Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Слънчеви колектори

Публикувано от bnm 
Re: Слънчеви колектори
18-04-2009 - 13:57:48
Благодаря на Сънчо и на останалите съфорумци.

Сънчо, този метод който споделяш за разширителния съд аз също си мислех за нещо подобно, а ти го конкретизира. Дори още преди да пиша тук го споделих с онези майстори, но те не го възприеха/не знам защо-казаха-не става, макар , че се познавам с тях от повече от 10г., добре работят, изпипват нещата и се занимават само с парно и сл. системи и ВиК-т.е. са хора с опит/.Предполагам че този затворен тип слънчева инсталация се монтира стандартно, независимо от вида на колекторите? А този разширителен съд с какъв обем трябва да е за около5-6м2 колектори и може би трябва да се постави върху подпокривната плоча/тавана е необитаем/? .....,и предполагам че от време на време също трябва да се поглежда, както си поглеждаме течността в разширителния съд на радиатора на колата ?
А що се отнася до серпентините на бойлера- ми казаха че българските/Елдом, Светльо Шишков, Теси и итн/ не са толкова добри и след време вероятността да спукат серпентина е много по голяма в сравнение с чешките /Татра или Драговица - или нещо такова беше -емайлирани/, които горещо ми препоръчаха. Какво е мнението на специалистите по тоз въпрос?На последното Стройко гледах един такъв бойлер на ШУКО 300 л със станция към него/помпа, електроника итн/. На външен вид изглеждаше чудесен, предполагам и като качество е О.К. Самият бойлер като цена не беше мнооого по скъп от българските..., та и в тази насока не съм решил на какъв бойлер да се спра *book*
Весели празници на всички!!! *write*

Всички търсим истината!
Re: Слънчеви колектори
18-04-2009 - 16:25:11
Прочети назад темата там описвам вс подробно за съда и др . *drunk* шшшшшш шуменско *beer*
Re: Слънчеви колектори
18-04-2009 - 17:44:50
syncho Написал:
-------------------------------------------------------

>
> Относно твоята забележка... аз все пак целях да
> покажа как работят нещата, а не от какво са
> направени. Сега какво? Ще искаш да ти кажа и
> бойлера какъв е и серпентината от какво е
> направена и т.н. все неща, които не мисля, че е
> необходимо да споменавам.
>
Що да не е необходимо не знам! Или помагаш на форума или само си рекламираш нещата ,ако знаеш от какво са и или си търсиш тука неинформирани клиенти,ако може ей тъй да захапят без проблеми!Ето ти три варианта-с последните два не съм съгласен и затова реагирам!Може да не ти харесва ,ами вкарай и малко професионализъм-кое, какво е,как работи , колко струва при соларните инсталации,а не да ни продаваш половин цол златни кранчета за 582 лв.бройката!
Re: Слънчеви колектори
18-04-2009 - 20:06:05
И мен така ме джавкаха по темата навремето , абе разбрах какво ги дразни хората - сега нищо не им рекламирам нито продавам тук във форума . А ма и вие уважавайте човека , имам една идея - не дразнете Сънчо а се консултирайте за професионални съвети по темата . По голяма файда ще има . *book*
Re: Слънчеви колектори
19-04-2009 - 09:43:53
Колеги -Христос воскресе . Весело искарване на празника - тавите с печено и на природа поливай с шуменско *beer* музиката при мен е странджанска -Жечка Сланинкова *ok*
Re: Слънчеви колектори
19-04-2009 - 22:26:25
filmatoplo, вземи че го гледай най-накрая този филм: Zeitgeist - първа част. Първите 20 минути са ти достатъчни да разбереш какво празнува света на коледа и велик ден. Всъщност празнува точно за каквото работим - увеличаването на светлата част на деня и повече безплатна енергия от слънцето.

Rali2000, със или без реклама, ако ще и да се сърдите, "Фокус-42" се завърта като достигне 90 градуса. Вече няколко пъти се случи тази пролет и цяло лято можеш да го гледаш.

Сънчо е прав за техните, преди време беше споменал, че го решават по друг начин прегряването, сега се радвам че го обясни. Обаче за вакуумно-тръбен колектор, тръбното трасе трябва да е с медни тръби. Към днешна дата можеш да се радваш че цената им пада.

Иначе който те е съветвал, че плоски колектори трябва да се завиват с платно когато напускаш къщата - не те е излъгал много - публиквал съм снимка тук, а имам и още снимани къщи из страната. Хитрината която видях да прилагат е просто да сложат по-голям бойлер на клиент, така, че малък колектор никога да не може да го прегрее. Това обаче доста сваля резултатите и като цяло системата не е оптимална. Кофти подход според мен.
Re: Слънчеви колектори
20-04-2009 - 09:22:18
filmatoplo Написал:
-------------------------------------------------------
> Аз наливам купешка -Мотокс , минус 30 градуса
> червена течност . Бил съм и алхимик преди - една
> част концентрат на минус 75 гр смесвам с две части
> вода и става на минус 25 гр- лично шефа на хим
> завода ми я каза пропорцията . Имам и от двете у
> нас скоро ще миксувам 200-300 литра гурчилак .
> Сега за празниците довечера ще накълцам на порции
> агнешкото и там дреболиите - утре пекано и
> дробсърма Весели празници на всички мои колеги
> .


Точно така бях направил сместа (-25о) и замръзна. Сега само концентрат.
Re: Слънчеви колектори
20-04-2009 - 09:27:37
Ей стоя стоя и пак се рекламира ,защо един клиент не го стори.
Re: Слънчеви колектори
20-04-2009 - 19:21:49
Замръзна sad smiley , трябва да не е бил концентрата качествен или не е бил на минус 75 гр.Аз го взимам директно от фирма производител в Димитров град -шефа даже ми го носи лично с фактура и оказания залепени на 50 литровата туба . 50 литра тежат поне 70 кила. Той ми е казвал че като тестват в тяхната лаборатория антифризите -стават на каша ,но не и на лед.
Re: Слънчеви колектори
20-04-2009 - 20:30:05
Почти съм сигурен, че беше на МОТОХ, но съм останал с впечатлението, че фирмата е от Казанлък. Да и аз го видях, че става на каша. Мислех, че няма проблем, но лятото сменях диференциалния термостат - трябваше да сменя и датчика на панела. Тръбичката така се беше смачкала, че трябваше да я разпъвам и запоявам на няколко места. Тая година по МаркоТотевски 3 пъти пълня системата само с концентрат - един път заради забравен кран отиде в канала, втория път с ужас установих, че са спукани колекторите, чак като се понапълни стъклото, разгеле на третия.... :cry:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход