Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София

Публикувано от Angel_80 
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 16:43:58
Истинска е, не че това ми помага.
А за активите както писах не е много добре ситуацията. За чужбина, майка ми е в Италия, мислех да ходя там при второто ми съкращение, но и там за хора не знаещи италянски работата не е в изобилие, а и заплащането май няма да е много по-добро. Ох почвам да работя, че с това писане и работата ми изостана, а тя ми е жизнено-важна.
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 16:49:48
Сиде, къде си бре, успокой момчето! Е сега е момента да покажеш потенциал......
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 16:54:59
avatar
Аз не знам каква е процедурата, тук има хора юристи, които ще разяснят, но принципно ипотеката следва имота. Т.е. да кажем аз ако се съглася да го купя и имам парите кеш, аз трябва да платя на банката главницата на ипотеката ти и евентуално ако има наказателни лихви (май вече няма такива) и банката заличава ипотеката, а аз придобива имота. Това ли е схемата? Но принципно банката ще те пусне ли толкова лесно, защото все пак си подписал договор за ХХ години и банката ще загуби приходи от лихвите, ако ипотеката се изплати предсрочно. Освен това имота ако 2007ма е бил по-скъп отколкото е сега, което е много вероятно, цената която ще можеш да му вземеш ще е под главницата, тъй като предполагам, че първите години от погасяването на ипотеката си плащал основно лихви, с други думи ако главницата ти е 50К евро на този етап (ако изобщо) ще можеш да продадеш апартамента за 30К евро и ще ти останат 20К да дъжиш, т.е. ипотеката няма да може да бъде заличена и купувача никога няма да се съгласи хем да даде пазарната цена в кеш, а пък и да му виси ипотека на имота. Тези числа са много условни разбира се, но дори и най-големите ъпари признават за спад от поне 30% от пика на цените. А ти за 4 години е изключено да си погасил 30% от главницата по ипотеката си. Така че според мен остава варианта да го продадеш за 0 евро с ипотеката, но не мисля че някой ще го купи, защото ти си го купил скъпо и сега жилището струва по-малко, т.е. купувача няма никаква сметка. А ако спреш да плащаш и го върнеш на банката, тогава тя ще го продаде по нейните си условия и пак ще имаш да плащаш разликата, която не е малка плюс лихвите ! (това е най-лошия вариант), т.е. ще плащаш за глупостта си. Но все пак изникват въпроси при какви условия и лихва и дали при прреговорите с банката ще получиш по-добри условия от ипотечен кредит, който имаш сега, което много ме съмнява. Най-грубия за теб вариант ще е банката да го продаде да ти представи разликата плюс лихвите и да ти каже плащай я, ти нямаш пари кеш и следва запор на част от заплатата. Изхода според мен е да си вдигнеш доходите, което също не е никак лесно. Кофти ситуация.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-06 17:01 от gekko.
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 16:56:41
avatar
Две ипотеки на един човек е градска легенда.При това от най невъзможните.Каква ще е заплатата която е показана, за да има обезпечение.Че и две съкращение, че и малко дете.Остава и някоя болест да се вмъкне, та да се завърши драматичното развитие.
Или поне обир на единия апартамент.
Има достатъчно гадни ситуации, за да се измислят допълнително.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 17:04:29
avatar
За това че са две е малко подозрително, но една по схемата "Па-па-па-па-па-па - ние не се интересуваме от вашите доходи и финансираме на 100% вашето жилище". и без доказани доходи не беше проблем :-)
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 17:04:30
avatar
Quote
gekko
Аз не знам каква е процедурата, тук има хора юристи, които ще разяснят, но принципно ипотеката следва имота.......

Деко, похвално е когато си признаваш, че нямаш опит с подобни ситуации. Много твои колеги правят изказвания, без опит зад гърба си. "Скачате" върху Камелия и други форумци (брокери), но те имат прекарани поне десетина подобни врътки и са наясно с технологията на процеса.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-06 17:05 от TZARS.
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 17:06:35
avatar
Добре и каква е технологията? Някой знаещ ще разясни ли?
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 17:26:27
Няма проблем да има две,три и т.н. ипотеки.Зависи за по колко пари са.Преди минимумът за ипотека беше десетина хиляди евро.Може да има пет имота и по една ипотека върху всеки един от тях.

В случая обаче мисля,че някой просто ви предизвиква да види колко глупости на единица площ може да съберете.И като гледам,има вече особено надъхани участници.
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 18:11:08
Не е толкова трудно да се получат 2 ипотеки. Чистия ни доход в момента на втората ипотека беше 3800, на мен и съпругата ми. Общо сумата на 2-те ипотеки беше 60000 евро, по 30000 на двата апартамента, др. пари бяха спестени пари с помощ от родителите ни, второто жилище беше предназначено именно за тях, като станат пенсионери да ги вземем при нас, но уви няма да стане така. Дори не само 2-те ипотеки, а и лизинг за кола получихме, но в последствие и нея ми взеха, но само няколко месеца е изплащана и не е толкова голям проблем само първоначалната вноска изгубих плюс 7 вноски. За съжаление в момента доходите на семеиството са почти 2 пъти по-ниски. За уволненията веднъж ме съкратиха началото на 2009, в началото на тази пак ме съкратиха защото фирмата ни се сля с още една и доблиращите дейности бяха разчистени, за съжаление и аз. В момента работя пак по същата специалност, но не със същите доходи за съжаление. Майка ми която беше едно допълнително перо в приходите и тя почна да получава доста по-малко след кризата.
Re: Кога може да се очаква ръст на цените на апартаментите в София
06-07-2011 - 18:13:07
avatar
Ситуацията наистина е доста неприятна, за да предизвика дори и съмнения в нея, но... е напълно възможна.
Въпросът вече не стои в това, ще има ли загуби, а как да се минимизират те и да не се позволи да продължават да растат във времето.
Една продажба на излишното, донякъде би закрепила нещата, но пак си има твърде много неясноти, за да се каже, че би решила проблема.
Зависи си от стойността на ипотеката и текущата цена на имотите към момента. Текуща, а не офертна, защото определено има разлика между тях. Имотите са доста инертни стоки за продажба, като всеки един опит тя да бъде ускорена във времето води до сериозен спад в цената, която може да се вземе за тях. Втората им лоша черта е, че са недвижими стоки - не можеш да ги занесеш до пазар, на който има търсене за тях.

Така че... хващай калема и смятай - колко ще са ти загубите ако продаваш и колко, ако банката ти ги продава.

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход