Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие

Публикувано от OwnerBG 
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
06-05-2010 - 21:41:15
avatar
Вярно дето казваш 98-01 но и Европа не бе този икономически бардак който е сега. И не забравяй че който плаща той кара влака. Да ще напечатат пари ще ги дадат ноооооо ще има условия. И пак чичо Сам ще си е оплел кошницата, няма страшно машините печатат ли печатат. Правителствата ще зимат пари да закърпят положението, а после народа да му мисли (нали Гърция е под носа ви) ко става, бой и толкоз. Сега на тарикат Зорба узото ще му присяда и 3 пъти ще го стрижат. И за да е пълен фарса му разправят че било за негово добро, също като в България само дето у нас този фарс се разиграва 20 години.

Ни копува ни продава
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
06-05-2010 - 22:24:59
avatar
А, докоги се огледам, както съм се улисал у работа и дошел Гергьовден!Ама ония, моя, за който ви говорих преди бая месеци, май Януари беше.А добър ви апетит на агнешкото,прясно заклано, и умната, не прекалевайте.
И наздраве на сичките овчаре и касапе от мене!

Асене, ако си идваш към България пиши, аз на 28, 29 и 30 съм сборянин y Златия, Вълчедръмско, да го еба, че ме боли главата шашова.

И поздрав от мен към сичките женички у форyма, и най-вече Музичката ми!



Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
07-05-2010 - 14:33:15
"Икономист": Регионът може да сподели част от проблемите на ГърцияАвтор: wallstreet Категория: Новини





Предотвратяването на фалит на Гърция, поне временно, е добра новина за крехките екскомунистически съседи на страната, пише британското списание



Предотвратяването на фалит на Гърция, поне временно, е добра новина за крехките екскомунистически съседи на страната, пише британското списание "Икономист".

Тяхната най-голяма тревога е за банките - гръцка собственост, които притежават цяла четвърт от банковите активи в България, около 15% в Румъния и една десета в Сърбия.

Тези институции са изложени на риск от потенциално бягство на вложители с нарастването на опасенията за ликвидността на Гърция и оттам на гръцките банки.

Финансовите власти в някои съседни страни вече са наложили спешни правила за предварително уведомяване, за да забавят (и ако е необходимо да предотвратят) изцеждането до дъно на местните банки от жадните за кеш централи в Атина.

Спасителната помощ от МВФ и ЕС включва 10 млрд. евро рекапитализация за банките на Гърция и поставя условие те да поддържат чуждестранните си филиали жизнеспособни и кредитиращи.



Това е аналогично на усилията, положени миналата година, да бъде засилено доверието в банките с чуждестранна собственост в Централна и Източна Европа и да не се допусне да се изтеглят в паника.

В този процес всъщност Гърция бе особено неотзивчива. Външни съветници настояваха МВФ и други кредитори да се погрижат властите в Атина този път да се държат другояче, припомня "Икономист".

Малко вероятно е евенутална нова криза на крадитирането в региона на Гърция да е прекалено сериозна.

Други чуждестранни банки може да разширят пазарния си дял за сметка на свиването на съперниците им с гръцка собственост.

Гърция обаче не е просто източник на капитал, тя е и голям експортен пазар,

поемайки една десета от износа на България миналата година).

Гърция освен това осигурява работа на много имигранти, особено от Албания, където внасяните от тях пари осигуряват около една шеста от брутния вътрешен продукт.

Една дълбока рецесия в Гърция със сигурност ще навреди и на растежа, и на доверието в северните й съседи, изтъква изданието.

Все пак някои смятат, че проблемите в Гърция може да имат и добра страна - като опровергаят представата за огромната пропаст между некомпетентния и мързелив Изток и достойния Запад - разделението е по-скоро между предпазливия Север и разточителния Юг.

През юли Естония очаква зелена светлина да се присъедини към еврото през 2011 г.

Без нетен държавен дълг, с дефицит 1,7% от брутния вътрешен продукт и инфлация 1,7%, Естония отговаря на критериите от Маастрихт по-добре от която и да било сегашна членка на еврозоната.

Макар че нервите все още може да надделеят над логиката. Ентусиазмът за разширяването се охлажда, заключава статията.

Която и да е страна с гръцките равнища на дългове и арогантност (например Унгария с нейното самонадеяно ново правителство) ще се натъкне на особено хладен прием.

А гледката на гръцките мъки може да накара другите страни, особено по-големите като Полша, да си помислят още веднъж за предимствата на единната валута.

При криза да можеш да девалвираш и да контролираш собствената си монетарна политика може да се окаже преимущество, напомня "Икономист".
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
07-05-2010 - 21:11:43
avatar
”Дойче Банк”: Гръцки банки ще напуснат България
07 май 2010 / News.dir.bg
Най-голямата германска банка Дойче банк (Deutsche Bank) не изключва възможността за изтегляне на гръцките банки от България, Македония и Сърбия.

Прогнозата е включена в изготвено от банката проучване за 2010 г., цитирано от гръцкия сайт за икономически новини "ЕМЕА". Очаква се от гръцката криза да бъдат засегнати в по-голяма степен България, Македония и Сърбия, както заради намалелия износ към Гърция, така и заради вероятността от изтегляне на гръцките банки от техните пазари, се посочва в проучването, предаде БТА.

Според цитираните в документа данни през четвъртото тримесечие на 2009 г. и първото тримесечие на 2010 г. сред страните от Централна и Източна Европа само Литва, Латвия, Унгария, Румъния и България са продължили да отчитат спад. През 2010 г. повечето икономики в региона ще успеят да излязат от рецесията и да постигнат положителни показатели на икономическо развитие, предвижда проучването.

Евентуален фалит на Гърция би могъл да има последици, сравними с тези от краха на инвестиционната банка "Леман Брадърс", предупреди междувременно еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.
Банкрутът на Гърция може да парализира международната финансова система и да предизвика световна рецесия, посочи той в интервю за финландския седмичник "Суомен Кувалехти".
"През септември 2008 г. в САЩ не се и предполагаше докъде ще доведе банкрутът на "Леман Брадърс". Последиците бяха парализиране на световната финансова система, което доведе до най-голямата световна рецесия след 30-те години. Последиците от евентуален фалит на Гърция ще бъдат сходни, ако не и по-лоши", посочи Рен пред изданието.

Той подчерта, че оказаната на Гърция помощ "не е подарък, а заем, върху който се начисляват лихви". Той добави, че пакетът от кредити цели да гарантира икономическата стабилност в Европа и да предотвратив срив в европейската икономика.
"Европейските икономики са толкова тясно свързани една с друга, че никоя страна няма да бъде пощадена от последиците от евентуален фалит на Гърция. Затова Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ препоръчаха да страните членки да гласуват пакета от помощи", допълни той.

Заради гръцката криза късно снощи общата европейска валута само за час регистрира спрямо долара спад, за който при други условия биха били необходими седмици. Някои експерти изразиха опасения, че общата европейска валута ще продължи да пада. Изказани бяха дори страхове за финансова смърт на еврото. Това предизвика буря не само на валутните, но и на фондовите и стоковите борси.

Днес през деня еврото се съвзе и си възвърна, макар и малка част от загубените си позиции. Това стана, след като най-големите икономики на еврозоната - Германия, Франция и Италия одобриха пакети от финансова помощ за Гърция.
"Дори и с очакваната помощ от 110 милиарда евро, Гърция е в банкрут, ако не съживи туризма си. Просто Европейската централна банка избягва тежкия въпрос - Гърция трябва да бъде изхвърлена от монетарния съюз. Положението е неспасяемо”, смята Франсис Лън, ген. дир. на "Фулбрайт секюритиз”, цитиран от bTV.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-05-07 21:13 от OwnerBG.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
08-05-2010 - 11:33:18
Quote
acen1975


абе...мен 1.20 евро също не ме притеснява.....добре ще е за сащ,още по добре ще е с ЕС....мен ме притеснява еврото да не стане под 1 $,защото реалната цена му е центове..........тогава нито за сащ ще е добре,нито за ЕС.......в последните 3 години европа живя на кредит.....реално европейците са мнооооооого зле,но за да поддържавт стандарта си на живот задлъжняха до гуша......при падане на еврото до фундаменталните му нива-европейците ще обеднеят като мишки.......и тва ще удари глобалната икономика.

ето ти пример-да вземем хюлет пакард-20% от производството им е в сащ-умните кадри,правещи рисърч и ноухау.......80% от работната ръка в китай-самото производство.....китайския иоан и долара са едно и също-в борд един вид.
30% от продажбите на хюлет пакард са в ЕС......

Асене, другата страна на монетата е европейският производител - тази сметка дето си я направил надали му харесва. Индивудуалното спасение не е на дневен ред при тази криза и може би тово е шанса и да бъде по-бързо преодоляна. Движението eur/usd е може бе най-силният показател - най-напред обезценка на долара, докато се подобрят чувствително показателите на щатите и сега е на ход еврото, докъде, докато започнат да излизат като цяло положителни сигнали от Европа, а не само от Германия. Мисля, че едно слабо евро ще има поне до средата-края на юли - турист. сезон е осн. перо в най-закъсалите европ. държави.Ще се търси баланс между отделните държави - какъв, ще кажат дирижорите от фед. От друга страна, бруталният обир в четвъртък на борсата за мен е по-скоро бичи, отколкото мечи сигнал, по-скоро предовратиха ново балониране и ясно показват, че едно плавно дългосрочно повишение е по-добрият вариант.Между другото евтиното евро е добър вариант, ако не си планирал лятото да пообиколиш европа и да стимулираш евро икономиката smiling smiley
Споделям изцяло мислите ти за бг - липсата на каквито и реформи, отлагат за необозримото бъдеще оправянето ни - но туй май е генетично заложено за балканите.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
08-05-2010 - 13:36:50
avatar
Понеже много ни страхуват с Гърция, вижте тревожна статия за Унгария, а пък ние сме си поначало по-зле и от Унгария.

[www.globalpropertyguide.com]



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-05-08 13:59 от SAHIB 31.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
08-05-2010 - 16:41:21
Quote
kammin_gl
Quote
acen1975


абе...мен 1.20 евро също не ме притеснява.....добре ще е за сащ,още по добре ще е с ЕС....мен ме притеснява еврото да не стане под 1 $,защото реалната цена му е центове..........тогава нито за сащ ще е добре,нито за ЕС.......в последните 3 години европа живя на кредит.....реално европейците са мнооооооого зле,но за да поддържавт стандарта си на живот задлъжняха до гуша......при падане на еврото до фундаменталните му нива-европейците ще обеднеят като мишки.......и тва ще удари глобалната икономика.

ето ти пример-да вземем хюлет пакард-20% от производството им е в сащ-умните кадри,правещи рисърч и ноухау.......80% от работната ръка в китай-самото производство.....китайския иоан и долара са едно и също-в борд един вид.
30% от продажбите на хюлет пакард са в ЕС......

Асене, другата страна на монетата е европейският производител - тази сметка дето си я направил надали му харесва. Индивудуалното спасение не е на дневен ред при тази криза и може би тово е шанса и да бъде по-бързо преодоляна. Движението eur/usd е може бе най-силният показател - най-напред обезценка на долара, докато се подобрят чувствително показателите на щатите и сега е на ход еврото, докъде, докато започнат да излизат като цяло положителни сигнали от Европа, а не само от Германия. Мисля, че едно слабо евро ще има поне до средата-края на юли - турист. сезон е осн. перо в най-закъсалите европ. държави.Ще се търси баланс между отделните държави - какъв, ще кажат дирижорите от фед. От друга страна, бруталният обир в четвъртък на борсата за мен е по-скоро бичи, отколкото мечи сигнал, по-скоро предовратиха ново балониране и ясно показват, че едно плавно дългосрочно повишение е по-добрият вариант.Между другото евтиното евро е добър вариант, ако не си планирал лятото да пообиколиш европа и да стимулираш евро икономиката smiling smiley
Споделям изцяло мислите ти за бг - липсата на каквито и реформи, отлагат за необозримото бъдеще оправянето ни - но туй май е генетично заложено за балканите.

споделям мнението ти....дори и вчера бая напазарувах американски екуитис.
смятам,че около средата на юли ще видииме ню хайс
еврото го задържаха вчера,но маркета продължи да пада,което вече е нищо повече от сел офф инто ърнингс,който го правят абсолютно всяко тримесечие в последната година......само за да го блъснат после още по нагоре........до следващия ърнингс месец(края на юли)
но ако еврото продължи да пада драстично,никой няма да смее от играчите да влиза да прави ню хайс преди ърнингс,защото те няма да са по добри от очакваните,както ставаше до сега,ами компаниите ще бъдат ударени от силния спад в еврото и ще отчетат по ниска доходност от очакваното.....
в петък имаше перфектни новони за новооткрити работни места,еврото подскочи с 1%.......нямаше фундаментална логика в падането на маркета,просто бе опит за поддържане на верижния сел оф,че до няколко седмици да почне да се изкупува на прИмоцияsmiling smiley
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
08-05-2010 - 16:42:04
Quote
Бойчо Курдисания


Асене, ако си идваш към България пиши, аз на 28, 29 и 30 съм сборянин y Златия, Вълчедръмско, да го еба, че ме боли главата шашова.

OK
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
08-05-2010 - 17:17:10
Quote
kammin_gl
От друга страна, бруталният обир в четвъртък на борсата за мен е по-скоро бичи, отколкото мечи сигнал, по-скоро предовратиха ново балониране и ясно показват, че едно плавно дългосрочно повишение е по-добрият вариант.Между другото евтиното евро е добър вариант, ако не си планирал лятото да пообиколиш европа и да стимулираш евро икономиката smiling smiley
Споделям изцяло мислите ти за бг - липсата на каквито и реформи, отлагат за необозримото бъдеще оправянето ни - но туй май е генетично заложено за балканите.

Прегледай исторически спад или ръст с голяма амплитуда от какво е последван. Винаги продължава в същата посока.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
08-05-2010 - 22:16:37
Quote
SAHIB 31
Понеже много ни страхуват с Гърция, вижте тревожна статия за Унгария, а пък ние сме си поначало по-зле и от Унгария.

[www.globalpropertyguide.com]

Нема се пуашите 25% от банките може да са гръцки, но пък втората по големина ДСК е унгарска ...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход