Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Депозит?

Публикувано от arokh 
Депозит?
15-05-2006 - 14:07:54
Знам, че тук не му е точно мястото, но искам да питам някой дали има представа за условията и лихвите по безсрочните депозити. Имам малко пари, които в момента не ми трябва и искам да и сложа на някакув безсрочен депозит. В момента ми стоят на картова сметка, на която върви 4% годишна лихва. Днес гледах условията в момента по депозитите и не съм много очарован. Като че ли няма много смисъл да се занимавам за 2-3-4-5 месеца. Та някой ако знае за депозит с по-голяма лихва нека сподели. Трябва да мога да тегля и да внасям пари по всяко време без ограничения.

P.S. Моите пари го знам
Stefan
Re: Депозит?
15-05-2006 - 16:19:40
Ти търсиш място, на което хем да няма риск, хем да имаш висока лихва, хем да си теглиш и внасяш по всяко време.
Е, такова няма да намериш в банка.
Дори 4 процента са много, на фона на нивата международния кредитен пазар, който е отправната почка за котировките на лева при вал. борд, като разбира се влияние имат и ватрешните фактори - банките у нас ги плащат тези 4 процента но това е за сметка на безбожните лихви по кредитите..
Можеш да намериш до 7 процента, но за блокирани суми (срочни) и то за 3 години, което не си струва - лихвите ще се качат още в края на настоящата година, което обаче не значи, че задължително и БГ банките ще вдигнат нивата - те, повтарям са достатъчно високи.
С две думи - възползваи се от 4-те процента. При инфлация 7 не си на щура далавера , но по-добре, отколкото в бурканбанк, където директно горят с процента на инфлацията или при някои специалист с поредната пирамида, където може и да не ги видиш. Можеш да ги дадеш на управление, но ако си склонен да поемеш определен риск, пак казвам, че нямя безплатен обяд.
Ако имаш да плащаш в евро - купи си, ще видим и по- високи нива на еврото. Ако обаче ще ги харчиш в лева - дръж ги в лева.
Успех!
Re: Депозит?
15-05-2006 - 16:24:26
"Ако имаш да плащаш в евро - купи си, ще видим и по- високи нива на еврото. Ако обаче ще ги харчиш в лева - дръж ги в лева. "
Как да разбираме това. По-високи нива на еврото спрямо какво ще видим?
Re: Депозит?
15-05-2006 - 16:44:41
@4ovek Спрямо долара. Ама дали в евро или лева ги държа няма значение при валутния борд.
@Stefan. Аз не очаквам някаква драстична разлика, ама ако има някъде 5% що да не отида.
Лихвите ще се покачат ако евентуално ЕЦБ вдигне лихвения процент. Чува се от 3% в момента да стане 3.5% до края на годината от което автоматично ще се вдигнат лихвите по повечето кредити.
Stefan
Re: Депозит?
15-05-2006 - 17:13:29
Да, няма значение от гледна точка на това, че левовата равностойност е фиксирана Но има значение ако сега с левовете купиш евро на 1. 9558 и след време като плащаш отидеш и ги продадеш на 1.9458 примерно.. И ако за времето докато си държал това евро по сметка и то е натрупало 1 стотинка като лихва, ти ще я загубиш при операцията продайба на евро-покупка на лежа, ако ти искат лева, дори и да плащаш в евро обикновено ти го хващат през курс купува на обслужващата ги банка, разбираш ли?
Затова казвам, че е най-добре валутата по актива да ти е като валутата по пасива, каквото дълйиш такова да спестявах
Освен ако не успяваш да предвидиш движенията - тогава ако теглиш кредит в долари и долара падне връщаш по-слаб долар, тоест номинално по-малко, спрямо основната тои валута и всичко е 6.. Да де, ама ако не познаеш се ухапваш отзад...
Акрох, ако погледнеш динамиката на лихвените нива и в Европа и в Щатите - от 1 година насам лихвите се качват. Какво става на нашия кредитен пазар - ами падат. Това имам предвид, като казвам по-горе че лихвите у нас са базирани на външните, но със своя специфика - конкуренцията мейду банките е супер вайна за тях - жизнено вайна.
Re: Депозит?
15-05-2006 - 17:38:01
Quote

Акрох, ако погледнеш динамиката на лихвените нива и в Европа и в Щатите - от 1 година насам лихвите се качват. Какво става на нашия кредитен пазар - ами падат. Това имам предвид, като казвам по-горе че лихвите у нас са базирани на външните, но със своя специфика - конкуренцията мейду банките е супер вайна за тях - жизнено вайна.
Следя ги. Миналата седмица САЩ вдигнаха лихвата до 5%, за еврото писах. Лихвите паднаха в България защото бяха много високи. Допреди година-две бяха на 10%, но според мен този процес приключва. Още процент, най-много два и това за сметка на надбавката на банките. И след това нагоре ако ЕЦБ продължи да вдига лихвата (което не е много сигурно).
Quote

Освен ако не успяваш да предвидиш движенията
Движенията трудно се предвиждат в дългосрочен план. На ден се завъртат няколко милиарда спекулативно на форекс пазара. Освен това основните движения се определят основно от консорциум от 11 банки (известни в форекса като МАФИЯ) също от хедж фондове, пенсионни фондове и други фондове smiling smiley. Примерно рязката обезценка на долара миналия четвъртък се дължеше май на фалити на няколко хедж фонда, които са държали дълги долари и са ги затворили принудително. Така че при кредит е много съмнително, че ще уцелиш "правилната валута", която ще певтинее, особено при ипотека за 20-30 години.
Re: Депозит?
18-05-2006 - 08:25:39
След като искаш да можеш да теглиш защо не инвестираш в консервативен взаимен фонд? Ще получиш по-добра доходност за тези 4-5 месеца и по-висока ликвидност. За повече инфо можеш да ми пишеш на dm_petrova@tbi-bg.com
Re: Депозит?
18-05-2006 - 09:42:34
Някои има ли опит с Токуда bank, според "Моите пари" те имат за едногодишен депозит - 7.25%?
Re: Депозит?
18-05-2006 - 10:28:18
Да имат за 1г за 15000+лв, но ако нарушиш депозита се олихвява като разплащателна сметка. Пък и тази лихва сравнена с инфлацията за последните години и текущата на годишна база те изкарва на 1%+. Както писах по-горе взаимните фондове предлагат по - добра доходност и ликвидност особено при такъв хоризонт. Освен това, когато теглиш част от парите си не - губиш доходността до момента.
Stefan
Re: Депозит?
18-05-2006 - 10:37:42
Dani,
Не съм ви гледал условията, затова питам направо - ако инвестирам направо 10000 лв при вас и през годината се наложи да тегля на два пъти по 200 и веднъж 100 да речем на последния ден на всеки куортър, колко пари ще изтегля накрая, хайде да го кажа съвсем ясно - с колко ще си тръгна от банката, за да е още по-нагледно (защото скоро един колега обясняваще как фонда им плащал примерно 100 лева и това бил дохода, пък че банката удържала такса за теглене, това било друго...)
Да не стане като със супер екстра мега турбо промоциите по кредитите дето от 5.9 обявена годишна лихва, накрая като теглиш чертата какво следва да платиш (и то евентуално, ако банката не и хрумне друго и не промени условията) излиза че си на над 11, при това без да смяташ рефинансирането на 3 или 5 процента...
Дърво, ама отвсякъде.
Но не е луд които изяжда зелника, а който му го дава, В БГ имаме нужда да минем през това за да му светне на народа какво да иска от банките и от посредниците, иначе ще ни дерат до безкрай....
Подобно вече наблюдаваме на форекса - преди време куцо и сляпо се правеше на дилър, сега поохладиха страстите.. Ето последната седмица воят на търсещите пари за да покрият маржин коловете по лакомията си да купят евтини долари и да хванат още 25 процента по златото се изви до Черни Връх....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход