Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Слънчеви колектори

Публикувано от bnm 
Re: Слънчеви колектори
10-04-2009 - 09:04:16
Фло виж сега не виждам защо толкова ревеш за тоя кран. Не те виждам да се оплакваш, че цената на Поршето е космическа, а тя е много пъти по-висока от кранчетата от по 5.80 които даваш за пример.

Този шибърен кран е много специален кран и за това цената му е такава. Хората, които разбират от такива неща дори може да им се стори ниска/добра.

Нямаше ли за какво друго да се хванеш, че се хвана точно за това?

Ето един пример, който намерих в интернет за да видиш, че нашите цени дори са много добри в сравнение с на конкуренцията за тези шибърни кранове: [vik.bg10.com] .

Сега очаквам най-малкото извинение за обидите, които изсипа по наш адрес без никакво основание. Аз не бих те уважил за това например, че си обуваш обувките сутрин, така че недей и ти да говориш/пишеш по този начин.


www.multiterm.org, онлайн магазин, камини и печки на дърва



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-10 09:04 от syncho.
Re: Слънчеви колектори
10-04-2009 - 09:29:25
http://shop.multiterm.org/popup_image.php?]Това кранче е 582лв[/url] и предполагам,че масата му е около250 гр.,а сравняваните конкурентни кранове започват от 57 кг.и стигат до 290 кг за кран. Както и да е! Ако видя някой с окачени на врата пет-шест кранчета ще знам ,че златото вече не е авторитетно за показване!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-10 09:36 от фло.
Re: Слънчеви колектори
12-04-2009 - 03:11:03
Предлагам такива кранчета за 563,68 лв. За количества - отстъпки *write*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-12 03:37 от bulhomes.
Re: Слънчеви колектори
17-04-2009 - 18:58:26
Пред дилемата съм дали да си слагам слънчеви колектори. Днес , хора които се занимават и с това ми казаха, че както плоските, така и вакуумните през лятото ако не се ползва повече от 1-2 дни топла вода толкова се нагрявала течността/която струвала около200лв - немска/, че предпазния вентил я изхвърлял върху керемидите и трябвало пак да се долива.Ако в годината се долее 2 пъти се губи ефекта от икономията от тока, а на антифриз не ставало , тъй като ако пробие серпентината се смесвала с водата.От тази гледна точка, техния съвет е да се ползват само от март до октомври като се пълнят с вода и автоматичната пълначка доливала колкото трябва. Т.е. за зимата НЕ СТАВАЛО.Чудя се ,че тук никога не е ставало дума за този проблем, а според мен това е огромен проблем. А и не става когато къщата е необитаема да покривам панелите с брезент и като се прибера да разпокривам. Някои казват да се сложат щори, но наистина доста се комплицират нещата. Не мога да повярвам че няма решение на проблема. Моля специалистите да кажат какво мислят. Мисля си възможно ли е течността да бъде отвеждана в някакъв съд на тавана и обратно да се вкарва в системата и незнам как може да стане това на практика...?Ако някой се е сблъсквал реално с този проблем ,моля да каже как го е решил.
Весели празници на всички! *ok*

Всички търсим истината!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-17 18:59 от Rali2000.
Re: Слънчеви колектори
17-04-2009 - 21:24:25
Rali2000 това което са те посъветвали е абсолютна глупост и аз ако съм на твое място повече не бих ги слушал.

Решение на проблема има. Поне при нас де. Първо да ти отговоря на притесненията относно течността. Че е скъпа, скъпа е, но има защо. Тази течност не е отровна и за това се използва, докато антифриза е отровен.

Сега относно варианта да се спука серпентина на бойлера... ами това вече в 90% от случаите е дефектно произведен бойлер, а не е от налягането, което се получава в системата.

Относно предпазния вентил, който изхвърля течността. Той е по налягане и я изхвърля при 10бара налягане, което е достатъчно много за да не се постигне при положение че системата е направена коректно.

В нашите системи слънчевият кръг е затворен, пълен с такава незамръзваща течност (не е задължително да е немска). От там си има разширителен съд, вързан към този кръг. Той е предназначен да поема разширенията от налягането, което се получава при повишаването на температурата на течността. Какво се случва когато системата прегрее: температурата в бойлера достига 90С, помпата спира да върти, горе в колекторите течността става 200С и нагоре, получава се температурно разширение, вдига се налягането, разширителния съд поема тези разширения и системата престава да работи. През нощта пада температурата в колекторите и на сутринта, ако температурата в бойлера е под 90С се включва помпата и почва да сваля докато не стигне пак 90С, а в случай, че е още над 90С се повтаря случая с покачването на температурата до над 200С и невъзможност за работа, докато не се охлади (т.е. до следващата нощ).

Надявам се да съм бил достатъчно подробен и разбираем и да съм успял да ви разубедя да не правите глупости от типа да пълните системата с вода и да и слагате пълначка.


www.multiterm.org, онлайн магазин, камини и печки на дърва
Re: Слънчеви колектори
17-04-2009 - 23:14:37
syncho Написал:
-------------------------------------------------------

> Надявам се да съм бил достатъчно подробен и
> разбираем и да съм успял да ви разубедя да не
> правите глупости от типа да пълните системата с
> вода и да и слагате пълначка.

Не си! Можеше да кажеш,че митичната скъпа течност е воден разтвор на пропиленгликол! Пропиленгликола струва около 4 лв. за кг. и се разрежда с вода.Можеше и да кажеш как се разрежда обикновено-на колко части вода колко части пропиленгликол се слага,ако претендираш за професионален съвет и да си в помощ на питащите форумци!
п.с. на практика се използва монопропиленгликол-широко употребяван в хранително-вкусовата промишленост и в козметиката!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-17 23:34 от фло.
Re: Слънчеви колектори
17-04-2009 - 23:29:00
Едно фонтанче в двора ще е като мехлем за цялата система.
Няма косумация на топла вода - има фонтанче, и обратното!
Re: Слънчеви колектори
18-04-2009 - 09:40:34
Фло, не знам защо, но само се заяждаш с мен. Не съм химик и не правя смеси в гаража. Аз съм физик и техник по отоплителни инсталации. Използвам нещата, които нашите италиански партньори ни предлагат и до сега не съм имал нито проблеми, нито главоболия, нито ми се е налагало да се чудя как да разреждам каквото и да било.

Относно твоята забележка... аз все пак целях да покажа как работят нещата, а не от какво са направени. Сега какво? Ще искаш да ти кажа и бойлера какъв е и серпентината от какво е направена и т.н. все неща, които не мисля, че е необходимо да споменавам.

А и какъв ти е проблема с тази течност, когато тя се слага само веднъж?

Весели празници на всички!


www.multiterm.org, онлайн магазин, камини и печки на дърва



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-18 09:41 от syncho.
Re: Слънчеви колектори
18-04-2009 - 12:34:23
Не разбрах за какво точно спорите,но аз си оставам крайно предубеден към ефективноста на тия "слънчеви" инсталации.За лятото вероятно са перфектни...ама зимата...не ги виждам нещо...
Re: Слънчеви колектори
18-04-2009 - 13:25:04
Аз наливам купешка -Мотокс , минус 30 градуса червена течност . Бил съм и алхимик преди - една част концентрат на минус 75 гр смесвам с две части вода и става на минус 25 гр- лично шефа на хим завода ми я каза пропорцията . Имам и от двете у нас скоро ще миксувам 200-300 литра гурчилак . Сега за празниците довечера ще накълцам на порции агнешкото и там дреболиите - утре пекано и дробсърма *drunk* *beer* Весели празници на всички мои колеги *ok* .
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход