Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

падът на цените и ужасът на някои

Публикувано от bittersweet 
падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:03:23
Значи от доста време чета този форум и смятам че тук има доста интересни и много точни мнения (примерно на Невдимко, Тод, сайдър, злостър).
Пиша тоз пост главно шото ми дойде в множко абсолютното отричане на реалностите от страна на Камелия, пунди, оунербг... Не обвързвам никого с мнението си - напротив, спадът на цените прави изказванията на "ъпърите" все по-екзотични и уникални за Европа.

Понеже, пак казвам, досега (вече близо 3 месеца) следя доста редовно темите тук, нека напиша основните доводи на отричащите спада на цените:
1) Камелия
- Явно е брокер от доста години, всъщност почти целия и съзнателен професионален живот е минал при постоянен растеж на цените на всяка една педя земя в София (била тя и в близост до дупката на турски кенеф, с извинение). Освен това протежава панелка в Люлин и още един апартамент в София. За нея е недопустимо цените да паднат, защото основната част от паричките, които е спестила, са "инвестирани" в тези жилища, и вместо сега да дават хубави тлъсти лихвички, те се топят.
Започвам с нея, защото тя е от старото поколение - никога през живота си няма да приеме факта, че _имотът не винаги е актив_ (камоли пък че никога не е актив).

2) Пунди
- Този човек никога, повтарям НИКОГА, не изказва доводи. Единствено твърди, че "за спад в цените на имотите е забранено да се мисли" (перефразирам). Принципно всяко разумно човешко същество в нормално състояние подкрепя твърденията си с някакви факти, или поне размишления.
Лично според мен това е един отчаян човек. Погледнете само как украсява мненията си с цветове, емотикончета, цитати... По дяволите, кво толкоз му е важен някакъв забутан форум, дето го следят има няма стотина дай-хард фенове.
Мненията на Пунди за мен нямат стойност. Затова и няма да коментирам повече.

3) ОунерБГ
- Тук вече имаме професионалист, малко по-гъвкав от горните образи.
Прочетох темите му - явно знае как се върти бизнес.
Неговите доводи:
- Местоположението на имота е ключовият момент за цената
- Абсурдно е да се смята, че имоти в центъра на София ще вървят по 250-300 евро
- До момента (24. юни 2009) спадът на цените все още не е толкова голям.

Няма как да не се съглася с първите две твърдения. Логиката е желязна. Естествено, иронията тук е, че точно центърът на София е едно от най-занемарените, мръсни и грозни места в цяла Европа (че даже и може би в топ 10 на България по тези критерии). Но все пак в цял свят цените в центровете на големи градове са адски високи. Нищо ново тук.

Само с последното твърдение не съм много съгласен.
Спад на цените има много значителен. Не голям, но "значителен" - идва от "значение". И докато сайтове като имот.бг, имоти.нет, явлена.ком все още публикуват откровено смехотворни обяви (http://www.yavlena.com/search/offer_details?offer_id=3158&rtype=sparcels&the_action=last), при сайтовете на съдия-изпълнителите лека-полека лъсва истината, в цялата и прелест...
Моята прогноза - прочетете горните тримца за спукването на балона на имоти в Япония (продължило повече от 15 години). Такъв ще е сценарият и тук. Нищо ново под слънцето.

п.с. Пропуснах в анализа си другаря Иванов. Него няма да го критикувам, защото в една тема се беше разсърдил и май беше казал, че на Тод ще му прати борци, пък мене ме е страх и не искам да се заяждам с такъв виден бизнесмен.

п.с.2. Как мислите, дали световната криза, спукването на имотния балон в София/България и постепенното европеизиране на България ще доведе до маргинализирането на "старите номенклатури" като горните персонажи? Интересно ми е от чисто социологична гледна точка.
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:36:30
bittersweet Написал:
-------------------------------------------------------

>
> п.с. Пропуснах в анализа си другаря Иванов. Него
> няма да го критикувам, защото в една тема се беше
> разсърдил и май беше казал, че на Тод ще му прати
> борци, пък мене ме е страх и не искам да се
> заяждам с такъв виден бизнесмен.

:] Eх,тая откачалка и форумен манипулатор заслужаваше няколко думи-цветисти,хубави,като за погребение!
В моите представи тоя образ се покрива с образа на "работника от тихия фронт",работника от ДС,къпал хиляди другарки по време на всеотдайна служба за сигурността на родината.Тези работници няколко години след 89-та ,докато получаваха заплати бяха пренасочени в частния бизнес-оттам е и единството на противоречията-хем другар,хем виден бизнесмен!Няма начин тая откачалка да не е бивше ченге-ухо,слухар,като му видиш пристрастията и напъните! *drunk*
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:37:59
Да си въобразяваш, че изявите на който и да било в този форум има характера на някаква представителност в статистическия смисъл на думата, е доста наивно.
В този план - да обявяваш очаквания за нечие "маргинализиране" без изобщо да си сигурен в статуса на обсъжданите е комедия.
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:39:16
Анализирай вестите,не прави психоанализа на вестоносците.Загуба на време е.

За имотите...пазар няма и няма да има преди банките да се върнат на него.Просто няма да стане.От това кога ще се върнат и как ще зависи и пазара.
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:42:46
avatar
bittersweet ,
За японския балон поназнайвам нещичко.За съжаление няма нищо общо със сегашната ситуация в България , Европа и света.
Цените в България скочиха не защото са ни хубави имотите а защото чуждите инвеститори със спекулативен капитал решиха че много приличаме на Испания като ниво от което се започва и като ръст на цени във времето.
Доста направиха бързо превъртане и продадоха на следващите лакомници.
Те пък прибраха парите на българите от първата вълна покупки и изчезнаха с парите.
Тогава дойде времето на далаверата и за местните звезди.
Някои блеснаха а други изгоряха.
Сега всички ближат рани и винят световната икономика.
А ехидните гладници седят отстрани и се подхилкват.
Доволно.
И чакат мършата та да похапнат и те.
Но мършата е малко и няма да има за всички.
Завръща се времето на нормалния пазар и разумните покупки.
Да си собственик в момента е малко опасно но винаги е приятно.
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:43:57
Не виждам причинно-следствената връзка между спукването на балона и европеизирането на България. Мангасарията в Булгаристан е пълна и се охранва вече 20 години. Кое е по-вероятно, да се превърне България в Швейцария или Германия на балканите, или в северна Анадола, или източна Албания? Дали добре облечените бизнесмени ще им поизтънеят вратовете и ще добият изтънчен харвардски изказ?!... Като погледна електората, разхождащ се навън, гръмогласно псувайки всичко и всички, неусетно ставам песимистично настроен потенциален емигрант. То че имотите падат е ясно, но онези, които няма да бъдат продадени ще се превърнат полека-лека в "собственост" на самонанесъл се "матрял". Това никак не звучи европеизирано, но е реалност, която гледам ежедневно. Ето ти социологическа гледна точка. Нека не забравяме, че се намираме на балканите. Един топ-локейшън, заобиколен отвсякъде с "богата древна култура" и "изконни европейски ценности"...
Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-24 22:17 от Scyther.
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:44:02
ами те (банките) друг избор освен да се върнат рано или късно така и така нямат. От къде иначе ще лапат?
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:46:02
avatar
bittersweet, ти си явно добър психолог, но за пундЮ някой бе казал, че е виртуална измислица... ама за мен той е най-готиния от по-горе анализираните персонажи
:] *beer*
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:46:14
Съгласен съм с автора за посоката на цените
Не съм съгласен с времето - 15 години като в Япония
скромното ми мнение е че след изборите ще има рязък спад защото ще лъснат много истини

а колкото до квалификациите на описаните учасници - не съм много съгласен , защото всеки си има мнение
Анонимен потребител
Re: падът на цените и ужасът на някои
24-06-2009 - 21:46:22
Quote

ами те (банките) друг избор освен да се върнат рано или късно така и така нямат.

Банките са си направили сметката и вече ще кредитират производство, а не бетон.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход