Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПИБ - 0% първата година 7,5% за останалия период

Публикувано от arokh 
ПИБ - 0% първата година 7,5% за останалия период
14-02-2006 - 14:26:20
Първа инвестиционна банка предлага промоционални условия по програмите за кредитиране на физически лица, единствено и само обезпечени с ЖИЛИЩНА ипотека.

Промоционалните условия са:
# лихвен процент за първата година 0%
# лихвен процент за втората и следващите години 7.5% (ОЛП, EURIBOR, LIBOR+надбавка)

Тези условия се прилагат само при спазване на следните параметри:
# процент на кредитиране с банков кредит – до 70% от пазарната оценка на жилищния недвижим имот
# без гратисен период по главницата на кредита
# срок на кредита минимум 60 месеца

Бонус - международна кредитна карта VISA, MasterCard или Diners Club - ПИБ.

Някой да има информация за таксите и комисионните, които взема банката? А също и целите за които се отпуска кредита.
http://www.fibank.bg/]http://www.fibank.bg/[/url]

на сайта им има и зелен телефон, звъните и ви обясняват. Но те имат достатъчно офиси, бихте могли да влезете в някой от тях.
Но не се надявайте на чудеса, питайте и в още няколко банки. доколкото четох скоро, като че ли най-изгоден ипотечен кредит излизал в Пиреос, но не съм го проверявал сам.
Успех
Анонимен потребител
Re: ПИБ - 0% първата година 7,5% за останалия период
15-02-2006 - 09:01:33
За Пиреус някой беше споменал във форума, че към тези 6.4% мисля бяха има 0.5 годишно за управление.
Е, затова най-добре е да се отиде и да се пита. Казвате "Аз искам финансиране, мога да ипотекирам това, какво можете да ми дадете, за какъв период и колко ще ми струва. не ме интересуват Вашите тапифи, такси, комисионни, бензина за колата на шефа и стойността на хартията в офиса, направете ми погасителен план от който да е ясно колко пари на месец аз трябва да ви внасям" Не забравяйте да поискате да ви болднат с голям шрифт имат ли такси за управление, такси за вноска на каса, изискват ли да ви издадат страшния бонус от дебитна карта (кредитната директно им кажете да си я забравят, има такси поддръжка там и изобщо не ви трябва) настоявайте дебитната, която е почти задължителна към разплащателната сметка която ще Ви открият при тях да е освободена от такси за теглена на техните банкомати, че не желаете да превеждате по нея повече от дължимата месечна вноска и че считате за скандално да ви събират разноска за вирмент ( вътрешен превод от разплащателната към кредитната Ви сметка).
За 0.5 управление в Пиреус, Тинки, не зная, трябва да се пита.
А, и не пълнете гушата на кредитни посредници - ако си отделите 3 дни за обикаляне по банките ще знаете повече от тях. Аргументът им е че ви пестят времето, но ако за 3 дни губите толкова пари, колкото ще спестите от услугата им според мен едва ли ще Ви трябва кредит за покупка на жилище... Говоря условно, като предполагам че търсите 30-50 хил евро, ако ще строите блок и искате 1 милион нещата са други, тогава смело при тях.
За този дребен порядък цените на кредитите са общо взето еднакви, само дето едни банки ти казват повече как ще те изработят в началото, докато други те изненадват по-нататък - вапрос на политика, гъвкавост, монопол и култура на банкирането.
Но няма евтино.
Най-добре изчакайте още за кредит, ако можете, ако не, теглете от там, откъдето Ви се види най-удобно, на пръв поглед Ви е най-евтино и задълбоченото проучване го докаже.
Не се връзвайте на уловки кредит в евро или шв. франкове - лихвите ще се качат и няма да ви излезе по-евтино, освен ако не работите в Европа или Базел през следващите години. В противе случай, освен за другото, банката ще ви клати и с маржа по продажба на валута по погашенията, или комисион за броене на валута, да не говорим, че ще ви късат нервите с всяка по- зацапана банкнота, ако се изхитрите да си ги купувате от бюрото отвън.

Е, успех!
Re: ПИБ - 0% първата година 7,5% за останалия период
15-02-2006 - 10:40:07
Стефане исках да те питам, защо кредитите в евро са с по-ниски лихви от кредитите в лева, щом няма никакъв шанс за промяна на курса? Аз си мислех, че така банките се застраховат, ама ти казваш, че никой не мисли, че може да има промяна. или е някаква уловка и всъщност са еднаквиsmiling smiley
Анонимен потребител
Re: ПИБ - 0% първата година 7,5% за останалия период
15-02-2006 - 10:55:47
Ей тука се споменава за 0.5% годишно:

[imoti.net]
4овек, с уговорката, че не съм кредитен инспектор или тесен специалист по кредитиране, занимавам се с инвестиции, та за мен най-разумният отговор е текущото ниво на паричния пазар.
Какво имам предвид - банките, бидейки бълг в по-голямата си част юрид. лица водят счетоводство в левове. Дотук няма изискване тези пари да са наистина левове - курсът е фиксиран и равностойността е такава и се осчетовдява в левове, без проблем. Но има изискване за резерви като обезпечение за привлечените средства, както и буфер на раздадените кредити. Този резерв може да се поддържа в левове или в евро. Сега, какво прави банката с парите си - плаща лихви по пасива ( на вложителите) и събира лихви по актива (от собствените си вложения - кредитите и депозитите които тя прави).
Всички виждаме, че банките се натискат да дават кредити - защо, ами защото премията е много изгодна - ресурса струва 3 - 5 процентни пункта, като се има предвид и безлихвения резерв върху вложените пари , а от теб скубят 8-10-12. Да, ама вече няма такъв глад за кредити и като дойде края на деня и останеш с левове по сметки какво правиш? Пласираш ги ако има къде. Ако не, спеш с пари, които не ти носят лихва - е , ако това се случи веднъж, ОК, ама ако се случва често шефа на ликвидността ще го сгази бързия влак. И какво се прави - с левовете се купуват евра и те се пласират навън на Пибор - нещо - днес например пазарът е 2.30-2.35 за 1 ден. Е, ако банката има често такава своеобразна "излишна" ликвидност - евра или левове или долари или каквото и да е, познай от три пъти какво ще предпочита - да прави суапова за да ги превърне в евро и пласира навън или да ти ги предложи щедро на 3.5 - 4 процента. Грубо погледнато премията (дохода за банката)е двойно по-малка, - едва 1.5 - 2 процента, но не забравяй, че тя се получава върху главница в евро, която в левово изражение е двойно по-малка от стойността в лева по баланс, нали?
Освен това, утре като се качи лихвата по еврата и шв. франкове, ще ти калкулират още по-голяма лихва по кредита, като абсолютното число отново ще е по-малко от това в левове и ти ще си кажеш - еййй, аз пак съм на далавера.
Не знам дали бях много ясен, повтарям, това е мое мнение.
Правя уговорката че това не е единственият начин на управление на ликвидността, просто ми се струва приложим за този отговор.
Re: ПИБ - 0% първата година 7,5% за останалия период
15-02-2006 - 11:32:24
Quote

Освен това, утре като се качи лихвата по еврата и шв. франкове, ще ти калкулират още по-голяма лихва по кредита...

ако се качи EURIBOR-a, банката ще ти калкулира по-голяма лихва по кредита, даже и ако той е в левове, и въобще не е директно вързан към EURIBOR, защото БЛП на банката (базовия им лихвен процент за левовете, към който ти е вързан кредита в левове) също се влияе от EURIBOR, само дето не го казват експлицитно

така че - качи ли се EURIBOR, измъкване няма нито за кредити в евро, нито за кредити в лева (виж за кредити в CHF не знам как са фиксирани нещата)
Абсолютно си прав, не само са свързани Юрибора и Софибора, доколкото имаме фиксиран валутен курс и липса на суапово числол логично би било и е връзката да е не само корелирана, но и клоняща към конвергиране, отвори графиката им и виж че тази корелация е почти линейна.
Според мен тук има други структурни фактори, които подтикват банките да стимулират в мом кредитите в евро - мисмача на влутната им структура по пасивите и активите, същото като срочност и крещяща липса на иснструменти за ликвидирането на тази диспропорция - не напразно всякакви ипотечни емисии и други книги с добър рейтинг биват буквално гълтани на аукционите и борсата - няма ликвидност, която да сложат в портфейлите. Оттук и стимулирането на взимане на кредити в евро - това им решава въпроса да търсят пласмент на ресурса.
ОЛП преди се определяше на база аукциони, сега е на база Софибора - курсовете на няколко водещи банки. Тук нещата опират не до стойността на Софибора, а до нивото на надбавката, което, според мен е в тенденция на намаляване в условията на здрава конкуренция. Това имам предвид, казвайки, че мисля, че е по-изгодно да се вземе кредит в лева, отколкото в евро - мисля, че нивата на надбавките ще намаляват за сметка на нарастващия Софибор, който пък ще се движи заедно с нарастващите Пибор и Либор.
И ако върваме на тенденцията лихвите у нас да се доближат към тези в европа, то левовите ще слязат към евровите, независимо, че и двете ще вървят леко нагоре в едната си компонента. В резултат е много вероятно евровата липва да се качи, а левовата най- много да се задържи на тези нива, ако и не слезе надолу, макар да се качва компонентата Софибор в нея.
Дано съм бил ясен.
Re: ПИБ - 0% първата година 7,5% за останалия период
15-02-2006 - 17:08:32
Тези младежи от банката като че следят какво става тук и отговарят smiling smiley

Първа инвестиционна банка предлага промоционални условия по програмите за кредитиране на физически лица, единствено и само обезпечени с ЖИЛИЩНА ипотека.

Промоционалните условия са:
# лихвен процент за първата година 0%
# лихвен процент за втората и следващите години 7.5% (ОЛП, EURIBOR, LIBOR+надбавка)
# комисиона за управление - 1.5% върху размера на кредита при усвояването и 0.25% върху остатъка по главница за следващите 5 години
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход