Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

2012 Преглед на печата

Публикувано от TZARS 
Re: 2012 Преглед на печата
18-06-2012 - 08:49:52
avatar
Ръководителят на Световната банка Робърт Зелик заяви, че оглавяваната от него международна финансова институция увеличава помощта си за банковата система на България и се опитва да предотврати недостиг на кредити в Югоизточна Европа.

Зелик: Увеличаваме помощта за българската банкова система

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: 2012 Преглед на печата
19-06-2012 - 11:53:02
Гърците май пак минаха метър :]
Re: 2012 Преглед на печата
22-06-2012 - 15:12:12
Българите купуват в Гърция. Статията.
Re: 2012 Преглед на печата
23-06-2012 - 15:12:26
Цените у нас наполовина спрямо ЕС
[banks.dir.bg]

Рррррррррррррррррррррррррррррррррррррръст на половинките
Re: 2012 Преглед на печата
25-06-2012 - 21:00:55
Re: 2012 Преглед на печата
26-06-2012 - 12:11:19
[www.capital.bg]
Верно ли е почнал.
Re: 2012 Преглед на печата
04-07-2012 - 22:22:42
Re: 2012 Преглед на печата
29-07-2012 - 23:46:36
Re: 2012 Преглед на печата
01-08-2012 - 18:55:10
Чакат ли ни войни за вода?
01 август 2012


Човечеството се увеличава с главоломна бързина. Същевременно поради климатичните промени пустините се разрастват, а ледниците се топят. Водата не достига. И именно за нея ще се води войната на бъдещето.

От хилядолетия насам държавите воюват за суровини и редки метали като златото, петрола и диамантите. Питейната вода играе по-скоро второстепенна роля, но това много скоро може да се промени.

В средносрочна перспектива опасността от бъдеща война за питейната вода нараства, констатира проучване на Държавния департамент на САЩ. Като особено голяма роля играят два фактора - нарастването на световното население и климатичните промени. ООН изчислява, че през 2040 година населението на земята ще стигне близо девет милиарда души, а запасите от питейна вода ще удовлетворяват потребностите на едва 70 процента от хората. С други думи, водата ще се превърне в рядка и скъпоценна суровина подобно на златото, петрола и диамантите.

Кои са конфликтните зони?

Опасността от война за водата нараства най-вече в Близкия изток, смята политологът Ашок Свейн от университета в Упсала. Израел води от години спорове със съседите си за питейната вода от поречието на река Йордан. Най-големият конфликтен потенциал в региона обаче произтича от реките Тигър и Ефрат. Турското правителство планира изграждането на 22 язовирни стени в югоизточната част на страната. Девет от тях вече са готови, а това засилва опасността от евентуален конфликт между Ирак и Турция в бъдеще.

Сходна е ситуацията и по поречието на Нил. Етиопия страда от хроничен недостиг на вода и по тази причина наскоро инициира проект за снабдяване с вода от Нил. В миналото бившият египетски президент Хосни Мубарак постоянно заплашваше с война, ако Етиопия започне масово да използва водите на Нил за напояване. Както смятат експертите - след края на политическите борби в Египет не е изключено напрежението между Кайро и Адис Абеба да ескалира. 30 процента от египтяните преживяват от селското стопанство, което е немислимо без водата от Нил.

Китайската заплаха

Недостигът на питейна вода се превръща в сериозен проблем и за Китай. Страната с 20 процента от световното население разполага с едва осем процента от запасите питейна вода. Китай планира изграждането на гигантски язовирни стени, които ще осигуряват 140 000 мегавата електрическа енергия от поречията на Меконг и Брамапутра.

Разположените в долното поречие страни гледат със загриженост на тези проекти: Виетнам, например, се опасява от интервенциите по река Меконг, а Индия съзира опасност за бързо нарастващото си население от изграждането на язовирни стени по поречието на Брамапутра. Ситуацията се усложнява и от факта, че между държавите няма споразумение за разпределението на водните ресурси.

"Прогнози за това кога може да избухне "водната" война засега не могат да се правят. Едно изявление в пакистански вестник обаче подсказва, че този миг ще настъпи и то скоро", казва експертът Свейн. Той има предвид следното: "Пакистан трябва ясно да заяви на Индия, че война за питейната вода е възможна. И този път това ще бъде ядрена война"
Re: 2012 Преглед на печата
03-08-2012 - 09:05:09
Пет града в САЩ в които жилището струва колкото кола

За много американци притежаването на жилище е въплъщение на американската мечта. В градове, където цените на имотите се сриват, а незаетите жилища достигат двуцифрен процент, медианната цена на жилищата в момента е еквивалентна на нова американска кола, с разликата, че е малко по-рискова инвестиция, пише NBC News.

Наречете го мрачната страна на американската мечта. Но ако имате възможността да купите само едно от двете – кое щяхте да изберете?

В ударените силно градове, защо ви е да притежавате жилище, когато можете да наемете такова, без риск от публична продан, ако останете без работа. Или ако за същите пари можете да си купите нова кола, бидейки изправени само срещу риска лизингодателят да си я вземе и при далеч по-малко усложнение за кредитното ви досие в сравнение с публичната продан. Въпреки че цената на колата няма как да расте, обезценката й е далеч по-предвидима и управляема от тази на ново жилище.

„Покупката на жилище на повечето места в страната е рисково“, коментира главният икономист на имотния сайт Trulia.com Джед Колко. Сред високорисковите градове са Детройт и Янгстаун, Охайо. И докато не се възстанови трудовият пазар на тези места няма шанс и за възстановяване на жилищния сектор.

„Градовете с негативна история по отношение на загубата на работни места вероятно няма да станат свидетели на големи повишения дори тогава, особено ако нивото на вакантни жилища продължи да е високо“, коментира Колко.

Това е особено валидно за Мотор Сити (б.р – Детройт), който отчита задълбочаване на жилищния ад в последните години. Много е изписано за индекса на мизерията в Детройт и за шансовете за оцеляване в град с огромна безработица, високо ниво на престъпността и градски услуги, които са под значителни бюджетни ограничения. Въпреки това, тези които търсят изгодни сделки на имотния пазар, могат да намерят такива в Детройт.

Ето градовете, където според NBC цените на жилищата са по-ниски от автомобил.

1. Детройт

Медианна офертна цена на жилище: $21,000
Кола със сравнима цена: Chevy Malibu ($21,000)
Промяна в цената на жилищата (годишна база): 5.2 процента
Медианен годишен доход на домакинство: $29,447
Безработица: 9.9 процента

Властите в Детройт са ангажирани с намаляването на разходите и осигуряването на по-добър стандарт на семействата и бизнеса в града. Местната автомобилна индустрия се възстановява, особено Chrysler, който се върна от оня свят. Някои може да сметнат годишния ръст в цените на жилищата като положителен знак за бъдещето на Детройт. Но негативно настроен икономист би казал, че това е съживяване на мъртвец. Безработицата е висока, населението намалява, а през 2010 едно на пет жилища бе празно. В дългосрочен план това ще окаже допълнителен натиск над цените на жилищата.

2. Флинт, Мичиган

Медианна офертна цена: $31,950
Кола със сравнима цена: Chrysler 300 ($31,950)
Промяна в цената на жилищата (годишна база): няма данни
Медианен годишен доход на домакинство: $28,835
Безработица: 8.9 процента

Според Колко от Trulia и Детройт и Флинт изпитват огромен спад в цените не заради свръхзастрояване, като Флорида, а заради дългосрочната тенденция на спад в заетостта, съчетана с намаляване на населението. Което е по-лошо, Флинт страда и от значително ниво на бедност, като над 44% от населението има доходи под 25 000 долара годишно.

3. Гари, Индиана

Медианна офертна цена: $39,900

Кола със сравнима цена: Ford Expedition ($39,900)
Промяна в цената на жилищата (годишна база): - 7.5 процента
Медианен годишен доход на домакинство: $27,367
Безработица: 8.5 процента

В Гари, както и в повечето други градове с проблемни имотни пазари, заетостта, или по-точно липсата на възможности за такава, е ключът към възстановяването на имотния пазар. Настоящият висок процент на безработица не е историческо изключение – В Гари и преди десетилетие тя бе висока. Голяма част от населението живее при едни от най-лошите нива на доходи в страната, като 46,5% имат доходи под 25 000 долара годишно. Подобни данни показват, че местният бизнес може да има трудности да изведе града от рецесията.

4. Редфърд, Мичиган

Медианна офертна цена: $40,000
Кола със сравнима цена: Ford F-450 ($55,000)
Промяна в цената на жилищата (годишна база): 5.2 процента
Медианен годишен доход на домакинство: $52,573
Безработица: 9.9 процента

Редфърд не е голям град, но едно на всеки 159 жилища е в процес на публична продан, което е най-лошата пропорция от градовете в нашия топ 5. Сградният фонд е и доста стар, като голяма част от жилищата са строени в годините след Втората световна и са скъпи за поддръжка. Подобно на Уорън, цените на жилищата са на 38,5% под пика. Добрата новина е, че със среден годишен доход от 52 573 долара, градът е доста по-добре от много от съседите си.

5. Уорън, Мичиган

Медианна офертна цена: $49,900
Кола със сравнима цена: Lincoln Navigator ($59,900)
Промяна в цената на жилищата (годишна база): 6.5 процента
Медианен годишен доход на домакинство: $46,247
Безработица: 9.9 процента

Водещата от няколкото добри новини за Уорън е сравнително ниската пропорция на вакантните жилища, която предполага, че градът е преживял по-слаба вълна принудителни изпълнения в сравнение с много други градове в Мичиган. Въпреки това, цените на жилищата паднаха с над 35% през последните пет години, по данни на Trulia, което предполага, че доста собственици на жилища имат проблеми, но се държат с надеждата нещата да започнат да се подобряват.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход