас в базата данни... Оооо, драги....



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-13 01:35 от BulCan.
Re: Цени-доказване на средства-имоти
13-11-2009 - 04:50:26
Камелия, ето моя опит от тука. Когато живеех под наем сключих договор заедно с един празен чек (войд) на който е важно да има адреса на банковата институция в която имаш разплащателна сметка. Или им даваш чек на всяко първо число а на чека си има данни за твойта сметка а не за твоя адрес. Плащаш ли си редовно всичко си ОК - никой не го е грижа колко адреса си имаш. Наемодателите тогава искаха предварително наема за един или два месеца - не си спомням вече. Така че ако някой се изнесе без да плати - мисля няма загуба за наемодателя. Ако имаш неплатени сметки за телефон да речем - те са на твоето име. За известно време ако си нередовен платец ще си ОК. Но няма начин да не те намерят. Мои приятели се пренесоха в щатите - за известно време получавах пощата им на моя аддресс. Минаха 7 години и един ден звънят от колекторска агенция - така и така в 2001 година еди кой си има сметка към телефон от 73 и нещо си долара. Обясних им че временно им получавах само пощата и те от повече от 6 години не са в Канада - но им казах че са в Щатите. Е как стигнаха до мен - не знам. Не дадох телефона на моите познати разбира се - не съм Андрешко, запомних го като отрицателен герой от моята ранна младост в България. Но после разбрах че ги бяха ги намерили там.
Моето предположение е че имаш ли SIN ( нещо като нашето ЕГН) няма начин да не те намерят в Северна Америка.
Но смятам че хората с криминален начин на живот се стремят към такава анонимност. Доколко е успешно не знам - но имат хубав лаф тука if you can't do the time don't do the crime. В крайна сметка рано или късно се установяват на един много явен и публичен аддресс.
По аналогичен начин е с колата. Плащаш ли си стикерите ( май винетката в България е нещо подобно) си ОК. Една година точно когато напуснах наемния апартамент и се пренесох в собствен дом поради ориенталска генна обусловеност и аз отлагах до си платя на време стикера. Мина критичния срок ( годината се брои от месеца на раждането а не като в България началото на годината). Не знам случайност ли беше - спряха ме че минах на жълто - седя чинно в колата си тоя ден ( никакво излизане ако не ти кажат) а зад мен полицая е спрял с пуснатите като дискотека светлини - взе ми книжката и отиде на неговия компютър. И тогава видя стикера със стара дата - и хоп, 120$ написа всичко и културно всеки по пътя. Същия ден но вече около 12 вечерта за лош късмет на светофар зад мене спира полицейска кола. Веднага видяха проклетия стикер - и пак 'мем' отбий ей тука. Пак почнаха да пишат глоба и тогава вече го ударих на молба и ораторство. И чудо - оказаха се разбрани но ми казаха че по закон докато съм в нарушение и съм по пътищата могат да ме глобяват колкото пъти ме хванат в нарушение.
Или извода плащаш ли си тука - всеки е хепи и никой го не е грижа колко аддресса имаш.
И както ти каза Булкан - сметките вървят с тебе не с адреса ти - застраховки, данъци.
Надявам се с тази частична картинка да се получи представа за по голямата такава.
smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-13 04:54 от annvlad.
Re: Цени-доказване на средства-имоти
13-11-2009 - 08:14:09
камелия Написал:
-------------------------------------------------------
> goro Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Камелия,
> > За другите страни незнам. В Гърция подписвас
> > собственоръчна декларация. Ако данните са ти
> > неверни - затвор. Правосъдието е бавно но
> > неотменно.
>
> Благодаря. Къде я подписваш, тая декларация? Ако
> пристигнеш и си наемеш квартира, сключваш ли
> писмен договор, наемодателят обявява ли в някакъв
> срок наема някъде, от където научават името ти и
> данните ти? Има ли срок, в който трябва да си
> смениш документа с адресната регистрация, при
> положение че имаш статут на постоянно пребиваващ,
> или на гражданин на страната?
> Това питах Булкан, а той се изнерви.

Подписваш такава декларация само в някои случаи. Например, че пълнолетния ти син е студент издържан от теб и за това имаш право и го включваш към твоята осигурителна партида. (Достатъчно е един да работи 50 дни в годината и е осигурено цялото ти семейство - здравно и пенсионно, но не чакай с 50 дни в годината да вземеш друга пенсия освен социална). На много места и никаква декларация не подписваш, но понеже ми е попадала такава в ръцете предполагам във всички случаи даването на неверни данни се санкционира по същия начин.
Договор за наем нямам и не съм имал - закона позволява и да е устен. И гаранция не съм давал (макар, че последните години обикновено искат по един наем предварително). Но декларирам наема в данъчната си декларация заедно с данъчния номер на собственика, както и той. Всички сметки идват на мое име. Ако си сменяш адреса бягаш: в банката, в социално осигурителния институт, в данъчното, при тока, водата и телефона и където си абонатат. За адресна регистрация съм чувал, че има но аз не съм си правил и никой не ми я е търсил - след влизането на Бг в ЕО си изкарах карта на постоянно живеещ в Г-я. Книжките - има някакви изисквания, но изглежда ги прилагат само за професионалните шофьори. А и за 12 години са ме спирали само два пъти - единия път имаха някаква акция за проверка за колани, погледнаха че съм го сложил и толкова. Другия - връщайки се от Италия след ферибота на десетина км от Игуменица, видяха ме че съм с жена и деца, извиниха ми се, че трябвало да ми запишат данните и толкова... Подчертах, с жена и деца, защото като те видят така, т.е. ако изглеждаш (фейс контрол) нормален семеен човек, особено със семейството си, в цяла Европа не се занимават да те подлагат на някакви щателни проверки. Най щателно и почти винаги ме проверяват на българската граница и всеки път ги питам, наистина ли приличам на бандит, но не им е ясно защо ги питам.

А, щях да забравя - и на Турската граница. smiling smiley
Re: Цени-доказване на средства-имоти
13-11-2009 - 10:13:11
avatar
yassen23 Написал:
-------------------------------------------------------
> Камелия, ще се опитам аз да ти отговоря за Канада.
> Обществото е устроено така, че ти не смао нямаш
> полза, а и ти вреди,ако не си смени адреса.
> Сменях го преди 2-3 месеца. Ако не го смениш -
> къде ще получаваш детски,чекове за заработеното,
> застраховката за колата не ти важи,ако не си на
> правилния адрес,данъчните ти имат стария адрес,
> а получаваш пари на новия - проблеми много.
> Наказанието е индиректно. Иначе предполагам,че
> можеш да живееш някъде нелегално, но е много
> трудно,з ащото на практика си извън обществото.
> Пример,ако не си си променил адресът банката
> ти спира картите,защото не е сигурна,че си ти -
> в смисъл връщат им извлеченията примерно от
> пощит и з а тях ти не живееш на този адрес. А
> даните на банките като адрес и други такива
> дани, не колко пари иамш са свързани с аптеките,
> с полицията.
> Сега разбра ли ?

Да и ти благодаря. Излиза, че тук наистина е башибозук, при това, умишлено поддържан. И като начало, има смисъл от въвеждане на домовите книги.........
Re: Цени-доказване на средства-имоти
13-11-2009 - 10:20:28
avatar
Re: Цени-доказване на средства-имоти
13-11-2009 - 11:11:48
Няма никакъв смисъл от домови книги.Домоуправителя не може да ти иска личната карта и не може да ти записва ЕГН-то.Това са лични данни,а те не могат да работят с тях.У нас личната идентификация е на база ЕГН.Няма изискване за подпис.
Re: Цени-доказване на средства-имоти
13-11-2009 - 11:23:51
Както пишат някои участници въпросът е системата сама да те кара да се регистрираш там където действително живееш. Обаче основният проблем е, че в този случай управляващите ще трябва да почнат да работят за система, която да е в услуга на обществените интереси, нещо, което засега е утопия.
Re: Цени-доказване на средства-имоти
14-11-2009 - 19:13:09
avatar
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Няма никакъв смисъл от домови книги.Домоуправителя
> не може да ти иска личната карта и не може да ти
> записва ЕГН-то.Това са лични данни,а те не могат
> да работят с тях.У нас личната идентификация е на
> база ЕГН.Няма изискване за подпис.


Да, но си записваш имената и в качеството на какъв обитаваш жилището. Като си наемател, пишеш името на наемодателя- собственик. Целта е той да бъде изловен и да си плати данъка, а наемателят- да си смени картата. Все е нещо, пред пълната анонимност, в която живеят дошлите "отвън". Знаеш, че партидите за ток, вода и парно са по адрес и име на собственик. Стационарния телефон- също. Докато не се преборят с монополистите, сметките да вървят на името на ползвателя, нищо друго не могат да направят.
Re: Цени-доказване на средства-имоти
14-11-2009 - 19:41:45
Достъп до данните в книгата имат

-управителният съвет (управителят),

-контролният съвет (контрольорът),

-собственикът относно неговите данни,

както и органите на

-Министерството на вътрешните работи,

-Министерството на регионалното развитие и благоустройството,

-общинската или районната администрация и

-Националната ветеринарномедицинска служба.


Това е т.нар. "изчерпателно изброяване".Някъде да виждаш НАП или Министерство на финансите...???Прочети закона...там се говори за "обитатели"...те трябва да се впишат сами.Собственика вече се е вписал веднъж.А "обитатели" не винаги значи наематели.
Второ...никъде в закона не се урежда доказателствената сила на тези записи.Няма подпис на лицето,което се записва.Аз мога да се запиша като Иван Иванович,нищо,че се кзвам примерно Асан.Домоуправителя няма как да контролира това,защото не може да ми иска личната карта...няма такова правомощие,нито е администратор на лични данни.Това може евентуално полицията,ако направи проверка,направи справка с домовата книга...ма пак нищо не може да направи,защото в закона няма наказателни разпоредби за даване на неверни данни.Има 15 дневен срок за регистрация...ми той Асан до оня ден беше тука,събра си нещата и се изнесе...до 15 дена трябва да се върне да се отпише,а аз до 15 трябва да се впиша.Срока за регистрация и дерегистрация е 15 дена от промяната...

Пак ти казвам...това е мъртъв закон...мен цял живот са ме учили,че най-важното в един закон е не това което е написано,а това което не е.Това,което е пропуснато!И всеки ден живота в БГ ми показва,че това е най-правилния и най-ефективен подход.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход