Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !

Публикувано от пунди 
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
18-11-2008 - 18:46:32
avatar
roki40 Написал:
-------------------------------------------------------

> Стига с тези статии мислетеееее,за какво ви са тез
> глави.
> Ако тук имаше икономика всичко щеше да си е
> наред,цените пак щяха да се вдигат,а кризата щеше
> да е минимална.ДА АМА НЕ ........БГ няма
> икономика,всичко е пране на пари,парламента прави
> пазара,а те не искат вие да правите пари и сега
> следва:уедряване на фирмите(им) и пазар недостъпен
> за дребен бизнес и хоп парата започва да се пере
> яко.Само трябва да фалират дребосъците,което от
> една страна е хубаво,щото куцо и сакато се
> занимават само с имоти......писна ми от
> амат6ори.
>

Хубаво, де! Защо и ти не мислиш, а ни призоваваш нас?
Ония, от които тръгна кризата и другите- по Европа, Азия / виж Япония как се подреди/, имат ли икономика? Май, не, по твоята логика. Щом вече са в рецесия, значи перат на провала..........
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 01:00:05
Камелия по принцип световната икономика е организирана така,че лакомията на брокерите на уолстриит да диктува нещата,правят си експерименти от които трупат милиарди,но това е сложна тема,която не разбирам толкова ,че да я обсъждам.
На темата БГ:ако имахме добре развито производство и като цяло вътрешна стабилност и премерена независимост от внос,разбира се и политици които се интерисуват от хората,нещата не биха изглеждали така.За пример вземи Китай,която в момента е най-стабилна поради огромното си производство и износ(най-висок икономически растеж от 9% и ниска инфлация).Разбира се все още може да се облекчи влиянието на кризата с данъчни облекчения, вкарване на пари в банките,използване на евро фондовете целенасочено в дадена област и т.н.,но бъди сигурна,че тези мерки няма да бъдат взети,защото политиците са заети с агитиране поради наближаващите избори,правене на агитационни клипчета и тем подобни.Ако вземат по сериозни мерки бих се учудил(не вярвам).
А за тези огромни държави,които си дала за пример не се тревожи,там умните глави са ценени и се използват като актив,не им е нужно да драпат по институции и да се редят по гишенцата.Такива държави нямат събаряне каквото и да става.
За БГ не ми се говори,защото ми става тъжно....... :cry: :cry: :cry:

С уважение:roki40
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 04:04:49
roki40 Написал:
-------------------------------------------------------
> Камелия по принцип световната икономика е
> организирана така,че лакомията на брокерите на
> уолстриит да диктува нещата,правят си експерименти
> от които трупат милиарди,но това е сложна
> тема,която не разбирам толкова ,че да я обсъждам.
> На темата БГ:ако имахме добре развито производство
> и като цяло вътрешна стабилност и премерена
> независимост от внос,разбира се и политици които
> се интерисуват от хората,нещата не биха изглеждали
> така.За пример вземи Китай,която в момента е
> най-стабилна поради огромното си производство и
> износ(най-висок икономически растеж от 9% и ниска
> инфлация).Разбира се все още може да се облекчи
> влиянието на кризата с данъчни облекчения,
> вкарване на пари в банките,използване на евро
> фондовете целенасочено в дадена област и т.н.,но
> бъди сигурна,че тези мерки няма да бъдат
> взети,защото политиците са заети с агитиране
> поради наближаващите избори,правене на агитационни
> клипчета и тем подобни.Ако вземат по сериозни
> мерки бих се учудил(не вярвам).
> А за тези огромни държави,които си дала за пример
> не се тревожи,там умните глави са ценени и се
> използват като актив,не им е нужно да драпат по
> институции и да се редят по гишенцата.Такива
> държави нямат събаряне каквото и да става.
> За БГ не ми се говори,защото ми става тъжно.......
>
>
>
> С
> уважение:roki40

roki40 прав си ,спор няма.Евала ти обаче за любезния тон и търпението да обясниш,нещо,което госпожата Камелия просто няма да проумее както и да и го кажеш.Аз дори не и чета постовете-като видя,че автора е Камелия,просто отивам към следващото мнение.Някои хора просто не са стъпили на земята а витаят се реят в облаците на техния измислен свят.
На мен такова търпение и любезност след по-продължително пребиваване в българия в последно време не ми е останала...


confused smiley
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 05:48:34
Имотите в БГ....Не живея в БГ и пазарът не ме вълнува, така че мисля съм неутрален по темата. Мисля,че би трябвало да се вземат предвид поне няколко неща.
Наличният инвентар и реалната му ползваемост (доколкото знам той е твърде голям). Какъв е процентът на онези, които са закупили имоти с цел спекула и със заемни средства. В условията на голямата кредитна криза не бива да се преекспонира стабилността на банките в България, защото те са филиали на западни банки, който имат много сериозни проблеми с ликвидносттта и вдигат лихвите. Което означава по-високи вноски за обслужващите кредити. Онези, които са взели заеми "на ръба" на възможностите си, ще имат много сериозни проблеми и много от тях ще "потънат". (Напомням за сериозното разминаване между цените на имотите и доходите, както и наемите им) Затягането на кредитите ще изкара от пазара и много малки и средни бизнеси, а нищо чудно и някои по-големи, които не са преценили добре ситуацията. Което от своя страна ще доведе до увеличаване на безработицата или намаление на доходите, което пък - до нови фалити и т.н.
Доколкото знам за България и нейния БВП са от особено значение строителството и туризма, а те вече влизат в очевидна криза. Друг неприятен фактор ще е и чувствителното намаление на чужди инвестиции и входящи парични потоци, вкл. и от българските емигранти по разбираеми причини.
На този фон престъпната некадърност, корумпираност и лекота, с която правителството допусна орязване на жизнено важните за страната европейски фондове тепърва ще се осъзнават и ще мултиплицират негативния си ефект. (Да не забравяме, че говорим за криза на доверието). Не е изключено всичко това да се случи много по-бързо, отколкото мнозина си представят, просто защото България е малка държава с нисък рейтинг и висок дял на сивата икономика...
Разбира се има и един по-оптимистичен вариант, при който ако в Америка и ЕС започне да се възстановява доверието и пазарите през следващите няколко месеца, разминаването във времето може да омекоти кризата в България - т.е. в Америка и ЕС кризата да е ударила дъното и да започне много бавен и труден подем, докато в България пазарите още вървят надолу. При този сценарии дъното в България ще е много по-високо (кризата ще е много по-омекотена) и дай боже така да стане. Обаче аз смятам подобно развитие за много малко вероятно. По-скоро няма да е неподходящо да се приготвим за по-продължителна и дълбока рецесия през следващите няколко години. Аз поне мисля, че това е най-разумното поведение.
Дано да не съм прав!
Преди десет години цени на имоти се сриваха в Сингапур, после и в Полша и къде ли не. Това са цени, лавират нагоре-надолу. В България за мен бе особено фрапиращо да видя буквално в нищото новопостроени къщи с голям жълт надпис" For Sale", разположени на 100 километра от голям град без нито едно нормално шосе до тях. Това не е инвестиция, а глупост. Щеше да е инвестиция, ако беше в южна Франция, с носталгична архитектура и двеста декара градини и лозя към чифлика например. Даже и във Франция не е било инвестиция преди 30 години, просто сега модата е такава.Когато бях преди 9 дни в Калифорния видях нови къщи, които преди две години са се продавали по $450 000, сега са $250 000. Навярно ще поевтиняват още, щото преди десетина години са били $150 000.[www.doctorhousingbubble.com] [www.dqnews.com]Разположени на 100ина километра от голям град, с тази разлика от БГ, че имат изградена инфраструктура, училища, паркове, магазини, оптичен гигабитов интернет и прочие. И въпреки това се обезценяват, просто защото парите не растат по дърветата и особено в рецесия няма кой да си ги позволи.

Аз лично не бих си купил в БГ на сегашното ниво на дохода там, политическата и икономическа обстановка и т.н. купища още причини. Но от друга страна имам възможност да избирам къде да живея . Само ми е интересно, при демографски срив, как е възможно да има ниско предлагане, за да се изстрелят така цените в небето. Моето усещане е повече като свръхпредлагане, просто не е лъснало още наяве. Даже и да си "инвеститор" и да отдаваш под наем, нали трябва да има кой да наема все пак? Та така, чудя се как стават тия работи в Родината..... *huh* П.П.Сега,бих си позволил и аз да си дам "прогнозата" за имотите в БГ и да приключа. Догодина ще си говорим.
Значи за курортните имоти предвиждам пълномащабна катастрофа, Слънчев Бряг, Банско и пр. по 50% надолу до след 2 години. За големите български градове като София, Варна, Бургас и др. ,спад с - 15% през 2009-2011 като цяло и срамежливи едноцифрени ръстове после. В това се включва до около +1% ръст на тухлено строителство в центровете и до около -15% спад на панели. Всички прогнози в икономиката естествено са вероятностни и на горната прогноза давам вероятност около 60% . Имам и друг сценарии при рецесия по дълбока от голямата депресия -цените в градовете падат до -50%. Това е най-катастрофалното което мога да изкарам. Вероятност около 25%. Ха да видим!



Редактиран 6 път(и).Последна редакция на 2008-11-19 07:57 от милко вълков.
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 10:50:45
милко вълков Написал: много умни размисли.
-------------------------------------------------
И двата линка които си дал [www.doctorhousingbubble.com] и [www.dqnews.com] са много полезни !!!
Благодаря, Милко *yes*




Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-11-19 11:09 от barbaron.
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 11:22:07
Само да допълня Милко.Икономиката е много инертна система ние се движим в момента по инерция но вече няма кой да ни бута и забавяме скорост.Прогнозите за Еропа и САЩ да излязат от кризата края на 2009 началото на 2010г. Моето мнение че шанса това да стане е 50% може и да се удължи още но няма как да стане по рано.Даже и да излязат 2010 от кризата навярно ще минат още 2-3 години за да могат да инвестират в други държави.След тази криза раздаването на пари няма да такова каквото беше Г20 се готвят за строг контрол над банките така че много по вероятно в БГ кризата да е по дълбока.Лошото е че нашите бизнесмени не са готови за това.Кредитният лайф свърши това трябва да е ясно на всеки и в бъдеще няма да има такъв.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-19 11:25 от morski.
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 11:29:16
Financial Times: България пренебрегва предупредителните сигнали



[ipo.bg]



"Стоки за 5,43 млрд. лв. напазарувани на лизинг", "Финансовото цунами изкарва 500 000 на улицата", "Общините ще продават чужди земи като свои"...







[money.ibox.bg]
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 11:43:30
>Само да допълня Милко.Икономиката е много инертна система ние се движим в >момента по инерция но вече няма кой да ни бута и забавяме скорост.Прогнозите за >Еропа и САЩ да излязат от кризата края на 2009 началото на 2010г. Моето >мнение .че шанса това да стане е 50% може и да се удължи още но няма как да >стане по рано.Даже и да излязат 2010 от кризата навярно ще минат още 2-3 >години за да могат да инвестират в други държави.След тази криза раздаването на >пари няма да такова каквото беше Г20 се готвят за строг контрол над банките така >че много по вероятно в БГ кризата да е по дълбока.Лошото е че нашите >бизнесмени не са готови за това.Кредитният лайф свърши това трябва да е ясно на >всеки и в бъдеще няма да има такъв.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Можеш ли да ми кажеш какви мерки взеха Г20 на тази среща. *pardon* *pardon*
Обобщено не с точки и алиней.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-19 11:44 от roki40.
Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 11:59:58
Роки чети тук


[ipo.bg]


Re: ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ след НОВА ГОДИНА !
19-11-2008 - 12:18:05
Всъщност тук пише прекалено малко,обясни ми на прост език това което прочетох.Искам твоето мнение не разни сайтове.Такива мога и сам да си намеря. *pardon*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход