Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

А някой сети ли се за.......

Публикувано от SpensX 
na
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 19:26:57
Иванов, аз не съм виждал кондо такса да се плаща от намеател- просто не е логично, ти като собственик си направил избор да си отдадеш под наем имота; отделно тези такси са ти tax-deductible; няма нужда от повече от двама охрана ( затова си има 911); даже може и един; обикаля по цял ден с голф количка; боклука се събира от боклукчийската кола; комплекса беше изрядно чист; сигурно някой обикаля 1 път в седмицата да обира дребни отпадъци или фасове
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 20:02:52
Това, което описваш му казват приют за социално слаби. Кой ти носи боклука от апартамента до кофите и кой ти отваря вратата като влизаш или излизаш?
Кондоминиото се плаща от наемателя е да не обяснявам повече!
na
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 20:41:25
сега като спомена за боклука се сетих, че беше контрактор- оставяш си торбата с боклука пред вратата в определен час и минават и ги прибират(пожелавам на всеки приют подобни екстри- за двата басейна, 2 фитнеса, езеро, писта за бягане, 4 тенискорта и др няма да говоря); за счетоводството- не знам какви операции очакваш от такъв тип комплекс, ама най-вероятно ползват някакъв счетоводен софтуеър и администраторката вкарва всички транзакции(да и запълнят времето), а плащат на счетоводител $1000-2000 на година да им оправи данъчния отчет
за кондо таксите съм много любопитен- доста години съм живял под наем и един цент не съм платил за такава такса; та бих искал да ми обясниш; даже и във въпросния комплекс живях под наем и не съм плащал подобна такса; (те са си направили сметката и са ги изчислили в наема, но никой не ги иска отделно)
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 20:54:16
avatar
Мразя чуждиците, когато си имаме прекрасни български думички.
И наместо термини звучащи като практики от Кама-Сутра не е ли по-добре да се каже просто Съвладение, за да им светне на хората, че става въпрос за поддръжка на общи части, до болка познати практики за всеки домсъвет? spinning smiley sticking its tongue out winking smiley
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 21:02:49
Пичове темата ми беше ,че БГ няма да я бъде само със строителство и услуги.
А явно само на това се набляга.
За фабриките и заводите говорех .Но не български шивашки фирми.в които работят туркини и шият италиянските ризи на германците(е как го казах само ,но си е факт) или разни колбасарски цехове или мандри дто правят салам без месо и сирене без мляко.
Говоря за нещо от типа на Севлиево ,българският Манчестаа.
Какво ще стане като се презастрои София и големите градове ,ще строите ж Тутракан или Никопол
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 21:06:16
др. Иванов Написал:
-------------------------------------------------------
> Това, което описваш му казват приют за социално
> слаби. Кой ти носи боклука от апартамента до
> кофите и кой ти отваря вратата като влизаш или
> излизаш?
> Кондоминиото се плаща от наемателя е да не
> обяснявам повече!


Иванов, първо си изясни изразите и понятията. Сondominium се нарича сградата/сградите в комплекса, таксата, която се заплаща за поддръжката се нарича condo fee (поне на английски). Аз съм живял в две такива сгради под наем доста години. Сondo fee влиза в наема, естественно, че е калкулиран в него, но квартирант не се занимава нито с данъци нито с такси поддръжка. Освен, че отоплението е включено, има денонощен портиер, суперинтендант (демек отговорник, ако щеш домоуправител, който живее в сградата без да плаща наем + минимално заплащане), на няколко такива сгради има бригада от ел. техник, водопроводчик. Каквото и да ти се развали, не се занимаваш, обаждаш се на суперинтенданта само, аз и до момента не знам как се сваля и поставя ел. ключ или контакт. Закрит ПЛУВЕН басейн, сауна и фитнес. Имаш право да си водиш и гости безплатно. Поддръжка на зелени площи. Никой не ти носи боклука до кофата, на етажа си има шахта за боклук. При условие, че наема на двустаен апартамент ми беше 1200 канадски долара на месец, няма как поддръжката да струва безумните суми, които пишеш ти - до 1500. Освен това можеш спокойно да видиш и по обявите за продажби колко ти е condo fee на месец ако купуваш сondominium - обикновенно варира м-у 250 и 400 долара на месец, поддръжката на басеин оскъпява най-много. Някои хора тези неща не ги гледаме по ТВ или четем по вестниците, както пишеш ти, така, че спри да хвърляш прах в очите на хората. 7-8 човека охрана може да има може би в криминална страна като Бразилия, в цивилизацията охрана даже няма, има портиер. Както писа na по-горе, има си тел. 911 ако се наложи, пристигат до 2-3 минути, за каквото и да се обадиш, пристигат полиция, линейка и пожарна.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-09-09 21:08 от BulCan.
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 21:22:07
avatar
BulCan Написал:
-------------------------------------------------------

> Иванов, първо си изясни изразите и понятията.
> Сondominium се нарича сградата/сградите в
> комплекса, таксата, която се заплаща за
> поддръжката се нарича condo fee (поне на
> английски).

Ей, голям зор с тия чуждици! На български, май му викаме "режийни". Не знам откъде иде думата, ама поне е известна. smiling smiley
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 21:28:42
камелия Написал:
-------------------------------------------------------

> Ей, голям зор с тия чуждици! На български, май му
> викаме "режийни". Не знам откъде иде думата, ама
> поне е известна.

Това беше отговор на поста на Иванов, цитирам:

"Кондоминиото се плаща от наемателя е да не обяснявам повече!"


Режийни аз пък не знам какво е, това не означава, че не е известна деsmiling smiley
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 21:44:19
avatar
BulCan Написал:
-------------------------------------------------------

> Това беше отговор на поста на Иванов, цитирам:
>
> "Кондоминиото се плаща от наемателя е да не
> обяснявам повече!"
>
>
> Режийни аз пък не знам какво е, това не означава,
> че не е известна де
>


Ами, бая ми бие на "кондом" , та затова давам предложение.
Ето едно най- общо определение.

Режийните разходи (overheads) са непреките общи разходи, необходими за изпълнението на проекта (напр. разходи за администриране, управление, сгради и оборудване, вода, електричество, комуникации, офис-материали.)
Re: А някой сети ли се за.......
09-09-2009 - 22:04:15
Думата кондоминиум е от латински и означана "общо/съвместно управление на територия". Кондоминио в широкият смисъл се нарича сградата или групата от сгради, които образуват една съсобственост. няма кондоминио при липса на съсобственост. condo от condo fee е съкращение на общите разноски по поддръжката на съсобствеността. Ако трябва да сме точни, кондоминио трябва да е събранието на което се взимат решенията по управлението.

Сумата, която се плаща е сбор от всички разходи по съсобствеността, като се почне от управата и външните услуги, поддръжката на сградата/боядисване, ремонти на общите части, асавсьори, басейн и т.н/. и заплатите на работниците. Кондоминиото е винаги юридическо лице.

Ако се плащат по 250 к.д. на месец, при 22 апартамента се събира сумата от 5500 к.д. на месец. В Бразилия има престъпност, но сомо най-ниската средна класа би живяла в кондоминио, което се равнява на 2,5 месечни заплати. Сега, след като живееш в Канада, кажи колко взимат двама портиери и една чистачка на пълен работен ден, поддръжката на 3 асонсьора/при 2 апартамента на етаж/, общо осветление, външните услуги, шефа и заместника, ремонтите и т.н. Между другото моето кондоминио беше евтино, защото беше в центъра без басейн и двор за подръжка и т.н. Има месечни такси от порядъка на 3-4 минимални работни заплати.

Тук, на Сл.бряг през 5 летни месеца имам денонощно рецепция и вечер охрана, басейн, шезлонти, зала за билярд и т.н., ежедневно почистване, общ ток и вода, кабелна и безжичен интернет, дребни ремонти, подземен гараж. На 80 апартамента са може би около 20 човека персонал. Зимата е само охраната и поддръжката на сградата. За това нещо, за тристаен апартамент акала 100 м2 плащам към 1400 лв. на година. Сега апартамента ще струва около 100 хил. или към 150 хил. канадски. Колко струва такъв апартамент във Ванкувър и колко му е кондоминиото/режийните/?

Защото в Монте Карло, дето е молко по-добре от комплекса такъв апартамент струва поне 5 млн. евро.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход