Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Анкета: Нужен ли Ви е брокер при сделки с недвижими имоти или продавача, адвоката и нотариуса са достатъчни гаранти за сделката?

Публикувано от Scyther 
камелия Написал:
-------------------------------------------------------
> А всъщност, цялата тази измама можеше да не се
> случи, ако в ПД се впишеше, че капарото и
> комисиона на АНИ се оставят на отговорно пазене
> при Нотариуса. В такива случаи, в писмен вид, той
> отбелязва в съпътстващия документ кой каква сума
> дава и на кого ще се предаде, в зависимост от
> изпълнението или не, на дадено условие.
> Просто и еФтино........

А практиката при нас Камелия е - капарато стои по сметка на агенцията. Имота спира да се предлага. Досега не ни се е налагало да връщаме капаро - задържайки си комисионната доплащаме на продавача в деня на подписването. Самото плащане става с два чека (един за пред данъчните) подписани в кантората на нотариуса същия ден. В нотариалния акт фигурира и агенцията, освен ако клиентите не решат, че ще си спестят ДДСто по комисионната.
И ми е много трудно да разбера предварителните договори за имот построен и в експлоатация отдавна. (Имаме такива, но те са много особени случаи)

Scyther, пусна поредната глупава тема за да докаже предразсъдаците си. Ако го питам защо голяма част от клиентите ни са юристи, не би могъл да ми отговори!
Или в бг всички се надлъгват.
В БГ има надлъгване .,но всички -не.Такива като въпросния педерунгел не са актуални ,отдавна са отсвирени.
Луд умора нЕма ! Как не им омръзна, правят - струват, все ние сме им в устата , то бива злоба и завист, бива, ама това ако не е избиване на комплекси , какво е ?! Поплювковци !
Абе кажи ми как да рекламирам в НЕТА.Някой идиот да коментира имота и да пуска снимките в тъпите си теми.Избиване на зъби и изкормване. :] Баси олигофренията.. *huh*
turbozol Написал:
-------------------------------------------------------
> В БГ има надлъгване .,но всички -не.Такива като
> въпросния педерунгел не са актуални ,отдавна са
> отсвирени.

И аз така искам да си мисля, че е.
Но не мога да разбера този страшен вой срещу посредниците в този форум - т.е. в бг форум.Никаде другаде не съм попадал на подобно или отношение. Критики и недоволни има навсякъде, но това тук минава всякакви граници - пълно отричане на една професия упражнявана в цял свят... На всичкото отгоре, досега съм прочел само два случая за калпава работа (не за измама) на брокер с цитирани имена. Всичко останало е анонимно плюене. Това ме кара да си мисля, че или нещо в бг не е наред или, че някой е недоволен от прозрачността на пазара на имоти или, че брокерите засягат интересите на някое съсловие и то усърдно се опитва да ги оплюе и да натрапи собствените си услуги...

Последния имот който продадох на българин, беше с пари които той беше взел от продажба на имот в София. Коментара му беше: имах мн. точен агент.
Това са прости безделници ,които няма какво да правят.Тези които оплюват.Може и да са разни пубери .Не знам. *xxx*
goro Написал:
-------------------------------------------------------

> А практиката при нас Камелия е - капарато стои по
> сметка на агенцията. Имота спира да се предлага.
> Досега не ни се е налагало да връщаме капаро -
> задържайки си комисионната доплащаме на продавача
> в деня на подписването. Самото плащане става с два
> чека (един за пред данъчните) подписани в
> кантората на нотариуса същия ден. В нотариалния
> акт фигурира и агенцията, освен ако клиентите не
> решат, че ще си спестят ДДСто по комисионната.
> И ми е много трудно да разбера предварителните
> договори за имот построен и в експлоатация
> отдавна. (Имаме такива, но те са много особени
> случаи)
>
> Scyther, пусна поредната глупава тема за да докаже
> предразсъдаците си. Ако го питам защо голяма част
> от клиентите ни са юристи, не би могъл да ми
> отговори!
> Или в бг всички се надлъгват.

Според закона, АНИ не може да държи чужди пари на отговорно пазене. Затова се оставят при нотариуса и той ги предава на страните в деня на изповядване на сделката.
Тук е прието да се подписва ПД, в който се фиксира цената и условията, като се гарантира сериозността на намеренията с капарото. Прави се И защото е разрешено изповядване на ДО, която е много по- ниска. Освен това, в 90% от случаите, продавачите не са готови с набора документи- ДО се вади след като вече е сигурно прехвърлянето. Други са ни законите, друга е и практиката.
Не се надлъгват всички в България, но хора, които не са имали досег с нещо, а много им се иска да се наредят сред останалите, пишат каквото им родят ограничените мозъци. Особено, ако са относително анонимни. smiling smiley
Брокерите на НИ са най-необходимата част от обществото. Без тях светът би би хаос и покупко-продажбите на НИ щяха са секнат напълно.
Да живеят брокерите! *drunk*
Още една глупава и нищо не доказваща анкета!
За малко ме нямаше (ходих да си поналегна парцалите) и гледам сте започнали със забавленията.
Такааааа. Че съм си сривлю - сривю съм и не съм го криел. Не крия и мнението си, че според мен професионалните посреднически услуги в България нито са професионални, нито са посреднически, нито услуги. Опитвам се да проведа дискусия, която цели да докаже или опровергае необходимостта на такива. Ето защо ще изложа за пореден път тезата си.
Ще започна от услугата, или какво точно правят АНИ.
1. АНИ предлагат имоти. За целта ги рекламират, което било много скъпо. Нека да видим къде. В сайтове за безплатни обяви, във вестници за безплатни обяви, рядко на "топ-хипер-лукс-супер инвестиции" издават някоя брошура и/или интернет банер, а за култови голф, спа и т.н., комплекси и хотели - си позволяват специализирани издания с тиражи по 100-200 бройки. Печатат на мастилоструйки по някоя оферта за таблото пред офиса, телевизионна и радио реклама - йок, билбордове - изключително рядко. Директния маркетинг се свежда до това да им се изписва телефонния номер на сривльото отсреща.
За качествата на прескъпата реклама на АНИ може да се напише учебник. Най-общо във всяка реклама липсва най-важната информация а изобилства подвеждащата такава. Липсват основните характеристики на имота, много често липсват изображения, скици, квадратури. Умишлено се крият недостатъци като липсата на разрешение за ползване, липсата на инфраструктура, % общи части, % на тераси, квадратурата на стените, квадратурата на ЧЖП или по ново му "светлата част". Най-съкровено пазената тайна е локейшъна на имота. То карта на съкровище дава ли се? На това му се казва "РЕКЛАМА".
2. АНИ "проверяват" имотите и осигурявали необходимите документи. Всъщност необходимите документи се изискват от продавача. А проверката е отгоре-отгоре, защото целта е не да се вадят кирливи ризи, а да се сключи сделка. Доказателство за това е факта, че АНИ не носят никаква отговорност след сключване на сделката.
3. АНИ съдействат за отпускане на кредити "във водещи банки", каквото и да означава това. Демек кредитен консултант е в далаверата с АНИ и плюска %. Така се осигурява финансирането на балъците. Това се нарича "услуга" и всички са доволни.
4. АНИ осигуряват необходимите огледи. За целта въртят телефони на продавача и купувача и си размърдват задника. Особено трудоемка услуга.
5. АНИ защитават интересите и на двете страни по сделките. Тоест цоцат и от купувача и продавача, а и двамата балъци си мислят, че АНИ работи за тях. А само АНИ си знае за чии интереси работи.
6. Запазвам си правото като се сетя още нещо да го напиша заядливо. :]

Та значи моята теза е, че нито рекламата им е професионална, нито посредничеството е посредничество, нито услугата е услуга. И няма как да бъде иначе, след като финансирането е от две страни с противоположни интереси, липсват правила, регулации, прозрачност и строго следене на финансовите потоци.
И на най-тъпото ченге му е ясно, че е достатъчно да следи потоците с парите, колко се отчитат и колко са под масата, за какво и къде отиват, за да разкрие далаверата.
АНИ има интерес единствено от сделки. По възможност на по-високи цени. Това е истината. Ето защо аз при всяка сделка си наемам адвокат. До този момент адвокатът ми си е избил парите в пъти и нямам причина да не го ползвам и за напред. Едно нещо съм научил от него: "Който плаща зле, плаща два пъти".
Нека да сме наясно с нещо. Аз не съм против посредничеството изобщо. Аз съм против посредничеството такова, каквото е в България. За целия останал свят не мога да твърдя, защото нямам наблюдения кой каква отговорност носи и колко почтено си върши работата.
Хайде, убедете ме, че не съм прав.

И друго. Камелия писа, че не е гласувала в анкетата. Много правилно, защото идеята е да гласуват не брокери, а купувачи и продавачи.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход