Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!

Публикувано от ivo107 
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 13:01:38
avatar
По принцип в живота овчаря е един, а стадото са многото офце.
Овчаря е диригента и той дава тон за песен, той вкарва в кошарата, той контролира ситуацията.
Той не би допуснал овцете да му вземат превес.
Най-много някоя непослушна овца (с характер) да усети, че идва ножа и да избяга.
Да допуснем, че ние сме овцете.
В задачата се пита:
1. Кой е овчарят ?
2. Каква изненада готви за тъпите си овце ?
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 13:20:54
Когато кризата дойде и банките секнаха жилищните кредити заради опасения, че имотите ще поевтинеят и те ще изгубят пари от опита да продадат имот от неплатежоспосбен купувач на цена, която е по-висока от цената, която търсят купувачите, т.е. не мисля, че спада в цените е благоприятен както за купувачите, така и за продавачите, тъй като до голяма степен купувачите разчитат на кредит от банка. Банките от своя страна считат, че кредитирането на купувачите е рисковано, поради риска от изпадане на кредитополучателя в неплатежоспособност и в същото време падащи цени на имотите.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 13:29:11
Здравей,

Първо приветствам сериозни мнения по темата. Дори и да не съм съгласен частично или цялостно с дадените аргументи, приветствам мнението като още един възможен вариант. Иначе:

а) По скоро бих казал че има пряко отношение макар и да е странно.Един мащабен фалит в САЩ се отразява по-бавно в Европа и мигновенно тук. Нашата икономика има склонността да копира проблемите на големите икономики отколкото да ги изживява.
б) Дори и не пряк, това е глобален фактор
в) Така се надяват икономистите, но проблемите на прасетата изплуваха постепенно, не е ясно кой още от Общността може да изгърми
г) няма манипулация - както има средна цена за София, така има и индекс който казва има или няма спад в държавата
д) за извън евро зоната съм съгласен, друго е обаче в Еврозоната и трето при вързано евро
е) без коментар
ж) има, има - даже имаше и доклади за сградния фонд с евентуални очаквани катаклизми и състоянието на фонда
з) кредитиране има, но на какви нива? А работещите лихвени нива кога мислиш ще се достигнат. Едно ли е 100 човека да вземат на една лихва или 10 000 на друга по-ниска лихва. А спад на лихвите в БГ - трудно.
и) ще видим тепърва това правителство как ще продължи
й) лично за мен пазара в момента е в ситуация 2010 а не 2007. Сектора на недвижимостите не е бил в подобна ситуация и като финансови параметри (не нива на цени) нито манталитет и преценка на купувача.

Поздрави,

smoking smiley


Quote
Mamsi
Имай предвид, че коментара ми няма силата на анализ, т.е.-не изказвам мнение какво ще се случи-дали ще паднат/качат/задържат цените.
по точка а) - не виждам пряко отношение(говоря съизмеримо в месеци) към българският пазар на недвижими имоти. Дали някой американски бизнесмен от средната класа ще фалира си е по-скоро негов проблем, а не наш. Фондовата борса в българия не е толкова силна колкото американската и влиянието и е по-малко.
по точка б) - това пък съвсем няма отношение за България-основния ни бизнес е със Западна Европа.
по точка в) - по този въпрос още не е известно реалното развитие на нещата, т.е. може и да се размине
по точка г) - това е...абе това е много манипулативно поднесено - някои щати (или поне някои области) са доста по-слабо засегнати от кризата, там даже спадът е по-скоро символичен. А в Лондон например има ръст на имотите. А да не коментираме, че кризата, след като удари щатите, дойде 2-3 год. по-късно при нас.
по точка д) - това значи скъп долар. Т.е. на руснаците(които работят основно с тази валута) ще им става по-евтино да идват и да купуват тук. Не е непременно нещо лошо за пазар в евро.
по точка е) - виж тук нямам какво да кажа. Не знам дали си прав, може би има известен резон(макар, че някои стоки си покачват цената).
по точка ж) - няма някаква таблица или категоризация(поне до колкото на мен ми е известно, не че съм се интересувал специално) какво е качествено и какво не. А все повече блокове от старият жилищен фонд, променят облика си към положително(поне за София говоря).
по точка з) - растящо е и новото кредитиране. Сега не ми цитирай други коментари и анализи. Приеми го за чиста монета-расте уверявам те, при това съвсем с не лоши темпове, поне предвид обстановката.
по точка и) - да, безработицата може да се окаже сериозен проблем, заради които може би(само може би) ще паднат цените. Прогнозите са, че тя ще почне да пада в следващите месеци, ама това може би е само прах в очите. Свиването на държавния портофейл - ако пръснат парите в България ще падне безработицата...дай боже така да стане.
по точка й) - във момента пазара е в ситуация 2007г. Това пак е информация първа ръка, не чета на никой писанията, казвам ти го като сравнение на човек от практиката. Сделки има, в сравнение с миналата година доста по внушителен брои. Даже коментарите върху тези които са си уцелили цената са доста по малки от тези миналата година, което ме навежда на мисълта, че положението е поне близо до закрепяне. Недей да преценяваш какво е балон и какво не-брокерите първо съобщиха за евентуален балон, сега ти казвам, че цените няма на къде много да падат (казвам това с уговорката-имам предвид сегашния пазар...за пазара след три месеца мога да си коригирам мнението). Това, че на някой не му харесват цените-винаги ще има доволни и недоволни. А да не коментираме, че в следващите 2-3 години има реална вероятност да скочат цените на земеделските земи(след 2013-ако не се лъжа тогава трябва да се приеме новата стратегия за земеделието от ЕС), а това също са НИ. Така, че сегментирай пазара, за какво говорим.

А сега моето мнение-цените на апартаментите ще са според заплатите на хората и достъпността на кредитирането(в момента то е на добро ниво, остава заплатите да се пооправят, но дори да останат такива, не чакайте голяма разлика със сегашния пазар).

И още нещо-на места в София в момента спадът гони 40% за отделни сегменти. Това е мое наблюдение при средни пазарни цени. Може и повече да се окаже за някои квартали.

Та-това имам да кажа smiling smiley ...и предвид нрваите в тоя форум сега знам, че ще ме изядат всякакви псевдо анализатори и ще ме засипят с лични нападки.
Моля-ако някой не му харесва просто да е достатъчно културен да не ме коментира или поне да е в границата на приличното.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 13:30:48
Напълно съгласен с Марси. В момента има доста добър пазар, да му се не надяваш.

Иво, здравей

Доколкото схващам, основния лайтмотив на всичките ти мнения в тази тема е един - кандидат-купувачите могат и трябва да чакат, да чакат, да чакат. Защо да чакат си го написал-защото цените ще падат. Защо ще падат също си написал така, както го виждаш.
Хората се опитват да обясняват, че от много чакане може да няма файда, че не сме 1996г. и хубавите имоти /каквото и да означава това/ няма да станат по 300-400 евро, просто това не може да се случи по много причини, като основната е връзката цена-настояща себестойност на нов подобен продукт. За производството на тоя баш продукт се изисква земя, строителни парцели. Те са ограничен брой, вярвай ми.
Защо хората купуват в настоящия момент, без да чакат, ще отговоря, без да ме питате. Защото точно в обектите, който са започнати в началото на кризата или преди кризата СЕГА могат да се намерят изгодни предложения, по много причини, повечето очевидни. Но след като тези предложения в такива обекти свършат, а ще свършат, поне по-добрите, нови няма да се започват, и съответно след година няма да ги има изгодните предложения, които се намират сега. Никой предприемач няма да има икономическа изгода при нарушена връзка цена-себестойност да строи. Например за София, да речем в Хиподрума, Борово, Красно село, Бели брези, Гоце Делчев минималната продажна цена, при която би имало смисъл да се строи нов обект, в момента е около 700-750 евро/кв.м. Цените и сега са такива. Затова няма много възможности да станат по 500.
Та във връзка с чакането имам няколко въпроса.
Коя кагегория купувачи са мотивирани да чакат? Които чакат просто евтино, или които искат и да прилича на нещо, и да не е на майната си.
Докога?
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 13:54:14
Здравей,

Съгласен съм с едно - тези които нямат поне бегла представа как биха се развили нещата в бъдеще ще бързат да купуват. Бързат защото наистина нищо не е сигурно на този свят 100%. Заради това има борси, има и печалби, има и загуби и фалити. Не случайно се казва че на днешно време информацията е по скъпа от богатството.Пак ти казвам, не съм месия и не претендирам в темата че аз откривам топлата вода, затова искам да има тук дискусия.

Основно не съм съгласен с теб защото пазара на недвижимости в БГ е същото както глобалната икономика, в смисъл никога не спира да се развива. Минава и през лошо и хубаво но намира винаги златната среда.Хубаво е да се замислиш:

1. Колко е реалната себестойност на кв.м и при наситеност на пазара колко ще е бъдещата конкурентна печалба?
2. Колко ще бъде обещетението в бъдеще?
3. Какви ще са изискванията за задължителната инфраструктура на която до преди кризата не се обръщаше внимание?
4. Колко стойностно е презастроеното настояще заради многото допуснати грешки от всяка страна (държава, строител, купувач)?
5. Колко ще е стойностно новото градимо (надявайки се по правилата) с ергономичния комфорт между сгради и инфраструктура?
6. Дали строителството ще спре или ще продължи с нови по атрактивни проекти спрямо застроеното настояще и какви ще бъдат тогава цените на моментното презастроено 'добро строителство' спрямо егрономичното ново?
7. Само за пример - Какво би избрал клиента за в бъдеще? Презастроен Южен район или Ергономичен район в новите квартали?
8. Какъв ли бил резултата на една анкета кой къде би предпочел да живее - на близо в презастроеното или в егрономична среда намираща се относително на майната си?

И още нещо - сега знаем какво е на 'майната си'. Но когато в 'на майната си' има детски градини, училища, болници, атракциони и магазини, пак ли ще е 'на майната си'. Точно това липсваше до момента - ергономичната хармония между сградите и инфраструктурата. Затова и хората в София са полудели. Щастлив ли си ако имаш 'добро попадение на имот' в луда, откачена и изнервена среда?

Поздрави,

smoking smiley

Quote
Imotko
Напълно съгласен с Марси. В момента има доста добър пазар, да му се не надяваш.

Иво, здравей

Доколкото схващам, основния лайтмотив на всичките ти мнения в тази тема е един - кандидат-купувачите могат и трябва да чакат, да чакат, да чакат. Защо да чакат си го написал-защото цените ще падат. Защо ще падат също си написал така, както го виждаш.
Хората се опитват да обясняват, че от много чакане може да няма файда, че не сме 1996г. и хубавите имоти /каквото и да означава това/ няма да станат по 300-400 евро, просто това не може да се случи по много причини, като основната е връзката цена-настояща себестойност на нов подобен продукт. За производството на тоя баш продукт се изисква земя, строителни парцели. Те са ограничен брой, вярвай ми.
Защо хората купуват в настоящия момент, без да чакат, ще отговоря, без да ме питате. Защото точно в обектите, който са започнати в началото на кризата или преди кризата СЕГА могат да се намерят изгодни предложения, по много причини, повечето очевидни. Но след като тези предложения в такива обекти свършат, а ще свършат, поне по-добрите, нови няма да се започват, и съответно след година няма да ги има изгодните предложения, които се намират сега. Никой предприемач няма да има икономическа изгода при нарушена връзка цена-себестойност да строи. Например за София, да речем в Хиподрума, Борово, Красно село, Бели брези, Гоце Делчев минималната продажна цена, при която би имало смисъл да се строи нов обект, в момента е около 700-750 евро/кв.м. Цените и сега са такива. Затова няма много възможности да станат по 500.
Та във връзка с чакането имам няколко въпроса.
Коя кагегория купувачи са мотивирани да чакат? Които чакат просто евтино, или които искат и да прилича на нещо, и да не е на майната си.
Докога?Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-05-20 14:13 от ivo107.
1.9
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 14:09:45
imotko, колко е сега средната себестойност на квадрат, според теб?
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 15:08:36
Абе тук некои от кешовиците как убаво ше гризнат дръвцето и ше духат супата ако еврото стани 1.1$. Направо не ми съ мисли.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 15:51:23
avatar
Quote
PER0
Абе тук некои от кешовиците как убаво ше гризнат дръвцето и ше духат супата ако еврото стани 1.1$. Направо не ми съ мисли.

Дали нещо ще се промени изобщо???
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 16:09:54
Quote
Брокеръ
Quote
PER0
Абе тук некои от кешовиците как убаво ше гризнат дръвцето и ше духат супата ако еврото стани 1.1$. Направо не ми съ мисли.

Дали нещо ще се промени изобщо???

Аааа, въпросите не към мен, че току виж некой се обидил от отговора, пък и кво ти разбирам аз - дренки. Аз съм само по сеира. Ама при съвременната глобализация на финансовите пазари - ти как мислиш, нещо ше се промени ли?
1.9
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
20-05-2010 - 16:23:39
Quote
PER0
Абе тук некои от кешовиците как убаво ше гризнат дръвцето и ше духат супата ако еврото стани 1.1$. Направо не ми съ мисли.

Я посочи поне един кешовец тук. Има няколко бивши, но сега те са изнервени имотковци.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход