Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дали не задминахме германците по цени?

Публикувано от biborana 
Re: Дали не задминахме германците по цени?
26-04-2007 - 12:15:57
4овек,
С тебе поне си хоротуваме вече около три години и не може да не знаеш, че не желая лоши новини. Ухилинета муцуна в края на посланието ти показва, че го разбираш, но все пак остава едно "НО". Признавам, че има такова "НО".
Ако знам, че това е пътят към една здрава, мотивираща и перспективна среда, без усилия ще преглътна разни дребни, лични разочарования по повод на имотите.
Отбележи - не говоря за справедлива, честна среда. Умишлено ги отбягвам и то по простата причина, че в крайна сметка винаги нещата се свеждат до това, как едни хора (малка групичка) на принудят други хора (преобладаващо мнозинство) да идат на работа и вършат добре изгодни тям неща. Пазарът има свои правила и морал, които апропо, може би дори са "по-добри" (или поне не е по-лоши) от тези на предходните общества. Добре е да се знае, че ежедневните понятия там имат съвсем различни значения.

Случващото се в Бг. води до едно изкривено и дефектно развитие. Нещата не са бели и черни и има един резонен въпрос: А за кого ще е зле ?
Моят субективен отговор е: За всички нас - традиционно поселяващи тези места, по един или друг начин.
Елементи от обяснението и аргументите ми ги има в разните ми писмена по общоикономически въпроси, но знам, че те звучат твърде специализирано и не са приятни за четени нито леки за смилане.
Разчитам на това, да не съм много прав! :-))))

Сега спирам, че г-жа Глобал пак ще ме критикува, че не звуча "добре".




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-04-26 12:20 от nacheff.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
26-04-2007 - 14:39:54
Казваш мотивираща среда - ами ние не знаем параметрите на мотивацията за да разберем каква ще е мотивиращата среда. НЕ говоря само за имотите.
Може ли някой да ми каже ако в момента Хлв. са необходими за едно семейство на месец, колко ще са необходими след една, три и десет години?
Никой не знае. Ами това означава, че ние си нямаме идея и за действителната инфлация. А това пък значи, че всъщност освен, че нямам отправна точка за цените на имотите, всъщност не знаем дали цената им се повишава или не.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
26-04-2007 - 16:50:29
Ей, днес има много камъни в моята градинка...
4овек в друга тема бе написал, че има парадоксални теории, сега пък г-н Начев се оплаква, че ще го критикувам, че пак не звучи добре.
Само бъдете наясно - никого не критикувам. Напротив - радвам се на различно мислещите хора, и това донякъде ми дава надежда за развитието на нашето общество, и най-вече за дъщеря ми. Доволна съм, че има интернет, и той дава възможност, макар и прикрити зад анонимността, хората да споделят идеи, виждания, че даже и драми за нещата около нас. Радвам се, че в този форум властва размяната на различен тип мислене, радвам се, че даже хората, които не пишат, оценяват моралното и виждат, че има алтернатива.
А по темата: аз също мисля, че нещата не са бели или черни. Напротив, те са смесени с по-тъмен нюанс, около черното са. Живеем уж в преход, политиците досега все ни даваха някакъв праг за търпимост, докато влезем в ЕС.
Е, влязохме...И какво от това...
Сега пак ще чакаме някакъв спуснат от политиците лаг, за да търпим безобразията. Че нищо не е честно , не е...
Само че този въпрос си го задават хората, които живяха в предходния строй. И те звучат "тъжно". Сега, убедена съм, младите хора изобщо не им пука, кое е честно и кое - не. Всеки гледа "фасадата" на другарчето си, колата на баща му, апартамента му, GSM му.
Май на това му викат "борба между поколенията".
А на 4овек, бих казала, че инфлация в учебников вариант в България няма. Инфлация имаме тогава, когато имаме повече пари в обръщение, отколкото стоки. А иначе, в България простото поскъпване наричат инфлация, което не е вярно.
При валутен борд, печатането на пари ( левове) става на базата на чуждестранните средства за разплащане, които влизат в българското паричното обръщение. И понеже, имаме и банкови специалисти, ще напиша, че печатане на левове има дори при теглене на държавни кредити , на парите по евро-програмите, на базата и на златния резерв и още различни такива прийоми...( Това все пак не е училище по макроикономика).
Що се отнася до имотите, в България вече те са в по-голямата си част са надценени. Но все пак, Джоан е права - имотите струват толкова, колкото купувачът е склонен да плати. Но не трябва да се забравя, че има един силно инерционен времеви момент, през който пазарът на НИ може да търпи корекции.
Но аз мисля, че тук има достъчно добри анализатори, които при настъпване на определени събития, биха алармирали интернет-обществото.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
26-04-2007 - 17:15:46
Човек този път с твоите камъни по твоята глава

за западноевропейците Сравнението Париж или София е като Лозенец или Ботунец ...

е за тва говорим през цялото време .....

да казваш че цените в София трабва да са като в Мюнхен е все едно да казваш че лозенец и Ботунец трябва да са на една цена щото и двете са в София /Европа

е какво да обяснявам повече, като това не разбирате или не ви е изгодно да разбирате

smoking smiley
Re: Дали не задминахме германците по цени?
27-04-2007 - 09:21:42
1. Нямаме база за спор, защото цените в София са в пъти по-ниски от тези в Париж.
2. Целия проблем е в това, че някой хора сравняват най-скъпите имоти в София с най-евтините в Париж. Просто несравними неща - те са различна стока.
Ако ще сравняваме най-евтините в Париж - сравняваме с Ботунецsmiling smiley
Няма какво да търсите под вола теле - цените на имоти в България са ниски в сравнение с цените в Европа. Обаче пак да повторя - цената на услугата построяване на лукзозно жилище у нас няма как да е значително по-евтино от построяването на същотот във Франция или Германия. което означава, че ПАЗАРЪТ НА ТАКИВА ЖИЛИЩА Е ОГРАНИЧЕН. А не , че трябва да струват пет пъти по -евтино.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
27-04-2007 - 10:05:41
Новият шеф на Националното сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров:


"- Догонихме ли вече европейските цени?

- Мисля, че, цените на жилищата специално в столицата се определят от покупателната способност на българския клиент и инвеститор. Те са основната част от купувачите, много по-малко са чужденците, които си взимат жилища, макар че в последните години броят им значително нарасна. Заради бавното увеличение на наемите чужденците предпочитат да си купуват жилище тук като втори дом, а не като дългосрочна инвестиция, която да носи печалба. За мен не е реално да се появяват толкова високи цени на имотите, особено като се отчете, че тук те включват и голям процент неизползваема площ. Бих казал, че цените на имотите в София са доста надценени."

в." Стандарт" 26. 04. 2007

Re: Дали не задминахме германците по цени?
27-04-2007 - 10:16:50
Ето една статия за размисъл, и най-вече подчертаното в червено:



БНБ алармира за тревожни тенденции в банките


Цветелина Соколова

Финансовото здраве на българските банки е стабилно. Въпреки това обаче БНБ е установила случаи на занижен контрол върху качеството на предоставени заеми и обезпечения, както и разрешаване на кредити на акционери и свързани с тях лица. Това са част от заключенията в годишния отчет на централната банка, който вчера беше внесен в парламента от управителя й Иван Искров.
Някои банки са предоставяли кредити на дружества с непрозрачна собственост. Това е породило съмнения у БНБ, че фирмите, които са получили заема, са свързани лица, без да са го декларирали официално. "Това крие потенциални рискове от нерегламентирано финансиране на акционери на търговските банки", пише в отчета на БНБ.
Акционерите с повече от 5 на сто от гласовете не могат да теглят кредити от банката без единодушно решение на управителния орган и одобрение на шефа на службата за вътрешен контрол, гласи Законът за банките, който действаше миналата година. През тази година това ограничение засяга акционери с над 10% от гласовете в общото събрание на акционерите.
"Това са твърдения на БНБ, които трябва да се проверят и докажат, иначе звучат като самокритика на надзора", коментира финансистът Емил Хърсев. Според него този проблем е пренебрежим и икономически нищожен. "Ако преди години имаше опасност, защото се отпускаха заеми на свързани с банката лица за дейности извън банковата сфера, днес акционерите на банките, които са извън банковото дело, са много малко", каза Хърсев.
"Сигналите, за които говори БНБ, не съответстват на добрата практика. В света е прието, че не трябва да има подобни сделки между свързани лица", заяви председателят на Асоциацията на банките и шеф на "Булбанк" Левон Хампарцумян. "Тези безобидни на пръв поглед действия могат да създадат риск в момент, когато възникне негативна тенденция в даден сектор на икономиката", каза Хампарцумян. Според него България няма да повтори кризата от 1996 г., но не е изключено да настъпи забавяне в темпа на растеж на икономиката - например ако цените на недвижимите имоти не се вдигнат според очакванията. Ако такива събития настъпят, това не трябва да се отрази твърде силно на резултатите на банките, смята той.
Според Стоян Александров, шеф на надзора на "Търговска банка Д", не е нова тенденцията някои банки да кредитират своите структури. Според него най-важното е финансовите показатели на банката да са добри. Все пак е рисково трезорът да концентрира ресурс в даден сектор, защото ако задълженията му са големи и той изпадне в затруднения, могат да настъпят трудности и за банката, каза Александров.
Една от банките е излязла на загуба за 2006 г., сочи още отчетът на БНБ, като се уточнява, че все пак платежоспособността на този трезор не е нарушена. "Това може да е временно и да се дължи на технически причини, но ако е тенденция, не е добре", коментира Хампарцумян. Според Хърсев пък не по-малко от 24% от банките в света излизат на загуба, а в случая тя може да се дължи на преобразуване на печалбата в провизии.
Като цяло капиталовото покритие е било адекватно на рисковия профил на банките, отчитат от БНБ. Големите кредити не са надхвърляли законовия лимит, макар че е имало случаи на по-рисково поведение. Отклоненията обаче своевременно са били отстранени. БНБ е успяла да снижи темповете на ръст на кредитите за частния сектор до определената граница от 24%, отчитат още от ведомството на Искров.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
27-04-2007 - 10:20:07
Глобал,
Не възнамерявах да ти пълня градината с камъни :-))).
Прочитайки написаното вчера си давам сметка, че не звучи задължително иронично-закачливо, каквото беше замислено.
За което се извинявам.
Иначе нямам нищо против д аме критикуваш за изнесени данни или за мнения по същество. Знам, че ако се наложи, ще го направиш в подходяща форма и това е напълно достатъчно.

В последните дни става вече твърде ясно, че страната не върви много на добре, поради което видимо ми е криво. Който не е чул, скоро ще чуе! То и без това от тази сутрин вече си е обществен скандал.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
27-04-2007 - 10:41:51
4овек,
Искам да споделя няколко думи по темата : "Мотивираща" среда.
Пак не съм бил достатъчно ясен. Ама, да знаеш, че за това вина имаш и ти :-)))
Помниш ли, когато преди две години настойчиво те убеждавах да ми дадеш някакви напътствия за кратко, ясно и еднозначно изразяване. :-)))
А ти - не, та не :-)))

При използането на това понятие в никакъв случай не игнорирам парите като фактор, но те задължително не са на първо място. Да, присъстват, но да се внимава! Вторачването в тях (само в тях) е път за никъде.

Мисля, че оттук нататък не е необходимо да опитвам да дам някакви дефиниции.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
27-04-2007 - 10:44:29
Понеже никой не прави коментар на подчертаното в червено, ще започна аз:

Прави ми впечатление изказването на Хампарцумян, който свързва (не)повишаването на цените на недвижимите имоти с проблемите на банките.
Всъщност за първи път срещам изказване на банкер, който свързва повишаване или понижаване на цените на един отрасъл от икономиката, с банковите резултати. Разбира се, възможно е думите му да са изкарани извън контекста, и да не е искал да каже това, но аз считам, че той го е казал. Това означава, че кредитната експозиция на ръководената от него банка ( Уни кредит - Булбанк) е силно насочена към сектора на строителството и недвижимите имоти. (Само че това би трябвало да го имат в банков надзор като класификация на кредитите.) Което означава голям риск за нея. Но все пак е Мега-банка.
На второ място: Явно сектора на НИ е вече под наблюдение. Макар че няма как да не е, след като е отрасълът с най-големи чуждестранни инвестиции.
На трето място: Резултатите на банките за силно зависими от положението на пазара на НИ.
На четвърто място: Изненада!!! Никога досега не бях смятала, че банките имат интерес от повишаване на цените на НИ.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход