Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Направи си сам" или един интересен модел ...

Публикувано от Svetlio 
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 10:37:59
Quote
dedo Mrazzz
................
ИЗТОК 102 = ОК (СТАРА) 102*black eye*


Тука направо избиваш рибата *drunk* Изток го приравняваш с Овча Купел....:} И едни оценки за отдалеченост...

Е, има и други куриози, но все пак е лична оценка. Не е длъжен за знае всичко за всички квартали. smiling smiley

Лично за мен единствено меродавен критерий за отдалеченост е "време за достигане пешком" (всички останали са относителни и зависят от много неща), ама авторът не го хареса smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-19 10:39 от Joan.
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 12:09:14
Така, не че ми помогнахте много, но все пак съм добавил нови критерии и съм съобразил някои виждания на Иванов, защото уважавам мненията на другите и специално неговите – разделил съм инфраструктурата, тъй-като обхваща много неща и би трябвало да влиае на оценката с повече показатели.
Ако сте в настроение или обратното – не сте, сега е времето да спорите и критикувате smiling smiley
За мен лично тези 18 критерия биха описали една локация на 100% като: качество, удобства, лични предпочитания, съвременен градски живот, социална и трудова дейност и прочие – Нещата който правят една локация желана или не и от там разбира се и нейната цена.


Качества на локацията

1. Инфраструктура 1 (Пътна мрежа, канализация, осветление, спирки на СГС) – Показателя е възходящ
Обуславя удобства и качества за пребиваване.

2. Инфраструктура 2 (училища, дет. градини, поликлиники, магазини, заведения и др.) - показателя е възходящ
Обуславя удобства и качества за обслужване и постоянно пребиваване

3. Комуникация (Връзки с различни видове общ. транспорт, публични заведения, пощи, каси, общини, доставчици на услуги, пазари и др обекти от комунално значение) – Показателя е възходящ
Обуславя удобства и качества за обслужване.

4. Квартал (възраст, ниво на обособеност смрямо инфраструктурата) – Показателя е възходящ
Обуславя комплексно качествата на инфраструктурата за удобно, пълноценно и функционално обитаване.

5. Населеност (гъстота на населеността за единица площ ) - Показателя е низходящ
Обуславя неудобството от превишена населеност във връзка със социалният и битов стандарт за пълноценно обитаване и пребиваване.

6. Въздух (чистота на въздуха, възд. потоци и циркулация на възд. маси) - Показателя е възходящ
Предпоставка за пълноценна почивка. Обуславя добро здр. състояние, особено при подрастващите.

7. Отдих (алеи, паркове и градини, зеленина) - Показателя е възходящ
Предпоставка за пълноценна почивка. Обуславя добро здр. състояние, особено при подрастващите. Намалява стреса и напрежението от активно ежедневие и напрегнат живот.

8. Чистота (в т.ч. обслужване и ест. разнасяне на прах) - Показателя е възходящ
Обуславя необходимо качество на съвременния градски живот.

9. Шум (транспорт, различни общ. заведения, социален) - Показателя е низходящ
Предпоставка за стрес, напрегнатост и липса на спокойствие. Неефективност на почивката и нарушаване на домашната атмосфера.

10. Развлечения (разв. заведения, спортни комплекси) - Показателя е възходящ
Предпоставка за пълноценно прекарване на свободното време.

11. Отстояние (разстояние между сградите – жилищни и не-жилищни) - Показателя е низходящ
Обуславя неудобства при обитаване на жилището. Нарушава и намалява личното пространство и семейната самостоятелност.

12. Паркинг (възможност за безпроблемно паркиране в т.ч. достъпни гаражи) - Показателя е възходящ
Обуславя удобства и функционалност при активно ежедневие зависимо от автомобил.

13. Отдалеченост от центъра с автомобил (за време) - Показателя е низходящ
Обуславя функционалност при активно ежедневие зависимо от автомобил. Намалява времето за придвижване – увеличава свободното време.

14. Отдалеченост от центъра с транспорт (за време) - Показателя е низходящ
Обуславя удобство при активно ежедневие. Намалява времето за придживване и увеличава времето за други дейности.

15. Етнос (населеност предимно с роми) - Показателя е низходящ
Предпоставка за намаляване личната култура и съвременен социален живот. Предпоставка за нарушено лично и семейно спокойствие. Препоставка на нарушаване на личната и семейна собственост.

16. Възрастова популация (възраст на местното население) - Показателя е низходящ, измерва се активна социална възраст – над 18г
Предпоставка за намаляване на активно и съвременно социално общуване.

17. Култура и обществено значение (наличие на обекти с обществено значение, социална култура) - Показателя е възходящ
Предпоставка за по-висока лична култура, лично и социално развитие

18. Лична оценка (лични предпочитания, сант. стойност) - Показателя е възходящ
Лична стойност. - Приятели, познати, съмишленици и прочие.



Низходящ показател – колкото показателя е по-висок, толкова оценката е по-ниска (слага се ниска цифра за високият показател)
Възходящ показател – колкото показателя е по-висок, толкова и оценката е по-висока (слага се висока цифра за високият показател)


Оценките остават от 1 до 10, тъй-като така диапазона (тоест личните предпочитания) е по-широк и удобен за оценка. Важността и обратно – маловажността на отделните критерии е компенсирана със бройка, тоест - увеличаване на някои критерии за по-адекватно измерване и постигане на по-реален, актуален и заслужен краен точков резултат.



И за да няма недоразумения – ако не ви пука за „метода на критериите“, то на мен още повече ми пука за мнението ви smiling smiley
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 12:51:44
Quote
nqkoi
... ПК са по-ниски и са взаимствани от вид побългарен пакетен повдигащ кофраж (ППК) който е по оригинал френска технология. Главната идея - плочите са предварително отлети и с кран се вдигат при ПКК, При ЕПК един кофраж една носеща стена. При пълзящия кофраж(ПК) всички плочи се влачат етаж от етаж нагоре, обаче слагаме повече желязо за бонус:
...

Лелеее, човече, голяма каша е станала. За "пакетен повдигащ кофраж (ППК)" не ъм чувал. Това, което описваш е ППП - пакетно повдигани плочи. Нямат нищо общо с пълзящ или катрещия се кофраж. Много ми е трудно да коригирам целия ти пост, просто са толкова омешани нещата, че няма накъде. Самият аз нямам особено задълбочени познания, а също и време де, затова не мога да ти пусна по-подробни и достоверни линкове, но тези би трябвало да ти свършат работа, колкото да се ориентираш за какво става въпрос:

[bg.wikipedia.org]
[paketi.hit.bg]
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 15:59:57
Повдигнат, наддигнат, пълзящ или припълзяващ - все тая. Остава в една категория (ПК) поради очевидната си разлика с тухла и панел и приликата си с всичките ПК ППК ЕПК ПКТ КАТ СОМАТ и прочие пълзящи
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 16:59:07
Абе тука сте се разписали все едно разберате от строителство. Има ЕПК, панел, няколко вида тухли. ЕПК и подобни, са комбиназия между добра земетръсна устойчивост и тухли/мечтата на българина/, затова са предпочитани пред панела, който е с най-високи противоземетръсни качества. На веселяците дето периодично крещят "Да се бутнат панелите" ще кажа, че те не се бутат, няма сила дето да ги разруши. В Грозни има панелни блокове улучени от по 10-15 авиационни бомби, които след това са ремонтирани и в тях живеят хора без да се страхуват, че ще падне. За панелът няма значение дали е добър или лош, той беше нарицателно при комунизма и няма как да се промени мнението за него, без никакво значение от реалността. Аз лично веднага бих се обзаложил, че по обективни характеристики стар панел е много по-дъбър от горният сегмент на новото, но не бих купил панел с цел търговия, защото има нещо наречено народопсихология, а с народопсихологията на българина се занимава психиатрията.
Тухлите са много видове и разликата между два тухлени често е по-голяма от панел-тухла. Аз лично съм много резервиран към тухленото строителство, а към новото тухлено изключително много резервиран.

Горното във връзка с темата. Хубаво нещо е да живееш на добро място, но още по-хубаво е да живееш в хубаво жилище. Никога за 4 членно семейство гарсониерата в Изток няма да е по-хубава от тристаен в Младост. За двойка пенсионери или ерген не е така, защото много не им трябва. Малко са и хората, които ще изберат неудобно жилище на локация вместо удобно в среден квартал и т.н. Изток е хубаво, но едно хубаво да те е артисала къщата зад кино Изток, пък по-друго хубаво ще дойде да живееш в двустаен без асансьор на четвърти етаж в блокчетата в ниското, дето до първата спирка на транспорта са ти 15 мин. пеша,
Та мисълта ми е, че е хубаво нещо локацията, но за нетърговски площи тя е допълваща към даденостите на жилището. Жилището е основното и от него се увеличава или намалява локацията, а не обратното. Ако трябва да го изразим процентно жилище 70%, локация 30%, като изключвам Центъра.
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 17:09:31
Другарю Иванов,

Сравняват се само сравними неща smiling smiley По подразбиране критериите и оценките на автора са за еднотипно жилище, (едно, дву, три и прочие стайно според нуждите, на различни места), тоест дали да е двустайно в Младост, ОК или Изток, иначе няма какво да се сравнява. И центъра не прави изключение. Познавам не едно или две семейства, които продадоха гарсониери в центъра и си купиха за същите пари тристайни/панелни в Люлин, Младост и Дружба.

По въпроса за панелите, обаче, си е така, ама няма начин да убедиш стадото winking smiley, пък и кому е нужно......
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 17:18:54
Quote
Svetlio

..............

За да е балансирана оценката, на отделните критерии се дават тегла. Тоест, вместо 2 инфраструктури, ако според теб инфраструктурата е по-важна от, да речем, възрастова популация, просто на оценката по този критерий даваш тегло 1,5, а оценката по възраст - 0,5. .

И колкото по-малко на брой са критериите, толкова по-лесна е оценката по тях и после обработката на данните smiling smiley Но щом не те мързи да работиш с 18 критерия за 30 района на София (някъде толкова са всички, ако не и повече), ок.
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 17:41:58
Quote
др. Иванов
Абе тука сте се разписали все едно разберате от строителство. Има ЕПК, панел, няколко вида тухли.
Да бе, добре че си ти да ни светнеш :]
Човекът се интересуваше от пълзящ кофраж (а може би ЕПК?) и затова съвсем накратко уточних, че това е различно от ППП, за да не изпада в заблуди, ако иска да купи. Опитах се да разгранича нещата, но дойде другарят Иванов и вместо това ги обобщи.
А това дали панелът е по-добро или тухлата и коя точно тухла са приказки от сорта "блондинките или брюнетките са по-красиви". По принцип съм съгласен с всичко останало, което си написал, но винаги трябва да се прави сравнение като се гледа конкретната сграда, не само типа на строителството и.
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 18:11:32
Аа не ме мързи, мога и с 25 критерия, стига да описват напълно локацията smiling smiley И аз предложих да има "тегла" за отделните критерии, но КАК ще се определят те - необходим е доста задълбочен анализ и дискусия. - А тук често дискусията се превръща в мерене на п.... smiling smiley Дано да е от прекомерните температури де..
За съжаление не може да се прави анкета, иначе щеше да е от полза.

Качества на жилището 70%, локация 30%... има мегдан за спор. Все пак супер жилище в лоша локация не е вариант, а обратното - лошо жилище в добра локация се преглъща по-лесно. Малко или много имаш възможност да подобриш жилището, до като за локацията нищо не можеш да направиш, дори да си служил заедно с кмета... хаха в случая примера е комичен smiling smiley Както и да е, могат да се вдигнат цифрите описващи "качествата на жилището" и така те да влиаят, но трябва да се задълбочи проучването на предпочитанията.
Re: "Направи си сам" или един интересен модел ...
19-08-2010 - 18:37:52
Все пак супер жилище в лоша локация не е вариант, а обратното - лошо жилище в добра локация се преглъща по-лесно.

Ако под лоша локация разбираш Фикултета може, но масово се продават жилища в центъра, за да се купят по-големи и удобни в по-лоши места или къщи на майната си. Аз съм живял до Президенството/от прозореца се виждаше/ на 5 етаж без асансьор и само с платен паркинг на метрото/ама го направиха като го продавах/, заобиколен от едвам живи бабички, които така и не събраха пари за общия ток и крушки, та все аз ги плащах. За мене това е негоден апартамент, въпреки супер топ локацията и го продадох. И няма как да ме убеди някой, че там е по-хубаво от четиристаен в кварталите.

Жоанке,
Човек търси жилище по размер и цена. Ако търсиш двустаен, той е относително еднакъв, но на различни цени. И ако на едно място в Изток си струва да дадеш 100 хил., вместо 70 хил. в Младост 1, на друго място пак в Изток, не си струва да дадеш дори 80 хил. срещу същият в Младост. Като имаш определени пари пред теб е изборът двустаен някъде или двустаен другаде при сравнение на местата, но изборът е и двустаен някъде срещу тристаен другаде, или пак двустаен, но много по-дъбър от от този в по-добрата локация.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход