Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони

Публикувано от другата страна 
Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
29-11-2006 - 01:50:25
part 2

От статиите, публикувани в последния „Капитал” си позволявам да отбележа само няколко момента.

1. Описана е накратко, но достатъчно ясно, последователността на етапите по „Натура 2000”:
След определяне на зоните, същите се съгласуват с ЕК. Следва изготвянето на проекти, които да указват къде какви ограничения за стопанска дейност и строителство ще се наложат. Министърът (МОСВ) обявява забранените дейности във всяка зона поотделно. Следва тези забрани да бъдат и обществено обсъдени. Чак след това ще се приеме план за управление на всяка зона и собствениците на земи ще могат да кандидатстват за компенсации (обезщетения) и субсидии. Вестникът прогнозира най-оптимистично приключване на процеса след 5 години, но по-важното според мен е напомнянето, че ограничителните мерки в зоните, влизащи в "Натура", се определят индивидуално за всяка една от тях. Тоест няма въведени общи забрани за дейности.
Е, тук има един смешен, но и много красноречив журналистически изказ: „ако строежът на хотел в дадена зона не пречи на птиците и животните, той ще бъде разрешен”.

2. Очевидно е, че по-големите играчи („инвеститори”) не могат да почакат дотогава и ще направят всичко възможно да си прокарат интереса, съответно да завъртят парите – знаем за "Swiss Properties” и нейните шест (да, правилно четете, не просто едно-две, а шест ...) ваканционни селища в Иракли, и на "Краш 2000" с неговия нагъл строеж край Варвара.
Така че, нека не се залъгваме – винаги се намира изход за хората с пари, които искат да направят още повече пари.
А това с „революцията на имотните” е несериозно. Единственото, което те могат да направят и вече го правят, не е никаква революция, а да заемат страната на тези с контактите и парите, и да ги използват като ракета-носител, за да осребрят наследствените си имоти.

3. Добра новина за притеснението на „другата страна” (спомням си, че беше писала за някакви зони и проекти в област Варна) е, че” във вторник Националният съвет по биоразнообразието реши от зоните, предложени за включване в екомрежата, да отпаднат всички населени места, урбанизирани територии, курорти, вилни селища и промишлени зони.”
И още: „ ... там, където вече е застроено, ще може да се строи още. Заварени строежи при влизането на дадена зона в "Натура" ще бъдат оставяни да се довършат.”
Е, не смятам, че е оставена малка вратичка. Това си е направо голяма порта, през която правилните хора ще реализират сладките си инвестиционни апетити.
Което е още едно потвърждение за това как смислени законови положения се използват за нечисти цели. А също и за това как в същите нормативни актове демонстративно се прокарват интереси.


4. „"Защитата на природата е добра инициатива, но има региони в България, където хора гладуват. Липсата на инвестиции, до която ще доведе влизането им в екомрежата, ще утежни тяхното положение още повече", коментира председателят на Българската строителна камара Симеон Пешов. Неговото мнение е, че трябва да има баланс между защитаването на природата и развитието на икономиката. Този баланс според Пешов се постига чрез обществено обсъждане и добър контрол от страна на държавата, а в случая за "Натура 2000" тези неща напълно липсват.”
Неправилна констатация – правилни изводи.
Няма гладуващи в Странджа.
Баланс – да, но не на всяка цена.
Както Природата ни е осигурила благоприятни условия, за да съществуваме, така и ние трябва да се погрижим за нея smiling smiley
Икономика не се развива с изсичане на гори и вдигането на хотели върху пясъка.
И да, именно баланса, хармоничното съчетаване на човешките потребности и Природата, са най-необходими днес.
Това е възможно, но не и по този безогледен и некадърен БГ начин.


5. „ ... Ако нещата бяха свършили дотук, екомрежата щеше да покрие 34.5% от земята на България.
В последния момент съветът по биоразнообразие прие предложение на Националното управление на горите (директно подчинено на земеделския министър Нихат Кабил). Според него 20 от 225-те одобрени зони за опазване на животни трябва да бъдат изключени от списъка за "прецизиране на границите". Става въпрос за целите Западни Родопи, територии, ограждащи националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан, възвишения между Странджа и Сакар и др. Така над 55% от "одобрените" територии, които трябва да влязат в "Натура", няма да бъдат представени пред Европейската комисия до последния срок - 1 януари 2007 г. Границите на тези територии ще бъдат "прецизирани" до май 2007 г. и тези зони ще бъдат изпратени допълнително в еврокомисията.”
Ето хората с пари и ДПС в действие.
Западните Родопи ще бъдат прецизирани, мдаа ... Те всъщност са разпределени в основни линии отдавна, сега просто им трябва малко време, за да ги прецизират докрай - максимално точно и по финансови разчети.

6. „За първите пет години, в които даден терен е в "Натура", таванът за компенсации е 500 евро на хектар, тъй като се отчита необходимостта от инвестиционни разходи по въвеждането на екологични мерки. Освен това на повечето територии може да се развива алтернативен природен туризъм, за който марката "НАТУРА" ще помогне. Земеделците ще могат да сложат и екоетикет на продукцията си. Така те ще спечелят, защото екологичните продукти са все по-търсени на европейския пазар и струват по-скъпо.”
Споменавам това неслучайно, а защото искам да напомня на „другата страна”, че винаги е имало и ще достатъчно възможности за реализирането на приходи от имотите, попадащи в Натура 2000. Вярно – не толкова бързи и лесни като това периодично да продаваш по някоя нива, недалече от морето, за 300 000 евро, но се изисква повече време и търпение.
Хората имат различен късмет – част от имотите ще попаднат в защитените зони и трябва да се направят компромиси. Защото както 4ovek може би вече се е отказал да си връща площадите, така друг също не може да ползва наследствените си имоти, защото там е вече завод или трафопост, и това няма как да се промени.
Вземаш обезщетение за това, което можеш да вземеш, и толкова.
Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
29-11-2006 - 13:22:08
Niakoi neviarani neshta v statiite.

Kompensacii za NATURA 2000 zemedelskite proizvoditeli shte imat ot kraia na 2007 pri uslovie che popadat v zona vnesena oficialno v evropejskata komisia.

Ot zonite po direktivata za prirodnite mestoobitania se izkliuchvat samo urbanizrani teritorii, koito sa bili takiva do 2004 godina. Ne e raziskvan tozi vupros za zonite po direktivata za ptitzite.

Nikude ne e reshavano che zapochnalite stroeji niama da se pipat. Vuobshte tozi kazus ne e bil obsujdan na nacionalniats uvet po bioraznoobrazie - drugoto e nechie "svobodno tvorchestvo" po temata.

Za pretziziraneto. To ako se napravi shte triabva da se razshiriat zonite kolkoto i da mu e tujno na Nacionalno upravlenie po gorite - NUG. Inache tiahnoto predlojenie za zabaviane e prieto s 10 sreshtu 9 glasa. Ot tezi 10 glasa dvama dushi veche sa vnesli v MOSV svoeto mnenie che sa bili podvedeni za kakvo glasuvat, kato ne im e bilo dadeno pismenoto stanovishte na NUG i schitat che na tozi etap bez ismenenia predlojenite 225 zoni sledva da se vnesat v evropejskata komisia.


Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
02-12-2006 - 17:18:18

Глава първа

ОСНОВНИ НАЧАЛА

Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
Чл. 7. Държавата отговоря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица
Чл. 11(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.

(2) Собствеността е частна и публична.

(3) Частната собственост е неприкосновена.
Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.

(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност,
като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.
Глава втора


ОСНОВИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими
Глава пета


МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
Чл. 107. Министерският съвет отменя незаконосъобразните или неправилните актове на министрите.

Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
02-12-2006 - 18:48:07
"4овек",
подли ,елементарни,нагли,жалки,безкруполни,не срадащи от комплекс за малоценност,а малоценни за обществото и за близките си,хора като теб започват жалкия си живот още от деца,мазнят се на бабаитите в училище а като стане белята бягат първи да клюкарстват на учителките,
предателството и зависта,както и безграничната ви алчност са заложени още в древноста ,и са достигнали до нас чрез дедите ти,с една единствена цел,......да обединяват добрата и качесвена част от човечеството.
.......хора като теб (безлични) са неизменна част от от срамната история на човечеството те винаги са били "маши" в ръцете на други,
аз лчно реагирам с разбиране на тези факти,все пак българския народ е древен и тук има повече такива същества самонареждащи се до хората(можеби заради външния вид).

а сега малко по темата:
Обществения интерес е защитен много преди да бъде родена като идея 'натура2000" в създадените и актувани като такива ,защитени зони и природни паркове.Има достатъчно държавни гори които трява да бъдат защитавани от "дървената" мафия контролирана от ДПС,
но не,
българските природозащитници искат да защитават овощни градини и лозови масиви,....защо ли?.......абе ........омръзна ми да говоря.............
Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
03-12-2006 - 12:06:55
avatar
КикаС,другата страна...........сега иракли.Можеш да се криеш под много имена,но просташкия ти език те издава.Спри се,все пак,не си хваната от гората......
Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
03-12-2006 - 16:12:00
камелия Написал:
-------------------------------------------------------
> КикаС,другата страна...........сега иракли.Можеш
> да се криеш под много имена,но просташкия ти език
> те издава.Спри се,все пак,не си хваната от
> гората......



писал съм във още няколко форума на тази тема,но навсякъде .....едно и също,когато започнат да пишат хора които не са им удобни,започват с тези компромати,и много интересно,защо винаги първо на вас ви идват на ум тези неща

:ami: moody smiley: moody smiley: moody smiley:
но то за вас е нормално,че то цялата ви еко-кампания се основава на съмнителни факти и необосновани твърдения а решението е много просто......прозрачност!
Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
04-12-2006 - 15:02:58
avatar
irakli Написал:
-------------------------------------------------------

> но то за вас е нормално,че то цялата ви
> еко-кампания се основава на съмнителни факти и
> необосновани твърдения а решението е много
> просто......прозрачност!

Не участвам в никаква кампания.Казвам мнението си като човек,на когото също са върнати земеделски земи.Както аз съм приела,че статутът им е непроменяем и няма да се събудя забогатяла за една нощ,така трябва да го приемат и тези максимум 10% несъгласни.


smiling smiley
Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
04-12-2006 - 16:09:32
камелия Написал:
-------------------------------------------------------
> irakli Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
>
> > но то за вас е нормално,че то цялата ви
> > еко-кампания се основава на съмнителни факти
> и
> > необосновани твърдения а решението е много
> > просто......прозрачност!
>
> Не участвам в никаква кампания.Казвам мнението си
> като човек,на когото също са върнати земеделски
> земи.Както аз съм приела,че статутът им е
> непроменяем и няма да се събудя забогатяла за една
> нощ,така трябва да го приемат и тези максимум 10%
> несъгласни.
>




статута на всяка земя Е ПРОМЕНЯЕМ и тези "10%"??????-според кого?,можеби си правила някакво офицялно проучване или както е в реда на нещата-говориш наизуст?!
>
>


Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
07-12-2006 - 16:58:51
Здравей Иракли,
има една добра стара традиция на българското лесовъдство, че гора не се огражда и че не се застроява. Отразена е в законите. Същото се опитаха да вложат в законите по отношение застрояването за земеделските земи, но уви никой не го спазва особено по морето.
Иначе в конституцията може да си пише, че земеделските земи са национална ценност ама нали трябва да се развиваме.
Re: Незащитените хора в Натура 2000 защитените зони
07-12-2006 - 23:25:09
avatar
Статутът на земеделската земя може да се променя при определени условия.Тези условия са създадени максимум за 10% от върнатата земя.Можеш да провериш.Крайно време е собствениците на останалите 90% да се изправят срещу лакомията на другите. cool smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-12-07 23:26 от камелия.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход