Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?

Публикувано от Don 
Don
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
25-08-2007 - 20:29:56
4овек,

сигурен съм, че познаваш пазара по-добре от мен. Щом предлагаш и облог, макар и виртуален, сигурно си имаш своите доводи.

Аз съм бих заложил на това, че ще видим цени по-ниски от днешните що се отнася до жилищата в София, но не бих се ангажирал с дата.

Т.е. не знам кога това ще се случи.

Първи януари е много кратък срок и по-скоро бих се съгласил с теб, че до тогава нещата няма да претърпят някакви корекции.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
26-08-2007 - 11:34:31
avatar
Без да претендирам, че познавам много добре пазара, моето лично мнение е, че в близко бъдеще цените повече или по-малко ще продължат да се повишават. Основния фактор е силното търсене. Кьораво, куцо и сакато е тръгнало да си купува жилище. Почти всичките ми познати са си купили или искат да си купят апартамент, независимо от това какви са им доходите (има и с 300, има и с 3000 лева) и независимо от това дали имат някакви спестявания или не. Вече познавам лично 2-ма, които си купиха без да имат и един лев. Теглиха потребителски, ипотечни и не знам какви кредити и си купиха. Ще ги изплащат 20-30 години, но... Върха на черешката беше вчера, когато един мой съученик, който заедно със майка си и сестра си притежава 2 апртамента (единия още го изплащат) ми заяви, че искал да си купи апртамент или къща, за да бил отделно от майка си и сестра си и да имало за децата му. А той не е дори и женен, нито деца има. Има си гадже от няколко месеца, двамата заедно не вземат повече от 700-800 лева (става дума за провинцията). Предложих му да си вземе нещо и за внуците...
Познавам и много хора, които искат да си купят (или са си купили) втори апртамент с идеята, че ще го дават под наем и като се изплати ще си остане (пак за поколенията).
Според мен работата е там, че българина винаги е искал да има собствено жилище и въпреки че в Европа сме на едно от пъвите места по процент на хората, които имат собствено жилище хората продължават да купуват. В момента има една такава нагласа (почти истерия), че цените на жилищата вечно ще се качват и то с темповете от последните 2-3 години и трябва да си купиш жилище на всяка цена, защото после като станат много високи цените нищо няма да вземеш...
Друг фактор е факта, че след гладните години през 90-те, след 2000-та на българина малко му се повишиха доходите (съвсем малко - пак сме последни в Европа по този показател smiling smiley ), а той не знае как да си инвестира парите. Най-лесното е жилище - не се иска акъл, няма големи разходи (обикновено), а ако не живееш в него може и някакъв наем да му вземеш.
Допълнително има и доста хора, които перат пари чрез имоти. Това се отнася повече за туризма, но оказва влияние и на цените на апртаментите.

Все пак и тази тенденция на повишаване ще свърши и то може би по-скоро от колкото очакваме. Когато пътувам из София обикновено се заглеждам по новите кооперации и един не малък процент от апртаментите си стоят празни... Същото ми казаха и за Велико Търново например. И няма как иначе да е при положение, че както споменах по-горе много хора вече си имат собствено жилище, строи се масово, а в същото време населението намалява. Особено населението, което има капацитет да купува - ако махнем ромите от статистиката прираста ни ще е още по-отрицателен.
Моето лично мнение е, че ако строителството продължава със същите темпове още 2-3 години след това няма да имаме нужда от никакви нови жилищни сгради поне 20-30 години smiling smiley
Кофтито е, че като свърши бума на строителството икономиката ще дръпне назад, защото тук са замесени много производства и услуги освен строителните фирми - производители на плочки, настилки, мебели, АНИ ако щете... Всички тези ще видят зор когато строителството намалее рано или късно.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-08-26 11:39 от zlostyr.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
26-08-2007 - 16:22:45
Интересното е, че във В Търново има доста празни апартаменти, но ако тръгнеш да търсиш под наем, трудно ще намериш нещо добро. Цените в града са м/у 400-550 Е м2. А строителството продължава, едни израелци почнаха даже да правят затворен комплекс близко до града, там е по-скъпо.
Доходите от наем не биха могли да ти избият разходите, ако имаш ипотека на 50% от цената. Така, че тези които се надценят, ще изгорят. Въпросът е, че всеки се презапасява, може би имат основания за това. Психологията на народа се променя трудно и този процес изисква време.
Това което става в Зап Европа с промяна на лихвите е, че пак се връща модата на живот под наем - ако вземеш ипотека на 100% от цената, ще плащаш 20-30% повече, отколкото ако живееш под наем (на необзаведен)
ДАЛИ ЩЕМ ИЛИ НЕ ЩЕМ - НА ПАЗАРА СМЕ - със или без ЦИКЛИ
26-08-2007 - 17:42:43
Някога , в зората на демокрацията в БГ пристигна един макроикономист с претенциите да съветва тогавашния Президент .Сал един Господ знае имал ли е нещо в главата въпросният икономист или имал ли е ресурса тогавашният държавен глава да приема информация , НО :
при заминаване от БГ въпросният икономист на абсурдния въпрос на журналист-Какво Ви хареса в БГ дава следния отговор:България е чудесна страна но проблемът и е , че има много българи !
Време ми трябваше , за да приема този чужд подход и много време за да го обявя и за свой !

И понеже говорите за ПАЗАР , за ФАЗИ , Цикли и пр........

Време ми трябваше и за да изведа за себе си основните белези на пазара :
ето,подарявам ги,който иска-да ги прочете, анализира, приеме,отрече и пр .....

1.Пазарът е място,където парите сменят собственика си !
2.Пазарът е съвкупност от очаквания !
3.Пазарът е всичко онова,което всички си мислят че разбират докато не се убедят в противното.

Ако вече си задавате въпроса - тоя пък какво се изхвърля , отговарям:
Според мен ТОТОТО има всички белези на Пазар.
Ако някой знае числата , ще ли ги напише точно тук - да ви прилича на принцип № 1
Ако има много знаещи,ще има ли печалби - ----------,,-------------- 2
Ако не беше прав въпросният Икономист - щеше ли да има разочаровани ----,,------3

Според ПУндю недв. имоти е най-спекулативния пазар - няма обект. информация,поднесена в готов вид , т.е има я,но Участниците са с масов подход при вземане на решение и не разбират смисъла и нуждата от предварителна информация.
Основен катализатор на тези "инвестиционни" процеси са медиите.

Както е казал един майстор "процесът на вземане на правилно инвестиционно решение е резултат от задълбочен анализ на миналото,настоящето,както и стойностно маркетингово проучване за намеренията" - всичко останало е харчене на пари!
Ако участниците в тази тема дъжат да са сериозни пред себе си , уважават се и са минали през фазите , които написах ,т.е. ПЛАТИЛИ са - най-вероятно няма да са тук !

Според мен има поне един участник,наясно с проблема , той отговаря уклончиво и повече взема отколкото дава информация !
ЗА онези , които са се познали и ми посвещават ми най-мръсните думи от речника си - истината никога не е комплимент !
А истината е,че ако има поне един,съгласен с мен-получава наградата !!!
ето Ви линк с надеждата , че ще откриете потвърждение на казаното по-горе от мен
Дано ПундЮвците станат по-малко а разумните повече!

[www.broker.bg]

Ако има неразбрали латентното съдържание - ПЕЧЕЛИВШАТА ПОСОКА , ЦИКЪЛ НА ПАЗАРИТЕ НЕ СЕ КОМЕНТИРА по ФОРУМИ , както и числата от ТОТОТО
Още по-просто казано-прочетете още веднъж приказката за Новите дрехи на царя и се опитайте да я разберете !:}
това не е атака към никого персонално , просто още една НЕПОИСКАНА ДОБРИНА -която има всички шансове да бъде наказана ! :crazy:

--------
никът ПУНДЮ се продава , ще си сложа нов,още по - тъп и смотан :}
всяка прилика с действ. лица и събития е напълно .........преднамерена ))))))))))

...............................................
за всеки балон - ИГЛА , за всяка дупка - ЧЕП
Радой Ралин winking smiley
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
27-08-2007 - 10:39:53
Добре, съгласен съм и да се обзаложа, че по-ниски цени от днешните няма да има никога. Без уговорки, че едно е панелка, друго е съвременно строителство. Средната цена на жилищге в София в евро на кв.м.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
27-08-2007 - 11:16:18
ПУНДИ , да правим бартер с никовете , а ?

---------------------------------------------------
дотегна ли ви да чакате еФтинийката
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
27-08-2007 - 11:37:15
Погрешно е да се говори за цени в абсолютен смисъл. Който иска да прави прогноза, моля да даде такава, за цената на жилишата в относителен смисъл - например изчислени в години труд за среден доход. Или ако сега за жилище средностатистически човек трябва да работи 30, 40 или 50 години, то след 3 години, дали ще трябва да работи повече или помалко. Иначе може цените да не паднат в абсолютен смисъл, но в относителен да са паднали.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
27-08-2007 - 14:37:24
avatar
това му е хубавото на форума , че никой не слуша никого , не вниква , не разсъждава ..........говори си , говори се.......
а бе да се наговорим , другото все някак ще го наредим
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
27-08-2007 - 17:08:11
да някои си говорят други вдигат лихвите по съще ствуващите ипотечни кредити
вижте новитте за ПИБ днес ...

www.dir.bg
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
27-08-2007 - 17:10:47
Още няколко банки през последните седмици повишиха частично процентите (вкл. по стари заеми, където промяната е автоматична

[banks.dir.bg]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход