Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
05-02-2012 - 21:36:34
искам да знам на каква степен да е вентила на радиатора в стаята в която има стаен термостат
Re: Моля за съвет за газови котли
05-02-2012 - 21:42:40
5
И не само в тази стая, но това зависи от мощността на котела и радиаторитеРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-02-05 21:44 от LazarG.
Re: Моля за съвет за газови котли
05-02-2012 - 22:59:18
котела е висман 24 кв. два радиатора 40 ребра и една лира жилището е 60кв. в другата стая вентила е на 3 лирата няма вентил
термостата е на 21 гр. разхода ми е 12куб.на ден за последната седмицаРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-02-05 23:06 от rosito8003.
Re: Моля за съвет за газови котли
06-02-2012 - 07:59:08
Много неподходящ котел за това неголямо жилище. Радиаторите му идват малко, така че трябва да работи на макс. температура и вторият радиатор също да не го ограничаваш от термоглавата.
Re: Моля за съвет за газови котли
06-02-2012 - 15:21:36
ако сложа и втория радиатор на 5 няма ли да ми скочи сметка тя и така е много голяма
Re: Моля за съвет за газови котли
06-02-2012 - 18:55:44
Няма, само ще е по-топло
Re: Моля за съвет за газови котли
12-02-2012 - 16:22:00
а котела на колко градуса да е в
момента стига до 65 преди да изключи а лирата в банята е леко притворена незнам какво означава това така ми казаха като монтираха инсталацията
Re: Моля за съвет за газови котли
12-02-2012 - 19:21:55
Всички радиатори и лирата трябва да работят едновременно докато се достигне стайната температура и термостата изключи горелката. Температурата на водата за отопление трябва да е на макс (потенциометъра на котела), пък до колко ще стигне - зависи от системата. При наличие на стаен термостат не трябва да се ограничава от потенциометъра.
Re: Моля за съвет за газови котли
15-02-2012 - 17:49:52
Здравейте всички,
След дълго наблюдение на форума и участниците в него, реших и аз да задам моите въпроси... Виждам, че има доста подготвени хора сред пишещите, но ще насоча въпросите си главно към LazarG (начинът на мислене, и достъпните му обяснения ми импонират в най-голяма степен). Ще се радвам на мненията и на Filmatoplo(останал съм с впечатлението, че е правил доста подови отопления) и другите съфорумци разбира се!
Дотук с въведението, да минем към въпроса smiling smiley
Ремонтираме новия си апартамент и риших да изясним въпроса с отоплението...
Става въпрос за апартамент съставен от хол с кухненски бокс-около 45 м2, две спални по 14м2, една баня 4,5м2 и един малък и тесен коридор! Положил съм тръби за водно подово отопление, спираловидно разположено върху 2 см фибран (знам, че изолацията е малка, но нямаше начин за по голяма- дори и с тази замазката е над дограмата на “френските” прозорци). Тръбата е 16мм с ал.вложка. В хола са два кръга- около 97м + 45м, В двете спални по около 55м(едната 65м, другата 50м) и в банята-30м. Има две тръби 20мм до банята за бойлер със серпентина. Освен това съм пуснал и по две тръби във всяка стая(16mm-бяха предвидени за радиатори, но мисля да сложа конвектори и доколкото разбрах от форума трябва да са по-големи, за да топлим с ниска температура на топлоносителя – демек ще гласим ниско-температурна система) с едно изключение... в банята незнам поради каква причина – май бях го прочел като вариант някъде- тръбата на подовото не е непрекъсната, мислех да минава през лира, но вече оценявам, че това май е грешка(това май щеше да е приемливо ако топлихме с по-висока темп.)
Котела ще е на в кухн.бокс на стената към терасата – на отсрещната стена съм предвидил място за колекторна кутия- там се събират всички тръби включително и тези за серпентината. От колектора до котела съм пуснал две тръби - по-дебели(25 или 30мм) има оставен и водопровод до котела както и мръсен канал (за конденза). Както става ясно, мисля да сложа едноконтурен кондензен котел- вариантите са пакет LUX 80 на Теси или BOSCH Condens 3-16kw, като клоня към Теси главно заради разликата в цената smiling smiley -приемам мнения и коментари.
Кой котел ще препоръчате, и основния въпрос- как да реша проблема с лирата в банята, и как да се подвърже всичко в колекторната кутия... най-сложен за мен е случая със бойлера(как да осигурим на серпентината по-гореща вода). Виждам, че в комплекта на Теси има трипътен вентил, прогроматор и термосонда... (притеснява ме факта, че за термосондата за бойлера пише макс.5м кабел). Намерил съм едни схеми на подвързване но искам вашето мнение... ще разделяме ли конвекторите от подовото на отделни колектори (за по-ниска и по-висока температура) или няма нужда? Относно разделянето на бойлера и подовото - Каква е разликата между трипътен термостатичен вентил, и трипътен вентил с ел. задвижка – кой е за предпочитане в случая? И относно програматора на Теси- подържа ли модулация...
Съжалявам, за дългия пост, но предполагам, че за да получа компетентен отговор, всичко трябва да ви е ясно...
На разположение съм за допълнителни въпроси, коментари и предложения, само с една молба- пишете ми само кое как може да стане, а не как това или онова няма да стане *ok*Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-02-15 17:52 от vortx66.
Re: Моля за съвет за газови котли
15-02-2012 - 20:44:27
Здравей vortx66,
много въпроси, та ще гледам да не пропусна. Колкото до избора на котел - и двата са много добър избор. Регулаторът на Теси не е модулиращ - холадската концепция за управление се различава доста от немската, а кондензния Теси си е чисто холандски, дори и лепенката с логото.
По въпроса за бойлера - трябва да буде подвързан не към колектора, а директно към котела - поне подаващата вода, връщащата може да е в колектора. На изхода котела се слага трипътния вентил, който отделя на различни кръгове бойлера и отоплението, което означава че при заявка за бойлера температурата е друга. Лирата в банята може да си оставиш, но тя ще е много слаба. Ако ще разделяш конвекторите от подовото за да са на различна температура си усложняваш живота - трябва ти за подовото нова помпа и смесителен вентил. То и без да ги разделяш не се знае дали котелната помапа ще се справи с всичко де, но пък смесителния го избягваш, като температурата на водата я задаваш директно от котела
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход