Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Да купя или да изчакам дъното....

Публикувано от alienza 
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 10:06:27
Quote
nacheff
възнаграждение (не е комисиона - тя се дължи на комисионера, който работи от свое име и за своя сметка)

Уточнение и извинение. Комисионерът наистина работи от свое име, но естествено за сметка на възложителя в рамките на договореното.
"Брокерът" не е страна по имотна сделка (не е комисионер) и формално е неправилно да се каже, че получава комисиона.

Смислово нещата са ясни. Горо е прав, че наименованието на възнаграждението не е от първостепенно значение.
Пледирам този браш да си изчисти концептуално физиономията и да има своите истински идеолози, които да го наложат като важен и необходим.

Ако се вникне в духа на закона (всъщност аз правя субективен опит да вникна), ще стане ясно, че тази дейност би трябвало да се извършва в рамките на някакви прецизно формулирани правила.
Който има амбицията и твърди, че извършва имотно посредничество, следва да отговаря на множество изисквания и да знае, че извършва изключително отговорна дейност.
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 10:08:25
хаха много забавно - каква беше темата, а за какво се говори в последните постове smiling smiley то май стана като да кажеш на брокеро, че искаш двустаен до 65000е в южни квартали с гледка към Витоша, а той да те води на тристаен за 100000е в люлин с гледка към грозен панел и да те убеждава, че това е твоят апартамент. Май това е много типично за участниците по форумите smiling smiley))))
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 10:22:48
avatar
Quote
dodo2
Quote
goro
Опитните брокери по-скоро не биха те завели никъде. Те както и повечето от продавачите, разбират на момента дали някой е клиент и типа му!

Опаа +++

Като отворя някога АНИ, ще има два клона:
1. за луксозни имоти (за да ми е чиста съвестта)
2. нова идея благодарение на написаното по-горе - другият клон когато дойде някой в офиса, първо ще попълва кратък тест за интелигентност. Ако IQ е под 90, става за клиент, ако е над - да се маха. Така пресятите клиенти след това няма да задават въпроси, а само ще кимат учтиво и от един два "огледа" ще купуват (след правилно насочване към някоя па-па банка). Със съвестта не знам какво ще правя тук, ама нали трябва да се хранят служители, офиси и разни други - искат се жертви.

*beer*

Опа, ама не! Първо трябва да чиракуваш, за да се "отъркаш" в различни хора и с времето да почнеш да разпознаваш кой е клиент, кой- турист, кой идва с мисълта да те " изработи"..............
Задаването на въпроси е силно пожелателно в тази професия- колкото повече въпроси, толкова по- точен портрет на клиента съставяш. И по- точна реакция имаш.smiling smiley
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 10:33:34
Quote
камелия
Quote
nacheff

Само малка тема за размисъл. Срещу премия от вече 2 до 7 % от оценката на автомобилите, застрахователите поемат риска от кражба и какво ли още не. Не е напълно коректно да го сравняваме, но един подобен пример иде да подскаже, че при определени условия с/у наложилото се възнаграждение при имотните сделки може да се предложи по-голям пакет и по-качествени услуги.

Начев, не знам защо трябва да се прави опит да се приравни една дейност с друга, само в името на намалението на цената на труда. Какво общо има труда на застрахователя- като време и средства, с този на посредника?
Не веднъж сме питали критиците- какви допълнителни услуги биха искали да им се предоставят срещу парите, които биха платили, АКО стигнат до сделка?
Защото, всички разходи по реклама, огледи, проучвания, са за сметка на АНИ. Клиентът плаща САМО при сделка. Може да обикаля месеци по огледи, без да даде стотинка, може да му се рекламира имота и година, пак безплатно. Това, явно, се смята за нормално.
Какво още би искал да направи посредникът за теб, преди ти да решиш да сключиш сделка, в която той да посредничи и най- после " да заслужи" огромните пари??eye popping smiley

Камелия, здравей! С тебе поне съм сигурен, че съм говорил подробно по тази тема и ти знаеш мнението ми. Няма проблем да си кажем няколко колегиални приказки още, разбира се.
Аз сам съм изразил ясно мнение в поста си, че подобно сравнение не е напълно коректно. Тук имаме сходство с тебе. Не е необходимо да възразяваш, струва ми се, че възразяваш.

Темата със застраховките я споменавам някъде накрая на моето изложение, когато основният разговор с Горо вече е практически почти изчерпан и правя уточнение, че искам да поставя една тема за размисъл.
Срещу каква премия се поема носенето на риск и поемането на отговорност (все безкрайно ангажиращи неща) в един съвсем различен бранш. Това би спомогнало да се направят някакви условни паралели.
Какво давам и какво получавам.

Респективно, аз самият заемам една добронамерена и полемична позиция спрямо Вас. Не е ли подходящо да помислите и за предоставянето на някакви гаранции? Гаранции срещу допълнително възнаграждение, разбира се!
Но тогава ще трябва цялостно да се преосмисли и преоразмери услугата.
Това е само пример. Далеч съм от професията ви и само човек отвътре може да е истински наясно какво, как, колко да се променя и подобрява.

Апропо, не търся възможност да аргументирам как да вземате по-малко пари. За мене е безспорно ясно, дължи се това, което е договорено, при пълно и качествено свършена работа.
Много юристи са на мнение, че при посредничество имате основание да поискате възстановямане на разноските отделно от възнаграждението. Не ме подозирай излишно.

Погледни критично офертите за имоти в Интернет. Те практически са безобразни. Вероятно са такива нарочно, често не казват почти нищо (или нищо важно) от страх да не се открадне сделка.
Фактът, че си крадете клиенти или правите опит да присвоите позициии по оферти на частни лица, които не искат подобна услуга, като буквално се крадат и копират оферти, говори ясно, че в къщата нещата не са в ред.
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 10:51:57
Quote
4ovek
Начев, аз пък съм по-склонен да се въведат изискватия към работещите в такива агенции. Примерно да се издават лицензи на всеки един брокер и то за различни типове имоти в зависимост от това какви знания е доказал, че има. Т.е. да си сигурен, че има поне минималните знания за нормативната уредба , която касае недвижимия имот, който продава. Всички са недоволни не толкова от цената, а защото не са убедени в професионалните качества на посредниците.
Първо - да е задължително всеки едни брокер да е изкарал поне основен курс за оценители на НИ.
Второ - някакъв тест за да има някакви базови юридически познания, както и кави данци се плащат.
Трето - да е издържал тест по ЗУТ.
И т.н. има още знания, които трябва да знае з ада не подведе клиентите.
А бе един вид да е ясно,че всеки едни дето се води брокер има базови знания, не само за това колко върви тристайния в София, а и да може да преценява какви проблеми може да съпътстват всяка една сделка и най-важното да не подвежда клиентите поради незнание.

Много смислено и също бих подкрепил. Може да се отиде още по-дълбоко. Въобще имотите са сложна, интердисплинарна "материя", която предполага много знания, опит и не трябва се правят свободни упражнения.

Прави впечатление, че не си посочил изрично знанията в областта на архитектура и строителство. Ти си вътре и вероятно познавайки издълбоко нещата, май не вярваш :-)), че с някаква семпла подготовка би могло да се стигне до ниво на изпълнение на задължения като добър стопанин в полза на клиента.
Или си сложил тази материя при оценителите на НИ.

Имах повод да чуя за някакъв опит да се продаде доста стар имот в центъра София. Попитах дали са гледали строителните книжа и колко "конструктивен" живот има още този имот. Настъпи неловко мълчание. Много неприятно, че продавачът ми е близък :-)))
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 11:13:43
avatar
Quote
nacheff

Погледни критично офертите за имоти в Интернет. Те практически са безобразни. Вероятно са такива нарочно, често не казват почти нищо (или нищо важно) от страх да не се открадне сделка.
Фактът, че си крадете клиенти или правите опит да присвоите позициии по оферти на частни лица, които не искат подобна услуга, като буквално се крадат и копират оферти, говори ясно, че в къщата нещата не са в ред.

Здравей, Начев! Съжалявам, че бях малко остра, но предложението ми да споделиш, какво би искал като допълнителна услуга от АНИ, остава.
Мислила съм каква регулация би могло да се въведе, за да дисциплинира работата ни, но не съм убедена, че клиентите биха я подкрепили, ако произведе същия ефект и върху тях.
За да има пълни и подробни оферти, трябват железни договори с продавачите и предварително заплащане на разходите по реклама и огледи. Както и неустойки, в случай на последващ отказ от продажба. За всичките години на развитие на този пазар, не можахме да го постигнем. Никой- нито продавачът, нито купувачът, имат разбирането, че е нередно някой да работи за тях дни и месеци, влагайки свои средства, а накрая те да могат да се откажат от услугите му, без да овъзмездят труда му. Или да го " прескочат".
Ако някой реши да въведе задължителни правила, според които има "встъпителна" сума, платима при подписването на договора, нещата биха се подредили..........
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 12:16:47
Написал съм и т.н.
В насока на конструктивни, архитектурни и прочее характеристики на старите сгради просто се проваля паспортизирането на сградите, защото на властта не и е ясно как да го направи или пък мерките са доста непопулярни. Иначе ако наистина се забрани продажбата на имоти без технически паспорт, рискът , който се поема в момента при покупката на стари сгради ще намалее.
Според мен посредниците е достатъчно да знаят какво пише в ЗУТ, а не чак да могат да правят конструктивни , архитектурни и прочее становища. Обаче сега като се замисля, не е лошо да е задължително да има становище на проектанти с ППП за старите сгради. В карйна сметка към 1000 лв. на сделка (реална цена на становища по всички части за апаратменти и селски къщи) отгоре не е чак толкова много, Дянков ще си получи още приходи от данъците на проектантите, а имаме и защита на потребителя - колкото и да е при оглед ел. инженера ще установи колко е мощността, заземена ли е инсталацията, ВиК специалиста ще прецени дали са за смяна тръбите, поне които се виждат, архитекта ще намери някой недостатъци във фунционално отношение и т.н.. За нашите условия си е направо задължително. Това с паспортите предполага по-обстойни обследвания, доста по-солидни хонорари и е малко нереално към сегашните реалности.
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 13:07:43
Човек,
сега остава да кажеш кой ще лицензира брокерите и за чия сметка ще е разхода по лицензирането!


Същевременно, предлагам да се въведе лиценз за продавачки на хранителни стоки!
И различни лицензи за различните изделия. Примерно - лиценз за продавачка на хлебни изделия, лиценз за продавачка на шоколадови изделия, лиценз за продавачка на храни с консервати, ... без консерванти, ... на многоетажни торти, ... и на ...
Предлагам също да ме изберете за шеф на лицензионната комисия!!! (Предложението е мое)
Така де!
Де що има продавачки са длъжни са да знаят какви точно са съставките на храните и да ми дадат точна информация, защото моят живот е по скъп от който и да е имот, дори от Партенона!
Ще ми продава баба ми Султана картофи на пазара, без да знае кога ги е пръскала за последен път срещу попови прасета... То бива, бива ама...


Сещам се едно време, в началото на дИмокрацията, борбата беше за премахването на лицензионни и разрешителни режими. Па стана една...
Интелигентни хора, дето като ги питаш са срещу бюрокрацията, пък предлагат лицензи, разрешения ... (за една толкова ПРОСТА работа)

п.п.
Иначе, насериозно, съм за онези заповеди: не кради, не лъжи, не убивай...
И се старая да ги спазвам.
Само "жената на ближния" все още ме обърква... smiling smiley
Боже, прости ми!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-12-03 13:20 от goro.
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 15:14:50
Goro, аз преди време бях против лицензите. С течение на времето и най-вече като видях, че ако в някой бранш се концентрират пари и става страшно реших, че без регулация не може. Трябва по някакъв начин да се отсее този, който е решил да се занимава с нещо защото е далавера от този, който има по-дългосрочни намерения.
Пазарът не може да регулира всичко, потребителят не разбира ясно каква точно трябва да бъде услугата.
Или ти си мислиш, че на челото ти е изписано , че знаеш повече от някой друг?
Просто ако се въвеждат някакви лицензи те трябва да бъдет еднакви за всички. И да няма ограничение в броя на желаещите.
Re: Да купя или да изчакам дъното....
03-12-2009 - 16:21:40
Поемам си риска да ме обявите отново за агресивен, това е нещо, за което няма да отделя време да споря, само да вметна, че за разлика от някои пишещи тук нямам мръсни думи в речника си.
По същество - ако някой от вас, неброкерите има най - малка представа от естеството на нашата работа, щяхте да си спестите много неща - време например. Основното в нашата работа, уважаеми неспециалисти, е умението за общуване, всичко останало се учи. Ако нямаш добро възпитание, ако нямаш култура на общуване, ако не знаеш, че с всеки човек се общува по различен начин, нямаш шансове да станеш добър брокер. Елементарните , основните неща , свързани с новото строителство например, са задължителни за всеки брокер, за подробностите всяка АНИ си има архитект, ако не на трудов договор, то поне под ръка, по същия начин стои и въпросът с юридическата част , няма нужда брокерът да е юрист, за тази цел си има хора. Няма нужда и всеки брокер да знае всички оферти на АНИ в която работи, то на практика не е възможно, нито е негова работа да знае месечните разходи на АНИ, нито се занимава с рекламата. Неговата работа е да покаже на клиента - купувач всичко, което кореспондира с изискванията му, Негова работа е да общува с продавачите , да коментира с тях цената, да урежда огледите. Негова работа е да накара двете страни да си стиснат ръцете без някой да се чувства излъган, ако е брокер на двете страни, ако е брокер само на едната страна, неговата работа е да защити интересите на клиента си така, щото клиента да си подпише ПД, без да се чувства прецакан и да си плати комисиона с кеф. Мога още дълго, дано това да е достатъчно да спрете да се пънете как ние трябва да си оправим кошарката, как в нашата работа е пълно с неуки, неподготвени хора, сякаш във вашата работа е различно и сякаш нивото на клиентите ни е различно от нашето. Моята АНИ е фирма, каквато вероятно има всеки от вас, имам две графи - приходи и разходи, останалото като "аз искам да си платя само разходите, които сте направили за мен" са приказки на хора, нямащи никаква представа от никаква работа.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход