Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?

Публикувано от Продавач 
Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
08-08-2008 - 17:53:16
avatar
Пускам тази тема, защото всяко мнение на брокер във форума веднага бива репликирано от въпрос в стил - е да де ама ти си брокер следователно имаш интерес да са високи цените...

Кой познава пазара изкъсо - брокерите, защото по цял ден с това се занимават.
Не е ли така? Така е, но това не пречи да имат да интерес да "МАНИПУЛИРАТ" - оооок
Нека да видим този материален интерес тогава в цифри:

Сега да видим един двустаен в София да речем 70000 евро 2.5% от неговата цена са 1750 евро комисион на агенцията. Цените се "сриват" и спадат с 20% и цената на един тухлен двустаен в София става 56000 евро тогава комисиона на агенцията е 1400 евро...

Според мен за 350 евро повече един брокер ще е готов да убива направо за да защити тази "щура горница" от няма и 700лв...ама не ми е удобно.

А дали пък ако цените на апартаментите в София паднат дори с 30% агенциите няма да имат доста повечко работа и по-малки комисионни, но много повече сделки - май да Аsmiling smiley?
Ще ви издам една изключително секретна тайна - в бизнеса се печели от оборот, а не от високи цени ама няма да казвате на никого, че съм ви го казал, защото това е международно пазена тайна...spinning smiley sticking its tongue out

Сега си отговорете на въпроса, защо цените на тухлените жилища не са мръднали в София нали било намаляло търсенето? Ще ви издам още една тайна - цена се сваля само ако имаш зор да продаваш - ако нямаш зор си продаваш и си търсиш цената, която те устройва - нямаш купувачи - ок пускаш под наем за една година и после отново...

Но аз не съветвам никого да прави така, защото АЗ НЯМАМ ИНТЕРЕС ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ вече станаха доста височки и дори корекция от 30% в София за мен и моя бизнес ще е СУПЕР – повтарям за неразбралите - СУПЕР!!!

Ще ви издам още тайнички-майничкиsmiling smiley)) Кой мислите най-добре сваля цениТЕ на имотиТЕ - брокерите! Защо ли - защото казваме истината на продавачите.
Тристайна панелка в дружба 2 пета част - 1300 евро на кв.м в шеста глуха - продавайте си я сами аз няма да се излагам пред моите клиенти!

Но всички си мислят - те брокерите ги надумват така да правят те нарочно надуват цената а като си сложат и комисионната ехееее мани мани...

Имал съм клиент през 2005г. с двустаен апартамент в центъра с цена не помня каква, но поносима беше. На всеки оглед продавача решаваше, че щом има такъв интерес към имота му значи вдига цената с 2000 евро ей така... Направи ми го два пъти след 4-ия и 5-ия оглед и му пожелах приятен ден казах му да си продава сам апартамента, защото по този начин излага и мен пред хората...

Не вярвате сигурно, но съм 200% убеден, че няма брокер във форума, който да не е имал подобен случай или случки! Само вчера съм отказал на двама клиенти да им продавам имотите заради безумни цени - е добре каква е цената на моя имот на кв.м и аз му казвам каква е - "Тц аз без пари няма да го дам не ми излизайте с подобни номера и едни ваши колеги миналата седмица ми казаха същото ама няма да стане тая това е положението!" Пожелахме си успех взаимно и така.

Всяка една агенция за недвижими имоти по света има нужда от сделки било то за продажба или наем. Това е водещото не е водещото да вземеш евентуално 500 евро повече - водещото е да имаш оборот, защото заради 500 евро повече може да пропадне сделката, но това не го решаваме брокерите, а продавачите на имотите.

НИКОГА АЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ ТВЪРДЯЛ, ЧЕ ЦЕНИТЕ САМО ЩЕ РАСТАТ!

Не са го твърдяли и другите колеги от форума, но за да се намираме на приказка едни и същи 7-8 човека повтарят едни и същи неща като ни набиват в изказвания, които никога не сме правили. Били сме цитирам: "развивали тези" и т.н. тезите ги развиват именно те и който не е съгласен с техните да ги наречем творения бива веднага посочван с пръст назидателно и "въпросван" в стил: "Аха значи щом няма да паднат с 70% само ще се качват а хахахаха така ли бе брокерче?"

И така се оспамват 60% от темите особено в раздела за цените...

Не бързайте да ми задавате въпроси - "Абе Продавач защо обърна плочата нали нямаше да падат цените а?"

Сигурно всички са забелязали, че много обичам да натъртвам на последните срички на тези две думи: цениТЕ и имотиТЕ и това никак не е случайно. Аз не съм великия пророк за да кажа на всички - ей това ще се качи тази година с 60%, а ей онова и да му свалиш цената с 20% няма да се продаде...

Тази тема пускам за да стане ясно на всички аджеба кой какъв ИНТЕРЕС бил имал и за да не си задаваме едни и същи въпроси с цел да не отегчаваме новите посетители.

Прогнози аз давам само на моите клиенти - на тях ще кажа не купувай този имот не си струва - купи този. Тук във форума не се цени мнението на брокерите. Не е важна за някои хора действителността, а е важно каква искат да бъде - това са две напълно различни неща. И аз искам 300 евро на кв.м за "топ локейшън" и даже специално за някои хора си върнах подписа с допълнения... НО уви това никога няма да стане.

Ако идеята е да се надлъгваме и да си измисляме "тези" и да се джафкаме - ок, но все си мисля, че освен обичайните активисти има хиляди други хора, които четат форума и се нуждаят от достоверна информация. Каква информация им даваме като четат - "ма", "бе", "маскари", "трябвало е да те удуши майка ти още отдавна" и т.н.
ИСТИНАТА са фактите - всичко друго са теории и тези.

То не е лошо да си теоритизираме на база еди къде си било станало еди как си - но приложимо ли е тук? Ето на пример какви са цените на някои улици:

Топ 10 на най-скъпите жилищни улици в света

Улица Град Цена на кв.м в хиляди $
1. Avenue Princess Grace Монако 190
2. Severn Road Хонконг 120
3. Fifth Avenue Ню Йорк 80
4. Kensington Palace Gardens Лондон 77
5. Avenue Montaigne Париж 54
6. Остоженка Москва 40
7. Via Suvretta Сейнт Мориц 38
8. Carolwood Drive Бевърли Хилс 30
9. Wolseley Road Сидни 28
10. Altamount Road Мумбай 25

Е това значи ли, че и тук на бул.Витоша са възможни дори и наполовина по-ниски цени? Еми много ясно, че не!

За да кажеш в кои сегменти на недвижимите имоти ще има спад в търсенето и вероятно в цените им трябва да ги познаваш. Не случайно съм пуснал ето тази тема тук: [forum.imoti.net]

Имоти има най-различни...локации също...цени също...

Нека джафкането започне СЕГА! winking smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-08-18 00:28 от Продавач.
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
08-08-2008 - 18:14:30
бау-бау...
джаф-джаф...

Отговора на въпроса е супер елементарен и еднозначен.

Само трябва да споделят купувачите на апартаменти от последните години дали брокерите са споменавали следните фрази:

Този апртамент след една година ще е поне 20% по-скъп. Дори и да не живееш в него пак може да го продадеш и да спечелиш.
Ако не купиш сега после няма да мажеш да купиш.
След 5 години апартамента ще е 2-3 пъти по-скъп.
Купи го сега на зелено а като стане готов ще ти го продам с 50% печалба.
и т.н.

А сега си представи, че идва купувач.
Ти би ли му казал - ако не купите апартамента сега след 6 месеца цената ще е 20% по-ниска.
Дори и да е вярно и да го знаеш, няма да го кажеш защото той няма да направиш сделка и ще загубиш не 350 а 1400 евра.
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
08-08-2008 - 18:22:26
Аз за себе си мога да кажа, че нищо такова никога не съм казал на никого.
За движението на цените всеки да си решава сам. Аз мога за текущия момент да кажа, кое е най-добро за даден клиент, съобразно предпочитанията, нуждите и възможностите.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
08-08-2008 - 18:24:25
avatar
Ама можело значи да пишеш по темата без да се заяждаш - а изненада никой не ти изтрил мнението е как така нали има световна конспирацияsmiling smiley? Шегувам се.

"Ти би ли му казал - ако не купите апартамента сега след 6 месеца цената ще е 20% по-ниска."

Бих казал първо на продавача - каква е оптималната цена на имота му а аз никога не давам цени над средните за района където се намира неговия имот.
Второ никой не може да знае подобни неща, че ще има корекция с 20% на долу след определено време. Трето - ако купувача е мой клиент не бих го посъветвал да купува безпереспективен имот - а именно ако иска да купи панелка в дружба 2 пета част бих го посъветвал със същите пари да купи къща в някое село на 30км и с разликата да си купи кола на метан и да спретне ремонт на къщата...
И всичко е толкова относително и специфично, че всеки случай е сам за себе си.
Ако продаваш гарсониера в Младост 1 търсенето е огромно - ако продаваш тристаен в Дружба 2 търсенето изобщо не е същото - при едното можеш да оргазнизираш едва ли не наддаване, а при другото да правиш промоции и по един оглед на седмица макс...

За това идеята е като говорим да си уточняваме, а не да обобщаваме.

Именно поради горните примери - Отговора на въпроса НЕ е супер елементарен и еднозначен. smiling smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
08-08-2008 - 18:26:42
Аз го казах от личен опит, миналата година един познат който купи на зелено идва да ме зарибява и мен да съм правел инвестиция през неговия брокер, който обещавал след една година да продаде имота с 20-30% по-висока цена.
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
08-08-2008 - 18:32:31
avatar
Ето даваш конкретен пример и аз конкретно ти отговарям какво мисля за това.
Нормално е когато инвестираш на зелено цената на кв.м да е много по-ниска, защото съществува риск да се забави строежа и да имаш много безсънни нощи докато видиш акт 16. Сравни офертните цени при продажба на зелено т.е. със срок на изграждане до 24 месеца или на тъмно зелено до 36 месеца с цените на жилищата с акт 16 и ще видиш, че винаги има разлика. Нормално е да каже такова нещо брокера. Защото с процеса на строеж цената се качва. Не е нормално да каже - купи си ето този невероятен "освежен" панел от 77-ма година на 8-ия последен етаж, защото догодина ще скочат цените с 20%... И те са скачали, но ако някой е казвал така е лъжел, защото никога не можеш да очакваш цената на един коптор да се качва особено ако е на последен етаж и за тотален ремонт...

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
09-08-2008 - 22:26:14
avatar
Huba-Buba Написал:
-------------------------------------------------------
> Аз го казах от личен опит, миналата година един
> познат който купи на зелено идва да ме зарибява и
> мен да съм правел инвестиция през неговия брокер,
> който обещавал след една година да продаде имота с
> 20-30% по-висока цена.
>

Нали ме разбра?


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
10-08-2008 - 15:19:04
Продавач Написал:
-------------------------------------------------------
> Huba-Buba Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Аз го казах от личен опит, миналата година
> един
> > познат който купи на зелено идва да ме
> зарибява и
> > мен да съм правел инвестиция през неговия
> брокер,
> > който обещавал след една година да продаде
> имота с
> > 20-30% по-висока цена.
> >
>
> Нали ме разбра?
>
>
> Автоматичен подпис: Нещо полезно тук: и нещо за
> коментаторите на подписите ми тук:


Не разбирам как може да се отричат очевадни неща.
Не е ли ясно, че психологията е важен фактор в пазара на имоти?
Кажи ми дали твоя бизнес ще се развива толкова добре както през изминалите 5 години ако имотите тръгнат надолу с 10-20% годишно?
И не ми казвай, че това е невъзможно защото има примери за подобни проценти.
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
10-08-2008 - 18:06:13
avatar
Чакай, че не разбрах кое е точно очеизвадното? А бизнеса ми не би се развивал добре ако работя само на пазара на ваканционни имоти.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Обезателно ли искат брокерите цениТЕ на имотиТЕ да са високи?
22-08-2008 - 12:16:53
Продавач браво много хубави неща си казал. Аз съм колега и в агенцията, за която работя по цял това правим - опитваме се да убеждаваме разни ганьовци, че имотите им не са най-ценните на света и че цените, които искат са непостижим и няма да си продадат имотите скоро ама нейсе. Простата рая нищо не разбира от пазар и работа. И преди съм казвал, че 70% от работата е психология и 30% знания за имотите и че основната цел на брокера е да намери общата точка в интересите на страните и да се стигне до сделка. Прост народ слаба държава.......
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход