Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първият фундаментален анализ на цените

Публикувано от Bonita 
ven
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 09:34:23
Ами ако един хубав ден една панелка земе та се разпадне smiling smiley, какво ли ще стане с цените им като цяло. Не съм видял някой да ги санира тез панелки напоследък. Щот поставянето на топлоизолация не е саниране, или бъркам?

Нали те си имат там някакъв срок на годност. Може би 4овек може да даде повече технологична информация.

Пазара на жилища е много навързан и ако някъде има срутване(на цени) то ще афектира целия пазар в една или друга степен. Като почнеш от парцели, къщи, панелки, ново стройтелство и т.н.

Шанс да не си губят цената остава главно в уникални имоти.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 09:42:35
Човек,
Да видим кой е виновен.
Ще изброявам само мениджърски позиции.
пряко отговорни
1 кмета на средец, който не е знаел, че на 100 метра от офиса му се разрушават стени на сграда продадена миналия месец от неговата институция. За това, че тази сграда е била негова и безстопанствена години на ред.
2 собственика, който е решил да прави нещо без разрешение и проучване какво може да се случи.
3 управителя на фирмата изпълнител - не е проучил за какво става въпрос и какви са рисковете.
4 шефа на обекта - чули скърцане и си тръгнали час и половина преди края на работното време. Не е предприел мерки за известяване.
5 Старшия от тримата охранители, които са избягали непосредствено преди сриването. Но са забравили да спрат движението около улицата. 3 човека може да го направят за 2 минути в тази тясна улица.

косвено отговорни
1. шефа не кмета на община средец - допусналр е такъв безхаберник на отговорна позиция. Този неземен герой знаем кой е.
2 вносителите на закона, който ще оневини изброените 5 мениджъри и ще ги пусне с по 1000 лева глоба.
3 тези които са гласували този закон.
Този закон позволява на хората да са безотговорни.

както виждаш посредственоста е по всички етажи на мениджмънта. От охранителя до законодателя.

моля оспори ме с адекватни тези или факти а не с някакви размити обяснения - виж ме колко съм знаещ и разбиращ и ти не си в час.

За Била какво да кажа - пак посредственост. Неможе да ме оборваш със аргументи подкрепящи мойта теза.
Ако тогава имаше смъртен случай може би тогава министърката щеше да се разтича с проверките и тези момичета щяха да са живи сега.
Ето това е цинизъм. Цинизъм в крайна форма. Този министър ако беше във франция щеше днес да е безработен. След него кмета на общината. Да продължавам ли....
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 09:46:29
Не бих заложил, че точно панелка ще вземе да падне. Това са твърде апокалиптични сценарии, не вярвам нещо такова да стане причина всички да спрат да купуват, само защото някой не си е свършил работата и определена сграда е била некачествено изпълнена, или върху слаби основи или нещо друго. Спекулантите могат и да се уплашат, но пазара на имоти по начало е доста инертен, а и какъв процент от покупките са били на спекуланти и в кои райони?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-09-20 09:47 от Boby.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 10:37:27
Huba-Buba,

Относно:

"Ето това е цинизъм. Цинизъм в крайна форма. Този министър ако беше във франция щеше днес да е безработен. След него кмета на общината. Да продължавам ли.... "


Много лесно се палиш.
Откъде накъде си мислиш, че "този министър" примерно в Германия ще си подаде оставката?
Ето малко материал за размисъл:
[www.tagesspiegel.de]
[www.wsws.org]

Обърни внимание каква е рекламата:"Das Freizeitparadies mit den guenstigsten Preisen". So warb die Eislauf- und Schwimmhalle in Bad Reichenhall im Berchtesgadener Land um Besucher

[www.wsws.org]

А тук обърни внимание на:"Doch die oertlichen Politiker weisen fraktionsuebergreifend jegliche Verantwortung fuer das Unglueck weit von sich."


Та идеята ми е, че трагедии стават навсякъде и хората обикновено се измъкват, прехвърляйки топката на другия.










Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-09-20 10:40 от Peter123.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 10:57:19
ок обаче:
Quote

цените на панелките и ЕПК просто следват пазарната цена на новите кооперации
Това е все едно аз да си купя 30-годишен Мерцедес за 70 000 лева щото новите билио 80 000 eye popping smiley Ами ако си бях купил за 200 000 в сградата на Хрисома!!!
Изобщо така може да се разсъждава до безкрайност. Става дума че по всяка вероятност ще се очаква от лалугерите и тяхното антипазарно поведение да превърнат срива на пазара в бавна рецесия или пък да задържат цените високи. Въпросът който е важен е защо лалугерите са именно български феноменл Някой да е чул за класа от американски лалугери?
Според мен това се дължи на факта че 50 години хората са учени да си крият богатството и да го държат под дюшека и не знаят какво да правят парите си, т.е. нямат инвестиционна култура. Повечето финансови инструменти са им чужди и затова недвижимия имот е единственото което им се вижда достатъчно сигурно и перспективно, а освен това в публичен план остават анонимни, не е като да отвориш магазин или офис. ТОва е също важно за нашата народопсихология, същия тип хора са крили всичко което имат първо 500 години от едни после 50 години от други, е, как да не станат лалугери :} И като се прибави инфлацията от 97 година е ясно какво решение ще вземат.
Знам че цената се определя от търсенето и предлагането, но все пак има такова нещо като себестойност, и когато цената е много над нея можем да говорим за някяква спекулативност на пазара. Може да се очаква че при намаляване на търсенето / а този процес вече е в ход/ цените ще стигнат и дори ще паднат на места под себестойността. Тази огромна гилдия от предприемачи и всички свързани с тях сектори от пазара ще продължи известно време да предлага жилища със същия темп и при намаляло търсене ясно какво ще се случи.. Нека 4овек тука да се изкаже как смята 4е ще се развият събитията при подобен сценарий.
Ина4е не смятам че брокерите са някакво гадно племе, поне когато купувах се опитаха съвсем коректно да ме осведомят за тенденциите на пазара и да ме посъветват. Поже би и затова си свърших работата с тях за 2 седмици и бяхме доволни един от друг.
Аре че и на работа трябва да се ходи... sad smiley
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 10:59:47
4ovek,

Има логика smiling smiley Сравняваме се с това, което смятаме, че сме - европейци (демек по презумпция "богопомазани", за което мисля, че цялата бяла раса ще си плаща, и то скоро!), без да си даваме сметка, че 4/6 от населелнието на земята живее по съвсем друг начин. Наскоро имаше много интересна статия от американски учен, един от основателите на теорията за устойчивото развитие (през 70-те някъде), където казваше, че ако китайците започнат да потребяват като американците, ресурсите на планетата изобщо няма да стигнат.

Но мисля, че така или иначе съзнаваме, че не сме Западна Европа, така че можем спокойно да си се заробим и за по-нисък стандарт. Пропорционално. Макар че ще се приближаваме до стандарта на ЕС, но процесът иска време, все пак.

Е, ако сме живи и здрави след 10-ина години, пак да си пишем smiling smiley Да видим какви ще бъдат резултатите от проучването на НСИ за степента на задлъжнялост на домак. бюджети тогава.

Klara,

Мисля, че Тинки е прав - във форум със затваряне и триене няма да се решат противоречията, пък и не само във форум. Не можем да забраним на когото и да било да си казва мнението, макар че наистина е заредено с отрицателна енергия и злоба. И не крия, че мен лично ме обиди жестоко подозрението, че съм двулична и пиша под чуждо име, за да защитя себе си. Но пък "Прости им, Господи, те не знаят какво правят!".

Но можем просто да ги игнорираме от дискусията и така мисля, че нещата ще се уравновесят.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 11:16:22
pichaga1,

Вярно, че може много да се разсъждава, но сравнението с мерцедеса не е много коректно. Кривата на амортиацията за кола и къща/сграда е съвсем различна. Така че един 30 годшиен Мерцедес не може да се сравнява с една 30-годишна сграда. В Брюксел, например, има сгради по над 100 години, които с добра поддръжка в момента отговарят на всички съвременни критерии за сгради.

За отколненията на цената от себестойността мисля, че Boby е прав. Няма правило, което да казва до колко може да се отклони и в каква посока - зависи от състоянието на пазара.

А за класата на лалугерите си прав, но причината (освен в народопсихологията, което си е така) според мен основно е в състоянието на собствеността. Ако тези хора бяха притиснати от ипотечни вноски и преспектива банката да обяви жилището на търг (в краен случай), за да си осигури вземанията, никаква народопсихология не може да ги накара да не продават, колкото и да им се иска.

За новото строителство - наскоро тази тема Potential_buyer постна интересни данни на НСИ, които до 2005 година показват задържане на темпа на наситеността на населението с жилища специално за София (показател брой жилища на 1000 души население)

Линк: [forum.imoti.net]

Просто много силна е още миграцията към София - за мен това е обяснението на този изненадващ факт.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 12:00:30
Pichaga1,

Това за алтернативите за влагане на свободни пари сме го дискутирали нееднократно в този форум smiling smiley Даже имаше една тема от ФИШ навремето, нещо от сорта "Има толкова алтернативи на инвестициите в НИ". Но така и не видяхме наистина разумна алтернатива, която да не предполага специално образование и познания (нещо, което масовият инвеститор по подразбиране няма). Ако имаш свежи идеи по въпроса и желание, моля да ги споделиш smiling smiley

За ниската инвестиционна култура си прав, но не мисля, че е типична само за БГ. Според мен тя донякъде обяснява бума на НИ в развитите страни през последните години (като следствие на няколко краха на фондовите борси и отдръпваето на масовия инвеститор).
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 15:32:18
Joan,
Извинявам се че отварям теми дето вече сте ги дискутирали просто не съм бил във форума по това време, sorry.
Не е нужно човек да е вманиачен на тема световна конспирация за да види, че в момента се създават психози за да се накарат хората да си изкарат свободните пари, останали след инфлацията, и да задлъжнеят под някаква форма. Затова и изобщо се регистрирах във форума за да кажа че в това отношение вашите виртуални противници според мен са прави. И взаимните обиди само замъгляват дискусията.
Ако един човек има жилище без да го изплаща, той може да работи, може и да не работи за определен период от време, и никой освен неговите собствени нужди не може да му каже какво да праве с живота си. Смяташ ли, че управляващите имат нужда от такъв човек?
Друг пример - човек без постоянна работа, без постоянни доходи и без постоянно местоживеене. Такива са хиляди в България. Как да сложиш хомот на врата на такъв човек?
Съвсем друго си е семеен с две деца, кола на лизинг и ипотека. Такъв си го хванал за топките до пенсионна възраст. Това е и целта на задачата.
Затова и е нужна кампанията с ипотеките - за да задлъжнеем дори и да нямаме непосредствена нужда от жилище - това било инвестиция, втори дом и прочие бабини деветини.
И на лалугерите ще им намерят колая - постепенно вдигане на данъците на земите и имотите, докато почнат да се оттървават от излишните си блага. Така е устроен капитализмът, че много малко хора могат да бъдат истински свободни, останалите работят от люлка до гроб.
Мисля че това е нужно да се знае като се правят прогнози. Това не е параноя в стил "матрицата", просто тези реалности са ясни за всеки с малко акъл в главата.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
20-09-2006 - 15:47:40
Това сме го коментирали много пъти и мисля че е ясна целта. Само дето не съм съгласен че това е непременно някаква конспирация. Просто това е метод за въвеждане на ред в едно общество. Аз като човек, потърпевш от безотговорността и тарикатщината на някои съседи във входа, смятам че поне 90% от хората имат нужда точно от това - хомот на шията и бой през ръцете като им шавнат ръчичките.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход