Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?

Публикувано от antoninus_pius 
Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 06:50:48
Тъй като Status пусна един много интересен линк, че през 2012 може да се очаква нова вълна на поевтиняване, какво ви е мнението - дошло ли е време да се закупува НИ в голям град с цел инвестиция - за лично ползване е ясно, че когато нуждата принуди (раждане на дете или дудненето на половинкатаwinking smiley ) моментът е настъпил. Визирам само с цел инвестиция. Ако да/не - то защо. И ако да - следва ли да се тегли кредит или да се кешира, а парите да стоят на влог за черни дни?! Също така ако да - то какво - панел, ЕПК или ново строителство.
Ако се вземе сега с цел отдаване под наем очаквате ли, че би било по-добра инвестиция сега или си струва да се изчака до 2012? И какви са според вас тенденциите за следващите 1-2 години? smiling smiley
Не смятам лично да закупувам НИ до 1-2 г. (в кеш или на кредит), просто гледам нагласите на съфорумците. *bow*
PHD
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 09:15:51
Не само следващите 1-2 години, а по принцип инвестиране в НИ в България на този етап - забрави. Дори и да паднат още цените (което ще се случи), според формулите на доходността няма как да стане. В този форум, доста хора много добре са анализирали това, но бих добавил само следното: Всеки бизнес съществува заради клиентите. В този случай "клиентите" са в явен дефицит. Ако в някаква перспектива това се промени, тогава трябва да се развие специализиран пазар на НИ, който има специфичен профил - "рентал". За сега няма такива изгледи.
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 09:22:05
avatar
Има единствено смисъл, ако разполагаш с информация с която другите на пазара не разполагат, и успееш правилно да се възползваш от нея.

/Примерно, за избор на евтин парцел, на място където след година-две ще има крупни инвеститорски намерения за инвестиране в производство. ( Подобна информация имат малцина, останалите само гадаят. )/

За рентиерство... къде ще е миграционният наплив? Около заводите ( че то не останаха вече такива ), около ВУЗ-овете ( изтъркано и ненадежно, с появата на метрото и достъпноста на личният автомобил )... там подвижните пясъци са много и докато се усетиш, може да се окаже, че си се окопал с непродаваем бетон до ушите.

Недвижимите имоти са доста инертен пазар, със слаба ликвидност, което предполага един много внимателен подбор, при решение за инвестиция. Но.. инвестиране при падащ пазар си е все едно да се качиш на Титаник, знаеш накъде си тръгнал, но не знаеш дали ще стигнеш.

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 09:48:07
PHD,
Аз не съм сигурен, дали за големите градове ще отговаря на формулата за 100-120 наема. По-скоро мисля, че формулата ще е за 140-150 наема. Според мен да имаш 1 апартамент за под наем е неособено смислена инвестиция, 1 етаж е доста по-добър вариант (също и къща, но това е доста скъпо).

Valsodar,
съгласен съм, че ако имаш вътрешна информация щеше да си на кяр но с такава са малко хора наистина. Иначе аз смятам да изчакам още някоя и друга година, тъй като в момента ценните метали се очертават да са по-печеливши. Намислил съм да наблюдавам пазара на НИ в следните 1-2 години и тогава ще видим накъде духа вятъра.

Имам 1 въпрос, който ме вълнува, макар да излизам от темата - има ли по-голяма възвръщаемост в закупуване на земеделска земя и отдаване под аренда спрямо закупуване на НИ и дискутирано ли е някъде във форума. И къде очаквате по-висока възвръщаемост в следващите години?
*drunk*:
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 10:00:16
avatar
Земеделска земя - зависи от цената й, от възможноста за окрупняване ( с цел механизация и напояване ) , вид на почвата, регион ( цигани или работливо население ) - факторите там са много и най-добре с тях са запознати земеделските производители.
Може да вземеш пълен пущиняк, а на негово място да се появят чудни лозя с добра доходност, ако си имаш хабер от винарство и нужните средства за инвестиране през първите 5 години. Земеделието не е за подценяване, стига да се инвестира с усет и ум.

А за ценните метали... ако реша да се насоча там, бих избрал стратегическите за идният век суровини.
Платината е била много евтин метал преди появата на катализаторите.

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
PHD
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 10:16:38
Да, формулата 100 -120 наема е пресилена. По-скоро около 150 - както казваш. Проблемът е, първо, че тя още не е достигната, и второ - нещата у нас имат само пожелателен характер, в смисъл сигурно знаеш колко ненаети апартамента има в София.

Да за земята - Добруджа може да ти е потенциалния таргет. Трябват ти обаче някакви знания.
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 10:17:46
avatar
земеделска земя...
окрупняването и е трудна работа защото големите масиви са изкупени.
Но ако искаш да я работиш практиката е договаряне с едрия земевладелец... като той ти дава за ползване някъде парче земя равносилно на твоите разпръснати. На него също му е по изгодно така, защото ако нивите те и са пръснати из масива му пречиш, а и той е длъжен да ти осигури път до тях.
за земята ма рента средно 20 лева месец... ако имаш повечко можеш и за еропачки да кандидатстваш...
прави сегашните цени за земя... е просто грехота да не се купуват. Според мен цените ще скочат и пет пъти дори... в обозримо бъдеще.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 10:25:57
Quote
valsodar

Може да вземеш пълен пущиняк, а на негово място да се появят чудни лозя с добра доходност, ако си имаш хабер от винарство и нужните средства за инвестиране през първите 5 години. Земеделието не е за подценяване, стига да се инвестира с усет и ум.
Това май не е съвсем така,защото има ограничаване на лозовите масиви по отношение на тяхното увеличаване!Имаме квоти за лозови масиви и ангажимент да не стават повече!Затова някои винари за да докажат по-голямо производство арендоват стари лозя,които даже не обработват.Щото в масовите питиета ферментиралия гроздов сок е представен символично!
Наистина земеделието не е за подценяване и даже ми се струва ,че това е единствения сектор,който би дал развитие на страната ,на фона на стремително увеличаващия се дефицит на храни в света.

Доходността от аренда на 1 добруджански декар в момента е 20 %.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-29 10:56 от фло.
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 11:02:24
Не не е време освен ако не разполагаш предварително с информация която ще доведе до поскъпване в даден район.Предполагам става въпрос за София.За да растат цените трябва да има приток най вече на млади хора които създават семейства тук.За дойдат хората трябва да има работа и то платена.Безсмислено е да идваш в София за 700-800лв ако да речем в Благоевград Плевен Враца или Монтана вземаш 400-500лв.Освен това София става все по отвратителна за живот и транспорт.Като прибавим и проблемите с раждаемостта и циганизацията работата е ясна.Колкото и да плюят по панелките в рамките на нашия живот те няма да паднат.Може би ще мизерясат още но няма да паднат.Слагаме и презастрояването.Цели квартали като Лозенец Бели брези Борово са тотално осрани с маломерни нискокачествени шарени боклуци които не стават за живеене и никой нормален човек няма да купи.Така че не.Земеделската земя според мен е по доброто решение.Без апартамент в София може но без папо не.При цени 200-300лв декара без Добруджа и рента 20кинта инвестицията е добра.Като добавим и факта че в следващите пет шест години субсидиите ще се изравнят с европейските които са около 100лв колко ще стане рентата.Според мен поне 70-80лв на декар.Вследствие на това ще поскъпне и земята и ще отиде на 700-800лв за декар.Това ще се случи в следващите до максимум 7-8 години.Ако пък решиш да я обработваш още по добре.Живота извън София е по добър и спокоен.И не трябват много пари за да живее човек добре.
Re: Време ли е да се купува НИ с цел инвестиция?
29-12-2010 - 11:11:06
Quote
batko
При цени 200-300лв декара без Добруджа и рента 20кинта инвестицията е добра.Като добавим и факта че в следващите пет шест години субсидиите ще се изравнят с европейските които са около 100лв колко ще стане рентата.Според мен поне 70-80лв на декар.Вследствие на това ще поскъпне и земята и ще отиде на 700-800лв за декар.Това ще се случи в следващите до максимум 7-8 години.Ако пък решиш да я обработваш още по добре.Живота извън София е по добър и спокоен.И не трябват много пари за да живее човек добре.

Добре а как става цялата тази работа. Тук трябват много познания. Каква да е земята, кой ще ти я наема, няма ли мангасари да откраднат реколтата. Да кажем, да съгласен съм, че земеделската земя е добра инвестиция. Как да инвестирам?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход