Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

А истина ли е...?

Публикувано от Svetlio 
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 10:39:34
Светльо, най-напред кажи какво продаваш. Така тука само мътиш неква вода. Айде пък аз да ти дам друг пример - ти се опитваш да продадеш 2ст. панел в люлин за 130 000 евро. Далаверата не става и почват да ти се привиждат некви конспирации. Дори и преди година две повечето агенции роптаеха срещу алчноста на продавачите.

Така, че преди изобщо някой да ти отговори адекватно дали са виновни агенциите в твоя случай, трбява да се знае какъв е точно случая.

ПП конкретно мога да ти заявя, че някои агенции вече искат 5-10% в някои случай и 1.5-2% в други. В общи линии тези проценти са свързани с КОЕФИЦИЕНТА НА АЛЧНОСТ НА ПРОДАВАЧА.

Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 12:28:30
Хайде да не говорим глупости и да започнем да четем по-внимателно. Няма друга причина изгоден имот да не се предлага публично (след няколко устни уговорки), освен ако не е “другото неизгодно” (за което споменах). Стига си повтарял това “клиента ще купи това, което му хареса”, защото и колегите ще ти се смеят вече. А колкото до това дали наистина имота е изгоден, мога да го потвърдя и с оглед на писаниците ти се оказва, че имам значително по-добра идея за недвижимустите от тебе и следователно може да ми се вярва. - Нали не очакваш, че ще се поддам и ей ся на смешни провокации и ще изръся подробности относно това, което продавам, на кой фирми е дадено за продажба и прочие. И зарежи вече да ми подчертаваш думички и да ми се ловиш за запетайките, защото както знаем тоя знак е твърде нестабилен smiling smiley и вероятноста да цопнеш е голяма.
За глупостите “при нас всичко е точно” пък разсмиваш всичко живо. Още преди 6-7г се нагледах на простотиите на една софийска фирма и тогава от поне 3 имота, които бях харесал и предлагащи се от тях, нито един не беше актуален. - Напротив, всячески се опитваха да ми набутат куца оферта и накрая дори се оказа, че избраната вече оферта е менте (собственика с менте документи) и се скапа сделката, разбира се с изгоряло за мен капаро, което мога сега да си го търся цял живот. Също прочетох доста из този форум и видях вече не една теми точно за пренебрегване на имоти и злоупотреби с процент. Да не говорим за истинските измами. Аз лично пак съм хващал в издънки няколко фирми и с “али-бали” и при наемите, тъй-като съм наемал няколко магазина.
И изобщо предлагам да зарежем темата “колко сме точни”, защото това е най-големият балон – не си правете труда да ме убеждавате в обратното. Най-малкият пример за “гъвкавоста” ви относно процентите е факта, че до преди няколко години, когато имаше огромно търсене на имоти (главно поради тоягата с кредитите), вие агенциите се борехте за оферти-продажби и дори махнахте комисионната за продавача. - Сега, когато логично е обратното, вече махате пък процента за купувача. - Тоест пак се нагаждате за максимална изгода от тоя процент. И сега въри и убеждавай хората с цел запазване на доброто име (защото сме патили и знаем колко е опасно), че работим на твърд процент и не злоупотребяваме с възможностите си за “иновации” като посредници.

Вие, всъщност осъзнавате ли, че вашата дейност зависи изцяло от нас. Ние сме (продавачи/купувачи) участниците в този пазар, а вие сте посредниците. - По презумция трябва да сте доста по-кротки и най-малкото почтени, защото повечето сте заменими с оглед това, че работите без собствен капитал и рисковете са изцяло за участниците. И когато си “повярвате” и почнете да хитреете, ще осъзнаете (но късно), че ножа, който държите и с който си мислите се реже лесно, всъщност ще пореже вас самите, защото в еуфорията си не сте забелязали, че той е с две остриета.
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 12:41:07
Светльо, абе защо не си го пуснеш имота за продажба самият ти по сайтове и по вестници. Аз така съм правел и за продажби и за отдаване под наем. В такъв случай ти се обаждат както директни кандидат-купувачи, така и разни агенции. Не се обвързваш с ексклузивен договор с никого, казваш колко пари искаш "чисто" и който продаде първи, има шанс директно да си го продадеш и ти преди агенция. Така си си директен участник на пазара. Ако видиш, че не се продава за определено от теб време, или сваляш цената докато намериш купувач или си изтегляш офертата или пък си продължаваш рекламата за исканата от теб цена.

Колкото до "изръсването на подробности" за имота, който продаваш, не те разбирам. Нали е за продан? Колкото повече публичност, толкова по-добре.
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 12:45:31
@Kopan

Имота е нов с А16, апартамент в София. Много читава оферта, по-нищо неотстъпваща на другите. Цена около 750 евра.
Офертата е дадена на 2-3 фирми (след уговорка и одобрение за изгодност), но въпреки това моя проверка установи, че не се предлага. Предлагат се много други, значително по-неизгодни оферти, но не и тая. - И явно (по мойто съмнение) не е само тя, а и доста други. Само че малко хора като мене биха се разбучали и за това не е станало "дневен ред"
Както и да е. Аз ще намеря фирма и за сметка пак на някой (в случая купувач) ще се продаде и на тия 10% - в случая аз съм по-малко ощетеният... Въпросът е колко е почтена тая работа?? - Никой ли не разбра!!
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 12:48:12
@BulCan

Хората отдавна нямат доверие на частните оферти. Имаше много измами. Освен това повечето разчитат на агенциите и за неща като документи, проверки и тн
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 13:03:32
Svetlio Написал:
-------------------------------------------------------
> @BulCan
>
> Хората отдавна нямат доверие на частните оферти.
> Имаше много измами. Освен това повечето разчитат
> на агенциите и за неща като документи, проверки и
> тн

Все пак ще си наясно много повече за търсенето, твоя работа. Много от купувачите не вярват на агенции за проверки и документи, вземат си адвокат.
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 16:01:43
Светльо, доста брокерски фирми се набутаха закупувайки по 4-5 апартамента на зелено на по 600-700 евро. Сега най-напред ще се опитат да се оттървът от тях, а после ще продават "чужди" оферти. От друга страна замисли се ти какво правиш в момента. Няколко души те питат къде е апартамента и на колко го даваш, а ти увърташ. Спред мен лично влизаш в ролята на агенциите - уж имаш имот, но не го оферираш. За мен това е глупаво. Човек никога не знае откъде ще изскочи зайчето. Най-малкото наистина може да получиш съвет за реалната цена на имота. Оттам нататък ти да прецениш струва ли си да се продава или ще го задържиш.
Я си представи примерно, че те питам, защото искам да го купя. Извинявай не искам да те обидя, но нещата малко ми намирисват... АНИ не го предлагат, ти не го предлагаш, ама ако може някой да го купи...


ПП брокерите да ме извинят, ама верно и вашта не е лесна...

едит: ПП2 - Светльо няколко магазина отдавам под наем само с частни оферти... залепени на стъклата на магазините... Хайде лек ден



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-08 16:03 от kopan.
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 16:49:10
avatar
Svetlio Написал:
-------------------------------------------------------
> Точно на теб ли трябваше да се обясни??? Според
> мен се правиш на “дръж ми шапката”, но след като
> държиш...
>
>
> Опитвам се възможно най-детайлно:
>
> Ти си агенция. За изминалите 5г имаш средно по 100
> реализирани сделки. Сделки ПРОДАЖБА на стойност
> 3млн. (примерно) при осреднено 3% комисион. -
> Реализирал си приблизително 100хил. печалба, или
> по 20хил. на година. Много/Малко – друга тема.
>
> Сега е стегнация. Сделките, които реализираш са
> най-малкото 2 пъти по-малко (да не кажа 5 и
> нагоре). Надявам се да не спориш, че ще стане бая
> по-дълго. Така, да кажем реализирал си за
> шестмесечието 5 сделки (надявам се), което е 2
> пъти по-малко от предишните ти резултати. Имаш
> двойно по-нисък доход. Да не говорим че имаш
> значително по-високи разходи (заплатите и тн.),
> по-малка печалба (принципното понижение на цените)
> и прочие.. (да не задълбочавам, че е доста
> тягостно). Тоест, я имаш 10хил. печалба, я си
> вътре дори.
>
> Почти си вън от играта. Печалбите са ти под
> личните разходи. Губиш персонал, губиш рекламата,
> позиции и тн, знаеш как става.
>
> Вече си на 50. Голяма част от кариерата си
> прекарал в бизнеса, но кризата те сварва
> неподготвен и неояден. Може би си бил честен
> бизнесмен... Едва ли вече може да се преориентираш
> (връзки, контакти, опит), а и не искаш.
>
> Започваш да си мислиш за непочтенни похвати. А
> може би те са били винаги в главата ти. И да не е
> така, виждаш някакво спасение в тях.
>
> ПОХВАТА
>
> Преди да започна за него само искам да кажа, че
> това по-горе е само пример. Нямам в пред вид
> конкретно теб – не те и познавам.
>
> ПОХВАТА за който аз се усъмних и за което се
> допитах до този форум, може и нищо не пречи да се
> използва съвсем прекрасно за компенсиране на
> загубите от кризата при недвижимостите.
>
> Тъй-като статистиката ти казва, а и ти самият
> виждаш, че има съществено намаляване търсенето на
> имоти и в същото време бум в предлагането,
> породено естествено най-вече от ипотеки, свръх
> строителство, намаляваща доходност,
> безработица..., първото което забелязваш е силен,
> много силен спад на сделките. На 20 оферти
> “продавам” имаш едно потенциално търсене (клиент).
> Разбира се той (клиентът) има голям избор и може
> да закупи всеки един от предлаганите 20 имота.
> Сега му е отпуснат кредит, сега е спечелил, сега е
> онаследил.... все тая – ТОЙ ЩЕ КУПИ. Но той
> разбира се ще мине през агенцията ти, тъй-като
> няма доверие на частните оферти. Отделно в голяма
> степен ще ти се довери и в избора, особено ако си
> бил агенция с добро име, почтени сделки и тн. Та
> човека търси имот за 50К евра. В най-лошият случай
> ти ще изкараш около 1500 от тях (ония общоприети
> 2-3%). Обаче тази печалба както казахме за никъде
> няма да ти стигне. Почваш да гризеш нокти и да си
> мислиш за оня закъсалият продавач, който ти
> предлагаше бая по-висок процент ако му продадеш
> имота. Ако пък и офертата му не е по-зле от
> останалите със сигурност вече виждаш двойна/тройна
> печалба от клиента (купувача). Малко от това,
> което можеш (а ти знам, че можеш.., опита е
> налице) и си пак в играта. Да, до тук всичко е
> добре, но има и вероятност твоят купувач да си
> хареса друга твоя оферта и да се заинати... Какво
> правим тогава, закъсахме ли я? Ами не естествено,
> просто тая друга оферта не е актуална естествено
> или дори изхвърча от “продажби”. - Или защо изобщо
> да я включваме??!! И какво? Ами сделката ти минава
> и ти си пак в час с 5К евра и започваш да вярваш
> на Обама, че края на кризата е на 2 метра. Ами
> защо да не го направим перманентно и да не
> започнем да печелим истински. Не е задължително
> всички оферти да видят “бял свят”, особено
> “изгодните”... всяко нещо с времето си.
>
> Разбира се това са само мой предположения –
> просто отговарям на въпросът ти “какво съм имал в
> пред вид”
>
> За това е пусната темата, аджеба, а не за дърляне,
> остроумничане, еле-нападки и прочие. И понеже
> случайно аз съм я пуснал, просто моля който реши,
> че има какво да напише, да го прави по-темата. Пак
> благодаря!
>
>
>
> Случайна информация: Нито съм агенция, нито
> контролен орган, нито участник редовен във форума.
> Реших, че е подходящо място да споделя съмненията
> си.

Накратко.
Твоите предположения, са много меко казано...............несъстоятелни.
При липсата на купувачи, никой брокер не би изпуснал клиент. Което значи, че не само не би скрил своя оферта, а би ходил по огледи с всички колеги от другите фирми, само и само да удовлетвори търсенето.
Клиентът, ако е решил, ще купи. Но не е задължително да е от теб, ако не му хареса нищо. Ще отиде при друга фирма.
Защо не ти рекламират офертата? Ти, подписа ли договор, за да можеш да изискваш точка по точка спазването му? Ти, вслуша ли се в мнението на брокера за качествата и цената на жилището, или наложи своето виждане?
Ти, така ли се държа с брокера, както тук със съфорумците?
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 18:25:37
Камелия, не виждам основания да критикуваш държанието ми?! Нещо лошо ли съм казал? Мисля, че това е нормално поведение. А и все пак в момента съм в гнездото на орлите, не е ли така?
Брокера не е изисквал договор от мен, нито пък ми е давал каквито и да е съвети, напътствия или предложения. Не разбирам за какво говориш. - Какво да съм го слушал, що за глупости! Как съм се държал с брокера, как с вас?? - Мисля, че не си наясно какво искаш точно да кажеш.
Относно това как след като бил слаб пазара и това как в последствие на това ще предложите всичко на клиента, разбирам само как не си разбрала за какво писах толкова. Както и да е, желая ти успех!

@Kopan, няма нищо гнило! Защо търсите под вола теле?! Говорехме за почтеност май... Как така ще дам офертата тука, след като вече съм я дал официално на 3 фирми, независимо дали работят по нея или не. Когато реша, че те няма да свършат нищо, естествено ще търся и други варианти. Може да пробвам и “на частно”, както предложи @BulCan. - Може наистина и да я сваля временно. Освен това не намирам мястото където чете всеки от кол и въже и има всякакви индивиди за подходящо за тази цел. - Най малкото тука не е рекламно каре. - А и в крайна сметка не искам фирмите, които “оферират” имота ми да разберат случайно кой ги хока така – едва ли ще имам голяма полза smiling smiley Пуснах съществен проблем за разискване, вие се опитвате да ми скачате гърбом smiling smiley е няма да ви е лесно, имайте го наум tongue sticking out smiley
Иначе начина по който си рекламираш магазините си е удачен и се използва от години. Недей да приравняваш с него един апартамент на 6тия етаж, където ако залепя бележка на джама бая ще чакам гълабите да се накумят smiling smiley
Но ти пък ме подсети друго, а и всъщност даваш добър отговор на въпроса “защо някои агенции пренебрегват изгодни оферти”. Да, това е предположението ти, че някои вече са се набутали и искат да се отърват, естествено като пренебрегнат други. И моето допълнение тук е: Представете си ако дадената агенция има договор или подобни отношения със строителна фирма, която също така е закъсала в предаването и има доста за развръзване... а банките си чакат кредитите. Еми естествено, че ще гледат да набутат 1во тяхните кутийки, независимо че са още на А15 или бая по-неизгодни от мойта и други като нея.
От цялата тая работа освен да си правя лоши изводи за скорошното съживяване при недвижимостите незнам...
Re: А истина ли е...?
08-08-2009 - 19:03:07
Най-лесния начин е да звъннеш в агенциите и да питаш тях защо не рекламират твоя имот. Аз нямам случай продавач да ми се е обадил с изгодна оферта и да не към отишъл да видя имота, документите и да я пусна за продажба. Дори и когато го продават и други 1-2 агенции. Това ми е работата. За един купувач е важно какво купува за определена сума пари и това по никакъв начин няма връзка с договореното възнаграждение м/у продавача и агенцията. Ако крайната цена е добра - има сделка, ако не е - ... . В този свит пазар трябва да си голям баровец, за да предлагаш само няколко имота, за които хипотетично си договорил по-голяма комисионна. Направо е несериозно да си го помисли човек. Не си сам на пазара и не продаваш уникати все пак - имоти бол.
Относно комисионната - 10-те % комисионна ги има за ваканционните имоти. Поне на мен инвеститори ми правят предложения за продажба при такива условия.

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход