Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

как да подсетим хазяите?

Публикувано от Huba-Buba 
Анонимен потребител
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 18:15:42
Quote

и всякакви поправки: батерии на чешми, брави от взлом и Т.Н

Тези работи нормално наемателя ги плаща.
Наемодателя плаща дато се сменят щрангове, прави се ремонт на покрива, прекарват се домофони и т.н.
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 19:35:59
Батериите за чесмите не са консуматив, както и бравите. Така че хазаина си ги плаща. Моите загуби са в това което е откраднато. И като гледам всички си чешат езиците тука, а реални данни няма.
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 19:42:37
За Камелия . Предстои преговор с туроператра и ще договаряме ,ако има вдигане -то няма да догони инфлацията т.е реално поскъпване няма да има .
Анонимен потребител
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 19:43:31
Ти още малко ще поискаш и крушките да ти сменя smiling smiley

Помисли струва ли си да се разправящ за батерии, което обикновено се свежда до врътки, или някой друг патрон на бравите? Аз съм сменял партони, абажури, врътки и не съм "тормозел" хазяина за това. Само му казвам като направя нещо - той е спокоен, че някой се грижи за имота, аз пък се радвам на сравнително нисък наем - и двамата сме доволни.
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 19:51:38
Ако става въпрос за малко пари ОК. Но въпроса е принципен. Хазайката иначе държи да качва наема всяка година, така че не се чувствам задължен за такива неща. Крушките си ги сменям сам, те са си консуматив, както тоалетната хартия сапуна и прочие. Пак се отклоняваме от темата и разговора се разводни. Хайде да го поставя въпроса така. Нека да предположим че цените на наемите да се качват. Как да убедим (изманипулираме хазайката) че тя да ни намали наема. Всякакви предложения се приемат. Брокерите трябва да са специалисти след като са вързали толкова балъци досега нека ни покажат обратната страна на медала.
Анонимен потребител
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 20:38:49
Като се повдига въпрос за смяна на наема било от наемател или наемодател това трябва да е според предварително залегнали клаузи в договора или когато той изтича. Примерно имаш договор за 1 година и в края на годината сядате и предоговаряте условията. Или пък имаш клауза, че всяка година наема ще се вдига според инфлацията. Другия вариант за "междинна" промяна е с предизвестието. Примерно имаш 2 месечно предизвестие. Казваш на хазяина си - или смъкваш наема или след 2 месеца си търси нови наематели, съответно тои ти казва - или плащаш повече или до два месеца да те няма. При последните варианти страната повдигаща въпроса е добре да е подготвена за отказ, а не просто да блафира.

За мен наемите не се влияят толкова от цените на имотите, колкото от платежоспособността на населението и инфлацията. Така да се каже наем с продадена нива или със заем от банка не се плаща. От друга страна при тях "помпане" няма как да се получи поради простата причина, че всеки месец, през който имота не е нает си е чиста загуба. Така че точно поради фактора инфлацията не смятам, че ще се стигне до намаляване на наемите - пак казвам според мен, това което в момента показва графиката за средни наемни цени се повтаря всяка година - връх през Септември-Октомври, дъно пред Март-Април.

Та какво да ти кажа steppenwolf ако ще предоговаряш имаш два начина:
1) поставяш ребром въпроса - намаляй или се изнасям, като си готов да понесеш последствията - в смисъл да се изнесеш
2) изчакваш да изтече срока на текущия ти договор и сядате с хазяйката да предоговаряте. Казваш всяка година ти е увеличавала наема. Ако причината е била официалната инфлация - ами не се е вдигнал много че да искаш намаление, ако причината е била - цените на жилищата растат, наемите се вдигат и тем подобни - ами тогав аи покажи новите графики.

Най-важното при тези взаимоотношения според мен е хората да са точни и да не се опитват да се прецакат. Аз все на точни наемодатели попадам (то и аз съм си точен деsmiling smiley). 1998 наех едностаен за $100. Тогава курса беше 1800 стари лева. Питаш ли не 2000 как съм плащал по 245 лева. Плащах си и не съм се оплаквал - така сме се разбрали. После $ като падна да ти кажа 2003-2004 срам ме беше да плащам по $100, че то бяха към 140-150 лева. Ама тогава наемодателя не се оплакваше. Сегашната квартира я наех точно преди 5 години за 300 лева. Хазяина за тез години дума не е обелил за качване на наема ама на мен преди 2 години съвестно ми стана и сам си вдигнах наема на 400 лева, сега пак си мисля дали да не си вдигна сам наема. Не искам хазяина ми да се чувства "прецакан", че аз съм му наемател. Това ми гарантира сигурност.
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 21:16:28
тинки, подобни неща може да се случат предимно в софия
в провинциалните градове комплекса и простотията сериозно тресе всичко що се представя за бизнесмен и рентиер.
причините са много но не тук е мястото да ги обсъждаме
както вече казах - вчера мислих и достигнах до решение - местене май-юни
след като се преместя ще споделя какви са разликите от новата и старата квартира както и всички причини за решението ми.
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 21:19:15
Мерси за съветите. А процента на инфлацията може да намалее. За временната флуктуация нагоре мисля, че не си прав, но не мога да го докажа. Смятам, че част от непродадените жилища ще бъдат отдадени под наем, което трябва да свали цените.
Анонимен потребител
Re: как да подсетим хазяите?
15-03-2009 - 23:09:51
Ако едно жилище е купено с цел спекулация, няма как да бъде отдадено под наем, защото то обикновено е на шпакловка и замазка.
За да се отдаде под наем в него трябва да се вложат допълнително 10-15К евро. Не мисля, че някой ще тръгне да налива пари в нещо, чиято цена пада. Така че, тези жилища по-скоро ще "натиснат" надолу продажните цени, отколкото тези на наемите.
Re: как да подсетим хазяите?
16-03-2009 - 07:03:45
Дай боже. Дано да паднат продажните цени. Но познавайки манталитета на българина по скоро подозирам че ще ги понагласят и ще пробват с отдаване под наем. Познавам две мадами на по 35 дето живеят при мама и тати, но са си купили апартаменти за като е омъжат. И двете имаха намерение да ги дават под наем. Даже едната го правеше луксозно вътре та и чудех на акъла. Едната го е купила cache а другата с ипотека. И много такива подозирам че има. Тия от курортите дето инвеститорите им изсипаха куп пари за земите къде мислиш ги вложиха. Имат апартаменти за правнуците дори. Някой ги държат празни щото даже не им пука. И един такъв случай познавам. Сега ще кажеш че вървя от частното към общото. Наскоро обаче в обявите се появиха чистак нови апартаменти необзаведени, но има някои с опция за обзавеждане. Не са много ефтини но са знакови случаи. Ако искаш погледни сам в някой съвсем нови комплекси и ще се убедиш. Ако цените на апартаментите се задържат или леко тръгнат надолу все повече такива апартаменти ще излизат под наем а не за продан. Просто народопсихология. Големите ако са много на загуба могат да решат направо да правят цели блокове за под наем с поддръжка и всичко както е в САЩ. Пък след време като почнат пак да скачат ще продават.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход