Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Смях

Публикувано от acolyte 
ven
Re: Смях
22-06-2006 - 10:14:57
Joan, защо ми предлагаш апартамени за 40К smiling smiley

Доходите са ми достатъчни да плащам и ипотека от 100К евро, но коментара ми беше че въпреки че мога да си позволя ипотека от 100К, не мога да извадя 100К накуп - т.е трябва да взема кредит. А тези дето вадят 100К накуп тях не ги мисля ама хич smiling smiley

И не можеш ме убеди да си купя панелка за 40К в Дружба smiling smiley при положение че живея под наем в апартамент за 60-70К на цена 200Е на месец. А пък ако ида на 250 мога да живея където си поискам в софия.

Както и да е де, аргумента беше за кредити и че без тях няма да може.

За съжаление баба ми не е имала градинка за домати в Г.Делчев, нито апартамент в Лозенец или в Центъра.

Така, че жилищният имот си е моя грижа която ще реша по един или друг начин.
Пък за помощ от родителите, ами 100К са сериозна сума ако родителите ми имаха да извадят 100К или поне 50К отдавна да са го направили.

А за наемите съм го казвал и преди - те отразяват реално платежоспособността на пазара. Голямото предлагане (което ще става още по-голямо) също има значение.

А пък да сравняваме наеми в София с наеми в Амстердам не е удачно. Горе-долу същото е да сравняваш Амстердам с Лондон и да кажеш че наемите в Амстердам са ниски и ще растат щот в Лондон видиш ли ги колко са високи.
Re: Смях
22-06-2006 - 10:24:55
Ами както се вижда не всичко е на кредит - ти не взимаш и живееш под наем. Обаче с намерението си да не живееш никога в Дружба един ден и ти ще посегнеш към заемитеsmiling smiley А можеше да попестиш някой години и да отидеш в Дружба.
Re: Смях
22-06-2006 - 10:28:32
За сравнението с Амсткредам - Peter_K го сравнява удачно. Той не казва,ч е в София ще растата, защото в Амстердам са по-високи, а точн ообратното, че в София трудно можеш да се надяваш на наеми над 250 евро, при положение, че в Холандия са 700. И става ясно, че гооври за масовите наеми. Иначе и аз не съм привърженик многона сравненията и обобщениятаsmiling smiley
Иво
Re: Смях
22-06-2006 - 10:46:34
Джоан,
Напълно съм съгласен че за под 200евро има голямо търсене,но за токова жилище не трябва да броиш повече от 25 000евро,ако е с цел рент.Дискусията от преди я помня и аз бях активен участник в нея тогава.Знам че в нашия квартал се търси,ама не ми се дава апартамент под наем за по-малко от 300евро,при положение че струва 70-80К.
Ти го каза и е така,хората купуват за смесено предназначение и поради обезценката на кеша,това съсипва рентиера,защото това все пак си е някакъв бизнес.Във ваканционните имоти тези категории купувачи почти липсват за това там си имаш 10-11 години възвращаемост,колкото и да е презастроено.
Ако не си намеря наемател до 3 месеца на същата цена и някой ми дава 75 000евро-продавам winking smiley и вземам 2 студиа на морето.
Статиите ме стряскат че били полупразни новите хотели,но аз тихо-мълком съм си резервирал 1 седмица ей сега от 1 до 7 юли на слънчев бряг в един новооткрит апартаментен комплекс и лично смятам да се запозная със заетостта cool smiley Ще огледам и съседните комплекси и на лафче със собствениците ще събера информация как е хавата winking smiley
Re: Смях
22-06-2006 - 11:02:02
Ами според мен и на морете положението е като в София. Има неистово търсене на евтини почивкиsmiling smiley Така е със селските къщи дето ги купуват англичани - атрактивни са защото са евтини.
Re: Смях
22-06-2006 - 11:50:06
Ven,

Ами аз не ти предлагам НА ТЕБ - не ти знам нито финансовото положение, нито доходите. Само казвам, че някакво семейно (т.е. с две спални) жилище може и за 40 к да се намери в София smiling smiley Е, ще е от "евтините", но може - това ми беше идеята.

Всъщност не виждам нищо обидно в тов ада си вземеш в Дружба - самата аз съм живяла там и не е толкова лошо. Става за т.нар "starter home", нещо, за което и 4ovek ти казва. Нещо, което специално за Канада знам, че се практикува. Но явно в БГ не е така smiling smiley - и Тинки му се дърпа smiling smiley Може би защото сме свикнали с идеята за дома като "наша крепост" и искаме веднъж и за цял живот да си уредим този въпрос.

По въпроса за кредита - вероятно и тук така ще става - но е все още в бъдеще време. И все още за много хора с баби с градинки или родители със стари хубави жилища има възможност да не се заробят с кредити. Не визирам теб, познавам лично доста такива млади хора. Не за целия имот, но поне за част от него получават парична помощ от родители и баби. Аз лично не виждам нищо лошо в това (може би защото съм от тях smiling smiley). Но мисля, че и аз ще направя същото за детето си, доколкото мога. Т.е., не мисля да "лежа" на дадености цял живот. Макар че не е лошо smiling smiley

За наемите съм съгласна - в много по-голяма степен са свързани с доходите, отколкото цените (където играят и други важни фактори). Но пък и цял живот под наем...... Не ми допада въпреки всички сметки за изгода и възвръщаемост smiling smiley

Аз не сравнявам наеми тука и там. По-скоро би следвало да сравняваме съотношение наем/доход за двете страни (холандия и бг), ако изобщо искаме да сравняваме тях точно. Но в комбинация и с други показатели - напр. разполагаем доход след плащане на необходими консумативи. Или нещо такова. Може би е най-удачно да сравняваме наеми, прекарени през PPP - предполага се, че така е отразен стандартът на живот в дадена страна.
Re: Смях
22-06-2006 - 11:59:06
Иво,

Ти ми се струваш малко "разглезен" smiling smiley тази сметка 25 к евро срещу 200 е наем ти дава възвръщаемост 10 години. Не ти ли е малко височка ? smiling smiley При положение, че с Петер (например) сме коментирали този показател в момента за Мюнхен - 18 години някъде. А Кремена даде за Швейцария даже някъде към 35-40 години (ако се не лъжа, май за Цюрих беше). Такава възвръщаемост на ниско-рискова инвестиция ми се струва, че е върпос на временна конюнктура (както беше тука допреди 3-4 години). Но не може да бъде поддържана дълго, защото пазарът се наища, привлечен точно от нея. И се стига до това, което тук коментираме.

Искам да кажа - ами ако мислиш, че можеш да намериш по-добра възвръщаемост (или да запазиш тази от преди години - 10 %), добре! Мисля, че и 15-16 години не е за изхвърляне smiling smiley, но......

Сепциално за морето аз в момента проучвам в Несебър - за почивка говоря. Ходя там от години, познавам и местни хора, и местни фирми. Заетостта е много ниска в момента и направо ме молят с квартири. Говоря за сравнително евтини опции - стаи с бани, но без никакви екстри. А си представям какво ли е при скъпите хотели - те са повечето на Слънчев бряг, но те двете населени места на практика са се слели вече. Та не съм убедена в такава възвръщаемост ТАМ.
ven
Re: Смях
22-06-2006 - 12:31:43
Joan за старт жлище може би, ама аз от 10+ години живея в Г.Делчев, работата ми е на 5 минути от нас. Родителите ми живеят там, просто дружба, люлин, младост не са опция лично за мен.

И поради липса на друго финансиране, единственият вариант е кредит.

Цял живот под наем не е вариант и не го обсъждам, просто казвам, че кредитирането ще си стане ежедневие и то по-скоро от колко си го мислиш.

А иначе за 40-50 може да се вземе жилище и в бъкстон и мисля пак е по-добре от дружба. Най-малкото ако си сметнеш транспортни разходи ежедневни нещата се уравновесяват.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход